Hribi.net
Hribi.netSlovenski splet
Registracija Navodila
uporabnik: geslo:  avtoprijava 
English Hrvatski Seznam gora Iskanje izletov
gorovja / KaravankeSrednja peč / Trate / Johannsenruhe - Srednja peč
  

Trate / Johannsenruhe - Srednja peč (mimo Celovške koče)

 
Izhodišče: Trate / Johannsenruhe (1152 m)
Izhodišče Širina/Dolžina: 46,4701°N / 14,1562°E
Cilj: Srednja peč (1920 m)
Ime poti: mimo Celovške koče
Čas hoje: 3 h
Zahtevnost: delno zahtevna označena pot, zahtevno brezpotje
Zahtevnost smučanja: ni podatka
Višinska razlika: 768 m
Višinska razlika po poti: 855 m
Zemljevid: Karavanke - osrednji del 1:50.000
Priporočena oprema (poletje):
Priporočena oprema (zima): cepin, dereze
Ogledov: 390
Ocena: 1 glasov
Število slik: 88
Število komentarjev: 0
Dostop do izhodišča:

a) Skozi karavanški predor se zapeljemo v Avstrijo, nato pa se peljemo po avtocesti proti Beljaku, katero zapustimo na prvem izvozu. Od mesta, ko smo zapustili avtocesto sledimo oznakam za kraj Šentjakob v Rožu / Sankt Jakob im Rosental. Ko prispemo v omenjeni kraj se po glavni cesti peljemo še mimo Podgorja / Maria Elend in naselja Sveče / Suetschach do kraja Bistrica v Rožu / Feistritz im Rosental, kjer pred trgovinama Billa in Penny zavijemo desno v smeri doline Rute / Bärental. Kakih 100 m za tem, ko zapustimo glavno cesto nadaljujemo levo, nato pa se po nekoliko ožji in vzpenjajoči cesti peljemo do velikega parkirišča (parkirišče se nahaja v bližini travnika imenovanega Trate / Johannsenruhe). Od trgovine Penny do izhodišča je približno 9 km ožje asfaltne ceste, makadam je le v zadnjem delu. Od vstopa v predor Karavanke pa do izhodišča je približno 38 km.
b) Skozi MP Ljubelj se zapeljemo v Avstrijo, kjer se po glavni cesti proti Celovcu / Klagenfurt am Wörtersee peljemo do drugega krožišča, od koder z vožnjo nadaljujemo v smeri izvoza Bistrica v Rožu / Feistritz im Rosental (glavno cesto proti Celovcu zapustimo še preden prečimo reko Dravo). V omenjenem kraju pa takoj za trgovinama Billa in Penny zavijemo levo na cesto v smeri doline Rute / Bärental. Kakih 100 m za tem, ko zapustimo glavno cesto nadaljujemo še enkrat levo, nato pa se po nekoliko ožji in vzpenjajoči cesti peljemo do velikega parkirišča (parkirišče se nahaja v bližini travnika imenovanega Trate / Johannsenruhe). Od trgovine Penny do izhodišča je približno 9 km ožje asfaltne ceste, makadam je le v zadnjem delu. Od vstopa v ljubeljski predor pa do izhodišča je približno 32 km.
c) Iz Dravograda ali Slovenj Gradca se zapeljemo v Ravne na Koroškem, nato pa z vožnjo nadaljujemo v smeri MP Holmec. Ko zapeljemo v Avstrijo se sprva vozimo proti Pliberku / Bleiburg, nato pa sledimo oznakam za Globasnico / Globasnitz in naprej Železni Kapli / Bad Eisenkappel, Borovljam / Ferlach. Za Borovljani se v krožišču priključimo cesti preko MP Ljubelj. Tu v prvem krožišču nadaljujemo v smeri Celovca / Klagenfurt, v drugem pa v smeri Bistrice v Rožu / Feistritz im Rosental. V omenjenem kraju pa takoj za trgovinama Billa in Penny zavijemo levo na cesto v smeri doline Rute / Bärental. Kakih 100 m za tem, ko zapustimo glavno cesto nadaljujemo še enkrat levo, nato pa se po nekoliko ožji in vzpenjajoči cesti peljemo do velikega parkirišča (parkirišče se nahaja v bližini travnika imenovanega Trate / Johannsenruhe). Od trgovine Penny do izhodišča je približno 9 km ožje asfaltne ceste, makadam je le v zadnjem delu. Od MP Holmec pa do izhodišča je približno 71 km.

Opis poti:

Na začetku parkirišča bomo med cesto, ki je zaprta z rampo in parkiriščem opazili začetek markirane poti, ki vodi proti Celovški koči / Klagenfurter Hütte, Stolu, Svačici, Ovčjemu vrhu / Geissberg in drugim ciljem. Markirani poti se nekoliko naprej priključi še neoznačena pot, ki vodi od zgornjega dela parkirišča, mi pa se nekaj korakov naprej priključimo na makadamsko cesto, ki vodi proti že omenjeni planinski koči. Cesta nas nato vodi preko struge hudournika ter nas le malo naprej pripelje iz gozda na travnik (Trate / Johannsenruhe), ki je od izhodišča oddaljen le nekaj minut. S travnika se nam odpre lep razgled, cesta pa se nato vrne v pas gozda. Ko se gozd prehodno razredči pa se v blagem levem ovinku v smeri naravnost nadaljuje nemarkirana "bližnjica". Nadaljujemo po cesti, kamor nas usmerja tudi rumena planinska tabla. Le kako minuto naprej pa "glavna" cesta zavije desno, "stranska" pa se nadaljuje naravnost. Od omenjenega križišča nadaljujemo po pešpoti, ki se nadaljuje med obema cestama ter se v nadaljevanju vzpenja s tisto cesto, ki vodi proti Celovški koči. Nekaj časa se prečno vzpenjamo čez občasno bolj strma pobočja, nato pa se vrnemo na širšo makadamsko cesto. V nadaljevanju markirana pot še nekajkrat preči cesto, nato pa se pri večji skali oz. balvanu s spominskimi obeležji razcepi na dva dela.
Desno vodi plezalna pot na Stol, mi pa nadaljujemo naravnost v smeri Celovške koče. Pot naprej še nekajkrat preči cesto, višje pa nas iz občasno redkega gozda pripelje na pašna pobočja Mačenske planine / Matschacher Alm (koče na planini so nekaj minut v levo z markirane poti). Od tu sledi še rahel vzpon in pot oz. cesta nas v nekaj minutah popelje do Celovške koče.
Od koče se usmerimo desno v smeri Stola / Hochstuhl, Svačice / Bielschitza in Prešernove koče ter pot nadaljujemo po zložnem kolovozu, ki se nekoliko nižje spremeni v planinsko pot, le ta pa nas skozi pas ruševja pripelje do melišč pod Svačico. Pot naprej se prečno vzpne čez prvo melišče, nato pa nas pripelje do kratkega strmega dela, kjer nam je ob prečenju v pomoč jeklenica. Kratek ter tehnično ne posebej zahteven del poti se hitro konča, pot pa se nadaljuje čez melišče, preko katerega nas vodi široka in dobro vzdrževana pot. Ob pogledu na okoliška ostenja, se nato brez večjih težav vzpnemo do sedla Belščica, kjer je označeno razpotje.
S sedla Belščica, od koder se v levo odcepi pot na Svačico, nadaljujemo naravnost in pot nadaljujemo v smeri Vrtače, Prešernove koče in Zelenice. Nekaj minut prečimo travnata pobočja, nato pa prispemo do mesta, kjer se v levo odcepi pot na Vrtačo, mi pa nadaljujemo naravnost navzdol. Pot naprej se sprva strmo spusti po grapi, nato pa zavijPe v desno, kjer preide na prostrana melišča, preko katerih se prečno vzpenja. Višje zapustimo melišče in se rahlo spustimo do bližnjega razpotja, kjer se združimo z zgornjo in spodnjo potjo na Stol.
Z omenjenega razpotja nadaljujemo ostro levo v smeri Zelenice (rahlo desno Stol), nato pa po nekaj 10 korakih, še preden se pot prične vidneje spuščati, na desni opazimo manjši možic in lep prehod po brezpotju proti sedelcu med masivom Stola in Srednjo pečjo.
Nadaljujemo ob robu ruševja, po lepo prehodnem brezpotju, ob katerem nam pravo smer kažejo posamezni možici. Po približno 5 minutah prispemo na manjši preval zahodno od Srednje peči, kjer na levi preko melišča opazimo slabšo stezico. Vzpnemo se do omenjene stezice, nato pa prečimo melišče proti desni. Ko se melišče konča, nas stezica vodi skozi ozek pas ruševja, nato pa slabša stezica zavije levo ob ruševju strmo navzgor in se po nekaj korakih v razmeroma strmih travah konča. Vzpon nadaljujemo ob ruševju strmo navzgor, mi pa v približno isti smeri nadaljujemo vse do prihoda na greben, kjer se zopet pojavi slabša stezica. Nadaljujemo desno, nekoliko naprej tudi skozi kratek pas požaganega ruševja, nato pa se po in ob grebenu, ki je na levo stran občasno tudi prepaden, povzpnemo na malo obiskan in razgleden vrh.
Trate - Celovška koča 1:30, Celovška koča - Srednja peč 1:30.

Ob poti: Trate / Johannsenruhe (1226m), Celovška koča / Klagenfurter Hutte (1664m), Sedlo Belščica (1840m)
Priporočamo: panorama, podobni izleti, izleti z istim izhodiščem, izleti z istim ciljem
Dodaj v:    facebook    Twitter    myspace    Digg    delicious    reddit
Slike:
Trate / Johannsenruhe - srednja_pec1
Trate / Johannsenruhe - srednja_pec2
Trate / Johannsenruhe - srednja_pec3
Trate / Johannsenruhe - srednja_pec4
Trate / Johannsenruhe - srednja_pec5
Trate / Johannsenruhe - srednja_pec6
Trate / Johannsenruhe - srednja_pec7
Trate / Johannsenruhe - srednja_pec8
Trate / Johannsenruhe - srednja_pec9
Trate / Johannsenruhe - srednja_pec10
Trate / Johannsenruhe - srednja_pec11
Trate / Johannsenruhe - srednja_pec12
Trate / Johannsenruhe - srednja_pec13
Trate / Johannsenruhe - srednja_pec14
Trate / Johannsenruhe - srednja_pec15
Trate / Johannsenruhe - srednja_pec16
Trate / Johannsenruhe - srednja_pec17
Trate / Johannsenruhe - srednja_pec18
Trate / Johannsenruhe - srednja_pec19
Trate / Johannsenruhe - srednja_pec20
Trate / Johannsenruhe - srednja_pec21
Trate / Johannsenruhe - srednja_pec22
Trate / Johannsenruhe - srednja_pec23
Trate / Johannsenruhe - srednja_pec24
Trate / Johannsenruhe - srednja_pec25
Trate / Johannsenruhe - srednja_pec26
Trate / Johannsenruhe - srednja_pec27
Trate / Johannsenruhe - srednja_pec28
Trate / Johannsenruhe - srednja_pec29
Trate / Johannsenruhe - srednja_pec30
Trate / Johannsenruhe - srednja_pec31
Trate / Johannsenruhe - srednja_pec32
Trate / Johannsenruhe - srednja_pec33
Trate / Johannsenruhe - srednja_pec34
Trate / Johannsenruhe - srednja_pec35
Trate / Johannsenruhe - srednja_pec36
Trate / Johannsenruhe - srednja_pec37
Trate / Johannsenruhe - srednja_pec38
Trate / Johannsenruhe - srednja_pec39
Trate / Johannsenruhe - srednja_pec40
Trate / Johannsenruhe - srednja_pec41
Trate / Johannsenruhe - srednja_pec42
Trate / Johannsenruhe - srednja_pec43
Trate / Johannsenruhe - srednja_pec44
Trate / Johannsenruhe - srednja_pec45
Trate / Johannsenruhe - srednja_pec46
Trate / Johannsenruhe - srednja_pec47
Trate / Johannsenruhe - srednja_pec48
Trate / Johannsenruhe - srednja_pec49
Trate / Johannsenruhe - srednja_pec50
Trate / Johannsenruhe - srednja_pec51
Trate / Johannsenruhe - srednja_pec52
Trate / Johannsenruhe - srednja_pec53
Trate / Johannsenruhe - srednja_pec54
Trate / Johannsenruhe - srednja_pec55
Trate / Johannsenruhe - srednja_pec56
Trate / Johannsenruhe - srednja_pec57
Trate / Johannsenruhe - srednja_pec58
Trate / Johannsenruhe - srednja_pec59
Trate / Johannsenruhe - srednja_pec60
Trate / Johannsenruhe - srednja_pec61
Trate / Johannsenruhe - srednja_pec62
Trate / Johannsenruhe - srednja_pec63
Trate / Johannsenruhe - srednja_pec64
Trate / Johannsenruhe - srednja_pec65
Trate / Johannsenruhe - srednja_pec66
Trate / Johannsenruhe - srednja_pec67
Trate / Johannsenruhe - srednja_pec68
Trate / Johannsenruhe - srednja_pec69
Trate / Johannsenruhe - srednja_pec70
Trate / Johannsenruhe - srednja_pec71
Trate / Johannsenruhe - srednja_pec72
Trate / Johannsenruhe - srednja_pec73
Trate / Johannsenruhe - srednja_pec74
Trate / Johannsenruhe - srednja_pec75
Trate / Johannsenruhe - srednja_pec76
Trate / Johannsenruhe - srednja_pec77
Trate / Johannsenruhe - srednja_pec78
Trate / Johannsenruhe - srednja_pec79
Trate / Johannsenruhe - srednja_pec80
Trate / Johannsenruhe - srednja_pec81
Trate / Johannsenruhe - srednja_pec82
Trate / Johannsenruhe - srednja_pec83
Trate / Johannsenruhe - srednja_pec84
Trate / Johannsenruhe - srednja_pec85
Trate / Johannsenruhe - srednja_pec86
Trate / Johannsenruhe - srednja_pec87
Trate / Johannsenruhe - srednja_pec88
Diskusija o izletu Trate / Johannsenruhe - Srednja peč (mimo Celovške koče)
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Avtoprijava:
V kolikor še nimate uporabniškega imena se morate najprej registrirati
Copyright © 2006-2020 Hribi.net, Pogoji uporabe, Oglaševanje, Piškotki