Hribi.net
Hribi.net
Prijava
Prijava
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
Še niste registrirani? Registracija.
Ste pozabili geslo?
Anketa
Ali se s Smokuškega vrha (1122 m), vidi Bohinjsko jezero?
Glasuj
Gorovja / Karavanke / Prešernova koča na Stolu / Trate / Johannsenruhe - Prešernova koča na Stolu (mimo Celovške koče)

Trate / Johannsenruhe - Prešernova koča na Stolu (mimo Celovške koče)

Natisni
Izhodišče: Trate / Johannsenruhe (1152 m)
Širina/Dolžina: 46,4701°N 14,1562°E
Ime poti: mimo Celovške koče
Čas hoje: 3 h 40 min
Zahtevnost: delno zahtevna označena pot
Višinska razlika: 1022 m
Višinska razlika po poti: 1135 m
Zemljevid: Karavanke - osrednji del 1:50.000
Priporočena oprema (poletje):
Priporočena oprema (zima): cepin, dereze
Ogledov: 2.182
 1 osebi je objava všeč
Število slik: 81
Število komentarjev: 0
Dostop do izhodišča:
a) Skozi karavanški predor se zapeljemo v Avstrijo, nato pa se peljemo po avtocesti proti Beljaku, katero zapustimo na prvem izvozu. Od mesta, ko smo zapustili avtocesto sledimo oznakam za kraj Šentjakob v Rožu / Sankt Jakob im Rosental. Ko prispemo v omenjeni kraj se po glavni cesti peljemo še mimo Podgorja / Maria Elend in naselja Sveče / Suetschach do kraja Bistrica v Rožu / Feistritz im Rosental, kjer pred trgovinama Billa in Penny zavijemo desno v smeri doline Rute / Bärental. Kakih 100 m za tem, ko zapustimo glavno cesto nadaljujemo levo, nato pa se po nekoliko ožji in vzpenjajoči cesti peljemo do velikega parkirišča (parkirišče se nahaja v bližini travnika imenovanega Trate / Johannsenruhe). Od trgovine Penny do izhodišča je približno 9 km ožje asfaltne ceste, makadam je le v zadnjem delu. Od vstopa v predor Karavanke pa do izhodišča je približno 38 km.
b) Skozi MP Ljubelj se zapeljemo v Avstrijo, kjer se po glavni cesti proti Celovcu / Klagenfurt am Wörtersee peljemo do drugega krožišča, od koder z vožnjo nadaljujemo v smeri izvoza Bistrica v Rožu / Feistritz im Rosental (glavno cesto proti Celovcu zapustimo še preden prečimo reko Dravo). V omenjenem kraju pa takoj za trgovinama Billa in Penny zavijemo levo na cesto v smeri doline Rute / Bärental. Kakih 100 m za tem, ko zapustimo glavno cesto nadaljujemo še enkrat levo, nato pa se po nekoliko ožji in vzpenjajoči cesti peljemo do velikega parkirišča (parkirišče se nahaja v bližini travnika imenovanega Trate / Johannsenruhe). Od trgovine Penny do izhodišča je približno 9 km ožje asfaltne ceste, makadam je le v zadnjem delu. Od vstopa v ljubeljski predor pa do izhodišča je približno 32 km.
c) Iz Dravograda ali Slovenj Gradca se zapeljemo v Ravne na Koroškem, nato pa z vožnjo nadaljujemo v smeri MP Holmec. Ko zapeljemo v Avstrijo se sprva vozimo proti Pliberku / Bleiburg, nato pa sledimo oznakam za Globasnico / Globasnitz in naprej Železni Kapli / Bad Eisenkappel, Borovljam / Ferlach. Za Borovljani se v krožišču priključimo cesti preko MP Ljubelj. Tu v prvem krožišču nadaljujemo v smeri Celovca / Klagenfurt, v drugem pa v smeri Bistrice v Rožu / Feistritz im Rosental. V omenjenem kraju pa takoj za trgovinama Billa in Penny zavijemo levo na cesto v smeri doline Rute / Bärental. Kakih 100 m za tem, ko zapustimo glavno cesto nadaljujemo še enkrat levo, nato pa se po nekoliko ožji in vzpenjajoči cesti peljemo do velikega parkirišča (parkirišče se nahaja v bližini travnika imenovanega Trate / Johannsenruhe). Od trgovine Penny do izhodišča je približno 9 km ožje asfaltne ceste, makadam je le v zadnjem delu. Od MP Holmec pa do izhodišča je približno 71 km.
Opis poti:
Na začetku parkirišča bomo med cesto, ki je zaprta z rampo in parkiriščem opazili začetek markirane poti, ki vodi proti Celovški koči / Klagenfurter Hütte, Stolu, Svačici, Ovčjemu vrhu / Geissberg in drugim ciljem. Markirani poti se nekoliko naprej priključi še neoznačena pot, ki vodi od zgornjega dela parkirišča, mi pa se nekaj korakov naprej priključimo na makadamsko cesto, ki vodi proti že omenjeni planinski koči. Cesta nas nato vodi preko struge hudournika ter nas le malo naprej pripelje iz gozda na travnik (Trate / Johannsenruhe), ki je od izhodišča oddaljen le nekaj minut. S travnika se nam odpre lep razgled, cesta pa se nato vrne v pas gozda. Ko se gozd prehodno razredči pa se v blagem levem ovinku v smeri naravnost nadaljuje nemarkirana "bližnjica". Nadaljujemo po cesti, kamor nas usmerja tudi rumena planinska tabla. Le kako minuto naprej pa "glavna" cesta zavije desno, "stranska" pa se nadaljuje naravnost. Od omenjenega križišča nadaljujemo po pešpoti, ki se nadaljuje med obema cestama ter se v nadaljevanju vzpenja s tisto cesto, ki vodi proti Celovški koči. Nekaj časa se prečno vzpenjamo čez občasno bolj strma pobočja, nato pa se vrnemo na širšo makadamsko cesto. V nadaljevanju markirana pot še nekajkrat preči cesto, nato pa se pri večji skali oz. balvanu s spominskimi obeležji razcepi na dva dela.
Desno vodi plezalna pot na Stol, mi pa nadaljujemo naravnost v smeri Celovške koče. Pot naprej še nekajkrat preči cesto, višje pa nas iz občasno redkega gozda pripelje na pašna pobočja Mačenske planine / Matschacher Alm (koče na planini so nekaj minut v levo z markirane poti). Od tu sledi še rahel vzpon in pot oz. cesta nas v nekaj minutah popelje do Celovške koče.
Od koče se usmerimo desno v smeri Stola / Hochstuhl, Svačice / Bielschitza in Prešernove koče ter pot nadaljujemo po zložnem kolovozu, ki se nekoliko nižje spremeni v planinsko pot, le ta pa nas skozi pas ruševja pripelje do melišč pod Svačico. Pot naprej se prečno vzpne čez prvo melišče, nato pa nas pripelje do kratkega strmega dela, kjer nam je ob prečenju v pomoč jeklenica. Kratek ter tehnično ne posebej zahteven del poti se hitro konča, pot pa se nadaljuje čez melišče, preko katerega nas vodi široka in dobro vzdrževana pot. Ob pogledu na okoliška ostenja, se nato brez večjih težav vzpnemo do sedla Belščica, kjer je označeno razpotje.
S sedla Belščica, od koder se v levo odcepi pot na Svačico, nadaljujemo naravnost in pot nadaljujemo v smeri Vrtače, Prešernove koče in Zelenice. Nekaj minut prečimo travnata pobočja, nato pa prispemo do mesta, kjer se v levo odcepi pot na Vrtačo, mi pa nadaljujemo naravnost navzdol. Pot naprej se sprva strmo spusti po grapi, nato pa zavije v desno, kjer preide na prostrana melišča, preko katerih se prečno vzpenja. Višje zapustimo melišče in se rahlo spustimo do bližnjega razpotja, kjer se nam priključi zgornja in spodnja pot ter pot iz Završnice.
Tu nadaljujemo naravnost, pot pa iz dolinice med Srednjo pečjo 1920 m (Srednja peč je manj znan vrh na levi) in grebenom Orlic (Orlice so težje dostopen greben med sedlom Belščica in Stolom) postopoma preide na večje melišče, preko katerega se prečno vzpnemo proti desni, nato pa pot postopoma preide v bolj strmo dolino med Malim Stolom na levi in Stolom na desni. Tu nadaljujemo levo (desno Stol 10 minut) ter po nekaj minutah zmernega vzpona stopimo na vrh Malega Stola, s katerega nas loči le še nekaj 10 korakov spusta do Prešernove koče.
Izhodišče - Celovška koča 1:30, Celovška koča - Koča na Stolu 2:10.
zemljevid poti - Prešernova koča na Stolu
Ob poti: Trate / Johannsenruhe (1226m), Celovška koča / Klagenfurter Hutte (1664m), Sedlo Belščica (1840m)
Izlet lahko podaljšamo do naslednjih ciljev: Stol
Priporočamo: izleti z istega izhodišča, podobni izleti, panorama, vpisna knjiga
Slike:
Trate / Johannsenruhe - Prešernova koča na Stolu1
Trate / Johannsenruhe - Prešernova koča na Stolu2
Trate / Johannsenruhe - Prešernova koča na Stolu3
Trate / Johannsenruhe - Prešernova koča na Stolu4
Trate / Johannsenruhe - Prešernova koča na Stolu5
Trate / Johannsenruhe - Prešernova koča na Stolu6
Trate / Johannsenruhe - Prešernova koča na Stolu7
Trate / Johannsenruhe - Prešernova koča na Stolu8
Trate / Johannsenruhe - Prešernova koča na Stolu9
Trate / Johannsenruhe - Prešernova koča na Stolu10
Trate / Johannsenruhe - Prešernova koča na Stolu11
Trate / Johannsenruhe - Prešernova koča na Stolu12
Trate / Johannsenruhe - Prešernova koča na Stolu13
Trate / Johannsenruhe - Prešernova koča na Stolu14
Trate / Johannsenruhe - Prešernova koča na Stolu15
Trate / Johannsenruhe - Prešernova koča na Stolu16
Trate / Johannsenruhe - Prešernova koča na Stolu17
Trate / Johannsenruhe - Prešernova koča na Stolu18
Trate / Johannsenruhe - Prešernova koča na Stolu19
Trate / Johannsenruhe - Prešernova koča na Stolu20
Trate / Johannsenruhe - Prešernova koča na Stolu21
Trate / Johannsenruhe - Prešernova koča na Stolu22
Trate / Johannsenruhe - Prešernova koča na Stolu23
Trate / Johannsenruhe - Prešernova koča na Stolu24
Trate / Johannsenruhe - Prešernova koča na Stolu25
Trate / Johannsenruhe - Prešernova koča na Stolu26
Trate / Johannsenruhe - Prešernova koča na Stolu27
Trate / Johannsenruhe - Prešernova koča na Stolu28
Trate / Johannsenruhe - Prešernova koča na Stolu29
Trate / Johannsenruhe - Prešernova koča na Stolu30
Trate / Johannsenruhe - Prešernova koča na Stolu31
Trate / Johannsenruhe - Prešernova koča na Stolu32
Trate / Johannsenruhe - Prešernova koča na Stolu33
Trate / Johannsenruhe - Prešernova koča na Stolu34
Trate / Johannsenruhe - Prešernova koča na Stolu35
Trate / Johannsenruhe - Prešernova koča na Stolu36
Trate / Johannsenruhe - Prešernova koča na Stolu37
Trate / Johannsenruhe - Prešernova koča na Stolu38
Trate / Johannsenruhe - Prešernova koča na Stolu39
Trate / Johannsenruhe - Prešernova koča na Stolu40
Trate / Johannsenruhe - Prešernova koča na Stolu41
Trate / Johannsenruhe - Prešernova koča na Stolu42
Trate / Johannsenruhe - Prešernova koča na Stolu43
Trate / Johannsenruhe - Prešernova koča na Stolu44
Trate / Johannsenruhe - Prešernova koča na Stolu45
Trate / Johannsenruhe - Prešernova koča na Stolu46
Trate / Johannsenruhe - Prešernova koča na Stolu47
Trate / Johannsenruhe - Prešernova koča na Stolu48
Trate / Johannsenruhe - Prešernova koča na Stolu49
Trate / Johannsenruhe - Prešernova koča na Stolu50
Trate / Johannsenruhe - Prešernova koča na Stolu51
Trate / Johannsenruhe - Prešernova koča na Stolu52
Trate / Johannsenruhe - Prešernova koča na Stolu53
Trate / Johannsenruhe - Prešernova koča na Stolu54
Trate / Johannsenruhe - Prešernova koča na Stolu55
Trate / Johannsenruhe - Prešernova koča na Stolu56
Trate / Johannsenruhe - Prešernova koča na Stolu57
Trate / Johannsenruhe - Prešernova koča na Stolu58
Trate / Johannsenruhe - Prešernova koča na Stolu59
Trate / Johannsenruhe - Prešernova koča na Stolu60
Trate / Johannsenruhe - Prešernova koča na Stolu61
Trate / Johannsenruhe - Prešernova koča na Stolu62
Trate / Johannsenruhe - Prešernova koča na Stolu63
Trate / Johannsenruhe - Prešernova koča na Stolu64
Trate / Johannsenruhe - Prešernova koča na Stolu65
Trate / Johannsenruhe - Prešernova koča na Stolu66
Trate / Johannsenruhe - Prešernova koča na Stolu67
Trate / Johannsenruhe - Prešernova koča na Stolu68
Trate / Johannsenruhe - Prešernova koča na Stolu69
Trate / Johannsenruhe - Prešernova koča na Stolu70
Trate / Johannsenruhe - Prešernova koča na Stolu71
Trate / Johannsenruhe - Prešernova koča na Stolu72
Trate / Johannsenruhe - Prešernova koča na Stolu73
Trate / Johannsenruhe - Prešernova koča na Stolu74
Trate / Johannsenruhe - Prešernova koča na Stolu75
Trate / Johannsenruhe - Prešernova koča na Stolu76
Trate / Johannsenruhe - Prešernova koča na Stolu77
Trate / Johannsenruhe - Prešernova koča na Stolu78
Trate / Johannsenruhe - Prešernova koča na Stolu79
Trate / Johannsenruhe - Prešernova koča na Stolu80
Trate / Johannsenruhe - Prešernova koča na Stolu81
Diskusija o izletu Trate / Johannsenruhe - Prešernova koča na Stolu (mimo Celovške koče)
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
V kolikor še nimate uporabniškega imena se morate najprej registrirati.
     
Copyright © 2006-2022 Hribi.net, Pogoji uporabe, Piškotki