Hribi.net
Hribi.net
Prijava
Prijava
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
Še niste registrirani? Registracija.
Ste pozabili geslo?
Anketa
Ali ste že bili na Krofički (2083 m)?
Glasuj
Gorovja / Polhograjsko hribovje in Ljubljana / Sivka / Suhi Dol - Sivka (skozi gozd)

Suhi Dol - Sivka (skozi gozd)

Natisni
Izhodišče: Suhi Dol (681 m)
Širina/Dolžina: 46,0502°N 14,2013°E
Ime poti: skozi gozd
Čas hoje: 1 h 30 min
Zahtevnost: lahka označena pot
Višinska razlika: 253 m
Višinska razlika po poti: 300 m
Zemljevid: Škofjeloško in Cerkljansko hribovje 1:50.000
Priporočena oprema (poletje):
Priporočena oprema (zima):
Ogledov: 2.971
 1 osebi je objava všeč
Število slik: 33
Število komentarjev: 1
Dostop do izhodišča:
a) Najprej se zapeljemo v Horjul (do sem iz Dobrove pri Ljubljani ali Vrhnike), nato pa z vožnjo nadaljujemo proti Vrzdencu, Šentjoštu in Gorenji vasi. Pri Vrzdencu se cesta prične strmeje vzpenjati, nato pa nas nekoliko naprej pripelje do serpentine, sredi katere se v levo odcepi cesta proti Šentjoštu in Smrečju. Nadaljujemo desno po glavni cesti, le ta pa nas kmalu pripelje na manjši preval, na koncu katerega se v desno odcepi cesta proti vasi Samotorica. Nadaljujemo naravnost, cesta pa se prične strmeje spuščati ter nas po krajšem spustu pripelje do zaselka Ljubljanica (spodnji del Butajnove), kjer pridemo na naslednje križišče. Nadaljujemo levo v smeri Gorenje vasi ter cesti sledimo do Suhega Dola, kjer na primernem prostoru parkiramo.
b) Zapeljemo se v Polhov Gradec, nato pa z vožnjo nadaljujemo proti Gorenji vasi. Cesti proti Gorenji vasi sledimo do naselja Suhi Dol, kjer na prelazu parkiramo na primernem mestu.
c) Zapeljemo se v Poljansko dolino, točneje do krožišča v Gorenji vasi, od koder nadaljujemo proti Lučinam in Vrhniki. Vzpenjajoči se asfaltni cesti v križiščih sledimo v smeri Horjula in Vrhnike, kmalu za naseljema Lučine in Dolge Njive pa prispemo do naselja Suhi Dol, kjer na prelazu parkiramo na primernem mestu.
Opis poti:
S prelaza na Suhem Dolu se usmerimo na asfaltno cesto v smeri Planine nad Horjulom, že kmalu pa se asfaltna cesta razcepi. Nadaljujemo po rahlo desni cesti, ki nas vodi med hišami in kjer nas spremljajo markacije. Višje se obe cesti združita, mi pa nadaljujemo desno ter se v nadaljevanju prečno vzpenjamo. Nekaj minut višje zapustimo cesto in nadaljujemo rahlo levo na kolovoz, ki se vzpne vzporedno s cesto, skozi gozd pa na razpotjih sledimo markacijam. Pot naprej nas vodi po desni strani travnika, kjer se obrne v levo, nato pa se skozi krajši pas gozda vzpnemo do večje senožeti, kjer nadaljujemo ob njenem zgornjem robu. Na drugi strani travnika nas markacije ponovno usmerijo v pas gozda, ko gozd zapustimo pa se steza na travniku prične izgubljati. Nadaljujemo v približno isti smeri, le da se sedaj zmerno spuščamo, kmalu pa se ponovno pojavi tudi steza. Nižje dosežemo neizrazit greben, kjer nas pot vodi mimo znamenja, mi pa še naprej nadaljujemo proti severu do severovzhodu. Pri znamenju se vrnemo v pas gozda, nato pa ga hitro zapustimo in nadaljujemo ob zgornjem robu travnika, kjer se nam priključi še pot, ki vodi mimo Planine nad Horjulom.
Nadaljujemo naravnost oz. pred gozdom rahlo desno, kjer se pojavi široka steza. Pot naprej nas vodi skozi gozd, kjer hodimo po in ob grebenu Zlatnega vrha, hrib Gabrovc s kamnolomom pa obidemo po desni strani. Sledi še nekaj malega rahlega spusta in mimo večje kapelice dosežemo asfaltno cesto, katero pa ob križišču samo prečimo in nadaljujemo na stezo v smeri pohodne poti (levo navzdol Lučine, levo navzgor nekaj kmetij rahlo desno Lomovec in Sivka po cesti - do vrha sicer ne vodi cesta), ob kateri višje opazimo nekaj tablic z napisom Prijatelji Sivke. Po nekaj minutah vzpona se gozd konča in do vrha nas loči le še nekaj malega hoje po razglednem vršnem pobočju gore.
Desno od vrha se nahaja planinska vpisna skrinjica, levo od vrha vpisna skrinjica Prijateljev Sivke.
Opis in slike se nanašajo na stanje junija 2020.
zemljevid poti - Sivka
Priporočamo: izleti z istega izhodišča, podobni izleti, panorama, vpisna knjiga
Slike:
Suhi Dol - Sivka1
Suhi Dol - Sivka2
Suhi Dol - Sivka3
Suhi Dol - Sivka4
Suhi Dol - Sivka5
Suhi Dol - Sivka6
Suhi Dol - Sivka7
Suhi Dol - Sivka8
Suhi Dol - Sivka9
Suhi Dol - Sivka10
Suhi Dol - Sivka11
Suhi Dol - Sivka12
Suhi Dol - Sivka13
Suhi Dol - Sivka14
Suhi Dol - Sivka15
Suhi Dol - Sivka16
Suhi Dol - Sivka17
Suhi Dol - Sivka18
Suhi Dol - Sivka19
Suhi Dol - Sivka20
Suhi Dol - Sivka21
Suhi Dol - Sivka22
Suhi Dol - Sivka23
Suhi Dol - Sivka24
Suhi Dol - Sivka25
Suhi Dol - Sivka26
Suhi Dol - Sivka27
Suhi Dol - Sivka28
Suhi Dol - Sivka29
Suhi Dol - Sivka30
Suhi Dol - Sivka31
Suhi Dol - Sivka32
Suhi Dol - Sivka33
Diskusija o izletu Suhi Dol - Sivka (skozi gozd)
J.P.28.2.2021
Tale mali vrh ima najlepši razgled v Polhograjskem hribovju, naj me nekdo popravi... Super izbira za hiter skok v naravo, pot je tudi lepo sledljiva. Lp
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
V kolikor še nimate uporabniškega imena se morate najprej registrirati.
     
Copyright © 2006-2022 Hribi.net, Pogoji uporabe, Piškotki