Hribi.net
Hribi.net
Prijava
Prijava
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
Še niste registrirani? Registracija.
Ste pozabili geslo?
Anketa
Ali ste že bili na Krimu (1107 m)?
Glasuj
Gorovja / Karavanke / Stol / Trate / Johannsenruhe - Stol (plezalna pot)

Trate / Johannsenruhe - Stol (plezalna pot)

Natisni
Izhodišče: Trate / Johannsenruhe (1152 m)
Širina/Dolžina: 46,4701°N 14,1562°E
Ime poti: plezalna pot
Čas hoje: 3 h 20 min
Zahtevnost: zelo zahtevna označena pot
Ferata: B/C
Višinska razlika: 1084 m
Višinska razlika po poti: 1090 m
Zemljevid: Karavanke - osrednji del 1:50.000
Priporočena oprema (poletje): komplet za samovarovanje, čelada
Priporočena oprema (zima): dereze, cepin, komplet za samovarovanje, čelada
Ogledov: 75.454
 2 osebam je objava všeč
Število slik: 49
Število komentarjev: 117
Dostop do izhodišča:
a) Skozi karavanški predor se zapeljemo v Avstrijo, nato pa se peljemo po avtocesti proti Beljaku, katero zapustimo na prvem izvozu. Od mesta, ko smo zapustili avtocesto sledimo oznakam za kraj Šentjakob v Rožu / Sankt Jakob im Rosental. Ko prispemo v omenjeni kraj se po glavni cesti peljemo še mimo Podgorja / Maria Elend in naselja Sveče / Suetschach do kraja Bistrica v Rožu / Feistritz im Rosental, kjer pred trgovinama Billa in Penny zavijemo desno v smeri doline Rute / Bärental. Kakih 100 m za tem, ko zapustimo glavno cesto nadaljujemo levo, nato pa se po nekoliko ožji in vzpenjajoči cesti peljemo do velikega parkirišča (parkirišče se nahaja v bližini travnika imenovanega Trate / Johannsenruhe). Od trgovine Penny do izhodišča je približno 9 km ožje asfaltne ceste, makadam je le v zadnjem delu. Od vstopa v predor Karavanke pa do izhodišča je približno 38 km.
b) Skozi MP Ljubelj se zapeljemo v Avstrijo, kjer se po glavni cesti proti Celovcu / Klagenfurt am Wörtersee peljemo do drugega krožišča, od koder z vožnjo nadaljujemo v smeri izvoza Bistrica v Rožu / Feistritz im Rosental (glavno cesto proti Celovcu zapustimo še preden prečimo reko Dravo). V omenjenem kraju pa takoj za trgovinama Billa in Penny zavijemo levo na cesto v smeri doline Rute / Bärental. Kakih 100 m za tem, ko zapustimo glavno cesto nadaljujemo še enkrat levo, nato pa se po nekoliko ožji in vzpenjajoči cesti peljemo do velikega parkirišča (parkirišče se nahaja v bližini travnika imenovanega Trate / Johannsenruhe). Od trgovine Penny do izhodišča je približno 9 km ožje asfaltne ceste, makadam je le v zadnjem delu. Od vstopa v ljubeljski predor pa do izhodišča je približno 32 km.
c) Iz Dravograda ali Slovenj Gradca se zapeljemo v Ravne na Koroškem, nato pa z vožnjo nadaljujemo v smeri MP Holmec. Ko zapeljemo v Avstrijo se sprva vozimo proti Pliberku / Bleiburg, nato pa sledimo oznakam za Globasnico / Globasnitz in naprej Železni Kapli / Bad Eisenkappel, Borovljam / Ferlach. Za Borovljani se v krožišču priključimo cesti preko MP Ljubelj. Tu v prvem krožišču nadaljujemo v smeri Celovca / Klagenfurt, v drugem pa v smeri Bistrice v Rožu / Feistritz im Rosental. V omenjenem kraju pa takoj za trgovinama Billa in Penny zavijemo levo na cesto v smeri doline Rute / Bärental. Kakih 100 m za tem, ko zapustimo glavno cesto nadaljujemo še enkrat levo, nato pa se po nekoliko ožji in vzpenjajoči cesti peljemo do velikega parkirišča (parkirišče se nahaja v bližini travnika imenovanega Trate / Johannsenruhe). Od trgovine Penny do izhodišča je približno 9 km ožje asfaltne ceste, makadam je le v zadnjem delu. Od MP Holmec pa do izhodišča je približno 71 km.
Opis poti:
S parkirišča nadaljujemo mimo zapornice po cesti, ki je zaprta za promet. V nadaljevanju postane cesta nekoliko bolj strma, vzpenjamo pa se lahko tako po cesti kot tudi po peš poti, ki kar nekajkrat preči gorsko cesto. V nadaljevanju nas cesta in peš pot kmalu pripeljeta do označenega razpotja. Mi nadaljujemo desno za oznakami “Hochstuhl – Klettersteig”, levo pa vodi pot proti Celovški koči.
Pot od razpotja se najprej prične rahlo vzpenjati čez melišča, nato pa zavije v levo in nas pripelje pred vstop v plezalni del poti.
V začetku plezalnega dela poti se nekajkrat navpično vzpnemo s pomočjo številnih skob in jeklenice. Pot nato zavije v levo in ob jeklenici preči strmo skalnato pobočje. Sledi še nekaj vzponov ob jeklenici nato pa pot postane nekoliko manj zahtevna in nas pripelje v ruševje.
Pot skozi ruševje ponovno postopno postaja nekoliko zahtevnejša in sledi nekaj vzponov ob jeklenici ter nato strm vzpon s pomočjo skob. Pot nas nato skozi ruševje pripelje na sprva še neizrazit greben ob katerem se nato kar nekaj časa vzpenjamo. Vzpon po grebenu poteka večinoma skozi ruševje, v zgornjem delu pa postaja greben vse bolj skalnat. Greben je tudi nekoliko izpostavljen in v pomoč nam je tudi nekaj jeklenic.
Ko se greben konča, nadaljujemo rahlo desno nato pa se vzpnemo skozi grapo s pomočjo jeklenice levo navzgor. V zgodnjem poletju je lahko v grapi tudi še snežišče. Iz grape nato nadaljujemo desno in sledi še nekaj strmih vzponov ob jeklenici do vpisne skrinjice ob poti. Od vpisne skrinjice sledi še kratek vzpon s pomočjo jeklenice, nato pa postane pot manj strma.
V nadaljevanju se pot vzpenja proti glavnemu grebenu gore. Ko dosežemo glavni greben nadaljujemo levo ter se pričnemo vzpenjati po slovenski strani grebena proti vrhu, ki ni več daleč.
zemljevid poti - Stol
Ob poti: Trate / Johannsenruhe (1226m)
Priporočamo: izleti z istega izhodišča, podobni izleti, panorama, vpisna knjiga
Slike:
Trate / Johannsenruhe - Stol1
Trate / Johannsenruhe - Stol2
Trate / Johannsenruhe - Stol3
Trate / Johannsenruhe - Stol4
Trate / Johannsenruhe - Stol5
Trate / Johannsenruhe - Stol6
Trate / Johannsenruhe - Stol7
Trate / Johannsenruhe - Stol8
Trate / Johannsenruhe - Stol9
Trate / Johannsenruhe - Stol10
Trate / Johannsenruhe - Stol11
Trate / Johannsenruhe - Stol12
Trate / Johannsenruhe - Stol13
Trate / Johannsenruhe - Stol14
Trate / Johannsenruhe - Stol15
Trate / Johannsenruhe - Stol16
Trate / Johannsenruhe - Stol17
Trate / Johannsenruhe - Stol18
Trate / Johannsenruhe - Stol19
Trate / Johannsenruhe - Stol20
Trate / Johannsenruhe - Stol21
Trate / Johannsenruhe - Stol22
Trate / Johannsenruhe - Stol23
Trate / Johannsenruhe - Stol24
Trate / Johannsenruhe - Stol25
Trate / Johannsenruhe - Stol26
Trate / Johannsenruhe - Stol27
Trate / Johannsenruhe - Stol28
Trate / Johannsenruhe - Stol29
Trate / Johannsenruhe - Stol30
Trate / Johannsenruhe - Stol31
Trate / Johannsenruhe - Stol32
Trate / Johannsenruhe - Stol33
Trate / Johannsenruhe - Stol34
Trate / Johannsenruhe - Stol35
Trate / Johannsenruhe - Stol36
Trate / Johannsenruhe - Stol37
Trate / Johannsenruhe - Stol38
Trate / Johannsenruhe - Stol39
Trate / Johannsenruhe - Stol40
Trate / Johannsenruhe - Stol41
Trate / Johannsenruhe - Stol42
Trate / Johannsenruhe - Stol43
Trate / Johannsenruhe - Stol44
Trate / Johannsenruhe - Stol45
Trate / Johannsenruhe - Stol46
Trate / Johannsenruhe - Stol47
Trate / Johannsenruhe - Stol48
Trate / Johannsenruhe - Stol49
Diskusija o izletu Trate / Johannsenruhe - Stol (plezalna pot)
Prikaži starejša sporočila
Branee10. 04. 2015
V mokrem je zdrsljiva, drugace pa veliko zelezja in betona.. Je srednji razred.
jax10. 04. 2015
Marinka,
Na Raduhi še nisem bil, tako da težko rečem. Glede Stola pa samo to: poglej si slike od 13 do 16. Kar se tiče težavnosti te ferate, je to to, drugih skrivnosti ni. Začetek je povsem navpičen, a dobro zavarovan. Tam čez je pač treba prit, potem je pa lažje, pa tudi zelo lepo. V glavnem, stvar ni posebno težka, če pa je primerna za otroke, pa seveda ne morem sodit.
malimiha13. 05. 2015
Zanima me ali je pot kopna. Hvala in lp
Edina29. 06. 2015
Po poldrugem desetletju sem ponovila tole pot. Na poti gor nič posebnega, jaz imam vedno pomisleke na strmih in zlizanih pobočjih, kje se steza nagiba nekoliko navzven. Pri sestopu v krnico V Kožnah po melišču sta vsaj dva takšna dela, ki bi se jima izognila, če bi šlo. Sicer pa lepa in razgledna tura. Več na povezavi

http://stezeinsledi.blogspot.com/2015/06/po-lepem-pristopu-zoprn-sestop.html

Srečno na potkahnasmeh
Majdag29. 06. 2015
.. Edina, z veseljem sem si ogledala vaš podvig, super ste...
janez.novak29. 06. 2015
Edina - kot ponavadi lepe fotografije z lepe, a zahtevne poti - čestitam. Mimogrede, kakšna je cesta do Trat?
zico1029. 06. 2015
@marinka67, morda malo pozen odgovor ampak bolje pozno kot prepozno... Pot na Stol se ne more primerjat s potjo na Raduho. Raduha je uvajalna tura v svet zavarovanih poti, medtem ko je Stol pot za tiste, ki imajo ze nekaj "zajl" za sabo. Na pot na Raduho tudi ne potrebujes varovalnega kompleta, medtem ko je na stol SVK potrebno uporabiti(sam sem sel brez njega, vendar grem nasledbjic sigurno z njem).
Tako da ce imate SVK in vam Raduha ni delala nikakrsnih problemov, potem predlagam da daste skozi kaksen Storžič in potem odidete na Stol.
Zelo pa priporocam isposojo knjige 55 zavarovanih plezalnih poti od Andreja Masere, kjer so poti dokaj objektivno zajete. Raduha ima po knjigi tezavnost 2, medtem ko pa Stol 3 na 6 stopenjski lestvici.
Varen korak
VanSims30. 06. 2015
@Edina: sej nisem prožil kamenja, ne? mežikanje nasmeh

@marinka67: poti se res ne moreta primerjati, Raduha je res bolj samo zavarovana pohodna pot medtem ko je Stol res prava ferata, sta kar daleč stran po težavnosti.

Svetoval, bi da obiščete še kako zavarovano pot pri nas, tudi Storžič je po moje še dosti lažji, morda še kako Hanzovo na Mojstrovko pa morda še kako malo težjo. Morda potem še kako Pogačnikovo na Šmarno goro, najtežji del na tej poti je zelo podoben najtežjemu začetnemu delu plezalne na Stol.
Edina30. 06. 2015
@Janez cesta je do parkirišča ok, naprej proti Celovški koči je zaprta za avtomobile.

@VanSims, lepo si pazil na nasmežikanje

@Majda hvala. Pot je lepo varovana in zgledno markirana in ob lepem vremenu res užitkarskanasmeh

Srečno vsem na potkahnasmeh
Barentoter14. 09. 2015
Lepa, varovana pot. Se splača narediti nekaj več kilometrov z avtom in se povzpeti po manj oblegani plezalni poti na vrh. Spust pa juhuhu po melišču navzdol do sedla Belščica in naprej do Celovške koče, ki je žal zaprta zaradi prenove.
matz18. 07. 2016
Lahko kdo bolj natančno pove glede spusta po melišču - kot razumem se odcepi od poti proti Celovški koči - kje točno? Je to melišče primerno za spust - npr kot iz Mojstrovke? Nekje sem prebral da so na poti tudi možici? Kje se potem nazaj priključiš na markirano pot? Vse informacije več kot dobrodošle nasmeh
Smetar18. 07. 2016
Melišče je primerno za spust (če si vajen melišč seveda nasmeh ) potka v ključih je speljana po melišču tako, da orientacijskih težav ne bi smelo bit. Namesto desno se držiš malo bolj "levo" (vzporedno z grebenom)

http://hribi.net/zemljevid_poti.asp?id=53

Če si pogledaš zemljevid, greš do Vatelca 1840 in potem nadaljuješ do razpotja pod Svačico 1953 (XIV 153) proti Celovški koči (Mačenska planina). Pot je uhojena in tudi označena, vsaj bila je...

vetrnica19. 07. 2016
Melišče smo prehodili v nedeljo ob povratku - točno tako, kot je opisal Smetar. Pot je lepo označena in sledljiva, tako da ni nobenih problemov.
chichi3. 05. 2017
Pozdravljeni, vprašanje za poznavalce te poti. Ali se da začetni, vstopni del plezalne poti (prvi niz skob) zaobiti? Pot želimo izpeljati z otrokoma - v lanskem letu smo že poskusili, pa bili samo polovično uspešni. Otroka nista začetnika na zelo zahtevnih zavarovanih poteh (Storžič skozi Žrelo, Turski žleb in Skuta, Triglav po Tominškovi, Jalovec, Prisojnik po Jubilejni), vendar je rahlo previsni začetek povzročil težavo in posledično se odseka sploh ne želi lotiti. Ker pa je pot zelo lepa in v nadaljevanju tudi ne dosega težavnosti začetnega dela, bi bilo super, da jo opravimo skupaj cela družina. Vsak nasvet bo dobrodošel. Hvala.

Branee4. 05. 2017
ne
maregol5. 05. 2017
Če pač otrok noče oz. ne more čez ima verjetno za to pač razlog, a ne?
Lahko pa navežež otroka in sebe na vsak konec vrvi, splezaš čez, narediš varovanje na AUTO-BLOCK na Reverso in otroka potegneš čez...ne vem pa če ima smisel....srečno!
chichi5. 05. 2017
Hvala za vse odzive.
Otroka prav zagotovo ne bomo navezovali in vlekli preko skalovja - na Stol je speljanih cela vrsta poti, tudi od Celovške koče. Pravzaprav otrok tudi sam ne ve, zakaj mu je ta prvi del nagnal toliko negotovosti in strahu v noge, ko pa npr. Furlanova na Gradiško Turo, Pogačnikova na Šmarno goro, plezalna na Boč, Koroška Rinka z Okrešlja ali vzpon proti Zadnjemu oknu na Prisank niso bili težava.
Vprašanje sem zastavila zaradi opisa poti v vodniku Karavanke od Klemna Janše. Ta navaja, da so začetni del dogradili šele kasneje, okoli leta 2000, da pa je stara plezalna pot potekala bolj levo od vstopnega dela in se temu najtežjemu delu izogne. Torej, če ve kdo kaj več o tem - do julija imamo še kar nekaj časa.
Lep dan.
ben5. 05. 2017
Ja, sam imam doma vodnik 50 zavarovanih plezalnih poti iz leta 2000. Tam začetnega dela, ki ga omenjaš ni. Pot je v začetku potekala po melišču v cik-caku in se je višje priključila zdajšnji poti. Par let nazaj je še bilo zaslediti ta cik-cak, v zadnjih letih pa tam ne hodi verjetno nihče več, tako da tudi, če se lotiš tega obvoza zna bit mučen. Z malo logike se pa s plezalne poti, da videt priključek stare poti.
jprim5. 05. 2017
Pa da dodam še svoje mnenje. Pred leti sva
opravila to pot. Če ne bi imela samovarovanja, bi nehala že v začetku poti, saj je na delu previs, pozneje varovanja več nisem uporabljala, vendar mi je bil najbolj zoprn del višje, ko se zavarovani del neha, saj je polno drobirja na poti.
Sicer pa je pot pod domeno Avstrijcev in se tudi na poti zahteva čelada in samovarovanje.
Lp!

turbo5. 05. 2017
Pred nekaj leti je prišlo do velikega podora, zato so zavarovano pot morali spodaj prestaviti. Stara je imela lažji vstop, ki ga sedaj več ni, ker se je sesul:

http://ktnv1.orf.at/stories/450384

Prav lahko se zgodi, da leto ali dve kasneje kakšno mesto, ki ti je nekoč nagnalo strah v kosti, zmoreš mimogrede . . . vmes nabereš izkušnje, odrasteš . . . poizkusite čez čas, morebiti bo šlo zlahka, če pa ne bo, pa lepo do Celovške koče in tam okoli je vrhov, kolikor srce poželi :-) Srečno !
Branee6. 05. 2017
vprasa, mu das nedvoumen odgovor pa se kar neki isce..
Becar6. 05. 2017
Meni je to ena najlepših poti, kar sem jih hodil, odlično zavarovana, ravno prav adrenalinska, skratka po mojem okusu. Samovarovalni komplet priporočam. In seveda čelado. Če otrok ni želel čez, ga pustite da gre ko bo odrastel, če bo imel še željo. Ne vem zakaj imam občutek, da se v tem primeru rine z glavo skozi zid.
Janezs7. 05. 2017

Obrnite stvar na glavo, pojdite od zgoraj navzdol, pa bo mir. Lp.
chichi7. 05. 2017
Nisem se imela namena več oglašati, ampak da to zaključimo. Branee, se opravičujem, ker me enozložni odgovor ni prepričal; z dodatnimi pojasnili sem si zadeve razčistila. In ne, nobenega rinjenja z glavo skozi zid ne bo - ne vem sicer, zakaj tak sklep. V hribe hodim že več kot trideset let in predvsem na družinskih izletih smo odločitve in pot vedno prilagajali razmeram ter fizični in psihični kondiciji.
Hvala za vse odgovore, še posebej pozitivne. Srečno vsem.
ravats6. 06. 2017
Pozdravljeni.
A je na tej poti še kaj snega?
ivoma17. 06. 2017
ravats snega ni, pot sem danes prehodil
jprim17. 06. 2017
Prehodil je ravno nisi.velik nasmehzavijanje z očmi
Lp!
ivoma18. 06. 2017
popravek,
jprim res je nisem prehodil temveč preplezalnasmeh
primozg14. 08. 2017
Včeraj smo prehodili oz. preplezali to krasno po na Stol. Vračali smo se mimo Celovške koče. Slike in opis na https://gorskimoz.wordpress.com/2017/08/14/stol-po-plezalni/
btrabe11. 06. 2018
Pozdravljeni!
Je bil kdo te dni po zavarovani plezalni na Stol? Je na poti še kaj snega in v kakšnem so stanju varovala? Hvala za odgovor...Mi bi na Stol po tej poti v soboto 16. 6....
TamaraTP15. 06. 2018
btrabe, pozdravljen!
Pot je normalno prehodna, snega ni, varovala so v dobrem stanju, razen enega, ki pa ne predstavlja kake grožnje ali težav. Prešernova koča na Stolu je odprta. Če so boste vračali od Stola čez sedlo Belščica - tam je nekaj snega, vendar se da temu ogniti in nadaljevati pot do Celovške koče in nato vse do izhodišča. Vse brez problemov. Je lepa turca.
Varen korak!
btrabe15. 06. 2018
Tamara TP, najlepša hvala, pa lep pozdrav!
CarpeDiem24730. 06. 2018
Danes s kolegom osvojila ta vrh po navedeni poti in spust po lažji mimo Celovške koče. Odličen pohod in snega ni nikjer na poti, kljub ohladitvi in sneženju pred nekaj dnevi.

Naju pa ni navdušil odnos osebja v Prešernovi koči. Precej drugače potem v Celovški koči nasmeh
VanSims30. 07. 2018
Glede debate o sestopu s te ferate: zakaj pa ne kar po ferati navzdol, kdor ima dosti izkušenj in kilometrine? Ni težko, razen v spodnjem, začetnem delu kjer te kar malo navije. Za ta del v spustu morda priporočam rokavice.

Kar se tiče betona na začetnem delu, tudi meni tako kot nekaterim zgoraj ni všeč. A potem spodnji deli ne bi bili B, B/C ampak C, C/D. Spust dol pa potem res samo za prekaljene.
masker21. 08. 2018
V nedeljo, 19.8.2018, sva z bratom že drugič osvajala ta prelepi karavanški vrh z avstrijske strani. Malce sem pozabil na začetni strm in drzen vstop v ferato, ki pa se pozneje nekoliko "uleže". A le za kratek čas. Pozneje je treba ponovno nekaj moči v rokah, da si kos zanimivemu skalnemu plezanju. Res odlična tura (srednje težka). Pred dobrimi petimi leti, se mi ni zdela kdove kako zahtevna. Zdaj pa........je pač tako. Srečno vsem ljubiteljem gora!!!
masker21. 08. 2018
Pa še to. V Prešernovi koči so naju zelo lepo sprejeli. Odlična jota. Tudi v Celovški koči je še kako dobro teknilo "avstrijsko pivo" s sladkim dodatkom - jabolčnimi štruklji seveda. nasmehnasmehnasmeh
skavt15. 10. 2018
Lep pozdrav, vceraj, v nedeljo, sem preplezal svojo prvo ferato in sicer na cjajnik(zadnji del po lazji, desni jeklenici) pot sem nadaljeval na kosutnikov turn in se spustil po lazji ferati cez most in pes do kosutine koce. Zanima me ce je tezavnost vzpona na stol primerljiva z vzponom na cjajnik ?
jax15. 10. 2018
Stol je lažji. Mnogo lažji.
ms_primoz15. 10. 2018
ni primerjave sploh s Stolom, toliko je Cjajnik zahtevnejši...
Domch15. 10. 2018
Tehnično je Cjajnik neprimerno težji, se pa po zavarovani na Stol povzpneš na višjo nadmorsko višinonasmeh.
skavt15. 10. 2018
Lepa hvala za odgovore nasmeh se ze veselim vzpona
jvali3. 07. 2019
Pozdravljeni. Če se vzpnem po tej poti na Stol, po kateri nazaj na izhodišče? Hvala za odgovor. Valerija
azzey3. 06. 2020
Je kdo šel po omenjeni poti? Je kaj snega?
Kvis3. 06. 2020
Plezalna ze kak teden nazaj suha. Pri sestopu nazaj proti Celovski koci je bil kratek spust zasnezen, dereze potrebne zgolj ce je sneg leden (dez+mraz dan pred tem).
Hribovc9128. 06. 2020
V zgornjem delu na enem mestu manjka jeklenica. Na tistem mestu je potrebna previdnost, drugače pa je pot zelo dobro varovana.
fjr6. 07. 2020
Včeraj 5. 7. 2020 opravil to pot.Pot je zelo lepa,resnično dobro varovana.Opozoril pa bi le, da je nekje na polovici poti en del poti odneslo.Tam je potrebna dodatna previdnost.
Alenka.12328. 10. 2020
Pozdrav, če je kdo zainteresiran se mi lahko pridruži za ta pohod naslednje leto 2021. Rabim družbo da ne grem sama. Lp Alenka nasmeh
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
V kolikor še nimate uporabniškega imena se morate najprej registrirati.
     
Copyright © 2006-2023 Hribi.net, Pogoji uporabe, Piškotki