Hribi.net
Hribi.net
Prijava
Prijava
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
Še niste registrirani? Registracija.
Ste pozabili geslo?
Anketa
Ali ste že bili na Tolstem vrhu (1715 m)?
Glasuj
Gorovja / Karavanke / Vrtača / Trate / Johannsenruhe - Vrtača

Trate / Johannsenruhe - Vrtača

Natisni
Izhodišče: Trate / Johannsenruhe (1152 m)
Širina/Dolžina: 46,4701°N 14,1562°E
Čas hoje: 4 h
Zahtevnost: delno zahtevna označena pot
Višinska razlika: 1029 m
Višinska razlika po poti: 1075 m
Zemljevid: Karavanke - osrednji del 1:50.000
Priporočena oprema (poletje): čelada
Priporočena oprema (zima): čelada, cepin, dereze
Ogledov: 4.908
 1 osebi je objava všeč
Število slik: 79
Število komentarjev: 0
Dostop do izhodišča:
a) Skozi karavanški predor se zapeljemo v Avstrijo, nato pa se peljemo po avtocesti proti Beljaku, katero zapustimo na prvem izvozu. Od mesta, ko smo zapustili avtocesto sledimo oznakam za kraj Šentjakob v Rožu / Sankt Jakob im Rosental. Ko prispemo v omenjeni kraj se po glavni cesti peljemo še mimo Podgorja / Maria Elend in naselja Sveče / Suetschach do kraja Bistrica v Rožu / Feistritz im Rosental, kjer pred trgovinama Billa in Penny zavijemo desno v smeri doline Rute / Bärental. Kakih 100 m za tem, ko zapustimo glavno cesto nadaljujemo levo, nato pa se po nekoliko ožji in vzpenjajoči cesti peljemo do velikega parkirišča (parkirišče se nahaja v bližini travnika imenovanega Trate / Johannsenruhe). Od trgovine Penny do izhodišča je približno 9 km ožje asfaltne ceste, makadam je le v zadnjem delu. Od vstopa v predor Karavanke pa do izhodišča je približno 38 km.
b) Skozi MP Ljubelj se zapeljemo v Avstrijo, kjer se po glavni cesti proti Celovcu / Klagenfurt am Wörtersee peljemo do drugega krožišča, od koder z vožnjo nadaljujemo v smeri izvoza Bistrica v Rožu / Feistritz im Rosental (glavno cesto proti Celovcu zapustimo še preden prečimo reko Dravo). V omenjenem kraju pa takoj za trgovinama Billa in Penny zavijemo levo na cesto v smeri doline Rute / Bärental. Kakih 100 m za tem, ko zapustimo glavno cesto nadaljujemo še enkrat levo, nato pa se po nekoliko ožji in vzpenjajoči cesti peljemo do velikega parkirišča (parkirišče se nahaja v bližini travnika imenovanega Trate / Johannsenruhe). Od trgovine Penny do izhodišča je približno 9 km ožje asfaltne ceste, makadam je le v zadnjem delu. Od vstopa v ljubeljski predor pa do izhodišča je približno 32 km.
c) Iz Dravograda ali Slovenj Gradca se zapeljemo v Ravne na Koroškem, nato pa z vožnjo nadaljujemo v smeri MP Holmec. Ko zapeljemo v Avstrijo se sprva vozimo proti Pliberku / Bleiburg, nato pa sledimo oznakam za Globasnico / Globasnitz in naprej Železni Kapli / Bad Eisenkappel, Borovljam / Ferlach. Za Borovljani se v krožišču priključimo cesti preko MP Ljubelj. Tu v prvem krožišču nadaljujemo v smeri Celovca / Klagenfurt, v drugem pa v smeri Bistrice v Rožu / Feistritz im Rosental. V omenjenem kraju pa takoj za trgovinama Billa in Penny zavijemo levo na cesto v smeri doline Rute / Bärental. Kakih 100 m za tem, ko zapustimo glavno cesto nadaljujemo še enkrat levo, nato pa se po nekoliko ožji in vzpenjajoči cesti peljemo do velikega parkirišča (parkirišče se nahaja v bližini travnika imenovanega Trate / Johannsenruhe). Od trgovine Penny do izhodišča je približno 9 km ožje asfaltne ceste, makadam je le v zadnjem delu. Od MP Holmec pa do izhodišča je približno 71 km.
Opis poti:
Na začetku parkirišča bomo med cesto, ki je zaprta z rampo in parkiriščem opazili začetek markirane poti, ki vodi proti Celovški koči / Klagenfurter Hütte, Stolu, Svačici, Ovčjemu vrhu / Geissberg in drugim ciljem. Markirani poti se nekoliko naprej priključi še neoznačena pot, ki vodi od zgornjega dela parkirišča, mi pa se nekaj korakov naprej priključimo na makadamsko cesto, ki vodi proti že omenjeni planinski koči. Cesta nas nato vodi preko struge hudournika ter nas le malo naprej pripelje iz gozda na travnik (Trate / Johannsenruhe), ki je od izhodišča oddaljen le nekaj minut. S travnika se nam odpre lep razgled, cesta pa se nato vrne v pas gozda. Ko se gozd prehodno razredči pa se v blagem levem ovinku v smeri naravnost nadaljuje nemarkirana "bližnjica". Nadaljujemo po cesti, kamor nas usmerja tudi rumena planinska tabla. Le kako minuto naprej pa "glavna" cesta zavije desno, "stranska" pa se nadaljuje naravnost. Od omenjenega križišča nadaljujemo po pešpoti, ki se nadaljuje med obema cestama ter se v nadaljevanju vzpenja s tisto cesto, ki vodi proti Celovški koči. Nekaj časa se prečno vzpenjamo čez občasno bolj strma pobočja, nato pa se vrnemo na širšo makadamsko cesto. V nadaljevanju markirana pot še nekajkrat preči cesto, nato pa se pri večji skali oz. balvanu s spominskimi obeležji razcepi na dva dela.
Desno vodi plezalna pot na Stol, mi pa nadaljujemo naravnost v smeri Celovške koče. Pot naprej še nekajkrat preči cesto, višje pa nas iz občasno redkega gozda pripelje na pašna pobočja Mačenske planine / Matschacher Alm (koče na planini so nekaj minut v levo z markirane poti). Od tu sledi še rahel vzpon in pot oz. cesta nas v nekaj minutah popelje do Celovške koče.
Pri koči se usmerimo desno v smeri Prešernove koče na Stolu. Pot naprej sprva preči travnata pobočja, nato pa se rahlo spusti na neizrazito sedelce. Pot naprej se začne strmo vzpenjati po melišču do nekoliko poraščenega dela poti. Nekoliko naprej nam pri prečenju bolj strmega pobočja pomaga jeklenica, a ta del poti nam v kopnem ne povzroča težav. Naprej se ponovno vzpenjamo po melišču vse do državne meje.
S sedla Belščica, od koder se v levo odcepi pot na Svačico, nadaljujemo naravnost in pot nadaljujemo v smeri Vrtače, Prešernove koče in Zelenice. Nekaj minut prečimo travnata pobočja, nato pa prispemo do mesta, kjer nas napis na skali za Vrtačo usmeri levo (naravnost navzdol Stol). Sledi še nekaj minut razmeroma lahkotne hoje, nato pa prispemo na kratko, a strmo travnato pobočje, preko katerega se prečno spustimo. Ko se spust konča prispemo do prostranih melišč, preko katerih se začnemo v polkrogu vzpenjati. V nadaljevanju slabše uhojena in na več mestih padajočemu kamenju izpostavljena pot se višje nekajkrat strmeje vzpne, nato pa zavije še nekoliko bolj v desno in nas pripelje na jugozahodno ramo Vrtače, kjer se priključimo bolj uhojeni poti z Ljubelja in Završnice.
Tu nadaljujemo levo ter se pričnemo strmo vzpenjati po zelo strmih in za zdrs nevarnih pobočjih. Višje nas pot pripelje na glavni greben Karavank, kjer se le ta položi. Sledi približno 20 minut hoje po in ob grebenu, ki je mestoma nekoliko izpostavljen, v celotnem delu pa nevaren za zdrs. Tej razgledni poti nato sledimo vse do vrha Vrtače.
Izhodišče - Celovška koča 1:30, Celovška koča - Vrtača 2:30.
zemljevid poti - Vrtača
Ob poti: Celovška koča / Klagenfurter Hutte (1664m), Sedlo Belščica (1840m)
Priporočamo: izleti z istega izhodišča, podobni izleti, panorama, vpisna knjiga
Slike:
Trate / Johannsenruhe - Vrtača1
Trate / Johannsenruhe - Vrtača2
Trate / Johannsenruhe - Vrtača3
Trate / Johannsenruhe - Vrtača4
Trate / Johannsenruhe - Vrtača5
Trate / Johannsenruhe - Vrtača6
Trate / Johannsenruhe - Vrtača7
Trate / Johannsenruhe - Vrtača8
Trate / Johannsenruhe - Vrtača9
Trate / Johannsenruhe - Vrtača10
Trate / Johannsenruhe - Vrtača11
Trate / Johannsenruhe - Vrtača12
Trate / Johannsenruhe - Vrtača13
Trate / Johannsenruhe - Vrtača14
Trate / Johannsenruhe - Vrtača15
Trate / Johannsenruhe - Vrtača16
Trate / Johannsenruhe - Vrtača17
Trate / Johannsenruhe - Vrtača18
Trate / Johannsenruhe - Vrtača19
Trate / Johannsenruhe - Vrtača20
Trate / Johannsenruhe - Vrtača21
Trate / Johannsenruhe - Vrtača22
Trate / Johannsenruhe - Vrtača23
Trate / Johannsenruhe - Vrtača24
Trate / Johannsenruhe - Vrtača25
Trate / Johannsenruhe - Vrtača26
Trate / Johannsenruhe - Vrtača27
Trate / Johannsenruhe - Vrtača28
Trate / Johannsenruhe - Vrtača29
Trate / Johannsenruhe - Vrtača30
Trate / Johannsenruhe - Vrtača31
Trate / Johannsenruhe - Vrtača32
Trate / Johannsenruhe - Vrtača33
Trate / Johannsenruhe - Vrtača34
Trate / Johannsenruhe - Vrtača35
Trate / Johannsenruhe - Vrtača36
Trate / Johannsenruhe - Vrtača37
Trate / Johannsenruhe - Vrtača38
Trate / Johannsenruhe - Vrtača39
Trate / Johannsenruhe - Vrtača40
Trate / Johannsenruhe - Vrtača41
Trate / Johannsenruhe - Vrtača42
Trate / Johannsenruhe - Vrtača43
Trate / Johannsenruhe - Vrtača44
Trate / Johannsenruhe - Vrtača45
Trate / Johannsenruhe - Vrtača46
Trate / Johannsenruhe - Vrtača47
Trate / Johannsenruhe - Vrtača48
Trate / Johannsenruhe - Vrtača49
Trate / Johannsenruhe - Vrtača50
Trate / Johannsenruhe - Vrtača51
Trate / Johannsenruhe - Vrtača52
Trate / Johannsenruhe - Vrtača53
Trate / Johannsenruhe - Vrtača54
Trate / Johannsenruhe - Vrtača55
Trate / Johannsenruhe - Vrtača56
Trate / Johannsenruhe - Vrtača57
Trate / Johannsenruhe - Vrtača58
Trate / Johannsenruhe - Vrtača59
Trate / Johannsenruhe - Vrtača60
Trate / Johannsenruhe - Vrtača61
Trate / Johannsenruhe - Vrtača62
Trate / Johannsenruhe - Vrtača63
Trate / Johannsenruhe - Vrtača64
Trate / Johannsenruhe - Vrtača65
Trate / Johannsenruhe - Vrtača66
Trate / Johannsenruhe - Vrtača67
Trate / Johannsenruhe - Vrtača68
Trate / Johannsenruhe - Vrtača69
Trate / Johannsenruhe - Vrtača70
Trate / Johannsenruhe - Vrtača71
Trate / Johannsenruhe - Vrtača72
Trate / Johannsenruhe - Vrtača73
Trate / Johannsenruhe - Vrtača74
Trate / Johannsenruhe - Vrtača75
Trate / Johannsenruhe - Vrtača76
Trate / Johannsenruhe - Vrtača77
Trate / Johannsenruhe - Vrtača78
Trate / Johannsenruhe - Vrtača79
Diskusija o izletu Trate / Johannsenruhe - Vrtača
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
V kolikor še nimate uporabniškega imena se morate najprej registrirati.
     
Copyright © 2006-2023 Hribi.net, Pogoji uporabe, Piškotki