Hribi.net
Hribi.net
Prijava
Prijava
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
Še niste registrirani? Registracija.
Ste pozabili geslo?
Anketa
Ali ste že bili na Krofički (2083 m)?
Glasuj
Gorovja / Karavanke / Palec / Tinčkova koča - Palec (skozi Zagon)

Tinčkova koča - Palec (skozi Zagon)

Natisni
Izhodišče: Tinčkova koča (1070 m)
Širina/Dolžina: 46,4228°N 14,1991°E
Ime poti: skozi Zagon
Čas hoje: 3 h 30 min
Zahtevnost: zahtevna neoznačena steza
Višinska razlika: 956 m
Višinska razlika po poti: 1055 m
Zemljevid: Karavanke - osrednji del 1:50.000
Priporočena oprema (poletje): čelada
Priporočena oprema (zima): čelada, cepin, dereze
Ogledov: 1.410
 1 osebi je objava všeč
Število slik: 80
Število komentarjev: 0
Dostop do izhodišča:
Z avtoceste Ljubljana - Jesenice se usmerimo na izvoz Lesce in cesti naprej sledimo v smeri Žirovnice in Jesenic. Po nekaj km vožnje, pa bomo prišli do križišča, kjer se v desno odcepi cesta v Žirovnico in Moste (iz smeri Jesenic levo). Le nekaj metrov naprej pa v naslednjem križišču zavijemo levo v Moste (desno Žirovnica). Naprej se peljemo mimo spomenika padlim borcem, kjer se cesta prične dvigati v klanec pod železniško progo. Na vrhu klanca zavijemo desno (pri tabli Vila Karin), mi pa se naprej peljemo proti Završniškem jezeru in Valvasorjevem domu. Cesta se nato položi in nas pripelje do križišča, kjer se v levo odcepi cesta proti Valvasorjevemu domu, mi pa nadaljujemo naravnost po sprva še asfaltirani cesti. Cesta kmalu postane makadamska, mi pa ji sledimo do parkirišča v bližini Tinčkove koče. Cesta je v zgornjem delu pogosto v precej slabem stanju.
Opis poti:
Z izhodišča nas oznake za Valvasorjev dom in Stol usmerijo levo na širok kolovoz, ki preide v gozd. Že po nekaj 10 metrih markirana pot proti Valvasorjevemu domu in Stolu zavije levo, mi pa nadaljujemo rahlo desno, po kolovozu, ki nas vodi še mimo nekaj koč. Pot nadaljujemo po neoznačenem kolovozu, ki se najprej zmerno, višje pa razmeroma strmo vzpenja skozi gozd. Še nekoliko naprej se kolovoz spremeni v gozdno stezo, le ta pa se pred prečenjem hudournika razcepi na dva dela. Nadaljujemo po spodnji desni poti, ki preči hudournik, nato pa se nekaj minut le zmerno vzpenja skozi gozd. Pot kmalu postane precej strma in na posamezne dele nekoliko težje sledljiva. Pot skozi dolino Zagon ima v zgornjem delu nekaj razpotij, mi pa na vseh izbiramo desne odcepe (tudi, če na katerem nadaljujemo naravnost, se višje priključimo na pot, ki vodi s sedla Šija proti Stolu, le da jo dosežemo bolj zahodno).
Višje, na višini približno 1500 metrov, nas pot prehodno popelje prav v dolinico, iz katere pa se kmalu umakne nekoliko v desno. Na tem delu prispemo na še eno manj opazno razpotje, kjer gremo še enkrat desno, v nadaljevanju pa se prečno vzpenjamo ob lepih pogledih na Stol, Srednjo peč in okoliške gore. Sledljiva, a na dele bolj zaraščena pot, se postopoma položi in se vrne v hudourniško dolinico. Kratek čas se vzpenjamo ob manjšem hudourniku, nato pa dosežemo spodnjo pot na Stol.
Omenjeni poti sledimo rahlo desno do bližnje podrte betonske bajte, od tam pa desno v smeri sedla Šija in Zelenice. Sledi kratek vzpon, nato pa pot zavije levo ter se v nadaljevanju prečno vzpenja po severozahodnih pobočjih Srednjega vrha. Po nekaj minutah se prečenje konča, pot pa nas pripelje na sedlo Šija, kjer je označeno razpotje.
Nadaljujemo levo v smeri Vrtače (desno Srednji vrh, naravnost Dom pri izviru Završnice) po poti, ki se vzpne skozi pas ruševja in nas po nekaj minutah nadaljnje hoje pripelje do zgornje poti Zelenica - Stol.
Tu nadaljujemo desno proti Zelenici in sprva še hodimo skozi ruševje. Po nekaj minutah se ruševje konča in prečna pot nas pripelje do označenega razpotja, kjer nadaljujemo naravnost (ostro levo Vrtača). V nadaljevanju v rahlem spustu prečimo večinoma južna pobočja Vrtače, nas pa razgledna pot vodi preko melišč, travnatih pobočij, občasno pa tudi skozi kak ozek pas gozda. Nekoliko naprej se desno navzdol odcepi ena od poti, ki vodi proti Domu pri izviru Završnice, mi pa po markirani poti proti Domu na Zelenici hodimo še nekaj minut. Ko ponovno stopimo v gozd, pa nas pot pripelje v manjšo neizrazito dolinico, kjer se v levo odcepi neoznačena pot v dolino Suhega ruševja (ob razpotju se običajno nahaja možic).
Pot v Suho ruševje se najprej vzpne skozi gozd, nato pa preide med ruševje, kjer je dobro uhojena, ruševje pa požagano. Sledi kratek bolj strm vzpon, kjer se nam ob pogledu nazaj odpre lep pogled na Begunjščico, pred nami pa levo vidimo Vrtačo, naravnost Zelenjak, desno pa Palec in greben Na možeh. Višje se steza nekoliko položi in preide v visokogorsko dolinico, ki se postopoma oži. Še nekoliko naprej steza zavije desno ter se nato priključi poti, ki vodi po meliščih pod grebenom Na možeh (omenjena pot je bolj primerna za sestop kot vzpon, pripelje pa nas nekoliko bližje Zelenici, kot pot po kateri smo se vzpeli). Nadaljujemo levo ter se po melišču pričnemo prečno vzpenjati, taki poti pa sledimo vse do Žleba, ki se nahaja med Zelenjakom in Palcem.
Z Žleba, od koder se nam odpre lep pogled v Avstrijo nadaljujemo desno (levo Zelenjak), kjer še hodimo po sledljivi poti. Pot naprej se prečno vzpne proti desni, kjer hitro prispemo do širše, deloma krušljive, a ne pretirano strme grape, katero prečimo. Na drugi strani grape se pričnemo strmo vzpenjati, nas pa pot malo naprej pripelje na greben Palca, od koder se nam odpre lep pogled na greben Na možeh, pogled pa seže daleč proti vzhodu. Sledi kratek strm skalnat skok, kjer si moramo za napredovanje pomagati z rokami. Nad skokom se pot nekoliko položi, a se še naprej strmo vzpenja proti vrhu Palca, katerega v nekaj minutah nadaljnjega vzpona, ob lepih razgledih tudi dosežemo.
zemljevid poti - Palec
Ob poti: Šija (1693m), Žleb (Suho ruševje) (1916m)
Izlet lahko podaljšamo do naslednjih ciljev: Vrtača ( 30 min)
Priporočamo: izleti z istega izhodišča, podobni izleti, vpisna knjiga
Slike:
Tinčkova koča - Palec1
Tinčkova koča - Palec2
Tinčkova koča - Palec3
Tinčkova koča - Palec4
Tinčkova koča - Palec5
Tinčkova koča - Palec6
Tinčkova koča - Palec7
Tinčkova koča - Palec8
Tinčkova koča - Palec9
Tinčkova koča - Palec10
Tinčkova koča - Palec11
Tinčkova koča - Palec12
Tinčkova koča - Palec13
Tinčkova koča - Palec14
Tinčkova koča - Palec15
Tinčkova koča - Palec16
Tinčkova koča - Palec17
Tinčkova koča - Palec18
Tinčkova koča - Palec19
Tinčkova koča - Palec20
Tinčkova koča - Palec21
Tinčkova koča - Palec22
Tinčkova koča - Palec23
Tinčkova koča - Palec24
Tinčkova koča - Palec25
Tinčkova koča - Palec26
Tinčkova koča - Palec27
Tinčkova koča - Palec28
Tinčkova koča - Palec29
Tinčkova koča - Palec30
Tinčkova koča - Palec31
Tinčkova koča - Palec32
Tinčkova koča - Palec33
Tinčkova koča - Palec34
Tinčkova koča - Palec35
Tinčkova koča - Palec36
Tinčkova koča - Palec37
Tinčkova koča - Palec38
Tinčkova koča - Palec39
Tinčkova koča - Palec40
Tinčkova koča - Palec41
Tinčkova koča - Palec42
Tinčkova koča - Palec43
Tinčkova koča - Palec44
Tinčkova koča - Palec45
Tinčkova koča - Palec46
Tinčkova koča - Palec47
Tinčkova koča - Palec48
Tinčkova koča - Palec49
Tinčkova koča - Palec50
Tinčkova koča - Palec51
Tinčkova koča - Palec52
Tinčkova koča - Palec53
Tinčkova koča - Palec54
Tinčkova koča - Palec55
Tinčkova koča - Palec56
Tinčkova koča - Palec57
Tinčkova koča - Palec58
Tinčkova koča - Palec59
Tinčkova koča - Palec60
Tinčkova koča - Palec61
Tinčkova koča - Palec62
Tinčkova koča - Palec63
Tinčkova koča - Palec64
Tinčkova koča - Palec65
Tinčkova koča - Palec66
Tinčkova koča - Palec67
Tinčkova koča - Palec68
Tinčkova koča - Palec69
Tinčkova koča - Palec70
Tinčkova koča - Palec71
Tinčkova koča - Palec72
Tinčkova koča - Palec73
Tinčkova koča - Palec74
Tinčkova koča - Palec75
Tinčkova koča - Palec76
Tinčkova koča - Palec77
Tinčkova koča - Palec78
Tinčkova koča - Palec79
Tinčkova koča - Palec80
Diskusija o izletu Tinčkova koča - Palec (skozi Zagon)
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
V kolikor še nimate uporabniškega imena se morate najprej registrirati.
     
Copyright © 2006-2022 Hribi.net, Pogoji uporabe, Piškotki