Hribi.net
Hribi.net
Prijava
Prijava
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
Še niste registrirani? Registracija.
Ste pozabili geslo?
Anketa
Ali se od Roblekovega doma na Begunjščici, vidi Prešernova koča na Stolu?
Glasuj
Gorovja / Julijske Alpe / Matajur / Svino - Matajur (slovenska smer)

Svino - Matajur (slovenska smer)

Natisni
Izhodišče: Svino (250 m)
Širina/Dolžina: 46,2424°N 13,569°E
Ime poti: slovenska smer
Čas hoje: 4 h
Zahtevnost: lahka označena pot
Višinska razlika: 1392 m
Višinska razlika po poti: 1400 m
Zemljevid: Julijske Alpe - zahodni del 1:50.000
Priporočena oprema (poletje):
Priporočena oprema (zima): cepin, dereze
Ogledov: 2.181
 1 osebi je objava všeč
Število slik: 37
Število komentarjev: 0
Dostop do izhodišča:
a) Iz Tolmina se zapeljemo proti središču Kobarida, kjer še pred centrom mesta zavijemo levo proti naselju Svino. Parkiramo še pred naseljem Svino, na primernem mestu ob cesti. V naselju Svino ni urejenih parkirnih mest.
b) Iz Bovca se peljemo proti Tolminu. Ko dosežemo cesto Tolmin - Kobarid, nadaljujemo desno proti MP Robič in središču Kobarida. Pred centrom Kobarida zavijemo levo proti naselju Svino. Parkiramo še pred naseljem Svino, na primernem mestu ob cesti. V naselju Svino ni urejenih parkirnih mest.
c) Od MP Robič se peljemo proti Kobaridu in Tolminu. V Kobaridu nadaljujemo desno proti Tolminu, nato pa gremo kmalu še enkrat desno v smeri naselja Svino. Parkiramo še pred naseljem Svino, na primernem mestu ob cesti. V naselju Svino ni urejenih parkirnih mest.
Opis poti:
Z izhodišča nadaljujemo po cesti, ob kateri smo parkirali, po njej pa po dobrih petih minutah hoje prispemo v vas Svino, kjer opazimo oznake za Matajur, ki nas usmerjajo levo (desno Sužid).
Nadaljujemo levo, med hišami in manj opaznimi oznakami za Matajur. Prava pot gre nekoliko bolj levo in nas mimo hiš vodi čez pašnike, za katerimi gre pot v gozd. V nadaljevanju so markacije bolj pogoste in tudi orientacija je lažja.
Pot se nato prične strmeje vzpenjati in nas po približno pol ure hoje pripelje na širši kolovoz, ki pripelje iz vasi Sužid. Naprej se nekaj časa vzpenjamo po kolovozu, ki pa ima kar nekaj razpotij, a je pot dobro označena. Pred propadajočo staro vojaško bajto, nas pot na Matajur usmeri levo navzgor. Tu se kolovoz spremeni v strmo mulatjero, ki nas po precej strmem pobočju, višje pripelje na manj strma pobočja. Pot nas nato pripelje do novejše gozdne ceste, katero pa samo prečimo. Na drugi strani ceste se povzpnemo nekaj korakov in pred seboj zagledamo pastirske koče na Svinski planini.
Na planini opazimo oznake "levo planina Idrsko" in desno "planina Sužid", oznak za Matajur ni, a je pot proti Matajurju markirana.
Nadaljevanje poti poiščemo med kočami na planini in le ta naprej poteka po manjši neizraziti dolinici. Kljub temu, da je pot markirana, pa je mestoma slabo vidna in ponekod zaraščena. Po približno 15 minutah hoje od planine pridemo do rezervoarja za vodo in v njegovi bližini opazimo planinske smerokaze. Tu se usmerimo naravnost v smeri Matajurja, po še vedno slabo vidni, a markirani stezici. Pot nas nato vodi čez zaraščen travnik, za katerim se priključimo lepo uhojeni poti, ki prispe iz vasi Avsa, oz. Livek.
Nadaljujemo desno proti Matajurju in sledi nekaj minut prečnega vzpona, nato pa že prispemo na naslednje razpotje pod Glavo, kjer zapustimo običajno pot na Matajur in nadaljujemo naravnost v smeri Visoke glave (levo običajna pot na Matajur).
Sledi dokaj položna hoja, po poti, ki poteka severno od vzhodnega matajurskega grebena in je, razen v sušnih obdobjih, dokaj blatna. Ko se približamo severnemu grebenu Matajurja, skoraj neopazno prekoračimo državno mejo, nato pa v prečnem vzponu proti desni, dosežemo omenjeni greben (Sedlo), kjer se priključimo bolje uhojeni poti, kateri sledimo v levo. Kratek čas se še zložno do zmerno vzpenjamo, nato pa pot postane precej strma in v mokrem tudi precej spolzka. Po približno 10 minutah se pot položi, nato pa v zmernem vzponu in ob lepih razgledih dosežemo vrh Matajurja.
Izhodišče - Svinska planina - 2:40, Svinska planina - Matajur 1:20.
zemljevid poti - Matajur
Ob poti: Svinska planina (1214m)
Priporočamo: izleti z istega izhodišča, podobni izleti, panorama, vpisna knjiga
Slike:
Svino - Matajur1
Svino - Matajur2
Svino - Matajur3
Svino - Matajur4
Svino - Matajur5
Svino - Matajur6
Svino - Matajur7
Svino - Matajur8
Svino - Matajur9
Svino - Matajur10
Svino - Matajur11
Svino - Matajur12
Svino - Matajur13
Svino - Matajur14
Svino - Matajur15
Svino - Matajur16
Svino - Matajur17
Svino - Matajur18
Svino - Matajur19
Svino - Matajur20
Svino - Matajur21
Svino - Matajur22
Svino - Matajur23
Svino - Matajur24
Svino - Matajur25
Svino - Matajur26
Svino - Matajur27
Svino - Matajur28
Svino - Matajur29
Svino - Matajur30
Svino - Matajur31
Svino - Matajur32
Svino - Matajur33
Svino - Matajur34
Svino - Matajur35
Svino - Matajur36
Svino - Matajur37
Diskusija o izletu Svino - Matajur (slovenska smer)
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
V kolikor še nimate uporabniškega imena se morate najprej registrirati.
     
Copyright © 2006-2021 Hribi.net, Pogoji uporabe, Piškotki