Hribi.net
Hribi.netSlovenski splet
Registracija Navodila
uporabnik: geslo:  avtoprijava 
English Hrvatski Seznam gora Iskanje izletov
gorovja / Kamniško Savinjske AlpeJezerska Kočna / Suhadolnik - Jezerska Kočna
  

Suhadolnik - Jezerska Kočna (čez Grdi graben in Dolce)

 
Izhodišče: Suhadolnik (901 m)
Izhodišče Širina/Dolžina: 46,3352°N / 14,5102°E
Cilj: Jezerska Kočna (2540 m)
Ime poti: čez Grdi graben in Dolce
Čas hoje: 5 h 15 min
Zahtevnost: zelo zahtevna označena pot
Zahtevnost smučanja: zelo zahtevno
Višinska razlika: 1639 m
Višinska razlika po poti: 1700 m
Zemljevid: Kamniške in Savinjkse Alpe 1:50.000
Priporočena oprema (poletje): čelada, komplet za samovarovanje
Priporočena oprema (zima): čelada, komplet za samovarovanje, cepin, dereze
Ogledov: 24696
Ocena: 4 glasov
Število slik: 74
Število komentarjev: 15
Dostop do izhodišča:

Z avtoceste Ljubljana - Jesenice se usmerimo na izvoz Kranj - vzhod in cesti naprej sledimo v smeri Jezerskega, a le do vasi Kokra. V omenjeni vasi bomo le nekaj metrov preden cesta preči most čez reko Kokro, opazili cesto, ki pelje proti Suhadolniku. Odcep ceste se nahaja, ko smo na desni strani reke (levi breg), oznaka ceste pa je približno 7 km. Tej cesti nato sledimo do parkirišča, ki se nahaja približno 300 m pred kmetijo Suhadolnik.

Opis poti:

Na začetku parkirišča opazimo planinske smerne table, ki nas usmerijo na cesto, po kateri v manj kot 5 minutah hoje prispemo do manjšega križišča ob kmetiji Suhadolnik. Tu nadaljujemo po desni cesti, mi pa ji sledimo še približno 5 minut, oz. do mesta, kjer nas markacije povedejo na vzpenjajoč kolovoz. Naprej se kratek čas vzpenjamo po kolovozu, nato pa nas markacije usmerijo desno na pešpot, ki se zmerno vzpenja skozi gozd. Višje se vrnemo na kolovoz, le ta pa nas le nekaj metrov naprej pripelje do gozdne ceste, kateri nato sledimo do njenega konca (do sem potrebujemo približno pol ure).
Na koncu ceste pa se markirana pot razcepi na dva dela. Nadaljujemo po levi poti (desno nekoliko lažja "Stara pot"), ki se naprej vzpenja po zložnem kolovozu. Nekoliko naprej nas markacije usmerijo rahlo desno na hudourniške nanose peska, pot pa se na drugi strani nadaljuje skozi gozd, kjer se prične vse strmeje vzpenjati. Višje pridemo do manjše votline, pot pa za njo postane tehnično zahtevna. S pomočjo jeklenice se vzpnemo stopnjo višje, pot pa se nato nadaljuje po strmem pobočju, kjer nam je občasno v pomoč kakšen klin. Višje pot zavije v desno, se prečno vzpne čez strma in predvsem v mokrem za zdrs nevarna pobočja ter nas nato pripelje do odlično zavarovanega prehoda. S pomočjo lesenih stopnic oz. lestve ter pomoči jeklenice, se vzpnemo po strmem pobočju, ki bi bilo brez omenjenih varoval zelo nevarno. Višje nam je v pomoč še nekaj klinov, pot pa se za tem položi ter preči kratko izpostavljeno pobočje, kjer nam je v pomoč zasilna ograja. Le nekoliko naprej pridemo do naslednje lestve, ob kateri pa ni jeklenice, a prehod ni posebej zahteven. Sledi kratek spust v manjšo grapo in jo za tem tudi prečimo. Na drugi strani grape se strmo vzpnemo (v pomoč nam je nekaj skob), nato pa se pot počasi položi in nas v nekaj 10 korakih nadaljnje hoje pripelje do mesta, kjer se priključi nekoliko lažji "Stari poti".
Sledi kratek prečni vzpon in pot nas pripelje do večje ravnice, kjer je nekoč stala "stara koča". Čez visoke trave se sprehodimo na drugo stran ravnice, kjer prispemo na označeno razpotje. Na razpotju se usmerimo levo za oznakami Dolci in Kokrška Kočna. Pot se nato prične strmo vzpenjati po slabše shojeni stezi čez travnato pobočje. Kmalu zavijemo rahlo v levo in prečimo strma izpostavljena pobočja. Pot se nato prične rahlo spuščati in preči Grdi graben. Ponovno se pričnemo vzpenjati po strmem pobočju nato pa nas pot pripelje na položna travnata pobočja (Srednji Dolci). Z desne se nam priključi pot od Kokrskega sedla, nekaj metrov pozneje pa smo ponovno na razpotju. Usmerimo se desno, levo pa vodi pot proti bivaku pod Kočno in Kokrski Kočni. Vzpnemo se čez travnato pobočje, ki nas nato pripelje do melišča po katerem se kar nekaj časa vzpenjamo. Na koncu zavije pot po melišču rahlo v levo in nas pripelje v skalovje. Sledi še kratek vzpon rahlo v desno do Dolške škrbine (2317m – najnižja točka med Kočno in Grintovcem). Na škrbini je tudi razpotje, kjer se usmerimo levo proti Kočni (desno Grintovec). Pot nas nato vodi po severni strani grebena in nas kmalu ponovno pripelje do razpotja. Tokrat se usmerimo levo (naravnost navzdol Češka koča, desno Grintovec) in vzpon nadaljujemo po poti, ki nas hitro pripelje do enega najzanimivejših prehodov v slovenskih gorah. Pot nas namreč pripelje do trebušastega prehoda skozi katerega se moramo plaziti. Strop nad nami je namreč tako nizek, da drugače ne gre (pazi glavo). Pot naprej preide na kratko melišče za katerim stopimo na bolj strmo pot, kjer nam je v pomoč nekaj klinov in jeklenic. Tej vse bolj razgledni poti nato sledimo do malo prostornega vrha.

zemljevid poti
Ob poti: Dolška škrbina (2317m)
Izlet lahko podaljšamo do naslednjih ciljev: Kokrska Kočna
Priporočamo: panorama, podobni izleti, izleti z istim izhodiščem, izleti z istim ciljem
Dodaj v:    facebook    Twitter    myspace    Digg    delicious    reddit
Slike:
Suhadolnik - jezerska_kocna1
Suhadolnik - jezerska_kocna2
Suhadolnik - jezerska_kocna3
Suhadolnik - jezerska_kocna4
Suhadolnik - jezerska_kocna5
Suhadolnik - jezerska_kocna6
Suhadolnik - jezerska_kocna7
Suhadolnik - jezerska_kocna8
Suhadolnik - jezerska_kocna9
Suhadolnik - jezerska_kocna10
Suhadolnik - jezerska_kocna11
Suhadolnik - jezerska_kocna12
Suhadolnik - jezerska_kocna13
Suhadolnik - jezerska_kocna14
Suhadolnik - jezerska_kocna15
Suhadolnik - jezerska_kocna16
Suhadolnik - jezerska_kocna17
Suhadolnik - jezerska_kocna18
Suhadolnik - jezerska_kocna19
Suhadolnik - jezerska_kocna20
Suhadolnik - jezerska_kocna21
Suhadolnik - jezerska_kocna22
Suhadolnik - jezerska_kocna23
Suhadolnik - jezerska_kocna24
Suhadolnik - jezerska_kocna25
Suhadolnik - jezerska_kocna26
Suhadolnik - jezerska_kocna27
Suhadolnik - jezerska_kocna28
Suhadolnik - jezerska_kocna29
Suhadolnik - jezerska_kocna30
Suhadolnik - jezerska_kocna31
Suhadolnik - jezerska_kocna32
Suhadolnik - jezerska_kocna33
Suhadolnik - jezerska_kocna34
Suhadolnik - jezerska_kocna35
Suhadolnik - jezerska_kocna36
Suhadolnik - jezerska_kocna37
Suhadolnik - jezerska_kocna38
Suhadolnik - jezerska_kocna39
Suhadolnik - jezerska_kocna40
Suhadolnik - jezerska_kocna41
Suhadolnik - jezerska_kocna42
Suhadolnik - jezerska_kocna43
Suhadolnik - jezerska_kocna44
Suhadolnik - jezerska_kocna45
Suhadolnik - jezerska_kocna46
Suhadolnik - jezerska_kocna47
Suhadolnik - jezerska_kocna48
Suhadolnik - jezerska_kocna49
Suhadolnik - jezerska_kocna50
Suhadolnik - jezerska_kocna51
Suhadolnik - jezerska_kocna52
Suhadolnik - jezerska_kocna53
Suhadolnik - jezerska_kocna54
Suhadolnik - jezerska_kocna55
Suhadolnik - jezerska_kocna56
Suhadolnik - jezerska_kocna57
Suhadolnik - jezerska_kocna58
Suhadolnik - jezerska_kocna59
Suhadolnik - jezerska_kocna60
Suhadolnik - jezerska_kocna61
Suhadolnik - jezerska_kocna62
Suhadolnik - jezerska_kocna63
Suhadolnik - jezerska_kocna64
Suhadolnik - jezerska_kocna65
Suhadolnik - jezerska_kocna66
Suhadolnik - jezerska_kocna67
Suhadolnik - jezerska_kocna68
Suhadolnik - jezerska_kocna69
Suhadolnik - jezerska_kocna70
Suhadolnik - jezerska_kocna71
Suhadolnik - jezerska_kocna72
Suhadolnik - jezerska_kocna73
Suhadolnik - jezerska_kocna74
Diskusija o izletu Suhadolnik - Jezerska Kočna (čez Grdi graben in Dolce)
nata24     
4.8.2009
Če grem sama na Jezersko Kočno ali je možno z nahrbtnikom preiti trebušast prehod? Lp, Nataša
anemona     
4.8.2009
Z nahrbtnikom je možno preiti trebušast prehod tako, da nahrbtnik potiskaš pred sabo ali pa vlečeš za sabo. Ni tak problem. Večji se mi zdi v tem, da nameravaš sama po zahtevni poti, kjer je resnično treba paziti na vsak korak. Morda čez Hudi graben še celo bolj (zelo ozka stezica, mastne travne ruše, krhko kamenje med zemljo, prepadno, jeklenice potekajo delno v travi) kot v skali, ki pa je tudi krušljiva in polna grušča. Z možem sva opravila pot Suhadolnik-Kokrsko sedlo-Grintovec Jezerska Kočna-čez Dolce-Hudi graben-Suhadolnik, v soboto 1. avgusta. Srečno in lp, Anemona
lynx     
4.8.2009
dobra sta, vetrnica! Koliko časa vama je pa vzelo?
anemona     
4.8.2009
Sva prespala. Petek zvečer Kokrsko, zjutraj ob 6.30 sva startala proti Grintovcu in se čez Kočno, Dolce in Hudi graben vrnila do avta pri Suhadolniku približno ob 15.30 (všteti postanki na vrhovih in malica na Dolcih). Sem srednje hitre/počasne sorte, po pesku pa previdno počasna. V soboto cca 1000 m vzpona in cca 1800 m spusta (prišteti tudi vmesni spusti) je za moja kolena dovolj. Pa še: pot je vzorno markirana. Kjer so varovala, so vsa ok (le pri prvi gladki skali pri spustu z Grintovca sva ob jeklenici silno pogrešala en dodaten klin). Lp!
fpetel1     
4.8.2009
Jaz sem šel gor od Suhadolnika čez Grdi graben in čez Dolce. Ker se je spuščala megla in me je mučila orientacija na melišču - druga slika v sedmi vrsti - pod Kokrsko Kočno (gor na dobrih 2200), sem obrnil in se vrnil čez Ovnov čer na Kališče. A gre nadaljevanje po skalovju ali po melišču?(merkacije na tem delu zelo redke, poti pa praktično ni. Ostali del orientacijsko nezahteven) Pot mislim ponoviti (po možnosti še ta mesec)
anemona     
4.8.2009
Ko prideš do razcepa na 2. sliki 7. vrsta, si na cca 1900m. Tik pod zgornjim robom slike, na sredini slike, se vidi ovalni Bivak v Kočni (ga nisi mogel videti zaradi megle). Levi odcep gre v melišče proti bivaku in Kokrski Kočni. Desni odcep (po kompasu direktno na sever) pa po položni skalnati poti (Srednji Dolci) v smeri Jezerske Kočne. Ta desna dobro markirana pot pripelje do vstopa na melišče, po katerem gre navzgor do vstopa v plezalni del. Le-ta je tudi zelo dobro markiran (po melišču pa je seveda težko kaj markirati). Midva sva šla v obratni smeri. Pametno, da si se obrnil nazaj oz. proti Kokrskemu sedlu. Lp!
grahlck     
10.8.2009
Ali so na tej poti kakšna snežišča ki so lahko nevarna? Je sploh kaj snega?
nata24     
10.8.2009
Sem bila v soboto in snega ni po poti nikjer več. Lp, Nataša
grahlck     
10.8.2009
Hvala Nataša
pbrgle1     
22.8.2010
Včeraj sma z očetom šla po tej poti navzdol. ne bi je priporočal za spust saj je še po tako zahtevnem spustu nato dobro uro vzpona do cojzove koče.
Pot je dokaj zahtevna in nevarna zaradi ozke in neshojene steze, spolzke trave in mokre zemlje. marsikje na poti sem pogrešal kline in zajle.
Mirko01     
8.10.2010
Čez vikend je napovedano solidno vreme. Kakšne so nevarnosti po tej poti v tem delu leta?
Hvala in lep dan
Mirko01     
8.10.2010
Kdorkoli?
Maja_C     
8.10.2010
Po tej poti sem šla lani konec septembra. Kot je že pbrgle 1 napisal, je pot nevarna zaradi spolzkih trav in blata (zgornje fotke v 11. in 12. vrsti). Tudi lani je bilo precej razmočeno v tem delu, tako da sem bila bolj previdna, pa ni bilo nobenih težav. Je pa drugače prav lepa tura tole, in glede na ime sem pričakovala en res grd graben, pa ni bil!
Mirko01     
8.10.2010
Hvala, Maja!
myuser     
21.7.2014
Živjo, če je na poti na Kočno (dokaj pri vrhu) kdo našel črna sončna očala dne 20.7.2014, bi mu bil hvaležen, če bi se javil ter mi jih po možnosti poslal na moj domači naslov.

Hvala
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Avtoprijava:
V kolikor še nimate uporabniškega imena se morate najprej registrirati
Copyright © 2006-2020 Hribi.net, Pogoji uporabe, Oglaševanje, Piškotki