Hribi.net
Hribi.net
Prijava
Prijava
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
Še niste registrirani? Registracija.
Ste pozabili geslo?
Anketa
Ali se od Koče na Doliču (2151 m), vidi Triglav (2864 m)?
Glasuj
Gorovja / Karavanke / Vrtača / Tinčkova koča - Vrtača (skozi Zagon)

Tinčkova koča - Vrtača (skozi Zagon)

Natisni
Izhodišče: Tinčkova koča (1070 m)
Širina/Dolžina: 46,4228°N 14,1991°E
Ime poti: skozi Zagon
Čas hoje: 3 h 30 min
Zahtevnost: lahka neoznačena steza, delno zahtevna označena pot
Višinska razlika: 1111 m
Višinska razlika po poti: 1111 m
Zemljevid: Karavanke - osrednji del 1:50.000
Priporočena oprema (poletje):
Priporočena oprema (zima): cepin, dereze
Ogledov: 3.830
 2 osebam je objava všeč
Število slik: 55
Število komentarjev: 2
Dostop do izhodišča:
Z avtoceste Ljubljana - Jesenice se usmerimo na izvoz Lesce in cesti naprej sledimo v smeri Žirovnice in Jesenic. Po nekaj km vožnje, pa bomo prišli do križišča, kjer se v desno odcepi cesta v Žirovnico in Moste (iz smeri Jesenic levo). Le nekaj metrov naprej pa v naslednjem križišču zavijemo levo v Moste (desno Žirovnica). Naprej se peljemo mimo spomenika padlim borcem, kjer se cesta prične dvigati v klanec pod železniško progo. Na vrhu klanca zavijemo desno (pri tabli Vila Karin), mi pa se naprej peljemo proti Završniškem jezeru in Valvasorjevem domu. Cesta se nato položi in nas pripelje do križišča, kjer se v levo odcepi cesta proti Valvasorjevemu domu, mi pa nadaljujemo naravnost po sprva še asfaltirani cesti. Cesta kmalu postane makadamska, mi pa ji sledimo do parkirišča v bližini Tinčkove koče. Cesta je v zgornjem delu pogosto v precej slabem stanju.
Opis poti:
Z izhodišča nas oznake za Valvasorjev dom in Stol usmerijo levo na širok kolovoz, ki preide v gozd. Že po nekaj 10 metrih markirana pot proti Valvasorjevemu domu in Stolu zavije levo, mi pa nadaljujemo rahlo desno, po kolovozu, ki nas vodi še mimo nekaj koč. Pot nadaljujemo po neoznačenem kolovozu, ki se najprej zmerno, višje pa razmeroma strmo vzpenja skozi gozd. Še nekoliko naprej se kolovoz spremeni v gozdno stezo, le ta pa se pred prečenjem hudournika razcepi na dva dela. Nadaljujemo po spodnji desni poti, ki preči hudournik, nato pa se nekaj minut le zmerno vzpenja skozi gozd. Pot kmalu postane precej strma in na posamezne dele nekoliko težje sledljiva. Pot skozi dolino Zagon ima v zgornjem delu nekaj razpotij, mi pa na vseh izbiramo desne odcepe (tudi, če na katerem nadaljujemo naravnost, se višje priključimo na pot, ki vodi s sedla Šija proti Stolu, le da jo dosežemo bolj zahodno).
Višje, na višini približno 1500 metrov, nas pot prehodno popelje prav v dolinico, iz katere pa se kmalu umakne nekoliko v desno. Na tem delu prispemo na še eno manj opazno razpotje, kjer gremo še enkrat desno, v nadaljevanju pa se prečno vzpenjamo ob lepih pogledih na Stol, Srednjo peč in okoliške gore. Sledljiva, a na dele bolj zaraščena pot, se postopoma položi in se vrne v hudourniško dolinico. Kratek čas se vzpenjamo ob manjšem hudourniku, nato pa dosežemo spodnjo pot na Stol.
Omenjeni poti sledimo rahlo desno do bližnje podrte betonske bajte, od tam pa desno v smeri sedla Šija in Zelenice. Sledi kratek vzpon, nato pa pot zavije levo ter se v nadaljevanju prečno vzpenja po severozahodnih pobočjih Srednjega vrha. Po nekaj minutah se prečenje konča, pot pa nas pripelje na sedlo Šija, kjer je označeno razpotje.
Nadaljujemo levo v smeri Vrtače (desno Srednji vrh, naravnost Dom pri izviru Završnice) po poti, ki se vzpne skozi pas ruševja in nas po nekaj minutah nadaljnje hoje pripelje do zgornje poti Zelenica - Stol.
Tu nadaljujemo levo v smeri Stola, a le nekaj korakov, nato pa bomo opazili slabše uhojeno stezico, ki se nadaljuje po pobočju skoraj naravnost navzgor (če ne najdemo odcepa poti lahko nadaljujemo tudi v smeri Zelenice in nato na označenem razpotje levo navzgor). Pot naprej se prične vse strmeje vzpenjati in se po nekaj minutah nadaljnje hoje priključi široki markirani poti od Zelenice. Nadaljujemo levo in vzpon nadaljujemo po poti, ki se strmo vzpenja proti stranskemu grebenu Vrtače. Višje pot zavije rahlo v levo, preči strma, deloma kamnita pobočja in nas po nekaj minutah nadaljnje hoje pripelje na prej omenjeni greben, kjer pot zavije ostro v desno (naravnost navzdol Stol mimo Vatelce oz. Sklede).
Pot naprej se prične strmo vzpenjati po precej strmih in za zdrs nevarnih pobočjih. Višje nas pot pripelje na glavni greben Karavank, kjer se le ta položi. Sledi približno 20 minut hoje po in ob grebenu, ki je mestoma nekoliko izpostavljen, v celotnem delu pa nevaren za zdrs. Tej razgledni poti nato sledimo vse do vrha Vrtače.
Zaradi strmih trav je predvsem v mokrem velika nevarnost zdrsa.
Izhodišče - Šija 1:40, Šija - Vrtača 1:50.
zemljevid poti - Vrtača
Ob poti: Šija (1693m)
Priporočamo: izleti z istega izhodišča, podobni izleti, panorama, vpisna knjiga
Slike:
Tinčkova koča - Vrtača1
Tinčkova koča - Vrtača2
Tinčkova koča - Vrtača3
Tinčkova koča - Vrtača4
Tinčkova koča - Vrtača5
Tinčkova koča - Vrtača6
Tinčkova koča - Vrtača7
Tinčkova koča - Vrtača8
Tinčkova koča - Vrtača9
Tinčkova koča - Vrtača10
Tinčkova koča - Vrtača11
Tinčkova koča - Vrtača12
Tinčkova koča - Vrtača13
Tinčkova koča - Vrtača14
Tinčkova koča - Vrtača15
Tinčkova koča - Vrtača16
Tinčkova koča - Vrtača17
Tinčkova koča - Vrtača18
Tinčkova koča - Vrtača19
Tinčkova koča - Vrtača20
Tinčkova koča - Vrtača21
Tinčkova koča - Vrtača22
Tinčkova koča - Vrtača23
Tinčkova koča - Vrtača24
Tinčkova koča - Vrtača25
Tinčkova koča - Vrtača26
Tinčkova koča - Vrtača27
Tinčkova koča - Vrtača28
Tinčkova koča - Vrtača29
Tinčkova koča - Vrtača30
Tinčkova koča - Vrtača31
Tinčkova koča - Vrtača32
Tinčkova koča - Vrtača33
Tinčkova koča - Vrtača34
Tinčkova koča - Vrtača35
Tinčkova koča - Vrtača36
Tinčkova koča - Vrtača37
Tinčkova koča - Vrtača38
Tinčkova koča - Vrtača39
Tinčkova koča - Vrtača40
Tinčkova koča - Vrtača41
Tinčkova koča - Vrtača42
Tinčkova koča - Vrtača43
Tinčkova koča - Vrtača44
Tinčkova koča - Vrtača45
Tinčkova koča - Vrtača46
Tinčkova koča - Vrtača47
Tinčkova koča - Vrtača48
Tinčkova koča - Vrtača49
Tinčkova koča - Vrtača50
Tinčkova koča - Vrtača51
Tinčkova koča - Vrtača52
Tinčkova koča - Vrtača53
Tinčkova koča - Vrtača54
Tinčkova koča - Vrtača55
Diskusija o izletu Tinčkova koča - Vrtača (skozi Zagon)
Kanjavec1231.10.2017
Danes sva se s prijateljem povzpela na Vrtaco. Gor hodila priblizno 4 ure (ker sva startala pes se nizje od Tinckove koce), dol 3h15min. Na delu poti, ki ga kazejo slike 17, 18, 19 je treba biti res pozoren, da te kaka napacna pot ne zavede - midva sva malo zasla po eni, za katero sva na koncu ugotovila, da je od kakih zivali/crede in ne pelje nikamor nasmeh Bila je dobro uhojena, tko da na zacetku ni tako izgledalo. Se vrnila in lepo nadaljevala naprej. Na zalost se v jeseni v teh koncih pogosto zadrzuje megla/nizka oblacnost, vsaj pri vrhu, tako da razgleda nisva videla. Na vrhu bilo dosti ljudi ko sva prisla (kake 6) in tudi na poti jih kar nekaj srecala. Nevarnost zdrsa je, se zlasti zato, ker sonce ne pride do tal in je pot vlazna in na predelih rahlo blatna. Snega je bilo cisto malo se, samo nekaj otockov sem ter tja. Lepa tura, sva ze razmisljala da bi naslednjic turo povezala s Stolom
Ulmus6.8.2018
Včeraj sem pot prehodil z 8-letnim sinom. Od Tinčkove koče do vrha Vrtače 3 ure. Pot skozi Zagon je dobro uhojena, ključno je le razpotje pred hudournikom, kjer je treba iti naravnost (desno) čez hudournik. Opis poti omenja mnoga razpotja, ki jih midva niti nisva opazila. Če se sledi najbolj uhojeni stezi, prideš do podrte betonske bajte na planini Za Šijo (slika 28), potem pa je vse označeno in markirano. Lep izlet, primeren tudi za otroke z malo več kondicije. Vrnila sva se čez Zelenico, med spustom pa s Šije skočila še na Srednji vrh, s katerega je krasen razgled na Vrtačo.
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
V kolikor še nimate uporabniškega imena se morate najprej registrirati.
     
Copyright © 2006-2021 Hribi.net, Pogoji uporabe, Piškotki