Hribi.net
Hribi.net
Prijava
Prijava
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
Še niste registrirani? Registracija.
Ste pozabili geslo?
Anketa
Nad katero reko se dviga Krokar (1122 m)?
Glasuj
Gorovja / Karavanke / Donačka gora / Sveti Jurij - Donačka gora (stara južna pot)

Sveti Jurij - Donačka gora (stara južna pot)

Natisni
Izhodišče: Sveti Jurij (320 m)
Širina/Dolžina: 46,2537°N 15,7384°E
Ime poti: stara južna pot
Čas hoje: 1 h 30 min
Zahtevnost: zahtevna označena pot
Višinska razlika: 564 m
Višinska razlika po poti: 564 m
Zemljevid:
Priporočena oprema (poletje): dereze
Priporočena oprema (zima): dereze
Avtor: Marx
Ogledov: 18.347
 3 osebam je objava všeč
Število slik: 34
Število komentarjev: 4
Dostop do izhodišča:
Z avtoceste Ljubljana - Maribor se usmerimo na izvoz Dramlje in cesti naprej sledimo v smeri Šentjurja, Rogaške Slatine in Rogatca. V Rogatcu pa nas oznake za Donačko goro usmerijo levo. Le malo naprej pridemo do naslednjega križišča, kjer nadaljujemo desno ponovno v smeri Donačke gore. Naprej pa se peljemo proti vasi Sveti Jurij (naprej ne sledi oznakam za Donačko goro). V vasi Sveti Jurij pa zavijemo levo navzgor proti cerkvi svetega Jurija ob kateri parkiramo. Parkiramo lahko že malo nižje na parkirišču ob cesti.
Opis poti:
Od cerkve svetega Jurija nadaljujemo po cesti navzgor. Po 100 m hoje pa pridemo na križišče, kjer nadaljujemo levo. Po nadaljnjih nekaj deset korakih hoje, pa pridemo do kmetije, kjer markirana peš pot zavije desno navzgor. Pot se sprva vzpne čez travnik, nato zavije desno, kjer preči pas grmičevja in nas za tem pri križu pripelje do naslednje kmetije. Tu nadaljujemo navzgor po markiranem kolovozu, ki nas čez razgledno pobočje kmalu pripelje do razpotja poti. Nadaljujemo naravnost v smeri Rudijevega doma in svetega Donata. Po nekaj minutah nadaljnje hoje strmina popusti in pot zavije levo. Sledi krajše prečenje pobočij proti zahodu do cerkve svetega Donata.
Ob cerkvici se v levo (smer zahod) nadaljuje markirana pot proti Rudijevemu domu, mi pa nadaljujemo naravnost (smer sever) v bližnji gozd. Sprva imamo občutek, da tu ni poti, a ko prispemo v gozd opazimo lepo shojeno stezico in na drevesu tudi neuradne markacije. Le kako minuto naprej se gozd konča in pot nas pripelje med praprot, od koder se nam odpre lep pogled na sosednji Macelj. Pot se kmalu vrne v gozd, skozi katerega se prične strmeje vzpenjati. Med vzponom so nam poleg neuradnih markacij za orientacijo v pomoč tudi posamezni možici. V nadaljevanju nas pot vodi mimo več podrtih dreves, nato pa prispemo v nekakšen žleb po katerem v dolino vlačijo hlode. Tu se steza prehodno konča pot pa v nadaljevanju postane nekoliko zahtevnejša.
Pot nadaljujemo navzgor, kjer na enem od dreves opazimo neuradno markacijo (sivkasto-bel krogec). Vzpnemo se po bolj skalnatem svetu, kjer nam je v pomoč naslednji možic, katerega pa lahko kaj hitro spregledamo. Od tu je pot še kakšno minuto položna, nato pa se prične vzpenjati po zelo strmem pobočju (predvsem v mokrem velika nevarnost zdrsa). Nadaljujemo po komaj vidni stezici, ki se vzpne v nekaj okljukih, v pomoč pa nam je nekaj starih že skoraj povsem obledelih markacij. Višje prispemo po navpične skalne pečine, kjer pot zavije v levo in nas pripelje do najzahtevnejšega dela poti. S pomočjo rok se vzpnemo skozi ozek prehod med skalami, nad katerim se pot položi. V nadaljevanju se nam odpre pogled na Macelj in Strahinjščico, pot pa se nekaj časa le zložno vzpenja. Pot kmalu postane bolj strma in se vzpne v nekaj serpentinah, neuradne markacije pa se končajo. Tu se zdi logično, da gre pot navzgor, ampak ne gre, zato nadaljujemo naravnost. Ko nekoliko naprej na drevesu zagledamo bele črte, gremo končno desno. Od tu naprej se pot vzpne še v nekaj serpentinah, nato pa nas pripelje do vzletišča jadralnih padalcev.
Od tu nadaljujemo še približno eno minuto in pot nas pripelje na greben, kjer se priključimo Frolichovi poti (pot, ki vodi od Rudijevega doma proti Donački gori). Tu nadaljujemo desno in hitro prispemo na razgleden vrh Donačke gore (odpre se nam pogled na Medvednico, Kamniške Alpe, Peco, Uršljo goro, Pohorje...)
Pot uradno ni več markirana in je že nekaj let opuščena.
Sestopimo lahko po poti mimo Rudijevega doma, ali pa po zahtevni poti mimo vzhodnega vrha.
zemljevid poti - Donačka gora
Priporočamo: izleti z istega izhodišča, podobni izleti, panorama, vpisna knjiga
Slike:
Sveti Jurij - Donačka gora1
Sveti Jurij - Donačka gora2
Sveti Jurij - Donačka gora3
Sveti Jurij - Donačka gora4
Sveti Jurij - Donačka gora5
Sveti Jurij - Donačka gora6
Sveti Jurij - Donačka gora7
Sveti Jurij - Donačka gora8
Sveti Jurij - Donačka gora9
Sveti Jurij - Donačka gora10
Sveti Jurij - Donačka gora11
Sveti Jurij - Donačka gora12
Sveti Jurij - Donačka gora13
Sveti Jurij - Donačka gora14
Sveti Jurij - Donačka gora15
Sveti Jurij - Donačka gora16
Sveti Jurij - Donačka gora17
Sveti Jurij - Donačka gora18
Sveti Jurij - Donačka gora19
Sveti Jurij - Donačka gora20
Sveti Jurij - Donačka gora21
Sveti Jurij - Donačka gora22
Sveti Jurij - Donačka gora23
Sveti Jurij - Donačka gora24
Sveti Jurij - Donačka gora25
Sveti Jurij - Donačka gora26
Sveti Jurij - Donačka gora27
Sveti Jurij - Donačka gora28
Sveti Jurij - Donačka gora29
Sveti Jurij - Donačka gora30
Sveti Jurij - Donačka gora31
Sveti Jurij - Donačka gora32
Sveti Jurij - Donačka gora33
Sveti Jurij - Donačka gora34
Diskusija o izletu Sveti Jurij - Donačka gora (stara južna pot)
Marx20. 09. 2013
Bil danes (20.09.) po ti poti na Donačko goro. Nekdo je narisal množicu neuradnih znamk (bele proge in krogi) in zdaj več ni mogoče zgrešiti. Žal je na poti množica spodrtih drves , eno natančno pred najzahtevnejšim delom skoz skalo...
edelweiss961. 01. 2019
Po tej poti smo šli 29.12.2018, in sicer smo zaradi napačnih informacij zgrešili označeno zahtevno pot na vzhodni vrh. Vseeno se je ta pot izkazala za zelo zanimivo in vredno obiska. Začetek poti je nekoliko težje najti, nato pa je pot dobro označena z možici in markacijami.
monika899518. 05. 2020
Pot prehodila 16.5.2020. Po poti nekaj podrtih dreves, na par mestih je treba tudi poplezati. Zaradi mile zime in dežja dan pred pohodom v gozdu veliko klopov, zato bodite pazljivi. Pot drugače primerna za aktivne pohodnike, vsekakor pa ne za starejše ali za otroke (nevarnost zdrsa).
lepenatka11. 11. 2022 08:44:55
Tale pot pa nima veliko obiskanasmeh.Prehojena 8.11.
Zanimiva, strma, polna listja in klopov.
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
V kolikor še nimate uporabniškega imena se morate najprej registrirati.
     
Copyright © 2006-2023 Hribi.net, Pogoji uporabe, Piškotki