Hribi.net
Hribi.net
Prijava
Prijava
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
Še niste registrirani? Registracija.
Ste pozabili geslo?
Anketa
Ali ste že bili na Sotinskem bregu, najvišjemu vrhu Prekmurja?
Glasuj
Gorovja / Goriško, Notranjsko in Snežniško hribovje / Snežnik / Sviščaki - Snežnik (po cesti)

Sviščaki - Snežnik (po cesti)

Natisni
Izhodišče: Sviščaki (1242 m)
Širina/Dolžina: 45,5742°N 14,401°E
Ime poti: po cesti
Čas hoje: 1 h 55 min
Zahtevnost: lahka označena pot
Višinska razlika: 554 m
Višinska razlika po poti: 560 m
Zemljevid: Snežnik 1:50.000
Priporočena oprema (poletje):
Priporočena oprema (zima): cepin, dereze
Ogledov: 9.780
 1 osebi je objava všeč
Število slik: 56
Število komentarjev: 0
Dostop do izhodišča:
a) Iz Cerknice ali Nove vasi na Blokah se najprej zapeljemo do Bloške Police, od tam pa z vožnjo nadaljujemo v smeri Loža in Babnega Polja. V naselju Pudob zavijemo desno v smeri Snežnika, Ilirske Bistrice, Knežaka in bližnjega naselja Kozarišče. V Kozariščah nadaljujemo rahlo levo v smeri Snežnika ter tudi v naslednjih križiščih sledimo cesti v smeri Snežnika. Ko se Kozarišče končajo, se konča tudi asfalt, mi pa takoj za mostom preko Malega Obrha nadaljujemo levo v smeri Mašuna in Knežaka. Sledi dolgotrajna vožnja po makadamski cesti, po kateri po približno 19 km od Kozarišč prispemo do križišča, kjer se nam z desne priključi cesta z Mašuna. Tu nadaljujemo levo v smeri Sviščakov, do kamor imamo še približno 10 km makadama, v križiščih pa sledimo oznakam za Sviščake. Po približno 29 km makadamske ceste prispemo do Planinskega doma na Sviščakih, kjer parkiramo.
b) Zapeljemo se v Pivko, od tam pa z vožnjo nadaljujemo proti Knežaku. V Knežaku na označenem križišču nadaljujemo levo v smeri Mašuna ter naselja Bač in Koritnice. Malo naprej gremo desno v smeri Mašuna in Koritnic (naravnost Bač). Za Koritnicami se cesta prične vidneje vzpenjati, nato pa nas po 18 km od glavnega križišča v Knežaku pripelje do Mašuna, od koder z vožnjo nadaljujemo desno v smeri Sviščakov, do kamor imamo še približno 12 km makadamske ceste. Ko prispemo do Planinskega doma na Sviščakih parkiramo.
c) Najprej se zapeljemo v Ilirsko Bistrico, nato pa z vožnjo nadaljujemo proti Sviščakom (odcep je sredi Ilirske Bistrice ter je označen, morda je le malo slabše opazen). Sprva se vzpenjamo po asfaltni cesti, nato pa po slabih 12 km vzpona asfalt zamenja makadam. Sledi še približno 7 km makadama, nato pa prispemo do križišča v neposredni bližini Planinskega doma na Sviščakih, kjer nadaljujemo naravnost proti bližnjemu planinskemu domu, kjer parkiramo.
Opis poti:
Na nasprotni strani ceste kot je Planinski dom na Sviščakih, opazimo planinske oznake za Snežnik in pogled na Snežnik, ki nas usmerijo na makadamsko cesto, ki se nadaljuje brez sprememb višine preko travnika. Na drugi strani travnika nas pot vodi mimo vodnega zajetja, za njim pa pot zavije rahlo levo v gozd, skozi katerega se prehodno zmerno vzpne. Po krajšem vzponu dosežemo drugo cesto, kateri sledimo v desno, po njej pa mimo nekaj počitniških hišic prispemo do širše makadamske ceste, kateri pa sledimo levo (desno glavna cesta Ilirska Bistrica - Sviščaki). Sledi lahkoten vzpon po širši makadamski cesti, po kateri nadaljujemo pot, po njej pa v približno 10 minutah prispemo do označenega razpotja, kjer se v levo odcepi pot k razgledišču "Pogled na Snežnik", v desno pa se nadaljuje markirana pešpot, ki vodi na Snežnik.
Nadaljujemo po cesti, ki nas še naprej vodi skozi gozd, po njej pa mimo brezna hitro prispemo do označenega križišča pod Lomom, ki se nahaja na 1330 metrih nad morjem.
Tudi tu nadaljujemo naravnost (po desni cesti se lahko priključimo prej omenjeni pešpoti ali pa nadaljujemo do lovske koče v Travnih dolcih, tudi od tam se je možno povzpeti na Snežnik, pot pa ni označena) v smeri Snežnika po cesti. Višje se nam prehodno odpre nekaj razgleda, nato pa prispemo do naslednjega križišča (v opisih izhodišče Snežniška Grda jama), kjer nadaljujemo po zgornji desni cesti (rahlo levo Mali Snežnik in Snežnik preko Malega Snežnika). Nekaj minut višje, na manjšem prevalu pa se nam z desne priključi pešpot s Sviščakov, kjer se vozna cesta tudi konča.
Pot nadaljujemo po slabši cesti, ki kmalu zavije ostro v levo, nato pa se v prečnem vzponu obrača vse bolj v desno. Med vzpenjanjem po omenjeni cesti se nam pričnejo odpirati vedno lepši razgledi, ki sežejo od bližnjega Malega Snežnika, prek Notranjske in Primorske vse do Dolomitov. Ko cesta zavije še nekoliko bolj v desno pa se na bližnjem obračališču konča.
Od konca ceste, kjer je postavljenih nekaj klopi, se nam odpre lep pogled na Veliki Snežnik, mi pa nadaljujemo po široki markirani poti, ki se nadaljuje skozi ruševje. Sledi prečni vzpon proti desni, nam pa se s poti odpirajo vedno lepši razgledi, ki sežejo preko Gorskega Kotarja vse do Velebita, lepo pa se vidijo tudi kvarnerski otoki, Učka, itd. Višje pot preide v neizrazito dolinico med obema Snežnikoma, kjer se najprej v levo odcepi Matetova pot, višje pa se nam z desne priključi še pot iz Grde drage in Mašuna (obe poti vodita preko Malega Snežnika).
Na obeh razpotjih nadaljujemo po desni poti, nas pa do Zavetišča na Velikem Snežniku loči še približno 5 minut prečnega vzpona preko nekoliko bolj strmega pobočja, kjer je v snegu večja nevarnost zdrsa.
Ko dosežemo zavetišče, pred njim nadaljujemo levo ter se v minuti nadaljnje hoje povzpnemo na najvišji ne alpski vrh v Sloveniji, s katerega se nam odpre razgled na vse strani.
Opis in slike se nanašajo na stanje leta 2015 (oktober).
zemljevid poti - Snežnik
Ob poti: Križišče pod Lomom (1330m), Kapetanova bajta (1460m), Obračališče (1564m)
Priporočamo: izleti z istega izhodišča, podobni izleti, panorama, vpisna knjiga
Slike:
Sviščaki - Snežnik1
Sviščaki - Snežnik2
Sviščaki - Snežnik3
Sviščaki - Snežnik4
Sviščaki - Snežnik5
Sviščaki - Snežnik6
Sviščaki - Snežnik7
Sviščaki - Snežnik8
Sviščaki - Snežnik9
Sviščaki - Snežnik10
Sviščaki - Snežnik11
Sviščaki - Snežnik12
Sviščaki - Snežnik13
Sviščaki - Snežnik14
Sviščaki - Snežnik15
Sviščaki - Snežnik16
Sviščaki - Snežnik17
Sviščaki - Snežnik18
Sviščaki - Snežnik19
Sviščaki - Snežnik20
Sviščaki - Snežnik21
Sviščaki - Snežnik22
Sviščaki - Snežnik23
Sviščaki - Snežnik24
Sviščaki - Snežnik25
Sviščaki - Snežnik26
Sviščaki - Snežnik27
Sviščaki - Snežnik28
Sviščaki - Snežnik29
Sviščaki - Snežnik30
Sviščaki - Snežnik31
Sviščaki - Snežnik32
Sviščaki - Snežnik33
Sviščaki - Snežnik34
Sviščaki - Snežnik35
Sviščaki - Snežnik36
Sviščaki - Snežnik37
Sviščaki - Snežnik38
Sviščaki - Snežnik39
Sviščaki - Snežnik40
Sviščaki - Snežnik41
Sviščaki - Snežnik42
Sviščaki - Snežnik43
Sviščaki - Snežnik44
Sviščaki - Snežnik45
Sviščaki - Snežnik46
Sviščaki - Snežnik47
Sviščaki - Snežnik48
Sviščaki - Snežnik49
Sviščaki - Snežnik50
Sviščaki - Snežnik51
Sviščaki - Snežnik52
Sviščaki - Snežnik53
Sviščaki - Snežnik54
Sviščaki - Snežnik55
Sviščaki - Snežnik56
Diskusija o izletu Sviščaki - Snežnik (po cesti)
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
V kolikor še nimate uporabniškega imena se morate najprej registrirati.
     
Copyright © 2006-2023 Hribi.net, Pogoji uporabe, Piškotki, Doniraj