Hribi.net
Hribi.net
Prijava
Prijava
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
Še niste registrirani? Registracija.
Ste pozabili geslo?
Anketa
Ali ste že bili na Klobuku pri Ljubljani (441 m)?
Glasuj
Gorovja / Goriško, Notranjsko in Snežniško hribovje / Snežnik / Sviščaki - Snežnik (peš pot)

Sviščaki - Snežnik (peš pot)

Natisni
Izhodišče: Sviščaki (1242 m)
Širina/Dolžina: 45,5742°N 14,401°E
Ime poti: peš pot
Čas hoje: 2 h
Zahtevnost: lahka označena pot
Višinska razlika: 554 m
Višinska razlika po poti: 600 m
Zemljevid: Snežnik 1:50.000
Priporočena oprema (poletje):
Priporočena oprema (zima): cepin, dereze
Ogledov: 245.413
 10 osebam je objava všeč
Število slik: 15
Število komentarjev: 199
Dostop do izhodišča:
a) Iz Cerknice ali Nove vasi na Blokah se najprej zapeljemo do Bloške Police, od tam pa z vožnjo nadaljujemo v smeri Loža in Babnega Polja. V naselju Pudob zavijemo desno v smeri Snežnika, Ilirske Bistrice, Knežaka in bližnjega naselja Kozarišče. V Kozariščah nadaljujemo rahlo levo v smeri Snežnika ter tudi v naslednjih križiščih sledimo cesti v smeri Snežnika. Ko se Kozarišče končajo, se konča tudi asfalt, mi pa takoj za mostom preko Malega Obrha nadaljujemo levo v smeri Mašuna in Knežaka. Sledi dolgotrajna vožnja po makadamski cesti, po kateri po približno 19 km od Kozarišč prispemo do križišča, kjer se nam z desne priključi cesta z Mašuna. Tu nadaljujemo levo v smeri Sviščakov, do kamor imamo še približno 10 km makadama, v križiščih pa sledimo oznakam za Sviščake. Po približno 29 km makadamske ceste prispemo do Planinskega doma na Sviščakih, kjer parkiramo.
b) Zapeljemo se v Pivko, od tam pa z vožnjo nadaljujemo proti Knežaku. V Knežaku na označenem križišču nadaljujemo levo v smeri Mašuna ter naselja Bač in Koritnice. Malo naprej gremo desno v smeri Mašuna in Koritnic (naravnost Bač). Za Koritnicami se cesta prične vidneje vzpenjati, nato pa nas po 18 km od glavnega križišča v Knežaku pripelje do Mašuna, od koder z vožnjo nadaljujemo desno v smeri Sviščakov, do kamor imamo še približno 12 km makadamske ceste. Ko prispemo do Planinskega doma na Sviščakih parkiramo.
c) Najprej se zapeljemo v Ilirsko Bistrico, nato pa z vožnjo nadaljujemo proti Sviščakom (odcep je sredi Ilirske Bistrice ter je označen, morda je le malo slabše opazen). Sprva se vzpenjamo po asfaltni cesti, nato pa po slabih 12 km vzpona asfalt zamenja makadam. Sledi še približno 7 km makadama, nato pa prispemo do križišča v neposredni bližini Planinskega doma na Sviščakih, kjer nadaljujemo naravnost proti bližnjemu planinskemu domu, kjer parkiramo.
Opis poti:
S parkirišča pri Planinskem domu na Sviščakih nadaljujemo po cesti, ki gre čez travnik. Na drugi strani travnika zapustimo cesto in se vzpnemo po travnatem pobočju v smeri Snežnika. Že po nekaj minutah hoje ponovno pridemo na cesto in ji sledimo do križišča, kjer nadaljujemo po levi cesti. Cesta nas nato po nekaj deset korakih pripelje do parkirišča pri kapelici.
Tu nas smerokaz za Snežnik usmeri na kolovoz, ki se zmerno vzpenja skozi gozd. Po 15 minutah se kolovoz nekoliko spusti in preči gozdno cesto. Na drugi strani ceste se ponovno začne vzpenjati, nato pa strmina popusti. Kolovoz nas nato mimo križa pripelje na gozdno cesto, kjer je razpotje.
Nadaljujemo po slabši cesti v smeri Snežnika, ki nas po 15 minutah pripelje do mesta, kjer se cesta konča. Tu se nam odpre lep pogled proti vrhu Snežnika. Smerokaz nas nato usmeri na lepo stezico, ki se vzpenja med rušjem v prečnici pod Malim Snežnikom. Vse bolj razgledna pot nas pripelje na greben, kjer se levo odcepi pot na Mali Snežnik. Mi nadaljujemo desno in v desetih minutah dosežemo zavetišče na Snežniku.
Od zavetišča do vrha pa imamo le nekaj korakov.
zemljevid poti - Snežnik
Priporočamo: izleti z istega izhodišča, podobni izleti, panorama, vpisna knjiga
Slike:
Sviščaki - Snežnik1
Sviščaki - Snežnik2
Sviščaki - Snežnik3
Sviščaki - Snežnik4
Sviščaki - Snežnik5
Sviščaki - Snežnik6
Sviščaki - Snežnik7
Sviščaki - Snežnik8
Sviščaki - Snežnik9
Sviščaki - Snežnik10
Sviščaki - Snežnik11
Sviščaki - Snežnik12
Sviščaki - Snežnik13
Sviščaki - Snežnik14
Sviščaki - Snežnik15
Diskusija o izletu Sviščaki - Snežnik (peš pot)
Prikaži starejša sporočila
mmihaappravnikk17.1.2016
Kakšna pa je cesta do Sviščakov? Z zimskimi gumami in prednji pogon normalno prevozna? So po poti potrebne dereze? Hvala!
BrankaM21.1.2016
Tudi mene zanima kakšna je cesta do Sviščakov ter kako je potem za gor. Hvalanasmeh
skobi21.1.2016
Cesta do Sviščakov iz ilirskobistriške smeri splužena in normalno prevozna z zimskimi gumami, naprej na Snežnik shojena pot; mestoma, predvsem pod vrhom priporočam vsaj tamale dereze. Srečno!
BrankaM21.1.2016
Na izhodišče bi prišli iz smeri Cerknice. Kako pa je s cesto po tej strani? Hvala nasmeh
jax21.1.2016
Morda ti uspe, ampak praviloma je ta cesta pozimi zaprta. Mnogo bolj priporočam se peljat okrog do Bistrice in potem gor.
marco22.1.2016
Za stanje na cesti Kozarišče - Leskova dolina - Mašun je najbolje poklicat kar v gostišče Mašun, (031 623 053).
marco22.1.2016
Aja, še to: ...je pa vprašanje kakšna je cesta od Leskove doline do Gašperjevega hriba, ki nam 'prišpara' cca eno uro hoje.
SunBurned23.1.2016
Informacija sicer ni aktualna, ker sem tam okoli hodil nekaj let nazaj, vendar takrat je bila to zelo dobro vzdrževana makadamska cesta.
nisa10.3.2016
V soboto se odpravljamo na Snežnik. Mogoče kdo ve kakšne so razmere na cesti od Ilirske Bistrice do Sviščakov, in koliko je snega naprej proti Snežniku.

Pozdrav.
Smetar10.3.2016
@nisa:

Snežnik (1796) (Branko, 10.03.2016)

Do Sviščakov pot lepo urejena. Na parkirišču takoj na pse, ker je novozapadlega pršiča cca 40cm na cca 60 podlage. Na novo sem povlekel špuro do obračališča v lepih razmerah. Tu sem tudi odnehal, kajti megleno in vetrovno vreme za užitke ni bilo primerno. Branko

Vir: http://razmere.turni-klub-gora.si/
el rocco30.4.2016
Danes sva z ženo opravila tole lepo turico... Sicer je še kar nekaj snega, ki pa se ekspresno topi, tako da je bolj kot to neprijetna čofta po kateri hodiš (predvsem zgoraj). Tako da priporočam kdor nima waterproof gojzarjev, da vzame s sabo še kaj za preobut nasmeh) Sicer pa vreme za čisto desetko kot tudi razgledi in postrežba v koči......... skratka A day to remember nasmeh))
MarkoNG8.2.2018
Snežnik je danes pokazal enega izmed lepših svojih obrazov. Sicer je bilo treba zjutraj zagazit globoko v sneg, ki sega kje tudi čez kolena.
Drugače pa proti vrhu ni bilo pomrznjeno in se je dalo tudi brez derez varno povzpeti do vrha. Ob povratku so pa številni pohodniki že naredili lepo utrjeno gaz. Zavetišče na vrhu je zaprto.
Sonce, sneg, zimska idila....
marco9.2.2018
Koča je uradno od danes (petek) odprta.
So pa oskrbniki bili v koči že od včeraj popoldne.
Odprto bo do nedelje popoldan.
DamMal23.2.2018
Prejšnji vikend cesta od Mašuna proti Sviščakom ni bila očiščena. Tko da iz strani Pudob ni prehodno. Smo se pa vozili 45 min do Mašuna velik nasmeh
marco26.2.2018
Cesta od Mašuna do Sviščakov se spluži šele po 1. maju... plužena je cesta od Kozarišča (grada Snežnik) do Mašuna in še to ne redno.
Je pa redno vzdrževana in plužena cesta iz Ilirske Bistrice, ki pa resda ob obilnejših padavinah pride zadnja na vrsto, saj imajo vasi po občini prednost.
san-tane9.4.2019
Pozdravljeni. To soboto sva bila z prijateljico na Sviščakih. In sicer peš z Mašuna. In nazaj grede sva opazila spominsko ploščo v klesano v skalo. Kdo ve kako se je imenovala?________strase? Hvala
marco9.4.2019
Hermannstrasse ali Hermanova cesta
artur29.4.2019
Pozdravljeni.
Zanima me kakšna je kaj cesta od grada Snežnik do Sviščakov.
Je kaj snega?
lp
bongo30.4.2019
Cesta je ze nekaj casa zaprta za promet. Gradnja izogibalisc in spravilo lesa, tako bo do septembra. Ali se da vseeno kako mimo pa ne vem, obvestilo o zaprtju je tudi na Sviscakih.
matej630.4.2019
Cesta ŽE NEKAJ ČASA NI ZAPRTA ZA PROMET, temveč je normalno prevozna (z avtom, kolesom ali peš) od gradu Snežnik do Sviščakov ter do Mašuna. Občasno se izvajajo gradbena dela na cestišču, kar pa ne ovira prometa. Zakaj je cesta ˝uradno˝ zaprta za promet ni jasno tako domačinom kot redkim turistom, ki zavijejo v naše kraje. Sneg je pomahal v slovo že februarja... nasmehSrečno
artur30.4.2019
Hvala za informacijo.
Sem se pogovarjal z oskrbnikom koče na Snežniku in je dejal isto, le med tednom je cesta motena zaradi spravila lesa.
Hvala in lp
danielenidoma25.6.2019
Lep sončen dan na lokalnem hribu nasmeh koca odprta, pot brez posebnosti. Ureja se asfaltirana cesta do Sviscakov, baje do jeseni bo nasmeh
Lp
martinkrpan9.8.2019
Spoštovani,
Čez tri dni prihajamo v Pivko in planiramo hojo iz Sviščakov do vrha Snežnika. Kateri je najbolši pot oziroma vidno označen kajti prihajamo prvič v to krajino. In, ali je smer iz Ilirske Bistrice najugodnejši?
Prosim za nasvet.
stargojzar9.8.2019
Iz Pivke v Bistrico. Iz Bistrice na Sviscake in pes na Sneznik. Tu se ni mogoce izgubiti.

Druga varjanta je iz Pivke preko Knezaka na Masun. Z Masuna proti Sviscakom, ampak samo do Grde Drage. Od tu preko Malega Sneznika na Sneznik. Ce ne poznas se ti lahko zakomplicira.
martinkrpan10.8.2019
Hvala lepa za nasvet. Šli bomo iz Bistrice.
Lep pozdrav iz Istrenasmeh
buca 5418.8.2019
Sem iz Kočevja. Katero pot mi svetujete?
rs5618.8.2019
Za tebe najbljižja pot je iz Gašperja.
Stari trg, Leskova dolina Gašperjev hrib.
Z avtom se pripelješ do izhodišča.
mirank3.11.2019
Zanima me a je pot do Sviščakov asfaltirana v celoti?
brencel3.11.2019
Pot je v celoti asfaltirana do Sviščakov.
LP
brencel3.11.2019
Pot je v celoti asfaltirana iz Ilirske Bistrice do Sviščakov.
LP
mirank3.11.2019
hvalanasmeh
leja12313.12.2019
Zanima me če se cesta do Sviščakov pluži sproti, če kdo ve. Jutri bi namreč rada šla gor, ampak me skrbi cesta, ker naj bi snežilo celo noč.
BaroA13.12.2019
Cesto iz Ilirske Bistrice na Sviščake pozimi redno plužijo. Se pa lahko zgodi, da v najbolj zgodnjih jutranjih urah še ne bo očiščena, saj ni prva na vrsti glede prioritete pluženja.
turbo13.12.2019
Napovedali so, da zna na območju Snežnika zapasti od 20 do 40m centimetrov snega, zatorej previdno.

"Snežna odeja se bo danes čez dan začela debeliti. Do jutri zjutraj bo v Julijskih Alpah zapadlo od 20 do okoli 40 cm snega. Podobno količino pričakujemo na Snežniku, od 10 do 30 cm pa drugod v naših gorah. Snežilo bo na povečini trdo podlago, zato bo pod novim snegom šibka plast, po kateri se bo novi sneg lahko plazil. Veter bo delal zamete. V naslednjih dneh se bo v višinah precej segrelo. Sprva bo zaradi otoplitve snežna odeja postala bolj labilna. Pričakujemo, da se bodo lahko spontano plazili najprej plazovi nesprijetega novega snega, nato tudi kložasti plazovi, nižje pa tudi talni plazovi na strmih, travnatih pobočjih. Sneg se bo hkrati tudi hitreje sesedal in preobražal in v ponedeljek ali torek se bo snežna odeja že nekoliko stabilizirala."
danielenidoma15.12.2019
@leja123 skoda, ker nisem prej videla tvojega vprasanja. Plug je sel ze pred 8h gor, tako da za gor je blo lepo spluzeno in cesta bp (seveda z zimskimi gumami). Jaz sem prisla okrog 9,30h na Sviscake, so lih pluzili parking in Sviscake.
Iztok Možina5.2.2020
Prosim vzdrževalca strani, da popravi opis poti, ker je menda cesta po novem asfaltirana.

LP
Lobnican19.2.2020
Je bil kdo na Snežniku, a je kaj ledeno oz. koliko? hvala, lp
BaroA20.2.2020
V nedeljo je bil zgornji del poti je na določenih mestih leden.
grega_z_brega20.2.2020
Par cm snega je, spodaj pa led.
miamia10.8.2020
To soboto, 8.8.2020, bili gor, poleg sonca sicer tudi zelo vetrovno, ampak kljub vsemu super izlet. Smo bili pa toliko bolj razočarani nad gostinsko ponudbo v koči: na voljo je bila samo jota, jota s klobaso ali samo klobasa. Lačni smo naročili joto, ki pa je bila brez okusa, samo voda in zelje :-(
bizgo9315.2.2021
Včeraj smo po dolgem času opravili zimski vzpon na Snežnik po opisani poti ter odsmučali nazaj v dolino. S polno opremo smo potrebovali dobri 2 uri, za vzpon od zadnjega obračališča do vrha pa so bile nujno potrebne dereze. Pod vrhom in na vrhu je tudi precej pihalo, tako da je bil občutek mrazu precej hud, vendar se je izplačalo. Na dlani smo imeli praktično celotno Z Slovenijo, cel Kvarner z otoki, Gorski Kotar in Liko, del Istre ter Tržaški zaliv (skoraj do Benetk). Tudi smuka je bila super - sneg je več ali manj do dna precej pomrznjen, tako da smo tudi mi z manj izkušnjami offroad smučanja po celem snegu imeli šanso nekajkrat zarobiti po po poledeneli površini. Za povrh je ta vikend po principu take away obratovala tudi koča, tako da smo lastniku rade volje v teh težkih časih pripomogli z nekaj pijačami. Perfekten dan!
michael661.4.2021 10:49:38
Do Sviščakov je sedaj cesta asfaltirana...ni več makedama.
grega_p1.4.2021 14:05:45
Sicer se že dolgo govori o tem, ampak se sprašujem, če ni tole prvoaprilska?
lozarbogdan1.4.2021 15:16:52
Grega ni prvoaprilska,sem bil decembra in je asfalt do Sviščakov!
grega_p1.4.2021 16:49:01
Potem pa okej - fajn slišat, hvala ti za info!
padez1.4.2021 20:11:35
Ne sedaj, asfalt je tam ze precej casa okrog dve leti...
mornar7.5.2021 5:29:57
Ali je kdo bil na Snežniku,kakšna je pot ali je še sneg.L.P.
BaroA8.5.2021 10:04:35
Pot s Sviščakov je večinoma kopna, je pa še kar nekaj zametov in zaplat snega, ki je zjutraj pomrznjen, čez dan pa se ojuži.
mornar8.5.2021 11:40:21
Najlepša hvala in lep pozdrav.
malihodec28.5.2021 19:39:19
Pot Sviščaki Veliki Sneznik, prehojena 26.5. V celoti kopna, le dostopa z vozilom po makadamski, luknjasti cesti iz Kozarišč na Sviščake ne priporočam. Bolje iz Il. Bistrice po asfaltu
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
V kolikor še nimate uporabniškega imena se morate najprej registrirati.
     
Copyright © 2006-2021 Hribi.net, Pogoji uporabe, Piškotki