Hribi.net
Hribi.net
Prijava
Prijava
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
Še niste registrirani? Registracija.
Ste pozabili geslo?
Anketa
Ali ste že bili pri Odomovemu jezeru?
Glasuj

Topol - Sveti Jakob

Natisni
Izhodišče: Topol (651 m)
Širina/Dolžina: 46,0937°N 14,3695°E
Čas hoje: 40 min
Zahtevnost: lahka označena pot
Višinska razlika: 155 m
Višinska razlika po poti: 165 m
Zemljevid: Ljubljana - okolica 1:50.000
Priporočena oprema (poletje):
Priporočena oprema (zima):
Ogledov: 55.248
 8 osebam je objava všeč
Število slik: 31
Število komentarjev: 3
Dostop do izhodišča:
a) Iz Ljubljane, Kranja ali Vodic se zapeljemo v Medvode, od tam pa z vožnjo nadaljujemo proti Sori. V križišču na začetku Sore, takoj za mostičkom zavijemo levo v smeri Katarine in vasi Trnovec. V nadaljevanju se peljemo po dolini Ločnice proti Katarini (Topol). Višje se cesta dvigne nad omenjeno dolino in nas pripelje do začetka vasi Topol, kjer na večjem parkirišču ob osnovni šoli parkiramo.
b) Najprej se zapeljemo v Škofjo Loko, od tam pa z vožnjo nadaljujemo proti Sori. Na koncu Sore zavijemo desno v smeri Katarine in vasi Trnovec. V nadaljevanju se peljemo po dolini Ločnice proti Katarini (Topol). Višje se cesta dvigne nad omenjeno dolino in nas pripelje do začetka vasi Topol, kjer na večjem parkirišču ob osnovni šoli parkiramo.
c) Primorsko avtocesto zapustimo na izvozu Brezovica, nato pa z vožnjo nadaljujemo v smeri Dobrove in Polhovega Gradca. V nadaljevanju se peljemo po dolini Gradaščice, mi pa glavni cesti proti Polhovemu Gradcu sledimo do manjšega križišča, kjer se v desno odcepi cesta proti vasem Osredek, Topol (Katarina) in Belo (odcep z glavne ceste se nahaja malo pred začetkom vasi Hrastenice). Ko prispemo v vas Topol se najprej ostro v levo odcepi cesta proti vasi Belo, še nekoliko naprej pa nas oznake za Medvode usmerijo rahlo levo, na cesto, katera se postopoma prične spuščati. Še preden se cesta prične strmeje spuščati proti dolini Ločnice, pa prispemo do osnovne šole, kjer na velikem parkirišču parkiramo.
Opis poti:
Na zemljevidu TD Katarina, kateri se nahaja ob robu parkirišča, opazimo oznake za Sv. Jakoba in kmetijo pr Mamovc, ki nas usmerijo na ožjo asfaltno cesto, ki se ob lepih razgledih vzpne mimo nekaj hiš in omenjene kmetije. Po nekaj minutah prispemo do manjšega razpotja, od koder nadaljujemo v smeri Sv. Jakoba in Roga. Asfaltna cesta se nato vzpne še preko enega travnika, nato pa preide ob rob gozda, kjer se asfalt konča. Ko pridemo v strnjen gozd zapustimo makadamsko cesto in nadaljujemo po gozdni stezici, ki se prične prečno vzpenjati proti levi. Po nekaj minutah prečnega vzpona stopimo na ožjo makadamsko cesto, kateri sledimo v levo (desno domačija na Vihri).
Pot naprej nas nekaj minut vodi po ožji makadamski cesti, mi pa po njej hodimo do zaselka Brezovica pri Medvodah (pri eni od domačij se nahaja pred leti obnovljen Porentov vodnjak).
Markirana pot zaselek obide po desni strani, nato pa se nadaljuje po širokem kolovozu, s katerega se nam odpre lep pogled na naš cilj ter ob lepem vremenu še na Kamniške in Savinjske Alpe ter Posavsko hribovje. Na drugi strani razglednega travnika se pot približa gozdu, kjer se nam priključi še pot iz Sore in Preske. Tudi tu nadaljujemo levo, mi pa po kolovozu hodimo le še nekaj 10 korakov, saj nas nato markacije povedejo desno na razmeroma strmo pot, ki se nadaljuje ob robu gozda (tudi, če nadaljujemo po kolovozu bomo prišli na vrh). Med vzponom se nam odpre lep pogled proti Polhograjski Grmadi, z vrha, katerega dosežemo po nekaj minutah pa še proti ostalim vrhovom Polhograjskega hribovja.
zemljevid poti - Sveti Jakob
Priporočamo: izleti z istega izhodišča, podobni izleti, panorama, vpisna knjiga
Slike:
Topol - Sveti Jakob1
Topol - Sveti Jakob2
Topol - Sveti Jakob3
Topol - Sveti Jakob4
Topol - Sveti Jakob5
Topol - Sveti Jakob6
Topol - Sveti Jakob7
Topol - Sveti Jakob8
Topol - Sveti Jakob9
Topol - Sveti Jakob10
Topol - Sveti Jakob11
Topol - Sveti Jakob12
Topol - Sveti Jakob13
Topol - Sveti Jakob14
Topol - Sveti Jakob15
Topol - Sveti Jakob16
Topol - Sveti Jakob17
Topol - Sveti Jakob18
Topol - Sveti Jakob19
Topol - Sveti Jakob20
Topol - Sveti Jakob21
Topol - Sveti Jakob22
Topol - Sveti Jakob23
Topol - Sveti Jakob24
Topol - Sveti Jakob25
Topol - Sveti Jakob26
Topol - Sveti Jakob27
Topol - Sveti Jakob28
Topol - Sveti Jakob29
Topol - Sveti Jakob30
Topol - Sveti Jakob31
Diskusija o izletu Topol - Sveti Jakob
mt14. 11. 2006
MT-nezahtevni jesenski popoldanski izlet. Lepi razgledi. Priporočam sprotni skok na Rog nad Katarino kjer se lepo vidi Lj. z Lj. gradom.Za Rog zavijemo desno od parkirišča po gozdni poti preko travnika na vrh.Proti sv.Jakobu gremo iz Roga desno po grebenu do travnika in dalje po zgoraj opisani poti. Nezahtevna označena pot.
tisa5. 11. 2010
Vedno grem z velikim veseljem na sv.Jakoba. Tako nekako domač in ljub mi je. In ko odhajam mu od daleč pomaham in rečem: "Do ponovnega srečanja!"
valerija11222. 06. 2016
Danes sem šla mimo Sv.Katarine čez Rog na Sv.Jakoba. Čudovit dan,ki sta ga pri cerkvici polepšala še prijazna sogovornika. Otiv in gospa, hvala lepa za vajino prijaznost. Valerija
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
V kolikor še nimate uporabniškega imena se morate najprej registrirati.
     
Copyright © 2006-2023 Hribi.net, Pogoji uporabe, Piškotki