Hribi.net
Hribi.net
Prijava
Prijava
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
Še niste registrirani? Registracija.
Ste pozabili geslo?
Anketa
V kateri državi se nahaja Grlovec (1840 m)?
Glasuj
Gorovja / Polhograjsko hribovje in Ljubljana / Sveti Jakob / Topol - Sveti Jakob (mimo domačije na Vihri)

Topol - Sveti Jakob (mimo domačije na Vihri)

Natisni
Izhodišče: Topol (651 m)
Širina/Dolžina: 46,0936°N 14,3695°E
Ime poti: mimo domačije na Vihri
Čas hoje: 45 min
Zahtevnost: lahka označena pot
Višinska razlika: 155 m
Višinska razlika po poti: 180 m
Zemljevid: Ljubljana - okolica 1:50.000
Priporočena oprema (poletje):
Priporočena oprema (zima):
Ogledov: 6.482
 1 osebi je objava všeč
Število slik: 36
Število komentarjev: 0
Dostop do izhodišča:
a) Iz Ljubljane, Kranja ali Vodic se zapeljemo v Medvode, od tam pa z vožnjo nadaljujemo proti Sori. V križišču na začetku Sore, takoj za mostičkom zavijemo levo v smeri Katarine in vasi Trnovec. V nadaljevanju se peljemo po dolini Ločnice proti Katarini (Topol). Višje se cesta dvigne nad omenjeno dolino in nas pripelje do začetka vasi Topol, kjer na večjem parkirišču ob osnovni šoli parkiramo.
b) Najprej se zapeljemo v Škofjo Loko, od tam pa z vožnjo nadaljujemo proti Sori. Na koncu Sore zavijemo desno v smeri Katarine in vasi Trnovec. V nadaljevanju se peljemo po dolini Ločnice proti Katarini (Topol). Višje se cesta dvigne nad omenjeno dolino in nas pripelje do začetka vasi Topol, kjer na večjem parkirišču ob osnovni šoli parkiramo.
c) Primorsko avtocesto zapustimo na izvozu Brezovica, nato pa z vožnjo nadaljujemo v smeri Dobrove in Polhovega Gradca. V nadaljevanju se peljemo po dolini Gradaščice, mi pa glavni cesti proti Polhovemu Gradcu sledimo do manjšega križišča, kjer se v desno odcepi cesta proti vasem Osredek, Topol (Katarina) in Belo (odcep z glavne ceste se nahaja malo pred začetkom vasi Hrastenice). Ko prispemo v vas Topol se najprej ostro v levo odcepi cesta proti vasi Belo, še nekoliko naprej pa nas oznake za Medvode usmerijo rahlo levo, na cesto, katera se postopoma prične spuščati. Še preden se cesta prične strmeje spuščati proti dolini Ločnice, pa prispemo do osnovne šole, kjer na velikem parkirišču parkiramo.
Opis poti:
S parkirišča pri osnovni šoli se po glavni asfaltni cesti vzpnemo do kapelice ob gostilni Dobnikar, od tam pa nadaljujemo levo, v naslednjem križišču nekaj metrov naprej pa še enkrat levo v smeri Sv. Jakoba, Slavkovega doma in Medvod. Pot naprej se strmeje vzpenja po asfaltni cesti, katera nas najprej vodi mimo meteorološke postaje ARSO, nato pa ob lepih razgledih na del Ljubljanskega barja, Krima in okoliškega hribovja prispemo do zgornjega dela naselja, kjer pridemo do naslednje kapelice in istočasno še do enega križišča.
Z omenjenega križišča nadaljujemo levo (desno cerkev sv. Katarine, Jeterbenk, Slavkov dom na Golem Brdu...) proti gostilni oz. domačiji na Vihri ter Sv. Jakobu. Pot naprej nas vodi mimo omenjene gostilne, asfalt pa se le nekoliko nad njo konča.
Od mesta, kjer se asfalt konča nadaljujemo naravnost v gozd na makadamsko cesto, katera nas vodi mimo vodnega zajetja in kateri se nekoliko naprej priključi še druga pot s Topola (pot od parkirišča pri osnovni šoli ter mimo izletniške kmetije pr Mamovc). Pot naprej nas še nekaj minut vodi po ožji makadamski cesti, mi pa po njej hodimo do zaselka Brezovica pri Medvodah (pri eni od domačij se nahaja pred leti obnovljen Porentov vodnjak).
Markirana pot zaselek obide po desni strani, nato pa se nadaljuje po širokem kolovozu, s katerega se nam odpre lep pogled na naš cilj ter ob lepem vremenu še na Kamniške in Savinjske Alpe ter Posavsko hribovje. Na drugi strani razglednega travnika se pot približa gozdu, kjer se nam priključi še pot iz Sore in Preske. Tudi tu nadaljujemo levo, mi pa po kolovozu hodimo le še nekaj 10 korakov, saj nas nato markacije povedejo desno na razmeroma strmo pot, ki se nadaljuje ob robu gozda (tudi, če nadaljujemo po kolovozu bomo prišli na vrh). Med vzponom se nam odpre lep pogled proti Polhograjski Grmadi, z vrha, katerega dosežemo po nekaj minutah pa še proti ostalim vrhovom Polhograjskega hribovja.
zemljevid poti - Sveti Jakob
Ob poti: Domačija na Vihri (725m), Brezovica pri Medvodah (750m)
Priporočamo: izleti z istega izhodišča, podobni izleti, panorama, vpisna knjiga
Slike:
Topol - Sveti Jakob1
Topol - Sveti Jakob2
Topol - Sveti Jakob3
Topol - Sveti Jakob4
Topol - Sveti Jakob5
Topol - Sveti Jakob6
Topol - Sveti Jakob7
Topol - Sveti Jakob8
Topol - Sveti Jakob9
Topol - Sveti Jakob10
Topol - Sveti Jakob11
Topol - Sveti Jakob12
Topol - Sveti Jakob13
Topol - Sveti Jakob14
Topol - Sveti Jakob15
Topol - Sveti Jakob16
Topol - Sveti Jakob17
Topol - Sveti Jakob18
Topol - Sveti Jakob19
Topol - Sveti Jakob20
Topol - Sveti Jakob21
Topol - Sveti Jakob22
Topol - Sveti Jakob23
Topol - Sveti Jakob24
Topol - Sveti Jakob25
Topol - Sveti Jakob26
Topol - Sveti Jakob27
Topol - Sveti Jakob28
Topol - Sveti Jakob29
Topol - Sveti Jakob30
Topol - Sveti Jakob31
Topol - Sveti Jakob32
Topol - Sveti Jakob33
Topol - Sveti Jakob34
Topol - Sveti Jakob35
Topol - Sveti Jakob36
Diskusija o izletu Topol - Sveti Jakob (mimo domačije na Vihri)
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
V kolikor še nimate uporabniškega imena se morate najprej registrirati.
     
Copyright © 2006-2024 Hribi.net, Pogoji uporabe, Zasebnost in piškotki