Hribi.net
Hribi.net
Prijava
Prijava
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
Še niste registrirani? Registracija.
Ste pozabili geslo?
Anketa
Ali ste že bili pri Prešernovi koči na Stolu?
Glasuj
Gorovja / Polhograjsko hribovje in Ljubljana / Polhograjska Grmada / Trnovec - Polhograjska Grmada

Trnovec - Polhograjska Grmada

Natisni
Izhodišče: Trnovec (521 m)
Širina/Dolžina: 46,092°N 14,3434°E
Čas hoje: 1 h 15 min
Zahtevnost: lahka označena pot
Višinska razlika: 377 m
Višinska razlika po poti: 400 m
Zemljevid: Ljubljana - okolica 1:50.000
Priporočena oprema (poletje):
Priporočena oprema (zima): cepin, dereze
Ogledov: 12.350
 1 osebi je objava všeč
Število slik: 40
Število komentarjev: 3
Dostop do izhodišča:
a) Iz Ljubljane, Kranja ali Vodic se zapeljemo v Medvode, od tam pa z vožnjo nadaljujemo proti Sori. V križišču na začetku Sore, takoj za mostičkom zavijemo levo v smeri Katarine in vasi Trnovec. V nadaljevanju se peljemo po dolini Ločnice, kjer nas cesta vodi mimo gostilne Legastja. Od omenjene gostilne se po glavni cesti peljemo še dobrih 500 m, nato pa nas oznake za Setnico (ob tabli za Setnico so tudi planinske oznake za Grmado in Tošč ter kmetijo odprtih vrat Gonte) usmerijo desno na sprva še asfaltno cesto. Ožja cesta se nato vzpenja ob potoku (med vzponom "spregledamo" desne odcepe ter se peljemo naravnost), mi pa se po njej peljemo do desnega ovinka, ob katerem opazimo drvarnico in nad njo stanovanjsko hišo. Parkiramo na začetku ovinka na primernem prostoru ob cesti.
b) Najprej se zapeljemo v Škofjo Loko, od tam pa z vožnjo nadaljujemo proti Sori. Na koncu Sore zavijemo desno v smeri Katarine in vasi Trnovec. V nadaljevanju se peljemo po dolini Ločnice, kjer nas cesta vodi mimo gostilne Legastja. Od omenjene gostilne se po glavni cesti peljemo še dobrih 500 m, nato pa nas oznake za Setnico (ob tabli za Setnico so tudi planinske oznake za Grmado in Tošč ter kmetijo odprtih vrat Gonte) usmerijo desno na sprva še asfaltno cesto. Ožja cesta se nato vzpenja ob potoku (med vzponom "spregledamo" desne odcepe ter se peljemo naravnost), mi pa se po njej peljemo do desnega ovinka, ob katerem opazimo drvarnico in nad njo stanovanjsko hišo. Parkiramo na začetku ovinka na primernem prostoru ob cesti.
c) Primorsko avtocesto zapustimo na izvozu Brezovica, nato pa z vožnjo nadaljujemo v smeri Dobrove in Polhovega Gradca. V nadaljevanju se peljemo po dolini Gradaščice, mi pa glavni cesti proti Polhovemu Gradcu sledimo do manjšega križišča, kjer se v desno odcepi cesta proti vasem Osredek, Topol (Katarina) in Belo (odcep z glavne ceste se nahaja malo pred začetkom vasi Hrastenice). Ko prispemo v vas Topol se najprej ostro v levo odcepi cesta proti vasi Belo, še nekoliko naprej pa nas oznake za Medvode usmerijo rahlo levo, na cesto, katera se postopoma prične spuščati (skozi vas ves čas nadaljujemo po glavni cesti). Cesta se nato kar nekaj časa spušča, mi pa se po njej peljemo do začetka naselja Trnovec. Tu bomo opazili oznake za Setnico (ob tabli za Setnico so tudi planinske oznake za Grmado in Tošč ter kmetijo odprtih vrat Gonte), ki nas usmerijo levo na sprva še asfaltno cesto. Ožja cesta se nato vzpenja ob potoku (med vzponom "spregledamo" desne odcepe ter se peljemo naravnost), mi pa se po njej peljemo do desnega ovinka, ob katerem opazimo drvarnico in nad njo stanovanjsko hišo. Parkiramo na začetku ovinka na primernem prostoru ob cesti.
Opis poti:
Z izhodišča nadaljujemo po sprva še makadamski cesti v smeri Grmade, Tošča in Gont. Nekaj minut se vzpenjamo ob potočku, nato pa cesta postane asfaltna in zavije ostro v levo. V nadaljevanju nas cesta vodi mimo nekaj hiš, nad katerimi se nam postopoma prične odpirati vedno lepši razgled, sprva le na bližnje hribovje, višje pa tudi dalj. Po približno 50 minutah vzpona po razmeroma strmi cesti prispemo do kmetije odprtih vrat Gonte (kmetija je običajno odprta ob sobotah, nedeljah in praznikih), nad katero je označeno razpotje.
Od kmetije Gonte nadaljujemo levo v smeri Grmade (desno Tošč) in vzpon nadaljujemo čez razgledno travnato pobočje. Višje se pot položi, nato pa nas po krajšem spustu pripelje v pas gozda, kjer se le ta ponovno prične vzpenjati. Pot, ki naprej poteka po in ob severnem grebenu Grmade, se višje še strmeje vzpne in nas pripelje do kratkega z jeklenico varovanega dela (nezahtevno). Višje nas pot pripelje iz gozda, mi pa hitro stopimo na glavni greben, kjer se nam z leve najprej priključi pot s Topola in le nekaj metrov naprej še pot iz Belice in Male Grmade. V obeh primerih nadaljujemo desno in po nekaj korakih nadaljnje hoje stopimo na razgleden vrh.
zemljevid poti - Polhograjska Grmada
Ob poti: Turistična kmetija Gonte (820m)
Izlet lahko podaljšamo do naslednjih ciljev: Tošč
Priporočamo: izleti z istega izhodišča, podobni izleti, panorama, vpisna knjiga
Slike:
Trnovec - Polhograjska Grmada1
Trnovec - Polhograjska Grmada2
Trnovec - Polhograjska Grmada3
Trnovec - Polhograjska Grmada4
Trnovec - Polhograjska Grmada5
Trnovec - Polhograjska Grmada6
Trnovec - Polhograjska Grmada7
Trnovec - Polhograjska Grmada8
Trnovec - Polhograjska Grmada9
Trnovec - Polhograjska Grmada10
Trnovec - Polhograjska Grmada11
Trnovec - Polhograjska Grmada12
Trnovec - Polhograjska Grmada13
Trnovec - Polhograjska Grmada14
Trnovec - Polhograjska Grmada15
Trnovec - Polhograjska Grmada16
Trnovec - Polhograjska Grmada17
Trnovec - Polhograjska Grmada18
Trnovec - Polhograjska Grmada19
Trnovec - Polhograjska Grmada20
Trnovec - Polhograjska Grmada21
Trnovec - Polhograjska Grmada22
Trnovec - Polhograjska Grmada23
Trnovec - Polhograjska Grmada24
Trnovec - Polhograjska Grmada25
Trnovec - Polhograjska Grmada26
Trnovec - Polhograjska Grmada27
Trnovec - Polhograjska Grmada28
Trnovec - Polhograjska Grmada29
Trnovec - Polhograjska Grmada30
Trnovec - Polhograjska Grmada31
Trnovec - Polhograjska Grmada32
Trnovec - Polhograjska Grmada33
Trnovec - Polhograjska Grmada34
Trnovec - Polhograjska Grmada35
Trnovec - Polhograjska Grmada36
Trnovec - Polhograjska Grmada37
Trnovec - Polhograjska Grmada38
Trnovec - Polhograjska Grmada39
Trnovec - Polhograjska Grmada40
Diskusija o izletu Trnovec - Polhograjska Grmada
BlazG20.10.2013
Mislim, da kar vem zakaj sem 1. komentator ... v glavnem te poti ne priporočam, pika. OK, bom vseeno na hitro razložil, večino poti je hoja po asfaltni cesti, kar sicer lepo piše v opisu poti, samo če si smotan in namesto, da bi začel v Topolu končaš(pomotoma začneš)tu si si pač sam kriv.
KARAMELICA2.11.2014
Pozdravljeni. Mi smo se danes po tej poti vrnili. Pot smo pričeli pri gostilni Legastja in šli najpreje na Sv. Jakoba nato naprej na Sv. Katarino, iz Sv. Katarine pa na Grmado, nato na Gonte in od tu, po asfaltu, nazaj do gostilne Legastja. Super krožna pot, ravno prav za krajše dneve in čudovit sončen dan....tako da BlazG naslednjič v obratni smeri, res da je malo daljša, ampak če je dan tako čudovit kot danes, ni panike nasmeh
Majdag16.1.2017


..Cesta je res kar strma in hoja po asfaltu v težkih zimskih čevljih je kar malo naporna. Je pa užitek ko pri kmetiji Gonte stopiš na sneg in si kar prehitro na vrhu Grmade. nasmeh

http://jelenkamenmajdag.blogspot.si/2017/01/v-polhograjske-visave.html?spref=fb
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
V kolikor še nimate uporabniškega imena se morate najprej registrirati.
     
Copyright © 2006-2022 Hribi.net, Pogoji uporabe, Piškotki