Hribi.net
Hribi.net
Prijava
Prijava
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
Še niste registrirani? Registracija.
Ste pozabili geslo?
Anketa
Ali se s Slavnika (1028 m), vidi mesto Idrija?
Glasuj

Sviščaki - Mali Snežnik

Natisni
Izhodišče: Sviščaki (1242 m)
Širina/Dolžina: 45,5742°N 14,401°E
Čas hoje: 1 h 50 min
Zahtevnost: lahka označena pot
Višinska razlika: 452 m
Višinska razlika po poti: 465 m
Zemljevid: Snežnik 1:50.000
Priporočena oprema (poletje):
Priporočena oprema (zima): cepin, dereze
Ogledov: 2.230
 1 osebi je objava všeč
Število slik: 44
Število komentarjev: 0
Dostop do izhodišča:
a) Iz Cerknice ali Nove vasi na Blokah se najprej zapeljemo do Bloške Police, od tam pa z vožnjo nadaljujemo v smeri Loža in Babnega Polja. V naselju Pudob zavijemo desno v smeri Snežnika, Ilirske Bistrice, Knežaka in bližnjega naselja Kozarišče. V Kozariščah nadaljujemo rahlo levo v smeri Snežnika ter tudi v naslednjih križiščih sledimo cesti v smeri Snežnika. Ko se Kozarišče končajo, se konča tudi asfalt, mi pa takoj za mostom preko Malega Obrha nadaljujemo levo v smeri Mašuna in Knežaka. Sledi dolgotrajna vožnja po makadamski cesti, po kateri po približno 19 km od Kozarišč prispemo do križišča, kjer se nam z desne priključi cesta z Mašuna. Tu nadaljujemo levo v smeri Sviščakov, do kamor imamo še približno 10 km makadama, v križiščih pa sledimo oznakam za Sviščake. Po približno 29 km makadamske ceste prispemo do Planinskega doma na Sviščakih, kjer parkiramo.
b) Zapeljemo se v Pivko, od tam pa z vožnjo nadaljujemo proti Knežaku. V Knežaku na označenem križišču nadaljujemo levo v smeri Mašuna ter naselja Bač in Koritnice. Malo naprej gremo desno v smeri Mašuna in Koritnic (naravnost Bač). Za Koritnicami se cesta prične vidneje vzpenjati, nato pa nas po 18 km od glavnega križišča v Knežaku pripelje do Mašuna, od koder z vožnjo nadaljujemo desno v smeri Sviščakov, do kamor imamo še približno 12 km makadamske ceste. Ko prispemo do Planinskega doma na Sviščakih parkiramo.
c) Najprej se zapeljemo v Ilirsko Bistrico, nato pa z vožnjo nadaljujemo proti Sviščakom (odcep je sredi Ilirske Bistrice ter je označen, morda je le malo slabše opazen). Sprva se vzpenjamo po asfaltni cesti, nato pa po slabih 12 km vzpona asfalt zamenja makadam. Sledi še približno 7 km makadama, nato pa prispemo do križišča v neposredni bližini Planinskega doma na Sviščakih, kjer nadaljujemo naravnost proti bližnjemu planinskemu domu, kjer parkiramo.
Opis poti:
Na nasprotni strani ceste kot je Planinski dom na Sviščakih, opazimo planinske oznake za Snežnik in pogled na Snežnik, ki nas usmerijo na makadamsko cesto, ki se nadaljuje brez sprememb višine preko travnika. Na drugi strani travnika nas pot vodi mimo vodnega zajetja, za njim pa pot zavije rahlo levo v gozd, skozi katerega se prehodno zmerno vzpne. Po krajšem vzponu dosežemo drugo cesto, kateri sledimo v desno, po njej pa mimo nekaj počitniških hišic prispemo do širše makadamske ceste, kateri pa sledimo levo (desno glavna cesta Ilirska Bistrica - Sviščaki). Sledi lahkoten vzpon po širši makadamski cesti, po kateri nadaljujemo pot, po njej pa v približno 10 minutah prispemo do označenega razpotja, kjer se v levo odcepi pot k razgledišču "Pogled na Snežnik", v desno pa se nadaljuje markirana pešpot, ki vodi na Snežnik.
Nadaljujemo po cesti, ki nas še naprej vodi skozi gozd, po njej pa mimo brezna hitro prispemo do označenega križišča pod Lomom, ki se nahaja na 1330 metrih nad morjem.
Tudi tu nadaljujemo naravnost (po desni cesti se lahko priključimo prej omenjeni pešpoti ali pa nadaljujemo do lovske koče v Travnih dolcih, tudi od tam se je možno povzpeti na Snežnik, pot pa ni označena) v smeri Snežnika po cesti. Višje se nam prehodno odpre nekaj razgleda, nato pa prispemo do naslednjega križišča (v opisih izhodišče Snežniška Grda jama), kjer nadaljujemo po levi spodnji cesti (po desni cesti vodi običajna pot na Snežnik).
Ob spodnji cesti, po kateri nadaljujemo pot, najprej hodimo mimo parkirišča, nato pa nadaljujemo po cesti, ki je zaprta za javni promet (poleg znaka se preko ceste nahaja veriga). Kratek čas nadaljujemo vzporedno z zgornje cesto, nato pa naša cesta zavije bolj v levo ter nas vodi mimo Snežniške grde jame. Sledi še nekaj minut prečenja, nato pa se priključimo markirani poti iz Grde drage, kjer nadaljujemo desno.
Nadaljujemo v smeri Snežnika, po poti, ki se nadaljuje skozi strnjen gozd. Višje prečimo manjšo jaso, nato pa se vrnemo v gozd, pot pa se prične prečno vzpenjati proti levi. Po nekaj minutah prečnega vzpona dosežemo označeno razpotje, kjer se nam priključi pot z Mašuna.
Ponovno nadaljujemo v smeri Snežnika, tokrat po nekoliko bolj strmi poti, ki nas vodi mimo obeležja. Nad obeležjem se nam odpre prvi obširni razgled, ki seže prek Nanosa vse do Alp. V nadaljevanju se vzpenjamo po poti, ki nas vodi skozi ruševje. Ko strmina popusti prispemo do starega kamna trigonometrične točke, ki se nahaja na vrhu, oz. nekaj korakov pod vrhom Malega Snežnika, od koder se nam odpre pogled na Veliki Snežnik, Istro, Primorsko, Notranjsko...
Opis in slike se nanašajo na stanje leta 2015 (oktober).
zemljevid poti - Mali Snežnik
Ob poti: Križišče pod Lomom (1330m)
Izlet lahko podaljšamo do naslednjih ciljev: Snežnik ( 25 min)
Priporočamo: izleti z istega izhodišča, podobni izleti, vpisna knjiga
Slike:
Sviščaki - Mali Snežnik1
Sviščaki - Mali Snežnik2
Sviščaki - Mali Snežnik3
Sviščaki - Mali Snežnik4
Sviščaki - Mali Snežnik5
Sviščaki - Mali Snežnik6
Sviščaki - Mali Snežnik7
Sviščaki - Mali Snežnik8
Sviščaki - Mali Snežnik9
Sviščaki - Mali Snežnik10
Sviščaki - Mali Snežnik11
Sviščaki - Mali Snežnik12
Sviščaki - Mali Snežnik13
Sviščaki - Mali Snežnik14
Sviščaki - Mali Snežnik15
Sviščaki - Mali Snežnik16
Sviščaki - Mali Snežnik17
Sviščaki - Mali Snežnik18
Sviščaki - Mali Snežnik19
Sviščaki - Mali Snežnik20
Sviščaki - Mali Snežnik21
Sviščaki - Mali Snežnik22
Sviščaki - Mali Snežnik23
Sviščaki - Mali Snežnik24
Sviščaki - Mali Snežnik25
Sviščaki - Mali Snežnik26
Sviščaki - Mali Snežnik27
Sviščaki - Mali Snežnik28
Sviščaki - Mali Snežnik29
Sviščaki - Mali Snežnik30
Sviščaki - Mali Snežnik31
Sviščaki - Mali Snežnik32
Sviščaki - Mali Snežnik33
Sviščaki - Mali Snežnik34
Sviščaki - Mali Snežnik35
Sviščaki - Mali Snežnik36
Sviščaki - Mali Snežnik37
Sviščaki - Mali Snežnik38
Sviščaki - Mali Snežnik39
Sviščaki - Mali Snežnik40
Sviščaki - Mali Snežnik41
Sviščaki - Mali Snežnik42
Sviščaki - Mali Snežnik43
Sviščaki - Mali Snežnik44
Diskusija o izletu Sviščaki - Mali Snežnik
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
V kolikor še nimate uporabniškega imena se morate najprej registrirati.
     
Copyright © 2006-2022 Hribi.net, Pogoji uporabe, Piškotki