Hribi.net
Hribi.net
Prijava
Prijava
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
Še niste registrirani? Registracija.
Ste pozabili geslo?
Anketa
Kje se nahaja Nagnoj (1193 m)?
Glasuj
Gorovja / Polhograjsko hribovje in Ljubljana / Grad Jablje / Trzin - Grad Jablje (Po Gozdni učni poti Onger)

Trzin - Grad Jablje (Po Gozdni učni poti Onger)

Natisni
Izhodišče: Trzin (299 m)
Širina/Dolžina: 46,13399°N 14,56052°E
Ime poti: Po Gozdni učni poti Onger
Čas hoje: 20 min
Zahtevnost: lahka neoznačena steza
Višinska razlika: 11 m
Višinska razlika po poti: 75 m
Zemljevid: Pot je zadovoljivo vrisana tudi v OpenStreetMap
Priporočena oprema (poletje):
Priporočena oprema (zima):
Avtor: jerque
Ogledov: 553
 1 osebi je objava všeč
Število slik: 0
Število komentarjev: 0
Dostop do izhodišča:
Iz smeri Ljubljane:
Z magistralne ceste proti Domžalam zavijemo levo na semaforiziranem odcepu "Trzin - Mlake". Takoj za odcepom zavijemo desno na Ljubljansko cesto in peljemo proti novejšemu delu Trzina. Tik preden cesta zapelje čez most čez Pšato, zavijemo levo na ozko cesto Za hribom, ki vodi do starega vaškega jedra Trzina in cerkve sv. Florijana. Tik preden dosežemo cerkev, na desni ugledamo parkirišče in pred njim veliko tablo za Gozdno učno pot Onger.

Iz smeri Domžal:
Magistralno cesto proti Ljubljani zapustimo v Trzinu na semaforiziranem odcepu proti za Mengeš, Kamnik, Kranj. Takoj za odcepom zavijemo levo na Ljubljansko cesto in peljemo skozi novejši del Trzina. Takoj za mostom čez Pšato zavijemo desno na ozko cesto Za hribom, ki vodi do starega vaškega jedra Trzina in cerkve sv. Florijana. Tik preden dosežemo cerkev, na desni ugledamo parkirišče in pred njim veliko tablo za Gozdno učno pot Onger.

Iz smeri Mengša:
Če ne poznamo dobro predela Trzina ob Mengeški cesti, je še najbolje, če po cesti Mengeš - Trzin peljemo do zadnjega semaforiziranega križišča pred priključkom na magistralno cesto Ljubljana - Domžale. Tu zavijemo desno na Ljubljansko cesto in peljemo skozi novejši del Trzina. Takoj za mostom čez Pšato zavijemo desno na ozko cesto Za hribom, ki vodi do starega vaškega jedra Trzina in cerkve sv. Florijana. Tik preden dosežemo cerkev, na desni ugledamo parkirišče in pred njim veliko tablo za Gozdno učno pot Onger.

Iz središča Trzina lahko izhodiščno parkirišče dosežemo peš po brvi čez Pšato v bližini trzinske OŠ. Za razliko od drugih trzinskih parkirišč to ni plačljivo niti ni parkiranje časovno omejeno.
Opis poti:
Ob izhodiščnem parkirišču na označenem prehodu prečkamo cesto Za hribom, zavijemo levo in se takoj usmerimo na stopnice, ki se odcepijo rahlo proti desni. Na koncu stopnic zavijemo levo. Že po nekaj metrih se blago proti desni odcepijo nove stopnice. Poleg druge klopce na teh stopnicah (nedaleč od konca) se desno odcepi kratka, vendar težje prehodna bližnjica. Če po stopnicah nadaljujemo do konca, nato zavijemo ostro desno na cesto, ki se strmo vzpenja navzgor. Gozdna učna pot se sicer uradno prične nekoliko naprej po tej cesti poleg vodohrana, vendar mi cesto zapustimo že nekaj metrov naprej na prvem ostrem levem ovinku, kjer lahko na desni opazimo odcep ozke steze v gozd. Od tu dalje vse do gradu hodimo po gozdu. Kmalu se nam z desne priključi prej omenjena bližnjica.

Steza se spočetka kar strmo vzpenja. Po pribl. 200 m dosežemo makadamsko gozdno cesto, kjer se (resda v obratni smeri od uradne) priključimo na gozdno učno pot, ki je na nekaterih drevesih "markirana" s tablami z imeni dreves. Cesta se nekaj časa še vzpenja na hrib Onger (ki loči središče Trzina od predela Mlake) in po kakšnih 500 metrih doseže najvišjo točko, nakar se polagoma pričenja spuščati. Na naši levi je skoraj ves čas mogoče skozi drevesa videti Mengeško polje. Še malo naprej sledi točka "Razgledišče", kjer je tudi klopca, in ponuja še najlepše razglede čez Mengeško polje proti Domžalam, Kamniku, Mengšu...

Malo naprej od razgledišča se makadamska cesta nenadoma konča. Z leve se nam priključi zahodni krak učne poti (ki se ravno tako prične pri prej omenjenem vodohranu), mi pa nadaljujemo naravnost po dobro uhojeni stezi. Tu pa tam naletimo na še nekaj razcepov, vendar se moramo zgolj držati najbolj uhojene poti in smeri proti severu, pri tem pa skoraj ves čas imeti pogled proti vzhodu na Mengeško polje. Pot se še vedno zlagoma spušča. Ko skozi drevje že vidimo grad, sledi še nekaj razcepov. Grad dosežemo po kateremkoli izmed njih.

Od gradu lahko nadaljujemo turo proti drugim ciljem, lahko se vrnemo v Trzin po cesti tik pod hribom ali pa znova po isti poti, ko steza postane makadamska cesta, jo lahko opcijsko uberemo desno po zahodnem kraku učne poti, ki je vzporeden in le nekaj metrov oddaljen od prej opisanega vzhodnega, pripelje pa nas do vodohrana v Mlakah.
zemljevid poti - Grad Jablje
Priporočamo: izleti z istega izhodišča, podobni izleti
Slike:
Diskusija o izletu Trzin - Grad Jablje (Po Gozdni učni poti Onger)
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
V kolikor še nimate uporabniškega imena se morate najprej registrirati.
     
Copyright © 2006-2024 Hribi.net, Pogoji uporabe, Piškotki