Hribi.net
Hribi.net
Prijava
Prijava
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
Še niste registrirani? Registracija.
Ste pozabili geslo?
Anketa
Katera od naštetih gora je najvišja?
Glasuj
Gorovja / Kamniško Savinjske Alpe / Kalški greben / Suhadolnik - Kalški greben

Suhadolnik - Kalški greben

Natisni
Izhodišče: Suhadolnik (901 m)
Širina/Dolžina: 46,3352°N 14,5102°E
Čas hoje: 4 h 15 min
Zahtevnost: zelo zahtevna označena pot
Višinska razlika: 1323 m
Višinska razlika po poti: 1350 m
Zemljevid: Kamniške in Savinjske Alpe 1:50.000
Priporočena oprema (poletje): čelada, komplet za samovarovanje
Priporočena oprema (zima): čelada, komplet za samovarovanje, cepin, dereze
Ogledov: 21.097
 4 osebam je objava všeč
Število slik: 72
Število komentarjev: 11
Dostop do izhodišča:
Z avtoceste Ljubljana - Jesenice se usmerimo na izvoz Kranj - vzhod in cesti naprej sledimo v smeri Jezerskega, a le do vasi Kokra. V omenjeni vasi bomo le nekaj metrov preden cesta preči most čez reko Kokro, opazili cesto, ki pelje proti Suhadolniku. Odcep ceste se nahaja, ko smo na desni strani reke (levi breg), oznaka ceste pa je približno 7 km. Tej cesti nato sledimo do parkirišča, ki se nahaja približno 300 m pred kmetijo Suhadolnik.
Opis poti:
Na začetku parkirišča opazimo planinske smerne table, ki nas usmerijo na cesto, po kateri v manj kot 5 minutah hoje prispemo do manjšega križišča ob kmetiji Suhadolnik. Tu nadaljujemo po desni cesti, mi pa ji sledimo še približno 5 minut, oz. do mesta, kjer nas markacije povedejo na vzpenjajoč kolovoz. Naprej se kratek čas vzpenjamo po kolovozu, nato pa nas markacije usmerijo desno na pešpot, ki se zmerno vzpenja skozi gozd. Višje se vrnemo na kolovoz, le ta pa nas le nekaj metrov naprej pripelje do gozdne ceste, kateri nato sledimo do njenega konca (do sem potrebujemo približno pol ure).
Na koncu ceste pa se markirana pot razcepi na dva dela. Nadaljujemo po levi poti (desno nekoliko lažja "Stara pot"), ki se naprej vzpenja po zložnem kolovozu. Nekoliko naprej nas markacije usmerijo rahlo desno na hudourniške nanose peska, pot pa se na drugi strani nadaljuje skozi gozd, kjer se prične vse strmeje vzpenjati. Višje pridemo do manjše votline, pot pa za njo postane tehnično zahtevna. S pomočjo jeklenice se vzpnemo stopnjo višje, pot pa se nato nadaljuje po strmem pobočju, kjer nam je občasno v pomoč kakšen klin. Višje pot zavije v desno, se prečno vzpne čez strma in predvsem v mokrem za zdrs nevarna pobočja ter nas nato pripelje do odlično zavarovanega prehoda. S pomočjo lesenih stopnic oz. lestve ter pomoči jeklenice, se vzpnemo po strmem pobočju, ki bi bilo brez omenjenih varoval zelo nevarno. Višje nam je v pomoč še nekaj klinov, pot pa se za tem položi ter preči kratko izpostavljeno pobočje, kjer nam je v pomoč zasilna ograja. Le nekoliko naprej pridemo do naslednje lestve, ob kateri pa ni jeklenice, a prehod ni posebej zahteven. Sledi kratek spust v manjšo grapo in jo za tem tudi prečimo. Na drugi strani grape se strmo vzpnemo (v pomoč nam je nekaj skob), nato pa se pot počasi položi in nas v nekaj 10 korakih nadaljnje hoje pripelje do mesta, kjer se priključi nekoliko lažji "Stari poti".
Sledi kratek prečni vzpon in pot nas pripelje do večje ravnice, kjer je nekoč stala "stara koča". Čez visoke trave se sprehodimo na drugo stran ravnice, kjer prispemo na označeno razpotje.
Nadaljujemo naravnost (levo Kočna čez Grdi graben) po zmerno strmi poti, ki se naprej vzpne skozi pas grmičevja. Višje se pot prehodno povsem položi, nato pa nas pripelje med rušje, kjer se prične strmeje vzpenjati. Tej nekoliko bolj strmi poti, s katere se nam odpirajo vedno lepši razgledi, sledimo vse do Cojzove koče na Kokrskem sedlu.
S sedla nadaljujemo desno po markirani poti v smeri Kalškega grebena in Krvavca. Pot naprej se sprva nadaljuje po in ob grebenu, nato pa nas pripelje do krušljive grape, za katero se povzpnemo čez rahlo izpostavljen prehod. Pot naprej se strmeje vzpne, nato pa preide na melišča Kalške gore (tu na začetku melišča bomo opazili staro plezalno pot na Kalško goro, ki pa je že več let opuščena). Sledi prečenje melišč (v zgodnjem poletju možna snežišča), nato pa pot zavije levo v steno, kjer se le ta zelo strmo vzpne. Med vzponom po razmeroma krušljivi steni so nam v pomoč varovala (večinoma klini) in pa številni oprimki. Stena se višje nekoliko položi in pot nas po nekaj minutah nadaljnje hoje pripelje na manjše sedelce, kjer je razpotje.
Nadaljujemo po desni poti v smeri Kalškega grebena, ki nas po mestoma nekoliko izpostavljenem grebenu in s pomočjo nekaj varoval pripelje do najtežjega dela poti. Pot nas namreč pripelje do skoraj navpične stene, ki jo moramo s pomočjo varoval preplezati navzdol. Obvezna čelada, priporočljiv pa je tudi komplet za samovarovanje! Pot se nato ponovno začne vzpenjati proti Kalškemu grebenu, do katerega imamo še približno pol ure hoje po razglednem grebenu.
Suhadolnik - Kokrsko sedlo 2:30, Kokrsko sedlo - Kalški greben 1:45.
zemljevid poti - Kalški greben
Ob poti: Cojzova koča na Kokrskem sedlu (1793m)
Priporočamo: izleti z istega izhodišča, podobni izleti, panorama, vpisna knjiga
Slike:
Suhadolnik - Kalški greben1
Suhadolnik - Kalški greben2
Suhadolnik - Kalški greben3
Suhadolnik - Kalški greben4
Suhadolnik - Kalški greben5
Suhadolnik - Kalški greben6
Suhadolnik - Kalški greben7
Suhadolnik - Kalški greben8
Suhadolnik - Kalški greben9
Suhadolnik - Kalški greben10
Suhadolnik - Kalški greben11
Suhadolnik - Kalški greben12
Suhadolnik - Kalški greben13
Suhadolnik - Kalški greben14
Suhadolnik - Kalški greben15
Suhadolnik - Kalški greben16
Suhadolnik - Kalški greben17
Suhadolnik - Kalški greben18
Suhadolnik - Kalški greben19
Suhadolnik - Kalški greben20
Suhadolnik - Kalški greben21
Suhadolnik - Kalški greben22
Suhadolnik - Kalški greben23
Suhadolnik - Kalški greben24
Suhadolnik - Kalški greben25
Suhadolnik - Kalški greben26
Suhadolnik - Kalški greben27
Suhadolnik - Kalški greben28
Suhadolnik - Kalški greben29
Suhadolnik - Kalški greben30
Suhadolnik - Kalški greben31
Suhadolnik - Kalški greben32
Suhadolnik - Kalški greben33
Suhadolnik - Kalški greben34
Suhadolnik - Kalški greben35
Suhadolnik - Kalški greben36
Suhadolnik - Kalški greben37
Suhadolnik - Kalški greben38
Suhadolnik - Kalški greben39
Suhadolnik - Kalški greben40
Suhadolnik - Kalški greben41
Suhadolnik - Kalški greben42
Suhadolnik - Kalški greben43
Suhadolnik - Kalški greben44
Suhadolnik - Kalški greben45
Suhadolnik - Kalški greben46
Suhadolnik - Kalški greben47
Suhadolnik - Kalški greben48
Suhadolnik - Kalški greben49
Suhadolnik - Kalški greben50
Suhadolnik - Kalški greben51
Suhadolnik - Kalški greben52
Suhadolnik - Kalški greben53
Suhadolnik - Kalški greben54
Suhadolnik - Kalški greben55
Suhadolnik - Kalški greben56
Suhadolnik - Kalški greben57
Suhadolnik - Kalški greben58
Suhadolnik - Kalški greben59
Suhadolnik - Kalški greben60
Suhadolnik - Kalški greben61
Suhadolnik - Kalški greben62
Suhadolnik - Kalški greben63
Suhadolnik - Kalški greben64
Suhadolnik - Kalški greben65
Suhadolnik - Kalški greben66
Suhadolnik - Kalški greben67
Suhadolnik - Kalški greben68
Suhadolnik - Kalški greben69
Suhadolnik - Kalški greben70
Suhadolnik - Kalški greben71
Suhadolnik - Kalški greben72
Diskusija o izletu Suhadolnik - Kalški greben
fpetel131.8.2008
Stena je res strma in izpostavljena. Samovarovalni komplet sem pustil v avtu za kar mi je bilo pošteno žal ko sem plezal in se potil po tej navpični steni (zavarovana je hvala bogu odlično). Pot je drugače zelo lepa vendar krušljiva in zahtevna vse od Zoisove koče.
Damien_8321.5.2011
Danes opravil to turo, morem rečt da zelo zanimiva, na vsakem koraku nekaj novega (lestev, jeklenice, klini) od Zoisove koče pa že adrenalinska..sem bil tudi brez samovarovalnega kompleta, najbolj sem si ga zaželel pri tisti navpični steni, ampak je kr šlo. Čim manj dol gledat, pazit kam nogo postaviš in kaj prmeš mežikanje
velkavrh22.5.2011
Zelo lepa,dolga tura, jaz se jo že opravil v obe smeri. Za nazaj v dolino se je lepo spustiti na sedlu med Kalško goro in zaključkom Kalškega grebena na razbrazdane Kalce in prideš gor spet pri sedlu med Kalškim Grebenom in Kornom, se spustiš v prelepo planino Dolge njive in pod Velikim Zvohim prideš na Krvavec. Seveda moraš imeti na parkirišču na planini Jezerca preskrbljen prevoz. Do tu se namreč smeš pripeljati iz Cerkelj. To sezono jo mislim ponoviti. Damien 83 L.P.
boris122.5.2011
DAn vsem gornikom rabim informacijo ali je res kalski greben ze tako kopen ??????KOnec tedna mislim narediti turo
Damien_8322.5.2011
Pot je kopna, razen ko prečiš melišče nad Zoisovo kočo ga je nekaj malega a se ga da prehodit in pa na vrhu za vzorec, bi naložil par fotk pa še nisem čisto pogruntal kako zmeden
metod24.6.2012
Danes je bila pot na Kalški greben lepo prehodna in varovala brezhibna. Le megla je zapirala pogled na Grintavec in Kočnomrk pogled in kar dobro je ¨vleklo¨.
bostjanp24.6.2012
Tud s smeri iz Kriške čez ježo in naprej proti grebenu je na trenutke potegnala megla, okoli poldneva se je malo dvignilo in je blo na grebenu celo sonce. Potem je pa oblak dol padu pod 2000m in pokril praktično celotne KSA do 16 ure. Drugače pa..kravata je bila zavezana konkretno, na koncu pa posuta s soncem.
ghost13wolf8.7.2013
A ima kdo informacijo, če je še kaj težav s snegom?
gordol29.8.2013
Bil danes, vse super, varovala so 1A. Kot omenjeno, edino tista stena (slika 58/59) ni tako nedolžna, zna res koga presenetiti... SVK res ni potreben; za bolj ne sigurne pa verjetno prav pride na tem delu.
katja8723.9.2013
V nedeljo, 22.9.2013, smo se po tej poti odpravili na vrh.

Naredili smo krožno turo: Suhadolnik - Cojzova koča na Kokrskem sedlu (čez Taško) - Kalška gora - Kalški greben - planina Dolga njiva - Kokra (Podbelca).
Avtomobile smo imeli tako parkirane na obeh izhodiščih mežikanje

Tura je trajala 8 ur. Kljub občasni oblačnosti in meglicam, smo imeli prekrasne razglede velik nasmeh

Sama plezalna pot ni dolga, vendar je na tistem navpičnem delu kar precej adrenalinska. In prav zaradi tega dela nam ni bilo žal, da smo samovarovalne komplete imeli s sabo :p

Slike iz pohoda si lahko ogledate na spletni strani Planinskega društva Matica Murska Sobota: http://www.mojalbum.com/pdmaticams/20130922-kalska-g-kalski-greben-plezalna-pot/zacetek-poti-iz-suhadolnika-in-pogled-na-kalski-greben/21120041
soncyka17.10.2013
Živjo. Je šel kdo iz Zoisove koče na Kalški greben? Kakšno je trenutno stanje tam gori glede snega? Prehodno z zimsko ali brez zimske opreme?
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
V kolikor še nimate uporabniškega imena se morate najprej registrirati.
     
Copyright © 2006-2022 Hribi.net, Pogoji uporabe, Piškotki