Hribi.net
Hribi.net
Prijava
Prijava
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
Še niste registrirani? Registracija.
Ste pozabili geslo?
Anketa
Ali ste že bili pri Odomovemu jezeru?
Glasuj

Trnovec - Tošč

Natisni
Izhodišče: Trnovec (521 m)
Širina/Dolžina: 46,092°N 14,3434°E
Čas hoje: 1 h 35 min
Zahtevnost: lahka označena pot
Višinska razlika: 500 m
Višinska razlika po poti: 520 m
Zemljevid: Ljubljana - okolica 1:50.000
Priporočena oprema (poletje):
Priporočena oprema (zima): cepin, dereze
Ogledov: 12.869
 2 osebam je objava všeč
Število slik: 39
Število komentarjev: 1
Dostop do izhodišča:
a) Iz Ljubljane, Kranja ali Vodic se zapeljemo v Medvode, od tam pa z vožnjo nadaljujemo proti Sori. V križišču na začetku Sore, takoj za mostičkom zavijemo levo v smeri Katarine in vasi Trnovec. V nadaljevanju se peljemo po dolini Ločnice, kjer nas cesta vodi mimo gostilne Legastja. Od omenjene gostilne se po glavni cesti peljemo še dobrih 500 m, nato pa nas oznake za Setnico (ob tabli za Setnico so tudi planinske oznake za Grmado in Tošč ter kmetijo odprtih vrat Gonte) usmerijo desno na sprva še asfaltno cesto. Ožja cesta se nato vzpenja ob potoku (med vzponom "spregledamo" desne odcepe ter se peljemo naravnost), mi pa se po njej peljemo do desnega ovinka, ob katerem opazimo drvarnico in nad njo stanovanjsko hišo. Parkiramo na začetku ovinka na primernem prostoru ob cesti.
b) Najprej se zapeljemo v Škofjo Loko, od tam pa z vožnjo nadaljujemo proti Sori. Na koncu Sore zavijemo desno v smeri Katarine in vasi Trnovec. V nadaljevanju se peljemo po dolini Ločnice, kjer nas cesta vodi mimo gostilne Legastja. Od omenjene gostilne se po glavni cesti peljemo še dobrih 500 m, nato pa nas oznake za Setnico (ob tabli za Setnico so tudi planinske oznake za Grmado in Tošč ter kmetijo odprtih vrat Gonte) usmerijo desno na sprva še asfaltno cesto. Ožja cesta se nato vzpenja ob potoku (med vzponom "spregledamo" desne odcepe ter se peljemo naravnost), mi pa se po njej peljemo do desnega ovinka, ob katerem opazimo drvarnico in nad njo stanovanjsko hišo. Parkiramo na začetku ovinka na primernem prostoru ob cesti.
c) Primorsko avtocesto zapustimo na izvozu Brezovica, nato pa z vožnjo nadaljujemo v smeri Dobrove in Polhovega Gradca. V nadaljevanju se peljemo po dolini Gradaščice, mi pa glavni cesti proti Polhovemu Gradcu sledimo do manjšega križišča, kjer se v desno odcepi cesta proti vasem Osredek, Topol (Katarina) in Belo (odcep z glavne ceste se nahaja malo pred začetkom vasi Hrastenice). Ko prispemo v vas Topol se najprej ostro v levo odcepi cesta proti vasi Belo, še nekoliko naprej pa nas oznake za Medvode usmerijo rahlo levo, na cesto, katera se postopoma prične spuščati (skozi vas ves čas nadaljujemo po glavni cesti). Cesta se nato kar nekaj časa spušča, mi pa se po njej peljemo do začetka naselja Trnovec. Tu bomo opazili oznake za Setnico (ob tabli za Setnico so tudi planinske oznake za Grmado in Tošč ter kmetijo odprtih vrat Gonte), ki nas usmerijo levo na sprva še asfaltno cesto. Ožja cesta se nato vzpenja ob potoku (med vzponom "spregledamo" desne odcepe ter se peljemo naravnost), mi pa se po njej peljemo do desnega ovinka, ob katerem opazimo drvarnico in nad njo stanovanjsko hišo. Parkiramo na začetku ovinka na primernem prostoru ob cesti.
Opis poti:
Z izhodišča nadaljujemo po sprva še makadamski cesti v smeri Grmade, Tošča in Gont. Nekaj minut se vzpenjamo ob potočku, nato pa cesta postane asfaltna in zavije ostro v levo. V nadaljevanju nas cesta vodi mimo nekaj hiš, nad katerimi se nam postopoma prične odpirati vedno lepši razgled, sprva le na bližnje hribovje, višje pa tudi dalj. Po približno 50 minutah vzpona po razmeroma strmi cesti prispemo do kmetije odprtih vrat Gonte (kmetija je običajno odprta ob sobotah, nedeljah in praznikih), nad katero je označeno razpotje.
Od kmetije Gonte nadaljujemo desno v smeri Tošča (levo Polhograjska Grmada) po širokem kolovozu, s katerega se že po nekaj metrih v levo odcepi markirana peš pot. Vzpon nadaljujemo po omenjeni pešpoti, ki preide v gozd in se prične zmerno vzpenjati. Pot naprej preči nekaj razglednih travnatih pobočij, nato pa preide na greben Malega Tošča, katerega vrh dosežemo po nekaj minutah.
Z Malega Tošča sledi kratek spust, nato pa nas pot pripelje na manjše sedelce, kjer se nam z desne priključi pot z Govejka. Nadaljujemo v smeri Tošča po nekoliko bolj strmi poti, kateri nato skozi gozd sledimo vse do vrha.
zemljevid poti - Tošč
Ob poti: Turistična kmetija Gonte (805m), Mali Tošč (902m)
Priporočamo: izleti z istega izhodišča, podobni izleti, vpisna knjiga
Slike:
Trnovec - Tošč1
Trnovec - Tošč2
Trnovec - Tošč3
Trnovec - Tošč4
Trnovec - Tošč5
Trnovec - Tošč6
Trnovec - Tošč7
Trnovec - Tošč8
Trnovec - Tošč9
Trnovec - Tošč10
Trnovec - Tošč11
Trnovec - Tošč12
Trnovec - Tošč13
Trnovec - Tošč14
Trnovec - Tošč15
Trnovec - Tošč16
Trnovec - Tošč17
Trnovec - Tošč18
Trnovec - Tošč19
Trnovec - Tošč20
Trnovec - Tošč21
Trnovec - Tošč22
Trnovec - Tošč23
Trnovec - Tošč24
Trnovec - Tošč25
Trnovec - Tošč26
Trnovec - Tošč27
Trnovec - Tošč28
Trnovec - Tošč29
Trnovec - Tošč30
Trnovec - Tošč31
Trnovec - Tošč32
Trnovec - Tošč33
Trnovec - Tošč34
Trnovec - Tošč35
Trnovec - Tošč36
Trnovec - Tošč37
Trnovec - Tošč38
Trnovec - Tošč39
Diskusija o izletu Trnovec - Tošč
KARAMELICA1. 04. 2013
Po isti poti smo šli že velikokrat do Gont, samo mi smo nadaljevali levo na Grmado. Mika pa me tudi pot na Tošč, to pot imam že dolgo v mislih, tako da ob prvem lepšem vremenu grem gor, zagotovo. Super slikce.nasmeh
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
V kolikor še nimate uporabniškega imena se morate najprej registrirati.
     
Copyright © 2006-2023 Hribi.net, Pogoji uporabe, Piškotki