Hribi.net
Hribi.netSlovenski splet
Registracija Navodila
uporabnik: geslo:  avtoprijava 
English Hrvatski Seznam gora Iskanje izletov
gorovja / Krške Alpe Eisenhut / Turracher Höhe - Eisenhut
  

Turracher Höhe - Eisenhut (čez Straßburger Spitz)

 
Izhodišče: Turracher Höhe (1763 m)
Izhodišče Širina/Dolžina: 46,9146°N / 13,8749°E
Cilj: Eisenhut (2441 m)
Ime poti: čez Straßburger Spitz
Čas hoje: 5 h 45 min
Zahtevnost: lahka označena pot
Zahtevnost smučanja: ni podatka
Višinska razlika: 678 m
Višinska razlika po poti: 1150 m
Zemljevid:
Priporočena oprema (poletje):
Priporočena oprema (zima): cepin, dereze
Ogledov: 172
Ocena: 1 glasov
Število slik: 128
Število komentarjev: 0
Dostop do izhodišča:

a) Preko MP Ljubelj se zapeljemo v Avstrijo, nato pa sledimo cesti proti Celovcu / Klagenfurt. V Celovcu na vseh križiščih nadaljujemo naravnost, ko pa glavna cesta zavije izrazito v desno, pa jo le malo naprej zapustimo in nadaljujemo levo v smeri proti krajem Dhovše pri Celovcu / Lendorf in Trg na Koroškem / Feldkirchen in Kärnten. Ko prispemo do avtocestnega priključka gremo levo v smeri kraja Trg na Koroškem, ko prispemo do omenjenega kraja pa v nadaljevanju sledimo oznakam za alpski prelaz Turracher Höhe. Po približno 90 km od MP Ljubelj prispemo na omenjeni prelaz, s katerega se spustimo do parkirišča št. 1. kjer parkiramo.
b) Skozi karavanški predor se zapeljemo v Avstrijo, nato pa se po avtocesti peljemo do avtocestnega križišča, od koder nadaljujemo proti Špitalu ob Dravi / Spittal an der Drau ter z vožnjo nadaljujemo po avtocesti A10. Avtocesto A10 hitro zapustimo ter zapeljemo na izvoz za Osojsko jezero / Ossiacher See, na bližnjem krožišču pa izberemo tretji izvoz (če ne bi bilo krožišča bi šli levo) ter se v nadaljevanju peljemo po Millstätter Strasse. Po omenjeni cesti se peljemo do kraja Radenče / Radenthein, kjer zavijemo desno v smeri naselja Bad Kleinkirchheim. V nadaljevanju se peljemo skozi omenjeni kraj, nekaj kilometrov naprej, v naselju Patergassen pa zavijemo levo v smeri alpskega prelaza in smučišča Turracher Höhe. Ko prispemo do omenjenega prelaza sledi še krajši spust do parkirišča št. 1, kjer parkiramo. Od MP Karavanke do izhodišča je približno 78 km.

Opis poti:

S parkirišča najprej previdno prečimo glavno cesto, nato pa se sprehodimo do Hotela Hochschober, za katerim nadaljujemo po makadamski cesti v smeri jezera Schwarzsee, vrha Eisenhut in drugih vrhov. Sprva se nam s poti odpre lep pogled na jezero Turrachsee, nato pa se od jezera postopoma oddaljimo. Kmalu prispemo do turističnega naselja Meizeit Hüttendorf, kjer se nam odpre še zadnji pogled na jezero Turrachsee in kjer se pot razcepi.
V desno se odcepi pot proti jezeru Grünsee, mi pa nadaljujemo naravnost proti vrhovoma Eisenhut in Schoberrigel in jezeru Schwarzsee, na naslednjem križišču pa gremo rahlo levo proti vrhu Eisenhut (rahlo desno Schoberrigel in Eisenhut čez omenjeni vrh).
Sledi krajši vzpon po makadamski cesti in prispemo do nekdanjega hotela, ki se nahaja ob jugozahodnem delu jezera Schwarzsee, mi pa se v rahlem spustu spustimo do severne obale jezera.
Od jezera nadaljujemo po markirani cesti, ki ji še naprej sledimo v smeri vrha Eisenhut. Po cesti, ki nas večinoma vodi ob lepih razgledih, le občasno skozi krajši pas gozda, se večinoma lahkotno spuščamo, za prečenjem nekoliko večjega potoka pa se cesta obrne proti severu, kjer že prispemo na spodnji del planine Gesgeralm. Le nekaj 10 korakov naprej, za prečenjem pašne ograje pa zapustimo cesto in nadaljujemo desno, prečno čez strmejše pobočje. Po krajšem vzponu hitro prispemo do manjše koče, mi pa se po nekoliko blatni in prehodno bolj zaraščeni poti vzpnemo do zgornjega dela planine, kjer na desni strani stoji še ena koča.
Še pred kočo, iz križišča nadaljujemo po rahlo levi cesti, ki se prične prečno vzpenjati. Po nekaj minutah hoje po slabši cesti le to zapustimo in nadaljujemo desno v smeri markirane poti. Markirana pot nas vodi mimo izvira s starejšim koritom, nato pa pri označenem razpotju na Engeleriegel, kjer je tudi vpisna skrinjica z vpisno knjigo in žigom, prečkamo cesto, katero smo pred kratkim zapustili.
Nadaljujemo naravnost proti vrhu Eisenhut (desno Gruft in Schoberriegel) ter se še kratek čas vzpenjamo, nato pa pot preide na drugo stran stranskega grebena, kjer se položi, mi pa na označenem delu prečimo žičnato ograjo. Sledi lahkoten prečen spust po nekoliko težje sledljivi stezici. Ko dosežemo bližnji gozd steza postane razločnejša, spust pa se nadaljuje. Nižje se gozd razredči, pot pa preči nekaj potočkov, na nekaj mestih pa se steza ponovno izgubi, mi pa pazljivo sledimo markacijam. V zmernem spustu, nato v nekaj minutah dosežemo dve koči na planini Gillendorferalm.
Od koč se sprehodimo do planinskih smernih tabel ter nadaljujemo v smeri sedla Rapitzsattel in vrha Eisenhut. Sprva hodimo po zložni travnati poti, ki na drugi strani planine preide v gozd. Skozi gozd se zložno do zmerno vzpenjamo, nekoliko naprej pa prečimo nekaj potočkov, za katerimi stopimo na kolovoz, po njem pa nadaljujemo prečno proti levi. Nekoliko naprej prečimo še en potoček, nato pa se vzpnemo do naslednjega pašnika, kjer stoji krmilnica za živali, mi pa jo obidemo po desni strani in se še naprej prečno vzpenjamo. Pot naprej nas vodi še skozi zadnji strnjen pas gozda, nato pa se ob vse lepših razgledih vzpnemo do mesta, kjer se nam z leve priključi še pot iz vasice Turrach.
Nadaljujemo desno po vse slabšem kolovozu, z njega pa gremo kmalu rahlo levo (še naprej po kolovozu Lattersteig, Lattersteighöhe in Bretthöhe) ter se v nadaljevanju pričnemo vzpenjati po manjši dolinici, po kateri teče studenček. Sledi vzpon po zahodnih travnatih pobočjih, po katerih se po komaj vidni stezici vzpnemo do sedla Rapitzsattel, kjer je označeno razpotje.
S sedla nadaljujemo levo proti vrhovoma Eisenhut in Wintertalernock (naravnost Flattnitz, desno Lattersteighöhe), pot, ki poteka po grebenu, oz. nekoliko levo od njega pa se razcepi.
Rahlo v levo vodi direktna pot na Eisenhut, mi pa nadaljujemo rahlo desno proti Wintertalernocku. Sledi vzpon po razglednem travnatem pobočju, kjer prečimo žičnato ograjo, nato pa se ob razgledih, ki sežejo od Triglava do Visokih Tur povzpnemo na Strassburger Spitz, kjer stoji lesen križ z vpisno skrinjico.
Z vrha nadaljujemo rahlo levo ter se pričnemo spuščati po razglednem severozahodnem grebenu vrha Straßburger Spitz. Nižje dosežemo greben, ki povezuje vrh, s katerega smo se ravno spustili in Eisenhut, po njem pa nadaljujemo z nekaj krajšimi vzponi in spusti. Nekoliko naprej dosežemo koto 2333, s katere sledi nekajminutni spust do označenega razpotja, kjer se združimo z direktno potjo.
Nadaljujemo naravnost, kjer gremo mimo napajališča, za tem pa se pričnemo strmeje vzpenjati proti najvišjemu vrhu Krških Alp. Sledi dobrih 20 minut vzpona ob robu južnega grebena in dosežemo 2441 metrov visok vrh.
Turracher Höhe - Schwarzsee 0:25, Schwarzsee - Gesgeralm 0:50, Gesgeralm - Gillendorferalm 1:00, Gillendorferalm - Rapitzsattel 1:40, Rapitzsattel - Straßburger Spitz 0:50, Straßburger Spitz - Eisenhut 1:00.
Opis in slike se nanašajo na stanje leta 2019 (junij).

Ob poti: Hotel Hochschober (1763m), Meizeit Hüttendorf (1785m), Schwarzsee (pri Turracher Höhe) (1841m), Gesgeralm (1813m), Engeleriegel (1920m), Gillendorferalm (1750m), Rapitzsattel (2088m), Straßburger Spitz (2404m)
Priporočamo: podobni izleti, izleti z istim izhodiščem, izleti z istim ciljem
Dodaj v:    facebook    Twitter    myspace    Digg    delicious    reddit
Slike:
Turracher Höhe - eisenhut1
Turracher Höhe - eisenhut2
Turracher Höhe - eisenhut3
Turracher Höhe - eisenhut4
Turracher Höhe - eisenhut5
Turracher Höhe - eisenhut6
Turracher Höhe - eisenhut7
Turracher Höhe - eisenhut8
Turracher Höhe - eisenhut9
Turracher Höhe - eisenhut10
Turracher Höhe - eisenhut11
Turracher Höhe - eisenhut12
Turracher Höhe - eisenhut13
Turracher Höhe - eisenhut14
Turracher Höhe - eisenhut15
Turracher Höhe - eisenhut16
Turracher Höhe - eisenhut17
Turracher Höhe - eisenhut18
Turracher Höhe - eisenhut19
Turracher Höhe - eisenhut20
Turracher Höhe - eisenhut21
Turracher Höhe - eisenhut22
Turracher Höhe - eisenhut23
Turracher Höhe - eisenhut24
Turracher Höhe - eisenhut25
Turracher Höhe - eisenhut26
Turracher Höhe - eisenhut27
Turracher Höhe - eisenhut28
Turracher Höhe - eisenhut29
Turracher Höhe - eisenhut30
Turracher Höhe - eisenhut31
Turracher Höhe - eisenhut32
Turracher Höhe - eisenhut33
Turracher Höhe - eisenhut34
Turracher Höhe - eisenhut35
Turracher Höhe - eisenhut36
Turracher Höhe - eisenhut37
Turracher Höhe - eisenhut38
Turracher Höhe - eisenhut39
Turracher Höhe - eisenhut40
Turracher Höhe - eisenhut41
Turracher Höhe - eisenhut42
Turracher Höhe - eisenhut43
Turracher Höhe - eisenhut44
Turracher Höhe - eisenhut45
Turracher Höhe - eisenhut46
Turracher Höhe - eisenhut47
Turracher Höhe - eisenhut48
Turracher Höhe - eisenhut49
Turracher Höhe - eisenhut50
Turracher Höhe - eisenhut51
Turracher Höhe - eisenhut52
Turracher Höhe - eisenhut53
Turracher Höhe - eisenhut54
Turracher Höhe - eisenhut55
Turracher Höhe - eisenhut56
Turracher Höhe - eisenhut57
Turracher Höhe - eisenhut58
Turracher Höhe - eisenhut59
Turracher Höhe - eisenhut60
Turracher Höhe - eisenhut61
Turracher Höhe - eisenhut62
Turracher Höhe - eisenhut63
Turracher Höhe - eisenhut64
Turracher Höhe - eisenhut65
Turracher Höhe - eisenhut66
Turracher Höhe - eisenhut67
Turracher Höhe - eisenhut68
Turracher Höhe - eisenhut69
Turracher Höhe - eisenhut70
Turracher Höhe - eisenhut71
Turracher Höhe - eisenhut72
Turracher Höhe - eisenhut73
Turracher Höhe - eisenhut74
Turracher Höhe - eisenhut75
Turracher Höhe - eisenhut76
Turracher Höhe - eisenhut77
Turracher Höhe - eisenhut78
Turracher Höhe - eisenhut79
Turracher Höhe - eisenhut80
Turracher Höhe - eisenhut81
Turracher Höhe - eisenhut82
Turracher Höhe - eisenhut83
Turracher Höhe - eisenhut84
Turracher Höhe - eisenhut85
Turracher Höhe - eisenhut86
Turracher Höhe - eisenhut87
Turracher Höhe - eisenhut88
Turracher Höhe - eisenhut89
Turracher Höhe - eisenhut90
Turracher Höhe - eisenhut91
Turracher Höhe - eisenhut92
Turracher Höhe - eisenhut93
Turracher Höhe - eisenhut94
Turracher Höhe - eisenhut95
Turracher Höhe - eisenhut96
Turracher Höhe - eisenhut97
Turracher Höhe - eisenhut98
Turracher Höhe - eisenhut99
Turracher Höhe - eisenhut100
Turracher Höhe - eisenhut101
Turracher Höhe - eisenhut102
Turracher Höhe - eisenhut103
Turracher Höhe - eisenhut104
Turracher Höhe - eisenhut105
Turracher Höhe - eisenhut106
Turracher Höhe - eisenhut107
Turracher Höhe - eisenhut108
Turracher Höhe - eisenhut109
Turracher Höhe - eisenhut110
Turracher Höhe - eisenhut111
Turracher Höhe - eisenhut112
Turracher Höhe - eisenhut113
Turracher Höhe - eisenhut114
Turracher Höhe - eisenhut115
Turracher Höhe - eisenhut116
Turracher Höhe - eisenhut117
Turracher Höhe - eisenhut118
Turracher Höhe - eisenhut119
Turracher Höhe - eisenhut120
Turracher Höhe - eisenhut121
Turracher Höhe - eisenhut122
Turracher Höhe - eisenhut123
Turracher Höhe - eisenhut124
Turracher Höhe - eisenhut125
Turracher Höhe - eisenhut126
Turracher Höhe - eisenhut127
Turracher Höhe - eisenhut128
Diskusija o izletu Turracher Höhe - Eisenhut (čez Straßburger Spitz)
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Avtoprijava:
V kolikor še nimate uporabniškega imena se morate najprej registrirati
Copyright © 2006-2020 Hribi.net, Pogoji uporabe, Oglaševanje, Piškotki