Hribi.net
Hribi.netSlovenski splet
Registracija Navodila
uporabnik: geslo:  avtoprijava 
English Hrvatski Seznam gora Iskanje izletov

Novice

Trenutne razmere

Seznam gora

Iskanje izletov

Panorama

Video

Mali oglasi

Skupaj v hribe

Vpisna knjiga

Prireditve

Alpske živali

Cvetje

Kviz

Zemljevid

Vreme

GPS sledi

Spletne kamere

Slike

Anketa

Kje se nahaja Končnikov vrh (2109 m)?

Na Peci

Na Raduhi

Na Begunjščici

Na Dleskovški planoti

Ne vem

gorovja / Goriško, Notranjsko in Snežniško hribovjeOrlovo gnezdo (Veli Badin) / Sveti Kvirik - Orlovo gnezdo (Veli Badin)
  

Sveti Kvirik - Orlovo gnezdo (Veli Badin)

 
Izhodišče: Sveti Kvirik (408 m)
Izhodišče Širina/Dolžina: 45,4638°N / 13,9043°E
Cilj: Orlovo gnezdo (Veli Badin) (359 m)
Ime poti: -
Čas hoje: 1 h
Zahtevnost: lahka označena pot, zahtevna označena pot
Zahtevnost smučanja: ni podatka
Višinska razlika: -49 m
Višinska razlika po poti: 35 m
Zemljevid: Slovenska Istra - Čičarija, Brkini in Kras 1:50.000
Priporočena oprema (poletje): čelada
Priporočena oprema (zima): čelada
Ogledov: 17557
Ocena: 1 glasov
Število slik: 46
Število komentarjev: 15
Dostop do izhodišča:

Z avtoceste Ljubljana - Koper se usmerimo na izvoz Črni Kal. Od Črnega Kala z vožnjo nadaljujemo po stari cesti proti morju, mi pa se po njej peljemo le do naslednjega nekoliko večjega križišča, kjer zavijemo levo v smeri MP Sočerga. Po omenjeni cesti se peljemo mimo kraja Kubed in Gračišče do Sočerge. Tu bomo na začetku kraja, v bližini bivšega zadružnega doma, opazili začetek ozke asfaltne ceste, po kateri se hitro povzpnemo do cerkvice sv. Kvirika, ki je izhodišče za naš izlet.

Opis poti:

Opisana je stara pot, ki je v zadnjem delu zaradi gnezdenja redkih vrst ptic že nekaj časa zaprta. Nova pot v zadnjem delu poteka nekoliko bolj levo in tehnično ni zahtevna.
Od kapele sv. Kvirika nadaljujemo po označeni poti v smeri bunkerja in naravnega mostu. Pot sprva poteka po zložnem deloma travnatem kolovozu, po katerem se v nekaj minutah sprehodimo do bližnjih RTV pretvornikov.
Od pretvornikov se pot prične postopoma spuščati, le ta pa nas vodi deloma čez razgledna pobočja, deloma pa po in ob občasno prepadnem grebenu (pot je ves čas umaknjena od prepadov). Po nekaj minutah prispemo do manjšega razpotja, kjer se v desno odcepi 50 m dolga pot k bližnjemu bunkerju (manjše naravno okno), mi pa nadaljujemo naravnost po poti, ki se z izjemo nekaj krajših vzponov, po večini zložno do zmerno spušča. Nižje prečimo pas gozda, nas pa pot pripelje na rob grebena. Tu se pot še naprej rahlo spušča, pri tem pa preči nekaj rahlo izpostavljenih mest. Pot se nato položi in nas pripelje na prepadno razgledišče Orlovega gnezda.
Z Orlovega gnezda nadaljujemo po zavarovani planinski poti, ki se najprej s pomočjo jeklenice, nato pa še s pomočjo skob, spusti do bližnje grape. Med spustom skozi grapo nam je v pomoč še nekaj varoval, nato pa se pot položi in zavije ostro v levo. Sledi kratko prečenje, nato pa nas pot pripelje do mogočnih spodmolov Velega Badina. Od spodmolov pot nadaljujemo v isti smeri, mi pa le malo naprej opazimo oznake za naravni most, ki nas usmerijo levo. Omenjeni most hitro dosežemo, mi pa nadaljujemo pod lokom ter se nato po neoznačeni, a lepo vidni poti povzpnemo nazaj do Orlovega gnezda.

zemljevid poti
Težavnost:

Do Orlovega gnezda pot tehnično ni zahtevna, le na nekaj mestih je rahlo izpostavljena. Spust z Orlovega gnezda do spodmolov Velega Badina pa je tehnično zahteven.

Ob poti: Bunker (390m)
Priporočamo: panorama, podobni izleti, izleti z istim ciljem
Dodaj v:    facebook    Twitter    myspace    Digg    delicious    reddit
Slike:
Sveti Kvirik - orlovo_gnezdo_veli_badin1
Sveti Kvirik - orlovo_gnezdo_veli_badin2
Sveti Kvirik - orlovo_gnezdo_veli_badin3
Sveti Kvirik - orlovo_gnezdo_veli_badin4
Sveti Kvirik - orlovo_gnezdo_veli_badin5
Sveti Kvirik - orlovo_gnezdo_veli_badin6
Sveti Kvirik - orlovo_gnezdo_veli_badin7
Sveti Kvirik - orlovo_gnezdo_veli_badin8
Sveti Kvirik - orlovo_gnezdo_veli_badin9
Sveti Kvirik - orlovo_gnezdo_veli_badin10
Sveti Kvirik - orlovo_gnezdo_veli_badin11
Sveti Kvirik - orlovo_gnezdo_veli_badin12
Sveti Kvirik - orlovo_gnezdo_veli_badin13
Sveti Kvirik - orlovo_gnezdo_veli_badin14
Sveti Kvirik - orlovo_gnezdo_veli_badin15
Sveti Kvirik - orlovo_gnezdo_veli_badin16
Sveti Kvirik - orlovo_gnezdo_veli_badin17
Sveti Kvirik - orlovo_gnezdo_veli_badin18
Sveti Kvirik - orlovo_gnezdo_veli_badin19
Sveti Kvirik - orlovo_gnezdo_veli_badin20
Sveti Kvirik - orlovo_gnezdo_veli_badin21
Sveti Kvirik - orlovo_gnezdo_veli_badin22
Sveti Kvirik - orlovo_gnezdo_veli_badin23
Sveti Kvirik - orlovo_gnezdo_veli_badin24
Sveti Kvirik - orlovo_gnezdo_veli_badin25
Sveti Kvirik - orlovo_gnezdo_veli_badin26
Sveti Kvirik - orlovo_gnezdo_veli_badin27
Sveti Kvirik - orlovo_gnezdo_veli_badin28
Sveti Kvirik - orlovo_gnezdo_veli_badin29
Sveti Kvirik - orlovo_gnezdo_veli_badin30
Sveti Kvirik - orlovo_gnezdo_veli_badin31
Sveti Kvirik - orlovo_gnezdo_veli_badin32
Sveti Kvirik - orlovo_gnezdo_veli_badin33
Sveti Kvirik - orlovo_gnezdo_veli_badin34
Sveti Kvirik - orlovo_gnezdo_veli_badin35
Sveti Kvirik - orlovo_gnezdo_veli_badin36
Sveti Kvirik - orlovo_gnezdo_veli_badin37
Sveti Kvirik - orlovo_gnezdo_veli_badin38
Sveti Kvirik - orlovo_gnezdo_veli_badin39
Sveti Kvirik - orlovo_gnezdo_veli_badin40
Sveti Kvirik - orlovo_gnezdo_veli_badin41
Sveti Kvirik - orlovo_gnezdo_veli_badin42
Sveti Kvirik - orlovo_gnezdo_veli_badin43
Sveti Kvirik - orlovo_gnezdo_veli_badin44
Sveti Kvirik - orlovo_gnezdo_veli_badin45
Sveti Kvirik - orlovo_gnezdo_veli_badin46
Diskusija o izletu Sveti Kvirik - Orlovo gnezdo (Veli Badin) ()
SunnyDay     
20.2.2014
Opis bi bilo treba malo popraviti. Steza je namreč speljana nižje dol po pobočju, umaknjena od skalnega previsa, tudi jeklenica in stope so v slabem stanju, hoja pod spodmoli pa zaradi ptic prepovedana.

Ko se spuščaš od cerkve oz. oddajnika navzdol, prideš v gozdiček, ena taka mala dolinica je, tam je tudi škatla z žigom. In modre puščice + markacije kažejo LEVO proti dolini (če se ne motim, je na eni skali tudi ime ene vasi napisano), steza (malo slabše opazna) pa je tudi naravnost - to je stara steza, po kateri hodiš neposredno nad previsom, po mestoma izpostavljenih skalah, steza se vmes malo izgublja ... V gozdičku/dolinici pri škatli z žigom je treba torej slediti puščici oz. poti levo navzdol, pelje zmerno navzdol skozi gozd in ko prideš "na dnu" ven iz gozda na križišče nedaleč od širokega makadama, greš desno in potem samo naravnost še par minut (pot zavije potem rahlo desno), pa prideš do naravnega mostu in spodmolov.

V opisu je opisana stara pot: "Nižje prečimo pas gozda, nas pa pot pripelje na rob grebena. Tu se pot še naprej rahlo spušča, pri tem pa preči nekaj rahlo izpostavljenih mest. Pot se nato položi in nas pripelje na prepadno razgledišče Orlovega gnezda."

In potem naprej omenja še zajlo pa stope, ki verjetno sploh ne bi bile varne za uporabo. Poleg tega gibanje neposredno nad/pod spodmoli seveda moti ptice (redke, ogrožene vrste, nekatere živijo samo tukaj).
gustavs     
20.5.2014
Pred kratkim smo si ogledali spodmole po popravljeni poti kot jo opisuje SunnyDay.
Bi pa želel dodati sledeči detajl: "...in ko prideš "na dnu" ven iz gozda na križišče nedaleč od širokega makadama, greš desno..." - desno moraš jit po travnati poti, ki se odcepi na jasi - PRED makedamsko cesto. Če greš desno po makedamu prideš do zapornice na meji SLO-HR in ne do spodmolov.
Ta zavoj na jasi v desno ni označen/markiran zato smo ga sprva zgrešili.
Glede na spremnjeno pot in slabo stanje jeklenic (oz. kar je od njih ostalo) bi bilo korektno od urednikov da se opis poti popravi.
Kigeot     
26.1.2015
Krasna pot, čudovite kotičke Istre, Bunker, naravni most, spodmoli...
Mi smo se tudi zmedli v gozdičku, kjer je škatla in vpisna knjiga. Oznake usmerjajo levo po poti dol za vas Dvori. Se nam ni zdelo, da je to prava pot... Nadaljevali smo pot naravnost po manj opazni stezi ob previsu. Pogoste so še stare markacije. Od jeklenic starim markacijam so dodane oznake z rdečim šprejem, tako veš, kje je pot. Pot pripelje točno pred naravni most.
vikikrema     
30.4.2016
Svetujem, da upoštevate zgornje komentarje oz. napis na tabli "Prosimo, da poti ne nadaljujete!" Danes smo namreč po nekaj letih opravili zgoraj opisano pot in se "po spominu" želeli vrniti ob spodmolih nazaj. Presenečeni smo ugotovili, da je pot zelo zaraščena, na nekaterih delih ji sploh ni več mogoče slediti. Jeklenic nam ni uspelo najti, smo se pa nekako po brezpotju vrnili nazaj na stezo. V gozdičku torej sledimo markaciji levo v dolino, nato pa je potrebno zaviti desno še pred cesto. Odcep ni označen!
Badi     
16.2.2017
V kratkem planiramo iti po omenjeni poti. Morda kdo ve, kakšno je stanje? Je še vedno vse zaraščeno ali so v 2016 pot uredili?
garmont     
17.2.2017
Pot, zavarovana z jeklenicami in skobami je zaradi motenja ptic opuščena. Lažja pot, ki je opisana zgoraj pa je povsem lahko prehodna in dovolj markirana, tako, da z orientacijo ne bi smeli imeti težav. nasmeh
Lunca     
29.5.2017
Včeraj sva s kolegico naredili krožno. Ob vpisni knjigi v gozdu sva zavili levo v smeri Dvori in se po poti spustili v dolino. Potem sva zgrešili 2x nasmeh Prvič sva se po makadamski cesti odpravili desno in prišli do zgoraj omenjene zapornice na meji. Potem sva se vrnili do mesta, kjer sva prišli na makadamsko cesto, cesto prečili in nadaljevali v smeri table Učna pot, naravnost. Ko sva prišli do skale s puščico in napisom Lačna, sva vedeli, da tudi to ne bo prav. Potem sva prebrali komentarje, napisane tukaj nasmeh Na jasi, tik preden pridemo na makadamsko cesto, moramo biti pozorni na res slabo vidno pot, ki se ne odcepi samo v desno, ampak desno in nazaj, navzgor. Kmalu za tem smo pri kamnitem mostu in spodmolih. Nazaj sva šli po poti, ki gre pri gozdičku z vpisno knjigo naravnost. Tako sva takoj za kamnitim mostom zavili levo in v breg, ter nadaljevali po poti, ki večinoma poteka po vrhu spodmolov, ob robu.
brenco     
25.3.2018
Opis te poti je potrebno spremeniti. Pot zavarovana z jeklenicami in skobami je opuščena in nevarna, ker stopince odpadajo iz stene... eekeek
zlatica     
29.3.2018
Ja, to bi bilo več kot potrebno, saj mnogo ljudi bere ta opis in so potem na terenu zmedeni. To bo zagotovo naš Tadej popravil!velik nasmehnasmeh
Tadej     
29.3.2018
Saj v opisu piše... "Opisana je stara pot, ki je v zadnjem delu zaradi gnezdenja redkih vrst ptic že nekaj časa zaprta. Nova pot v zadnjem delu poteka nekoliko bolj levo in tehnično ni zahtevna."
B2     
29.3.2018
Tudi tabla (sl.43), ki bi jo morali upoštevati in spoštovati na njej napisano je postavljena že nekaj let...
felix     
1.4.2018
Sedaj vseeno nekaj ne razumem. Pred leti sem bi nekajkrat na tej poti. Če sedaj grem navzdol do mosta po zgornji poti in se potem vračam pod spodmoli, kje lahko izstopim na zgornjo pot, če varovana pot ni več v funkciji? Lp
nacka.     
1.4.2018
Lezeš, plaziš se in plezaš med grmovjem, trnjem in skalovjem navzgor, dokler ne prideš do poti. S tem se sicer ni za hvaliti, vendar sva jeseni z možem neobzirno prekršila priporočila, naj se spodnje poti zaradi ptic ne poslužujemo, grešila sva zaraščeno pot in se znašla v precej nezavidljivem položaju. Ta dogodek sem vzela za pokoro za neodgovorno ravnanje. Ne priporočam, saj imam še vedno slabo vest. Prav mi bodi.

lp, Nacka
felix     
1.4.2018
Torej, če prav razumem, si je možno spodmole ogledati tako, da greš od naravnega mostu navzgor, potem pa se vrneš po isti poti nazaj, krožna pot pa ni več mogoča? Me pa res zanima, koliko ptičev tam gnezdi, saj je spodaj cesta in nenehni ropot, od zgoraj pa tudi hodijo ljudje. To me malo spominja na vetrnice, ki samo pri nas motijo ptiče!
nacka.     
1.4.2018
Tako je, krožna pot ni več mogoča. Lahko greš po zgornji stezi, mimo naravnega mosta in se po isti vrneš. Ker nisem ornitologinja, presojo prepuščam strokovnjakom.
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Avtoprijava:
V kolikor še nimate uporabniškega imena se morate najprej registrirati
Copyright © 2006-2020 Hribi.net, Pogoji uporabe, Oglaševanje, Piškotki