Hribi.net
Hribi.netSlovenski splet
Registracija Navodila
uporabnik: geslo:  avtoprijava 
English Hrvatski Seznam gora Iskanje izletov
gorovja / Krške Alpe Wintertalernock / Turracher Höhe - Wintertalernock
  

Turracher Höhe - Wintertalernock

 
Izhodišče: Turracher Höhe (1763 m)
Izhodišče Širina/Dolžina: 46,9146°N / 13,8749°E
Cilj: Wintertalernock (2394 m)
Ime poti: -
Čas hoje: 5 h
Zahtevnost: lahka označena pot
Zahtevnost smučanja: ni podatka
Višinska razlika: 631 m
Višinska razlika po poti: 970 m
Zemljevid:
Priporočena oprema (poletje):
Priporočena oprema (zima): cepin, dereze
Ogledov: 158
Ocena: 1 glasov
Število slik: 113
Število komentarjev: 0
Dostop do izhodišča:

a) Preko MP Ljubelj se zapeljemo v Avstrijo, nato pa sledimo cesti proti Celovcu / Klagenfurt. V Celovcu na vseh križiščih nadaljujemo naravnost, ko pa glavna cesta zavije izrazito v desno, pa jo le malo naprej zapustimo in nadaljujemo levo v smeri proti krajem Dhovše pri Celovcu / Lendorf in Trg na Koroškem / Feldkirchen in Kärnten. Ko prispemo do avtocestnega priključka gremo levo v smeri kraja Trg na Koroškem, ko prispemo do omenjenega kraja pa v nadaljevanju sledimo oznakam za alpski prelaz Turracher Höhe. Po približno 90 km od MP Ljubelj prispemo na omenjeni prelaz, s katerega se spustimo do parkirišča št. 1. kjer parkiramo.
b) Skozi karavanški predor se zapeljemo v Avstrijo, nato pa se po avtocesti peljemo do avtocestnega križišča, od koder nadaljujemo proti Špitalu ob Dravi / Spittal an der Drau ter z vožnjo nadaljujemo po avtocesti A10. Avtocesto A10 hitro zapustimo ter zapeljemo na izvoz za Osojsko jezero / Ossiacher See, na bližnjem krožišču pa izberemo tretji izvoz (če ne bi bilo krožišča bi šli levo) ter se v nadaljevanju peljemo po Millstätter Strasse. Po omenjeni cesti se peljemo do kraja Radenče / Radenthein, kjer zavijemo desno v smeri naselja Bad Kleinkirchheim. V nadaljevanju se peljemo skozi omenjeni kraj, nekaj kilometrov naprej, v naselju Patergassen pa zavijemo levo v smeri alpskega prelaza in smučišča Turracher Höhe. Ko prispemo do omenjenega prelaza sledi še krajši spust do parkirišča št. 1, kjer parkiramo. Od MP Karavanke do izhodišča je približno 78 km.

Opis poti:

S parkirišča najprej previdno prečimo glavno cesto, nato pa se sprehodimo do Hotela Hochschober, za katerim nadaljujemo po makadamski cesti v smeri jezera Schwarzsee, vrha Eisenhut in drugih vrhov. Sprva se nam s poti odpre lep pogled na jezero Turrachsee, nato pa se od jezera postopoma oddaljimo. Kmalu prispemo do turističnega naselja Meizeit Hüttendorf, kjer se nam odpre še zadnji pogled na jezero Turrachsee in kjer se pot razcepi.
V desno se odcepi pot proti jezeru Grünsee, mi pa nadaljujemo naravnost proti vrhovoma Eisenhut in Schoberrigel in jezeru Schwarzsee, na naslednjem križišču pa gremo rahlo levo proti vrhu Eisenhut (rahlo desno Schoberrigel in Eisenhut čez omenjeni vrh).
Sledi krajši vzpon po makadamski cesti in prispemo do nekdanjega hotela, ki se nahaja ob jugozahodnem delu jezera Schwarzsee, mi pa se v rahlem spustu spustimo do severne obale jezera.
Od jezera nadaljujemo po markirani cesti, ki ji še naprej sledimo v smeri vrha Eisenhut. Po cesti, ki nas večinoma vodi ob lepih razgledih, le občasno skozi krajši pas gozda, se večinoma lahkotno spuščamo, za prečenjem nekoliko večjega potoka pa se cesta obrne proti severu, kjer že prispemo na spodnji del planine Gesgeralm. Le nekaj 10 korakov naprej, za prečenjem pašne ograje pa zapustimo cesto in nadaljujemo desno, prečno čez strmejše pobočje. Po krajšem vzponu hitro prispemo do manjše koče, mi pa se po nekoliko blatni in prehodno bolj zaraščeni poti vzpnemo do zgornjega dela planine, kjer na desni strani stoji še ena koča.
Še pred kočo, iz križišča nadaljujemo po rahlo levi cesti, ki se prične prečno vzpenjati. Po nekaj minutah hoje po slabši cesti le to zapustimo in nadaljujemo desno v smeri markirane poti. Markirana pot nas vodi mimo izvira s starejšim koritom, nato pa pri označenem razpotju na Engeleriegel, kjer je tudi vpisna skrinjica z vpisno knjigo in žigom, prečkamo cesto, katero smo pred kratkim zapustili.
Nadaljujemo naravnost proti vrhu Eisenhut (desno Gruft in Schoberriegel) ter se še kratek čas vzpenjamo, nato pa pot preide na drugo stran stranskega grebena, kjer se položi, mi pa na označenem delu prečimo žičnato ograjo. Sledi lahkoten prečen spust po nekoliko težje sledljivi stezici. Ko dosežemo bližnji gozd steza postane razločnejša, spust pa se nadaljuje. Nižje se gozd razredči, pot pa preči nekaj potočkov, na nekaj mestih pa se steza ponovno izgubi, mi pa pazljivo sledimo markacijam. V zmernem spustu, nato v nekaj minutah dosežemo dve koči na planini Gillendorferalm.
Od koč se sprehodimo do planinskih smernih tabel ter nadaljujemo v smeri sedla Rapitzsattel in vrha Eisenhut. Sprva hodimo po zložni travnati poti, ki na drugi strani planine preide v gozd. Skozi gozd se zložno do zmerno vzpenjamo, nekoliko naprej pa prečimo nekaj potočkov, za katerimi stopimo na kolovoz, po njem pa nadaljujemo prečno proti levi. Nekoliko naprej prečimo še en potoček, nato pa se vzpnemo do naslednjega pašnika, kjer stoji krmilnica za živali, mi pa jo obidemo po desni strani in se še naprej prečno vzpenjamo. Pot naprej nas vodi še skozi zadnji strnjen pas gozda, nato pa se ob vse lepših razgledih vzpnemo do mesta, kjer se nam z leve priključi še pot iz vasice Turrach.
Nadaljujemo desno po vse slabšem kolovozu, z njega pa gremo kmalu rahlo levo (še naprej po kolovozu Lattersteig, Lattersteighöhe in Bretthöhe) ter se v nadaljevanju pričnemo vzpenjati po manjši dolinici, po kateri teče studenček. Sledi vzpon po zahodnih travnatih pobočjih, po katerih se po komaj vidni stezici vzpnemo do sedla Rapitzsattel, kjer je označeno razpotje.
S sedla nadaljujemo levo proti vrhovoma Eisenhut in Wintertalernock (naravnost Flattnitz, desno Lattersteighöhe), pot, ki poteka po grebenu, oz. nekoliko levo od njega pa se razcepi.
Rahlo v levo vodi direktna pot na Eisenhut, mi pa nadaljujemo rahlo desno proti Wintertalernocku. Sledi vzpon po razglednem travnatem pobočju, kjer prečimo žičnato ograjo, nato pa se ob razgledih, ki sežejo od Triglava do Visokih Tur povzpnemo na Strassburger Spitz, kjer stoji lesen križ z vpisno skrinjico.
Z vrha gremo desno (rahlo levo Eisenhut) ter se mimo kapleice sv. Bernarda pričnemo spuščati po nekoliko ožjem grebenu. Spust se konča na sedlu med vrhovoma Strassburger Spitz in Wintertalernock, nas pa do vrha loči le še nekaj minut zmernega vzpona po vedno širšem grebenu.
Turracher Höhe - Schwarzsee 0:25, Schwarzsee - Gesgeralm 0:50, Gesgeralm - Gillendorferalm 1:00, Gillendorferalm - Rapitzsattel 1:40, Rapitzsattel - Strassburger Spitz 0:50, Strassburger Spitz - Wintertalernock 0:15.
Opis in slike se nanašajo na stanje leta 2019 (junij).

Ob poti: Hotel Hochschober (1763m), Meizeit Hüttendorf (1785m), Schwarzsee (pri Turracher Höhe) (1841m), Gesgeralm (1813m), Engeleriegel (1920m), Gillendorferalm (1750m), Rapitzsattel (2088m), Strassburger Spitz (2404m)
Priporočamo: podobni izleti, izleti z istim izhodiščem, izleti z istim ciljem
Dodaj v:    facebook    Twitter    myspace    Digg    delicious    reddit
Slike:
Turracher Höhe - wintertalernock1
Turracher Höhe - wintertalernock2
Turracher Höhe - wintertalernock3
Turracher Höhe - wintertalernock4
Turracher Höhe - wintertalernock5
Turracher Höhe - wintertalernock6
Turracher Höhe - wintertalernock7
Turracher Höhe - wintertalernock8
Turracher Höhe - wintertalernock9
Turracher Höhe - wintertalernock10
Turracher Höhe - wintertalernock11
Turracher Höhe - wintertalernock12
Turracher Höhe - wintertalernock13
Turracher Höhe - wintertalernock14
Turracher Höhe - wintertalernock15
Turracher Höhe - wintertalernock16
Turracher Höhe - wintertalernock17
Turracher Höhe - wintertalernock18
Turracher Höhe - wintertalernock19
Turracher Höhe - wintertalernock20
Turracher Höhe - wintertalernock21
Turracher Höhe - wintertalernock22
Turracher Höhe - wintertalernock23
Turracher Höhe - wintertalernock24
Turracher Höhe - wintertalernock25
Turracher Höhe - wintertalernock26
Turracher Höhe - wintertalernock27
Turracher Höhe - wintertalernock28
Turracher Höhe - wintertalernock29
Turracher Höhe - wintertalernock30
Turracher Höhe - wintertalernock31
Turracher Höhe - wintertalernock32
Turracher Höhe - wintertalernock33
Turracher Höhe - wintertalernock34
Turracher Höhe - wintertalernock35
Turracher Höhe - wintertalernock36
Turracher Höhe - wintertalernock37
Turracher Höhe - wintertalernock38
Turracher Höhe - wintertalernock39
Turracher Höhe - wintertalernock40
Turracher Höhe - wintertalernock41
Turracher Höhe - wintertalernock42
Turracher Höhe - wintertalernock43
Turracher Höhe - wintertalernock44
Turracher Höhe - wintertalernock45
Turracher Höhe - wintertalernock46
Turracher Höhe - wintertalernock47
Turracher Höhe - wintertalernock48
Turracher Höhe - wintertalernock49
Turracher Höhe - wintertalernock50
Turracher Höhe - wintertalernock51
Turracher Höhe - wintertalernock52
Turracher Höhe - wintertalernock53
Turracher Höhe - wintertalernock54
Turracher Höhe - wintertalernock55
Turracher Höhe - wintertalernock56
Turracher Höhe - wintertalernock57
Turracher Höhe - wintertalernock58
Turracher Höhe - wintertalernock59
Turracher Höhe - wintertalernock60
Turracher Höhe - wintertalernock61
Turracher Höhe - wintertalernock62
Turracher Höhe - wintertalernock63
Turracher Höhe - wintertalernock64
Turracher Höhe - wintertalernock65
Turracher Höhe - wintertalernock66
Turracher Höhe - wintertalernock67
Turracher Höhe - wintertalernock68
Turracher Höhe - wintertalernock69
Turracher Höhe - wintertalernock70
Turracher Höhe - wintertalernock71
Turracher Höhe - wintertalernock72
Turracher Höhe - wintertalernock73
Turracher Höhe - wintertalernock74
Turracher Höhe - wintertalernock75
Turracher Höhe - wintertalernock76
Turracher Höhe - wintertalernock77
Turracher Höhe - wintertalernock78
Turracher Höhe - wintertalernock79
Turracher Höhe - wintertalernock80
Turracher Höhe - wintertalernock81
Turracher Höhe - wintertalernock82
Turracher Höhe - wintertalernock83
Turracher Höhe - wintertalernock84
Turracher Höhe - wintertalernock85
Turracher Höhe - wintertalernock86
Turracher Höhe - wintertalernock87
Turracher Höhe - wintertalernock88
Turracher Höhe - wintertalernock89
Turracher Höhe - wintertalernock90
Turracher Höhe - wintertalernock91
Turracher Höhe - wintertalernock92
Turracher Höhe - wintertalernock93
Turracher Höhe - wintertalernock94
Turracher Höhe - wintertalernock95
Turracher Höhe - wintertalernock96
Turracher Höhe - wintertalernock97
Turracher Höhe - wintertalernock98
Turracher Höhe - wintertalernock99
Turracher Höhe - wintertalernock100
Turracher Höhe - wintertalernock101
Turracher Höhe - wintertalernock102
Turracher Höhe - wintertalernock103
Turracher Höhe - wintertalernock104
Turracher Höhe - wintertalernock105
Turracher Höhe - wintertalernock106
Turracher Höhe - wintertalernock107
Turracher Höhe - wintertalernock108
Turracher Höhe - wintertalernock109
Turracher Höhe - wintertalernock110
Turracher Höhe - wintertalernock111
Turracher Höhe - wintertalernock112
Turracher Höhe - wintertalernock113
Diskusija o izletu Turracher Höhe - Wintertalernock ()
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Avtoprijava:
V kolikor še nimate uporabniškega imena se morate najprej registrirati
Copyright © 2006-2020 Hribi.net, Pogoji uporabe, Oglaševanje, Piškotki