Hribi.net
Hribi.net
Prijava
Prijava
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
Še niste registrirani? Registracija.
Ste pozabili geslo?
Anketa
Ali ste že bili pri Prešernovi koči na Stolu?
Glasuj
Gorovja / Julijske Alpe / Zadnjiški Ozebnik / Trenta - Zadnjiški Ozebnik

Trenta - Zadnjiški Ozebnik

Natisni
Izhodišče: Trenta (620 m)
Širina/Dolžina: 46,3772°N 13,7495°E
Čas hoje: 4 h 15 min
Zahtevnost: lahka neoznačena steza
Višinska razlika: 1464 m
Višinska razlika po poti: 1464 m
Zemljevid: Trenta 1:25.000
Priporočena oprema (poletje):
Priporočena oprema (zima): dereze, cepin
Ogledov: 13.209
 1 osebi je objava všeč
Število slik: 39
Število komentarjev: 5
Dostop do izhodišča:
a) Najprej se zapeljemo v Kranjsko Goro, nato pa z vožnjo nadaljujemo preko prelaza Vršič proti Bovcu. Kmalu za 50. serpentino cesta preči reko Krajcarico, od koder se peljemo še približno 1 km do mesta, kjer se v levo odcepi z rampo zaprta gozdna cesta. Parkiramo nekaj metrov pred rampo na primernem mestu ob cesti.
b) Zapeljemo se v Bovec, nato pa z vožnjo nadaljujemo proti Trenti. Ko Prispemo v Trento, bomo še pred središčem kraja opazili gozdno cesto, ki se z glavne odcepi ostro v desno. Na omenjenem križišču, katero se nahaja nekaj 100 metrov pred središčem Trente zavijemo ostro desno in nato parkiramo na primernem mestu ob cesti.
Opis poti:
Od rampe nadaljujemo po gozdni cesti, le ta pa se zložno vzpenja in nas pripelje do križišča, ob katerem je manjše "parkirišče". S križišča nadaljujemo po spodnji desni cesti za oznakami Prehodavci, mi pa po njej hodimo le kratek čas, saj nas nato oznake povedejo levo v gozd. Pot naprej nas vodi mimo hiše ter se za njo ponovno prične vzpenjati. V nadaljevanju se vzpenjamo ob potoku Beladovec, na katerem lahko opazimo nekaj lepih manjših slapov. Med vzponom ob potoku pot postopoma postane manj strma, nato pa zavije rahlo v levo, kjer se še dodatno položi. Sledi nekaj minut povsem lahkotne hoje, nato pa se pot, ki poteka po stari mulatjeri prične zmerno vzpenjati v ključih. Nekaj časa se še vzpenjamo skozi gozd, nato pa, ko smo že visoko nad potokom, se tudi gozd postopoma prične redčiti. Sledi še nekaj minut hoje in pot nas pripelje do lovske koče v Trebiškem dolu.
Pot naprej se še vedno nadaljuje po mulatjeri, le ta pa nas vodi pod grebenom Špičja na desni in Veliko glavo in Velikim Konjem na levi. Zmerno strma pot, ki se nadaljuje po razgledni dolini, pa se malo višje razcepi na dva dela.
Nadaljujemo po levi spodnji poti (desno Prehodavci), po kateri hitro prispemo do sedla Čez dol.
Na travnatem sedlu, točneje pri možicu zapustimo markirano pot in se usmerimo na sprva komaj vidno stezico, ki preči zaraščeno travnato sedlo Čez Dol. Na severni strani sedla Čez Dol, prispemo na južna pobočja Zadnjiškega ozebnika oz. sprva še pobočja Velikega Konja. Sprva še komaj vidna stezica nas v nadaljevanju vodi čez travnata pobočja porasla s pasovi ruševja. Višje nas pot pripelje v krajšo neizrazito dolinico, iz katere s pomočjo nekaj možicev prispemo na greben Zadnjiškega Ozebnika. Tu nadaljujemo desno ter pot nadaljujemo po zelo razglednem grebenu. Vrh, katerega že vidimo pred seboj, pa dosežemo po približno 5 minutah nadaljnje hoje.
zemljevid poti - Zadnjiški Ozebnik
Ob poti: Planina Lepoč (1090m), Planina Trebiščina (1412m), Čez Dol (1632m)
Priporočamo: izleti z istega izhodišča, podobni izleti, panorama
Slike:
Trenta - Zadnjiški Ozebnik1
Trenta - Zadnjiški Ozebnik2
Trenta - Zadnjiški Ozebnik3
Trenta - Zadnjiški Ozebnik4
Trenta - Zadnjiški Ozebnik5
Trenta - Zadnjiški Ozebnik6
Trenta - Zadnjiški Ozebnik7
Trenta - Zadnjiški Ozebnik8
Trenta - Zadnjiški Ozebnik9
Trenta - Zadnjiški Ozebnik10
Trenta - Zadnjiški Ozebnik11
Trenta - Zadnjiški Ozebnik12
Trenta - Zadnjiški Ozebnik13
Trenta - Zadnjiški Ozebnik14
Trenta - Zadnjiški Ozebnik15
Trenta - Zadnjiški Ozebnik16
Trenta - Zadnjiški Ozebnik17
Trenta - Zadnjiški Ozebnik18
Trenta - Zadnjiški Ozebnik19
Trenta - Zadnjiški Ozebnik20
Trenta - Zadnjiški Ozebnik21
Trenta - Zadnjiški Ozebnik22
Trenta - Zadnjiški Ozebnik23
Trenta - Zadnjiški Ozebnik24
Trenta - Zadnjiški Ozebnik25
Trenta - Zadnjiški Ozebnik26
Trenta - Zadnjiški Ozebnik27
Trenta - Zadnjiški Ozebnik28
Trenta - Zadnjiški Ozebnik29
Trenta - Zadnjiški Ozebnik30
Trenta - Zadnjiški Ozebnik31
Trenta - Zadnjiški Ozebnik32
Trenta - Zadnjiški Ozebnik33
Trenta - Zadnjiški Ozebnik34
Trenta - Zadnjiški Ozebnik35
Trenta - Zadnjiški Ozebnik36
Trenta - Zadnjiški Ozebnik37
Trenta - Zadnjiški Ozebnik38
Trenta - Zadnjiški Ozebnik39
Diskusija o izletu Trenta - Zadnjiški Ozebnik
ljubitelj gora30.6.2013
Zadnjiški Ozebnik, možic je na sedlu čez Dol, potka pa je kar lepo vidna, razen rušje tja in sem ponagaja
https://picasaweb.google.com/114400986607884783562/GrebenSpicjaZadOzebnik
darinka422.9.2020
Včeraj iz vasi Trenta. Po potki, kjer obideš vikende. Mimo zanimivih slapov. Pri odcepu se odločiva da raziščeva pot naprej od planine Trebišina ki je opuščena.A tudi pot ki je vrisana v starih zemljevidih je ni več. Gre pa še ena šrecej okoli hriba. Nekaj časa greva po njej a se vrneva zopet na pot in nadaljujeva do pastirske staje na Trebiškem dolu. Začelo se je oblačiti. Vseeno se odločiva da poiščeva stezo , ki pelje do ostankov kavern oziroma kar je ostalo pod vrhom Zadnjiškega Ozebnika. Še kakšnih 200m sva imela do tam , ko je pričelo rositi in se odločiva za sestop čez Trebišino v Trento.
darinka49.10.2020
8. 10 2020 Se odločiva da ponoviva turo . Tokrat v krasnem sončnem vremenu. Planino Trebiščina sva tokrat izpustila. Od pastirske koče na Trebiškem dolu sva šla kot zadnjič v strmino. Po brezpotju. Prišla do zgradb, oziroma kar je od njih ostalo iz časov Alpskega zidu. Si jih ogledala , poslikala in nadaljevala na ovinku desno, sicer je pot še vidna , ki pelje verjetno na planino Trebišina. Kar dolgo pot sva imela do vrha Zadnjiškega Ozebnika. Kdor bo tam hodil naj si pot vnese v telefon, ker je ponekod zelo slabo sledljiva. Ampak zanimiva . Trop gamsev sva videla . Belka je poletela z ruševja. Na vrhu sva bila edina. Sestopila sva v Zadnjiški Dol. Srečanje takoj ob sestopu z odraslo kačo- gadom. In s sela po isti poti v dolino. Kar 16, 5 višincev je naneslo in 18 km. Ker sva šla iz vasi Trenta in obšla makadamsko cesto in vikende je treba prečit vodo. Včeraj je bila kar narasla.
darinka410.8.2021 22:37:20
S parkirišča v Trenti se zjutraj odpravimo čez Trebiški Dol. Nato po brezpotju do ostankov kasarn iz časa rapalske meje. Potem po zanimivi slabše vidni potki ki je speljana pod vrhom Konja . Vsaj tako mu pravijo. In zadnji del poti po običajni poti. Na vrhu srečamo domačina Lojza, ki nam odsvetuje sestop do planine Trebišina , ker je precej zaraščeno in bi težko prišli do tja. Lani sva z Marijanom obrnila ker nisva našla poti naprej s te planine. Zato se vsi trije odpravimo po običajni poti . V Trento . In se mu zahvalimo za informacije in povabilo na Trentarski Pelc. On dobro pozna vse te poti. In še zadnji del ko sva Renato in jaz zaplavala v mrzli Soči. Ne vem če je imela 10 stopinj .
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
V kolikor še nimate uporabniškega imena se morate najprej registrirati.
     
Copyright © 2006-2022 Hribi.net, Pogoji uporabe, Piškotki