Hribi.net
Hribi.net
Prijava
Prijava
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
Še niste registrirani? Registracija.
Ste pozabili geslo?
Anketa
Ali ste že bili na planini Zajamniki (1280 m)?
Glasuj
Gorovja / Karavanke / Stol / Tinčkova koča - Stol (čez Zagon)

Tinčkova koča - Stol (čez Zagon)

Natisni
Izhodišče: Tinčkova koča (1070 m)
Širina/Dolžina: 46,4228°N 14,1991°E
Ime poti: čez Zagon
Čas hoje: 3 h 45 min
Zahtevnost: lahka neoznačena steza
Višinska razlika: 1166 m
Višinska razlika po poti: 1166 m
Zemljevid: Karavanke - osrednji del 1:50.000
Priporočena oprema (poletje):
Priporočena oprema (zima): dereze, cepin
Ogledov: 15.998
 3 osebam je objava všeč
Število slik: 45
Število komentarjev: 7
Dostop do izhodišča:
Z avtoceste Ljubljana - Jesenice se usmerimo na izvoz Lesce in cesti naprej sledimo v smeri Žirovnice in Jesenic. Po nekaj km vožnje, pa bomo prišli do križišča, kjer se v desno odcepi cesta v Žirovnico in Moste (iz smeri Jesenic levo). Le nekaj metrov naprej pa v naslednjem križišču zavijemo levo v Moste (desno Žirovnica). Naprej se peljemo mimo spomenika padlim borcem, kjer se cesta prične dvigati v klanec pod železniško progo. Na vrhu klanca zavijemo desno (pri tabli Vila Karin), mi pa se naprej peljemo proti Završniškem jezeru in Valvasorjevem domu. Cesta se nato položi in nas pripelje do križišča, kjer se v levo odcepi cesta proti Valvasorjevemu domu, mi pa nadaljujemo naravnost po sprva še asfaltirani cesti. Cesta kmalu postane makadamska, mi pa ji sledimo do parkirišča v bližini Tinčkove koče. Cesta je v zgornjem delu pogosto v precej slabem stanju.
Opis poti:
Na začetku parkirišča se usmerimo levo na široko pot v gozd. Že po nekaj metrih pridemo do razpotja, kjer se levo odcepi označena pot na Valvasorjev dom pod Stolom. Mi na razpotju nadaljujemo desno navzgor mimo nekaj hišic v gozdu. Pot nato zavije nekoliko v levo in se kar nekaj časa vzpenja skozi gozd. Pot, ki je občasno označena z rdečimi pikami in nekaj možici postane v zgornjem delu slabše uhojena in potrebno je nekaj več pozornosti, da ne zaidemo s poti. Kasneje nas pot pripelje iz gozda in sledi še vzpon po ozki stezici skozi visoko travo in nekoliko zaraščeno ruševje. Takšna pot nas pripelje do razpotja, kjer se priključimo markirani poti od koče pri izviru Završnice proti Stolu.
Nadaljujemo levo in pot, ki jo obdaja bujno grmičevje nas kmalu pripelje v visokogorsko krnico, kjer se nam z desne priključi pot od doma na Zelenici. Nadaljujemo levo v smeri Stola po poti, ki se za krajši čas strmeje vzpne, nato pa nas pripelje v planotast svet med Svačico in Srednjo pečjo.
Nadaljujemo naravnost v smeri Stola (desno Svačica in Celovška koča) po poti, ki nas v zložnem vzponu pripelje do večjega melišča pod Celovško špico (2105m). Pot se nato vzpne čez razmeroma strmo melišče in nas za tem pripelje na neizrazito sedelce med Malim in Velikim Stolom. Tu nadaljujemo desno (levo Prešernova koča 10 minut) v smeri stola katerega vrh dosežemo po 10 minutah nadaljnje hoje.
zemljevid poti - Stol
Priporočamo: izleti z istega izhodišča, podobni izleti, panorama, vpisna knjiga
Slike:
Tinčkova koča - Stol1
Tinčkova koča - Stol2
Tinčkova koča - Stol3
Tinčkova koča - Stol4
Tinčkova koča - Stol5
Tinčkova koča - Stol6
Tinčkova koča - Stol7
Tinčkova koča - Stol8
Tinčkova koča - Stol9
Tinčkova koča - Stol10
Tinčkova koča - Stol11
Tinčkova koča - Stol12
Tinčkova koča - Stol13
Tinčkova koča - Stol14
Tinčkova koča - Stol15
Tinčkova koča - Stol16
Tinčkova koča - Stol17
Tinčkova koča - Stol18
Tinčkova koča - Stol19
Tinčkova koča - Stol20
Tinčkova koča - Stol21
Tinčkova koča - Stol22
Tinčkova koča - Stol23
Tinčkova koča - Stol24
Tinčkova koča - Stol25
Tinčkova koča - Stol26
Tinčkova koča - Stol27
Tinčkova koča - Stol28
Tinčkova koča - Stol29
Tinčkova koča - Stol30
Tinčkova koča - Stol31
Tinčkova koča - Stol32
Tinčkova koča - Stol33
Tinčkova koča - Stol34
Tinčkova koča - Stol35
Tinčkova koča - Stol36
Tinčkova koča - Stol37
Tinčkova koča - Stol38
Tinčkova koča - Stol39
Tinčkova koča - Stol40
Tinčkova koča - Stol41
Tinčkova koča - Stol42
Tinčkova koča - Stol43
Tinčkova koča - Stol44
Tinčkova koča - Stol45
Diskusija o izletu Tinčkova koča - Stol (čez Zagon)
Griha19.8.2009
Pot je po novem označena z oranžnimi označbami, tako da z orientacijo ni težav. Lepa pot, le smotrneje bi bilo uporabiti drug način markiranja kot sprejanje vsepovprek s to grozno barvo.
Bojan_A19.8.2009
Ta pot se imenuje Pot cepca s sprejem. Grozno kaj je naredil s tako lepim brezpotjem. jezen
igorfran19.8.2009
Se pridružujem Bojanu A.mrk pogled
Bojan_A19.8.2009
Čeprav tale konkretna varianta mimo lovske koče je obvoz Cepca s sprejem. Cepec s sprejem je bolj direktna varianta in gre na mestu kjer ta pot preči grapo v levo navzgor.

Tale pot pa kot rečeno preči grapo in se po njeni desni strani nekaj časa vzpenja. Da prideš do lovske koče se moraš na slabo vidnem odcepu odcepiti levo. Od koče pa se je potem bolj pametno držati spet leve. Žal pa se potem po nekaj čas spet priključiš Cepcu.
Tepetl22.8.2009
Pot je res označena z oranžno barvo, pa ne preveč na gosto. Če ne paziš, se hitro izgubiš v strmem gozdu. Ko ni bilo oznak, sem se zanašal na sledi na tleh in nekaj znakov inteligentih bitij (v kupček naloženi kamni, očitno z roko odložena veja na rogovili). Hitro sem se znašel v dilemi, ali se vrniti, pa bi mi zmanjkalo moči za vzpon na Stol, ali nadaljevati, ker sem vedel, da je na vrhu pot od koče pri izviru Završnice. Šel sem naprej, ampak je rastje tako gosto, da sem moral zaviti proti melišču pod Srednjo pečjo (tu je že nekdo hodil pred mano), kjer mi je končno uspelo priti do zgornje poti.
Skratka, Oranžna pot je zelo lepa, lepša, kot pot naokoli, vendar je treba paziti, da ne zaideš. Običajne oznake bi res pomagale.
PUHI24.8.2009
Tukaj sem šel zgodaj spomladi s smučmi od T.koče navzgor in slučajno prišel do lovske koče, potem zelo strmo navzgor 100m in prečil desno (nevarno)proti sedlu Šija in dol do izvira Završnice in v Završnico. Prosim za opis kakšne lažje variante, ker okoli koče je vse strmo in v snegu nevarno. Po grapi pod kočo nisem upal, ker sem slišal žuborenje vode pod snegom.
lp.
fravnik5.7.2015
Danes sva z ženo v drugem poskusu prehodila to pot. Slabo je vidna čeprav so v pomoč možici in dve ali tri dobrodošle oznake "cepca s sprejem". Takole gre:
Od Tinčkove koče po razriti gozdni vlaki samo navzgor, proti vrhu se držimo desno, ko se razcepi. Pridemo na lepo stezico (slika 7), ki nas pripelje po cca 20 minutah do grape. Pot prečka grapo in predpostavljam, da gre po pobočju Srednjega vrha do koče pri izviru Završnice. Mi grape ne prečkamo, pač pa nadaljujemo naravnost navzgor. Sledimo možicem (ki jih je od danes nekoliko več) in slabše vidni stezici. Ves čas se držimo skoraj vzporedno z grapo. Po cca eni uri pridemo do lovske koče tik ob grapi. Od tu imamo dve možnosti:
1. Kot pravi Bojan preči grapo in se dviga po levem bregu grape gledano navzdol. Priključi se markirani spodnji poti na Stol cca 20 min pod sedlom Šija. Te poti nisva prehodila, pač pa predpostavljam njen potek na podlagi opisov in opazovanje iz naslednje variante te poti:
Grape nisva prečila (prvi poskus vzpona), pač pa sva se vzpenjala po grapi. Na to so naju navedle sledi, ki pa so se kasneje izgubile (verjetno v smeri na levi breg grape). Grapa se kasneje razcepi, nadaljevala sva po desni smeri in prišla do resne ovire v obliki vertikalnega skoka visokega cca 4m. Z malo plezalne spretnosti skok premagamo in še nekaj minut pa smo na markirani poti, ki sem jo že omenil. Prečka namreč grapo še nekoliko nižje pod sedlom Šija.
2. Od lovske koče se vrnemo prečno kakšnih 50 metrov in nadaljujemo strmo navzgor. Sledimo možicem in slabo vidni stezici. Rahlo se oddaljimo od grape in se ji kasneje spet približamo. Kmalu pridemo iz smrekovega gozda, ki nas spremlja ves čas v pretežno bukovega. Tu gre stezica rahlo v desno, gozd je vse redkejši dokler ne pridemo v poraščeno grapico (slika 15) in po 1,5 ure na markirano spodnjo pot na Stol. Od tu je nazaj do sedla Šija skoraj uro hoda. Res pa da nisva posebna dirkača. To pot priporočam, čeprav je tudi plezanje zanimivo. Poudarjam, da je bila grapa popolnoma suha, kar gotovo ni prime pomladi ali pozimi. Celoten vzpon na Stol po tej poti traja slabe 4 ure spust pa dobre 3.
Upam, da vam bo v pomoč in varno pot želim!
Frenk
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
V kolikor še nimate uporabniškega imena se morate najprej registrirati.
     
Copyright © 2006-2021 Hribi.net, Pogoji uporabe, Piškotki