Hribi.net
Hribi.net
Prijava
Prijava
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
Še niste registrirani? Registracija.
Ste pozabili geslo?
Anketa
Ali se s Turske gore, vidi Kamniška koča na Kamniškem sedlu?
Glasuj
Gorovja / Julijske Alpe / Zasavska koča na Prehodavcih / Trenta - Zasavska koča na Prehodavcih

Trenta - Zasavska koča na Prehodavcih

Natisni
Izhodišče: Trenta (620 m)
Širina/Dolžina: 46,3772°N 13,7495°E
Čas hoje: 4 h 15 min
Zahtevnost: lahka označena pot
Višinska razlika: 1451 m
Višinska razlika po poti: 1451 m
Zemljevid: TNP 1:50.000
Priporočena oprema (poletje):
Priporočena oprema (zima): cepin, dereze
Ogledov: 66.740
 5 osebam je objava všeč
Število slik: 43
Število komentarjev: 42
Dostop do izhodišča:
a) Najprej se zapeljemo v Kranjsko Goro, nato pa z vožnjo nadaljujemo preko prelaza Vršič proti Bovcu. Kmalu za 50. serpentino cesta preči reko Krajcarico, od koder se peljemo še približno 1 km do mesta, kjer se v levo odcepi z rampo zaprta gozdna cesta. Parkiramo nekaj metrov pred rampo na primernem mestu ob cesti.
b) Zapeljemo se v Bovec, nato pa z vožnjo nadaljujemo proti Trenti. Ko Prispemo v Trento, bomo še pred središčem kraja opazili gozdno cesto, ki se z glavne odcepi ostro v desno. Na omenjenem križišču, katero se nahaja nekaj 100 metrov pred središčem Trente zavijemo ostro desno in nato parkiramo na primernem mestu ob cesti.
Opis poti:
Od rampe nadaljujemo po gozdni cesti, le ta pa se zložno vzpenja in nas pripelje do križišča, ob katerem je manjše "parkirišče". S križišča nadaljujemo po spodnji desni cesti za oznakami Prehodavci, mi pa po njej hodimo le kratek čas, saj nas nato oznake povedejo levo v gozd. Pot naprej nas vodi mimo hiše ter se za njo ponovno prične vzpenjati. V nadaljevanju se vzpenjamo ob potoku Beladovec, na katerem lahko opazimo nekaj lepih manjših slapov. Med vzponom ob potoku pot postopoma postane manj strma, nato pa zavije rahlo v levo, kjer se še dodatno položi. Sledi nekaj minut povsem lahkotne hoje, nato pa se pot, ki poteka po stari mulatjeri prične zmerno vzpenjati v ključih. Nekaj časa se še vzpenjamo skozi gozd, nato pa, ko smo že visoko nad potokom, se tudi gozd postopoma prične redčiti. Sledi še nekaj minut hoje in pot nas pripelje do lovske koče v Trebiškem dolu.
Pot naprej se še vedno nadaljuje po mulatjeri, le ta pa nas vodi pod grebenom Špičja na desni in Veliko glavo in Velikim Konjem na levi. Zmerno strma pot, ki se nadaljuje po razgledni dolini, pa se malo višje razcepi na dva dela.
Nadaljujemo po desni poti (naravnost sedlo Čez dol, Zadnjica in Zadnjiški Ozebnik, na slednjega vodi nemarkirana stezica) v smeri Prehodavcev. Le nekaj 10 metrov višje prispemo na naslednje razpotje, kjer se nam priključi pot s sedla Čez dol in Zadnjice. Ponovno nadaljujemo desno ter pot še naprej nadaljujemo po široki mulatjeri, le ta pa v nadaljevanju preči nekoliko prepadna pobočja. Med vzponom čez prepadno pobočje bomo na levi strani opazili manjšo "kapelico" (kip Marije z Jezusom).
V nadaljevanju postane pobočje po katerem poteka pot manj strmo ter vse bolj razgledno. Višje nas dobro ohranjena mulatjera vodi čez še nekoliko manj strmo pobočje Zelene grive, nad njo pa postane pobočje spet bolj strmo. Sledi nekaj krajših strmih delov, nato pa se pot in prav tako pobočje položita. Nekoliko nad neizrazito prelomnico prispemo na označeno razpotje, kjer nadaljujemo levo (desno Lepo oz. Veliko špičje - pot Stanka Kosa, naravnost Koča pri Triglavskih jezerih) proti bližnji Zasavski koči na Prehodavcih. Pot naprej nas vodi po širokem in razglednem grebenu, le ta pa nas mimo zimskega bivaka v nekaj minutah pripelje do Zasavske koče.
zemljevid poti - Zasavska koča na Prehodavcih
Ob poti: Planina Lepoč (1090m), Planina Trebiščina (1412m), Čez Dol (1632m)
Izlet lahko podaljšamo do naslednjih ciljev: Koča na Doliču, Vodnikov Vršac (Vršac nad Zadnjico) ( 40 min), Malo Špičje (1 h), Veliko Špičje (2 h 15 min), Kanjavec, Kanjavec (Zahodni vrh)
Priporočamo: izleti z istega izhodišča, podobni izleti, panorama, vpisna knjiga
Slike:
Trenta - Zasavska koča na Prehodavcih1
Trenta - Zasavska koča na Prehodavcih2
Trenta - Zasavska koča na Prehodavcih3
Trenta - Zasavska koča na Prehodavcih4
Trenta - Zasavska koča na Prehodavcih5
Trenta - Zasavska koča na Prehodavcih6
Trenta - Zasavska koča na Prehodavcih7
Trenta - Zasavska koča na Prehodavcih8
Trenta - Zasavska koča na Prehodavcih9
Trenta - Zasavska koča na Prehodavcih10
Trenta - Zasavska koča na Prehodavcih11
Trenta - Zasavska koča na Prehodavcih12
Trenta - Zasavska koča na Prehodavcih13
Trenta - Zasavska koča na Prehodavcih14
Trenta - Zasavska koča na Prehodavcih15
Trenta - Zasavska koča na Prehodavcih16
Trenta - Zasavska koča na Prehodavcih17
Trenta - Zasavska koča na Prehodavcih18
Trenta - Zasavska koča na Prehodavcih19
Trenta - Zasavska koča na Prehodavcih20
Trenta - Zasavska koča na Prehodavcih21
Trenta - Zasavska koča na Prehodavcih22
Trenta - Zasavska koča na Prehodavcih23
Trenta - Zasavska koča na Prehodavcih24
Trenta - Zasavska koča na Prehodavcih25
Trenta - Zasavska koča na Prehodavcih26
Trenta - Zasavska koča na Prehodavcih27
Trenta - Zasavska koča na Prehodavcih28
Trenta - Zasavska koča na Prehodavcih29
Trenta - Zasavska koča na Prehodavcih30
Trenta - Zasavska koča na Prehodavcih31
Trenta - Zasavska koča na Prehodavcih32
Trenta - Zasavska koča na Prehodavcih33
Trenta - Zasavska koča na Prehodavcih34
Trenta - Zasavska koča na Prehodavcih35
Trenta - Zasavska koča na Prehodavcih36
Trenta - Zasavska koča na Prehodavcih37
Trenta - Zasavska koča na Prehodavcih38
Trenta - Zasavska koča na Prehodavcih39
Trenta - Zasavska koča na Prehodavcih40
Trenta - Zasavska koča na Prehodavcih41
Trenta - Zasavska koča na Prehodavcih42
Trenta - Zasavska koča na Prehodavcih43
Diskusija o izletu Trenta - Zasavska koča na Prehodavcih
LISO15.6.2008
VSEM DOBER DAN. KER SE ODPRAVLJAM NA TURO TRENTA-PREHODAVCI-VELIKO SPICJE BI RAD ZVEDEL CE JE KAJ NOVEGA SNEGA OZ. SE STAREGA PROTI SPICJU.
Tadej15.6.2008
Novega dobrih 20cm, pa starega je tudi še kar precej.
LISO15.6.2008
Potem se malo potrpljenja. Hvala
počasni29.6.2008
Pozdravljeni! Zanima me, ali je poleti tukaj kaj vroče oz. ali je ob poti tudi kaj sence?
triglavski29.6.2008
Iz Loga v Trenti oz. Zadnjice je zgodaj zjutraj senca, višje se pa dobi senca za kakšno skalo, vročina pa je relativen pojem, zato težko odgovorim. Na 2000 m se lahko dvigne tja do 18 do 20 stopinj, na 2500 pa do 16, ampak to je že zelo izjemoma.
Tadej29.6.2008
V jutranjih urah je kar nekaj sence, saj pot večinoma poteka po zahodnih pobočjih.
ljubitelj gora3.7.2013
V nedeljo sem se iz Trente povzpel na Prehodavce tam pa nadaljeval na Veliko Špičje. Pot je kopna, tako do Prehodavcev kot naprej proti Špičju, če koga zanimajo slike so na naslednji povezavi. https://plus.google.com/photos/114400986607884783562/albums/5895351891422426065
nincokl4.7.2013
ljubitelj gora Čudovite slike,to pot nameravam opraviti v kratkem,me pa zanima če si sestopil po isti poti in koliko je potrebno za vspon,do v.špičja,pri zmerni pl.hoji...hvala.....še enkrat--slike so božanske!!
ljubitelj gora4.7.2013
Trenta-Prehodavci-Špičje-Veliko jezero-Prehodavci-Zadnjiški Ozebnik in nazaj v Trento, za turo sem potreboval okoli 12 ur, je pa, če se ne motim iz Trente do Velikega Špičja 7 ur.
nincokl5.7.2013
hvala za informacijo.L.P.
vesnapl5.7.2013
Čudovite slike!! nasmeh
Pohodnica562.8.2013
Ljubitelj gora, kako je s senco, če se odpravim med šesto in sedmo zjutraj, bom do Prehodavcev že čist "hin"eek
vavtora2.8.2013
cudovite slike-moramo ih sami pogledat-hvala
laszlo4.6.2014
Hello!

I'm not an experienced hiker. Two years ago I climbed to Dvojno Jezero from Slap Savica - but I really feared at some parts.
So this time I would like to be in safe, if that is possible. This track seems to be very good. I would like to ask if this is all? No dangerous parts?
Because this road is very similar:http://www.hribi.net/izlet/zadnjica_zasavska_koca_na_prehodavcih_pot_mire_marko_debelakove/1/175/4112 , but starting at 39th photo, I definitely have to think again. These roads are this different considering the danger zone?

Hvala puno!nasmeh
viharnik4.6.2014
The mountain path Mire marko Debelakove has cosidered on passing terrace through all Kanjavec mountain from Dolič mountain house to Zasavska house.Beautiful passing, but exposed one is now still under deep snow and should be wery dangerous.Normal way from nord-west side leads on Zasavska koča from Zadnjica valley - Čez Dol sattle - Zasavska koča.This path is also under snow, so must have with you all winter equipment.From Savica is now the easiest ascent, because steep Komarča is free of snow.Bye!
viharnik4.6.2014
Because of still deep heavy snow in Julian Alps, I reccomended that you explore unique Fužinske planine under Bohinj lake.On this way you can visit Pršivec, Ogradi, Kreda mountains, or just made one circle around all autochton original highland small villages and untuched ancient forest.
laszlo5.6.2014
Thanks Viharnik! I will go in June, so the snow probably won't cause any problem. I only fear of the dangerous parts, like via-ferrata.
Saš19675.6.2014
Laszlo , this path is by Slovenian alpine standards marked as a "light marked path" , so ther is no "iron" on the road and no exposed dangerous parts.Anyway, for starters it should not be underestimated since you have 1451 hight meters and more than 4 hours of walking . Notice that this is only half part, you must decent eather. When you're on Prehodavci you have plenty of posibilities to descent.Before starting the route always check the weather conditions and conditions on the road.Just like viharnik said there is a good part of this road still under snow . I wish you a nice trip.
laszlo5.6.2014
Yes, you are right Saš, this is just the half of the road. Would be great to sleep up there, but my wife is hesitating, she is against it a bit because wants to take a shower every eveningnasmeh I'll try to check which other safe route are to decent to the car parking.
I'm very happy to find this page, after three days permanent seeking. You are all very kind.
THANKS!
Saš19675.6.2014
Without sleeping it's better to return the same way you came.But when you decide to sleep then you can decent through the valey of seven Triglav lakes (Dolina Triglavskih jezer) .It's one of the most beautifull valeys in Julian Alps and you will see almost all Triglav lakes . You can then spend the night in Koča pri Triglavskih jezerih by Dvojno jezero - where you've been.It's 2,15 hour from Prehodavci.
One the second day you can decent further through Komna to Bohinj lake, acctualy you end up near the fall - Slap Savica.I recommend tha you buy a map of the area (Bohinj, Julijan alps) so you will know how to orientate.
laszlo5.6.2014
Yes, two years ago I already had learned that it was mistake not to spend that 10 euros for the map, so now I surely will be onenasmeh
If we can sleep up there, then I would like to approach Triglav somehow. Only in safe way, if that is possible. If not, then seven lakes, yes! Unfortunately we can't finish at Slap Savica, because the car will be in Trenta, and our apartman in Bovec. Thanks for your help!

PS: Where can I find infos about the difficulty of the routes? (Because you mentioned this "light marked path".)
SunBurned5.6.2014
You find it in the path description (above the photos).

"Zahtevnost" means difficulty.

"Lahka označena pot" means easy marked path (just walking, no dangers).
"Delno zahtevna označena pot" means slightly difficult marked path (just a few meters of iron and/or some steep parts).
"Zahtevna označena pot" means difficult marked path (not for beginners any more).
There are also others but don't really apply to your needs.
SunBurned5.6.2014
And one more thing:
Path difficulty can also be quickly recognized on the map. Continuous line means easy or partially difficult path, broken line means not for beginners/hikers.
Saš19675.6.2014
Laszlo i sent you a personal massage.
laszlo5.6.2014
Thanks to all of you for this kindness!
Two months ago I fixed our apartman in Bovec.
I was mailing with the house owner. I wrote her that I'm in love with Slovenia and the people there, because they are so positive, relaxed and warm hearted. She said that she
is surprised and she doesn't think this waynasmeh
I will tell her my story at this wonderful forum...
Mara666.6.2014
Pozdrav,

kakšna je pot? Je dovolj prehodna in varna in koliko je snega, če je kdo šel do koče v tem letnem času nasmeh

Hvala
eftomi18.6.2014
Podobno kot Maro66 tudi mene zanima, kakšno je stanje (iz Trente). Na PZS sem videl, da je planirano odprtje koče 21. 6.

Hvala!
mirank18.6.2014
Kolkor se je videlo prejšnjo (8.6.)nedeljo s Čistega vrha je pot od sedla naprej še popolnoma pod snegom. Ker je bilo lani ob tem času snežišče tudi do pol poti od Zadnjice proti sedlu sklepam, da je tudi letos tam tako oz še bolj pod snegom. Namreč lani je bil lep del poti nad sedlom (mulatiera) ob najinem vzponu že kopen.
eftomi18.6.2014
Hvala, mirank. Mi je to pravkar potrdil tudi prijazen oskrbnik koče; potrebna zimska oprema (cepin in dereze).

Koča se odpira v soboto, na voljo prenočišča in hrana, vendar še ne polna ponudba.
Pohodnica5629.8.2014
Jutri bo prekrasen dan za malce daljšo turo, vsaj upamnasmeh Je kdo hodil zadnje dneve po tej poti? Je še kje kaj snega? Hvala za info. varen korak vsem.
spelinda20.6.2016
Ali mogoče kdo ve, kakšne so razmere iz Trente do Zasavske koče? Ali je še kaj snega? Oprema?
spelinda24.6.2016
Pozdravljeni!
Ali res nihče ne ve, kakšne so razmere na poti iz Trente na Zasavsko kočo? Ali je koča že odprta?
Hvala.
Daaam24.6.2016
Kakor piše na strani PZS se koča odpira v teh dneh. Najboljše da kar gor pokličeš in vprašaš. Verjetno ti bodo znali svetovat.
http://www.pzs.si/novice.php?pid=11023
navdušena19.9.2016
Nihče ni opisal poti iz Trente do Zasavske koče mimo planine Krotica. Je kdo hodil po tej poti? Je vzdrževana, markirana - koliko časa potrebuješ za vzpon?
Hvala za info.
Janez Seliškar19.9.2016
Katera pot pa je opisana v tem prispevku, če ne ravno ta, za katero sprašuješ?
Le preberi, odpravi se po njej in pripeljala te bo ravno tja gor na Prehodavce.
anazala14.6.2021 17:09:15
drugi teden se odpravljamo v boško kotlino. šli bi radi peš do zasavske koče. Zanima me. Se od koče pride do triglavskih jezer. koliko je še poti. je lahka ali ne.
gor_nik14.6.2021 18:49:20
@anazala
Bože mili; tako kratek zapis in toliko napak.

Ne vem, od kod boste šli na Zasavsko kočo. Ampak recimo, da ste že pri koči in bi šli še do Triglavskih jezer. Najbližja jezera sta od koče oddaljena približno 10 do 15 minut (Jezero pod Vršacem, Rjavo jezero). Najbolj oddaljeno pa je približno 3 ure hoda (Črno jezero). Vmes (ob poti) ležijo še ostala jezera.

Glede zahtevnosti poti je nehvaležno ocenjevati, saj gre bolj za individualno presojo. Vsekakor pa je za mene pot lažja in lepša, kot do Zasavske koče s katerekoli strani.
blazzm14.6.2021 19:34:15
anazala, glede na vprašanje si upam sklepati, da še nisi najbolj izkušena planinka. Jaz bi ti priporočal, da namesto takega vprašanja na forumu vzameš v roke primeren zemljevid in si kar sama pogledaš, če je od Prehodavcev pot do tvojega željenega cilja.
Branje zemljevida ti bo pomagalo oz. je kar nujno tudi potem na sami turi. Pa poglej opise drugih poti do Zasavske koče. Boš hitro videla, da gre "magistrala" prav tam mimo. Pot je sicer lahka, ampak jaz bi na tvojem mestu raje vprašal po razmerah. Jaz za razmere tam ne vem, vem pa, da je v Julijcih še veliko snega in predvidevam da bo naslednji teden tam še kar nekaj snega.
Lp in Srečno
anazala14.6.2021 22:27:21
res je. komaj sem začela hoditi v hribe. prav veliko si ne upam. gledala sem zemljevid. preveč bo to zame. nekateri povedo, da je lahko dostopno. nekateri, da je nevarno. hvala za nasvet. za 14 letnico preveč.
rozka14.6.2021 22:42:17
op. do/na Prehodavcih je še sneg...a ker slikce ne morem tle naložiti, poglej pod forum Zapotoški vrh, slika št. 37...
zdejan14.6.2021 23:32:11
Iz Trente sta dve strmi poti gor do Zasavske koče. Od koče do jezer gre potem rahlo navzdol. Če se hočeš še isti dan vrnit nazaj na izhodišče, moraš biti zelo dobro kondicijsko pripravljen, pomagajo tudi izkušnje.
LadyS2.8.2022 15:54:38
Štartali sva iz izhodišča, kjer sva tudi pustili avto v zgodnjih jutranjih urah. Pred rampo je prostora za 3 osebne avtomobile. Pot je zelo dobro označena, obvezna je primerna obutev in dovoljšnja količina vode. Pot skozi gozdni predel se vleče, zato se poti skozi razgledno dolino pod Velikim Špičjem zelo razveseliš. Najzahtevnejši je zadnji del poti, kjer je potrebna previdnost, možni so zdrsi v prepad. Pohodne palice zelo priporočljive. Razgled na vrhu je fantastičen, vreden vseh naporov pa tudi hrana v koči je odlična. Osebje lahko le pohvalim. Nazaj sva se vrnili po isti poti še isti dan, žal pa sva srečali kar nekaj neprimerno opremljenih planincev (tujcev). Sestop je zahteven, če se vračamo že isti dan, saj celotna tura traja več ur. Pohod ni primeren za začetnike. Za ljubitelje alpskega rastlinja bo ta pohod prava paša za oči, na poti rastejo tudi planike.
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
V kolikor še nimate uporabniškega imena se morate najprej registrirati.
     
Copyright © 2006-2022 Hribi.net, Pogoji uporabe, Piškotki