Hribi.net
Hribi.net
Prijava
Prijava
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
Še niste registrirani? Registracija.
Ste pozabili geslo?
Anketa
Ali ste že bili pri Odomovemu jezeru?
Glasuj
Gorovja / Kamniško Savinjske Alpe / Dobrča / Tržič - Dobrča

Tržič - Dobrča

Natisni
Izhodišče: Tržič (515 m)
Širina/Dolžina: 46,3683°N 14,3078°E
Čas hoje: 3 h 10 min
Zahtevnost: lahka označena pot
Višinska razlika: 1119 m
Višinska razlika po poti: 1135 m
Zemljevid: Karavanke - osrednji del 1:50.000
Priporočena oprema (poletje):
Priporočena oprema (zima): cepin, dereze
Ogledov: 13.475
 1 osebi je objava všeč
Število slik: 71
Število komentarjev: 0
Dostop do izhodišča:
Z avtoceste Ljubljana - Jesenice se usmerimo na izvoz Ljubelj (Tržič), nato pa pred črpalko v Bistrici pri Tržiču zavijemo desno navzdol, kjer hitro pridemo v Tržič. V križišču za trgovino Mercator zavijemo levo v smeri Tržiškega muzeja, mi pa se naprej peljemo po Koroški cesti, kateri skozi center mesta sledimo do hišne številke 48. Tu v manjšem križišču zavijemo levo na Pot na pilarno, cesta pa se od tod naprej prične spuščati proti potoku Mošenik. Ko pridemo do potoka prečimo most in nato na primernem prostoru parkiramo (ker je večina parkirnih mest rezervirana za stanovalce, bomo lahko imeli kar nekaj težav z iskanjem primernega prostora).
Opis poti:
Od mesta, ko smo prečili most nadaljujemo ob Tržiški Bistrici še približno 100 m, nato pa, ko zagledamo na omenjeni reki manjši jez nadaljujemo ostro levo na vzpenjajočo cesto, kateri sledimo do planinskih oznak za Dobrčo. Nadaljujemo v smeri Dobrče in pot nadaljujemo po cesti, ki višje preko mostu preči glavno cesto, ki pelje na Ljubelj. Cesta se kratek čas nadaljuje vzporedno z glavno cesto, nato pa zavije v levo in se zmerno vzpne do manjšega zaselka. Tik pred zadnjo hišo nas markacije usmerijo rahlo levo na pešpot, le ta pa že kmalu zavije desno in se prečno vzpne ob robu gozda. Pot nato preide v strnjen gozd, kjer preči kratko strmejše pobočje. Po krajšem vzponu stopimo na večjo jaso, ob robu katere stoji osamljena koča. Tu nadaljujemo desno ter vzpon nadaljujemo po gozdni poti, ki višje preči gozdno cesto. Pot naprej se prične strmo vzpenjati, nato pa se prehodno položi in nas pripelje na strm kolovoz, po katerem nadaljujemo vzpon. Višje se nam s poti odpre nekaj razgleda na Košuto, Storžič in Kriško goro, mi pa še naprej nadaljujemo po markiranem kolovozu, ki nas kmalu pripelje do lovske koče, kjer tudi stopimo na cesto.
Markirana pot lovsko kočo obide nekaj 10 m proti levi, mi pa po cesti hodimo le kratek čas, saj nas nato markacije usmerijo rahlo levo na pot, ki se prične zmerno vzpenjati skozi gozd. Pot naprej se za kratek čas strmo vzpne, nato pa se rahlo položi in se nadaljuje v prečnem vzponu čez občasno delno razgledna pobočja. Višje se pot sprva položi, nato pa se spusti do bližje gozdne ceste, kateri sledimo v desno. Sledi nekajminutna hoja po omenjeni cesti, nato pa prispemo iz gozda, kjer stopimo na prostrano Bistriško planino.
Na levi strani planine stopimo na širšo cesto, mi pa ji sledimo v smeri Dobrče in Lešanske planine. Cesta se naprej zmerno vzpne skozi gozd, nato pa nas pripelje na Breško planino, kjer stoji lovska koča.
Nadaljujemo po cesti, ki se vrne v gozd, le ta pa se postopoma prične strmeje vzpenjati. Višje pridemo na označeno razpotje, kjer se nam z leve priključi markirana pešpot z Brezij pri Tržiču, mi pa nadaljujemo ostro desno po postopoma vse bolj strmem kolovozu. Sledi približno 20 minut hoje po omenjenem kolovozu, nato pa nas pot pripelje iz gozda na spodnji del Lešanske planine. Nadaljujemo po planini navzgor, kjer hitro prispemo na neoznačeno razpotje.
Nadaljujemo desno (levo pastirska koča na Lešanski planini 50 metrov in možnost nadaljevanja poti proti Koči na Dobrči in Dobrči) ter nadaljujemo zložen vzpon ob robu planine. Po nekaj minutah nadaljnje hoje, oz. točneje nekaj metrov za lovsko opazovalnico, nadaljujemo levo, kjer se po lepo vidni poti strmo vzpnemo na zgornji rob planine, kjer ponovno stopimo na kolovoz, katerega smo zapustili pri lovski opazovalnici. Kolovozu sledimo v levo in se po njem prečno vzpnemo do markirane poti, ki vodi od Koče na Dobrči proti vrhu Dobrče. Tu nadaljujemo ostro desno ter po 5 minutah nadaljnje hoje prispemo na vrh.
zemljevid poti - Dobrča
Ob poti: Bistriška planina (1050m), Breška planina (1100m), Lešanska planina (1450m)
Izlet lahko podaljšamo do naslednjih ciljev: Šentanski vrh ( 5 min)
Priporočamo: izleti z istega izhodišča, podobni izleti, panorama, vpisna knjiga
Slike:
Tržič - Dobrča1
Tržič - Dobrča2
Tržič - Dobrča3
Tržič - Dobrča4
Tržič - Dobrča5
Tržič - Dobrča6
Tržič - Dobrča7
Tržič - Dobrča8
Tržič - Dobrča9
Tržič - Dobrča10
Tržič - Dobrča11
Tržič - Dobrča12
Tržič - Dobrča13
Tržič - Dobrča14
Tržič - Dobrča15
Tržič - Dobrča16
Tržič - Dobrča17
Tržič - Dobrča18
Tržič - Dobrča19
Tržič - Dobrča20
Tržič - Dobrča21
Tržič - Dobrča22
Tržič - Dobrča23
Tržič - Dobrča24
Tržič - Dobrča25
Tržič - Dobrča26
Tržič - Dobrča27
Tržič - Dobrča28
Tržič - Dobrča29
Tržič - Dobrča30
Tržič - Dobrča31
Tržič - Dobrča32
Tržič - Dobrča33
Tržič - Dobrča34
Tržič - Dobrča35
Tržič - Dobrča36
Tržič - Dobrča37
Tržič - Dobrča38
Tržič - Dobrča39
Tržič - Dobrča40
Tržič - Dobrča41
Tržič - Dobrča42
Tržič - Dobrča43
Tržič - Dobrča44
Tržič - Dobrča45
Tržič - Dobrča46
Tržič - Dobrča47
Tržič - Dobrča48
Tržič - Dobrča49
Tržič - Dobrča50
Tržič - Dobrča51
Tržič - Dobrča52
Tržič - Dobrča53
Tržič - Dobrča54
Tržič - Dobrča55
Tržič - Dobrča56
Tržič - Dobrča57
Tržič - Dobrča58
Tržič - Dobrča59
Tržič - Dobrča60
Tržič - Dobrča61
Tržič - Dobrča62
Tržič - Dobrča63
Tržič - Dobrča64
Tržič - Dobrča65
Tržič - Dobrča66
Tržič - Dobrča67
Tržič - Dobrča68
Tržič - Dobrča69
Tržič - Dobrča70
Tržič - Dobrča71
Diskusija o izletu Tržič - Dobrča
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
V kolikor še nimate uporabniškega imena se morate najprej registrirati.
     
Copyright © 2006-2023 Hribi.net, Pogoji uporabe, Piškotki