Hribi.net
Hribi.net
Prijava
Prijava
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
Še niste registrirani? Registracija.
Ste pozabili geslo?
Anketa
Ali se z Bele peči (1583 m), vidi Rjavina (2532 m)?
Glasuj
Gorovja / Kamniško Savinjske Alpe / Grintovec / Suhadolnik - Grintovec (čez Streho)

Suhadolnik - Grintovec (čez Streho)

Natisni
Izhodišče: Suhadolnik (901 m)
Širina/Dolžina: 46,3352°N 14,5102°E
Ime poti: čez Streho
Čas hoje: 4 h 45 min
Zahtevnost: zahtevna označena pot
Višinska razlika: 1657 m
Višinska razlika po poti: 1700 m
Zemljevid: Kamniške in Savinjske Alpe 1:50.000
Priporočena oprema (poletje):
Priporočena oprema (zima): cepin, dereze
Ogledov: 123.870
 9 osebam je objava všeč
Število slik: 76
Število komentarjev: 66
Dostop do izhodišča:
Z avtoceste Ljubljana - Jesenice se usmerimo na izvoz Kranj - vzhod in cesti naprej sledimo v smeri Jezerskega, a le do vasi Kokra. V omenjeni vasi bomo le nekaj metrov preden cesta preči most čez reko Kokro, opazili cesto, ki pelje proti Suhadolniku. Odcep ceste se nahaja, ko smo na desni strani reke (levi breg), oznaka ceste pa je približno 7 km. Tej cesti nato sledimo do parkirišča, ki se nahaja približno 300 m pred kmetijo Suhadolnik.
Opis poti:
Na začetku parkirišča opazimo planinske smerne table, ki nas usmerijo na cesto, po kateri v manj kot 5 minutah hoje prispemo do manjšega križišča ob kmetiji Suhadolnik. Tu nadaljujemo po desni cesti, mi pa ji sledimo še približno 5 minut, oz. do mesta, kjer nas markacije povedejo na vzpenjajoč kolovoz. Naprej se kratek čas vzpenjamo po kolovozu, nato pa nas markacije usmerijo desno na pešpot, ki se zmerno vzpenja skozi gozd. Višje se vrnemo na kolovoz, le ta pa nas le nekaj metrov naprej pripelje do gozdne ceste, kateri nato sledimo do njenega konca (do sem potrebujemo približno pol ure).
Na koncu ceste pa se markirana pot razcepi na dva dela. Nadaljujemo po levi poti (desno nekoliko lažja "Stara pot"), ki se naprej vzpenja po zložnem kolovozu. Nekoliko naprej nas markacije usmerijo rahlo desno na hudourniške nanose peska, pot pa se na drugi strani nadaljuje skozi gozd, kjer se prične vse strmeje vzpenjati. Višje pridemo do manjše votline, pot pa za njo postane tehnično zahtevna. S pomočjo jeklenice se vzpnemo stopnjo višje, pot pa se nato nadaljuje po strmem pobočju, kjer nam je občasno v pomoč kakšen klin. Višje pot zavije v desno, se prečno vzpne čez strma in predvsem v mokrem za zdrs nevarna pobočja ter nas nato pripelje do odlično zavarovanega prehoda. S pomočjo lesenih stopnic oz. lestve ter pomoči jeklenice, se vzpnemo po strmem pobočju, ki bi bilo brez omenjenih varoval zelo nevarno. Višje nam je v pomoč še nekaj klinov, pot pa se za tem položi ter preči kratko izpostavljeno pobočje, kjer nam je v pomoč zasilna ograja. Le nekoliko naprej pridemo do naslednje lestve, ob kateri pa ni jeklenice, a prehod ni posebej zahteven. Sledi kratek spust v manjšo grapo in jo za tem tudi prečimo. Na drugi strani grape se strmo vzpnemo (v pomoč nam je nekaj skob), nato pa se pot počasi položi in nas v nekaj 10 korakih nadaljnje hoje pripelje do mesta, kjer se priključi nekoliko lažji "Stari poti".
Sledi kratek prečni vzpon in pot nas pripelje do večje ravnice, kjer je nekoč stala "stara koča". Čez visoke trave se sprehodimo na drugo stran ravnice, kjer prispemo na označeno razpotje.
Nadaljujemo naravnost (levo Kočna čez Grdi graben) po zmerno strmi poti, ki se naprej vzpne skozi pas grmičevja. Višje se pot prehodno povsem položi, nato pa nas pripelje med rušje, kjer se prične strmeje vzpenjati. Tej nekoliko bolj strmi poti, s katere se nam odpirajo vedno lepši razgledi, sledimo vse do Cojzove koče na Kokrskem sedlu.
S sedla nadaljujemo levo v smeri Grintovca, Kočne in Skute. Pot se takoj nad sedlom strmo vzpne in nas nekoliko višje pripelje do razpotja, kjer se desno odcepi pot k bivaku pod Grintovcem in Skuti. Nadaljujemo naravnost po "glavni" poti, ki se položi in zavije nekoliko v levo, kjer preči pobočja neizrazite doline imenovane Jame. Pot se nato v prečnici povzpne do vršnega pobočja Grintovca - Strehe (ta del je v zimskem času zelo nevaren za zdrs), kjer pridemo na naslednje razpotje. Nadaljujemo desno (levo Kočna) po poti, ki se vzpenja po vršnem pobočju Grintovca razmeroma strmo navzgor. Sprva še travnato pobočje hitro zamenja kamenje, ki nas nato spremlja na poti. Vse bolj razgledna pot, s katere se nam odpirajo vedno lepši razgledi pa nas nato hitro pripelje na vrh Grintovca.
V zimskem času je pot izpostavljena plazovom, velika pa je tudi nevarnost zdrsa.
Suhadolnik - Kokrsko sedlo 2:30, Kokrsko sedlo - Grintovec 2:15.
zemljevid poti - Grintovec
Ob poti: Cojzova koča na Kokrskem sedlu (1793m)
Priporočamo: izleti z istega izhodišča, podobni izleti, panorama, vpisna knjiga
Slike:
Suhadolnik - Grintovec1
Suhadolnik - Grintovec2
Suhadolnik - Grintovec3
Suhadolnik - Grintovec4
Suhadolnik - Grintovec5
Suhadolnik - Grintovec6
Suhadolnik - Grintovec7
Suhadolnik - Grintovec8
Suhadolnik - Grintovec9
Suhadolnik - Grintovec10
Suhadolnik - Grintovec11
Suhadolnik - Grintovec12
Suhadolnik - Grintovec13
Suhadolnik - Grintovec14
Suhadolnik - Grintovec15
Suhadolnik - Grintovec16
Suhadolnik - Grintovec17
Suhadolnik - Grintovec18
Suhadolnik - Grintovec19
Suhadolnik - Grintovec20
Suhadolnik - Grintovec21
Suhadolnik - Grintovec22
Suhadolnik - Grintovec23
Suhadolnik - Grintovec24
Suhadolnik - Grintovec25
Suhadolnik - Grintovec26
Suhadolnik - Grintovec27
Suhadolnik - Grintovec28
Suhadolnik - Grintovec29
Suhadolnik - Grintovec30
Suhadolnik - Grintovec31
Suhadolnik - Grintovec32
Suhadolnik - Grintovec33
Suhadolnik - Grintovec34
Suhadolnik - Grintovec35
Suhadolnik - Grintovec36
Suhadolnik - Grintovec37
Suhadolnik - Grintovec38
Suhadolnik - Grintovec39
Suhadolnik - Grintovec40
Suhadolnik - Grintovec41
Suhadolnik - Grintovec42
Suhadolnik - Grintovec43
Suhadolnik - Grintovec44
Suhadolnik - Grintovec45
Suhadolnik - Grintovec46
Suhadolnik - Grintovec47
Suhadolnik - Grintovec48
Suhadolnik - Grintovec49
Suhadolnik - Grintovec50
Suhadolnik - Grintovec51
Suhadolnik - Grintovec52
Suhadolnik - Grintovec53
Suhadolnik - Grintovec54
Suhadolnik - Grintovec55
Suhadolnik - Grintovec56
Suhadolnik - Grintovec57
Suhadolnik - Grintovec58
Suhadolnik - Grintovec59
Suhadolnik - Grintovec60
Suhadolnik - Grintovec61
Suhadolnik - Grintovec62
Suhadolnik - Grintovec63
Suhadolnik - Grintovec64
Suhadolnik - Grintovec65
Suhadolnik - Grintovec66
Suhadolnik - Grintovec67
Suhadolnik - Grintovec68
Suhadolnik - Grintovec69
Suhadolnik - Grintovec70
Suhadolnik - Grintovec71
Suhadolnik - Grintovec72
Suhadolnik - Grintovec73
Suhadolnik - Grintovec74
Suhadolnik - Grintovec75
Suhadolnik - Grintovec76
Diskusija o izletu Suhadolnik - Grintovec (čez Streho)
Prikaži starejša sporočila
velkavrh23.6.2011
Od Suhadolnika se najlažje pride na Cojzovo po stari poti, težja je prek Taške-tam pa imaš lojtre. Torej po stari brez težav prideš. Od Cojzove pa na Grintavec po običajni prek takoimenovani poti čez Streho. Je dobro označena-ne moreš zaiti. Kmalu nad kočo je križišče za Skuto- ta pot gre na levo, še kakih dvajset minut pa še levi odcep na Ovnov čer na Spodnje Dolce na bivak pod Kočno in naprej na Kočni. Za psa je edino malo neprijetna precej skalnata pot kake pol ure pred vrhom. Za to pot rabiš od Suhadolnika okrog pet ur v eno smer zmerne hoje. Želim obema veliko užitka- pa seveda vodo s sabo za prijatelja! L. P.
velkavrh23.6.2011
Popravljam - odcep na Skuto gre desno, naša pot na Grintavec pa je leva.
GregorC11.8.2011
V soboto me mal vleče sm gor, pa me zanima v kakšnem stanju je cesta do Suhadolnika? LP
ZionExpress11.8.2011
Danes bil na vrhu, fenomenalen dan, motili so le Čehi v supergah. Cesta do suhadolnika je normalno prevozna, seveda če prilagodiš hitrost. na kakih mestih je malo razjedena zaradi vode, ampak se jih da brez problema obiti.
_sandra_21.8.2011
Včeraj, 20.8. smo bili na Grintovcu. Pot do parkirišča pri kmetiji Suhadolnik je ok, nobenih večjih lukenj, tako da se brez problema pride do tja. Mi smo šli naprej do Cojzove koče po stari poti, ko se pride z gozda med skale, je do sredine še vidna markacija, potem pa ne tako da smo se zaplezali malo naprej in šele z vrha skal opazili naslednjo markacijo, da moramo levo zavijanje z očmi pot do grintovca pa vseeno zahteva nekaj kondicije velik nasmeh
panda21.8.2011
Jaz sem se vračal v petek (20.08.) dol po stari poti od koče proti parkirišču. Ne vem, kako ste lahko "zgrešili" smer do koče. Ko prideš iz gozda sledi kratek sestop v grapo, kjer v polkrogu obideš v levo hudourniško grapo izpod Kalškega grebena. Na steni levo je velika rdeča pika, sledi vzpon po balvanih in levo na potko do križišča cca 15 minut (združita se poti (stara pot-lahka pot in pot Čez Taško). Je že res, da je dol orientacija lažja, pa vendarle?nasmeh
_sandra_21.8.2011
nismo bili edini, ki smo "zgrešili", res da smo šli prvič, vendar je markacija na skali za levo vidna šele ko greš mimo ali si nad njo, da jo vidiš z višje skale..nam je pač vzelo 15 dodatnih minut, za kar se nismo preveč sekirali nasmeh
bjakeb28.8.2011
super pot.
Enka28.8.2011
Se tudi jaz strinjam, da so oznake pri tisti grapi pod Kalškim grebenom čudne. Mi smo tudi že začeli plezat, a smo hitro nehali, ker sem vztrajala, da takšno plezanje na Hribi.net ne more bit označeno kot lahka potnasmeh. In sem imela prav, smo potem našli prehod, naknadno pa še markacijonasmeh.
Janiel7417.9.2011
Po včerajšnjem Mangrtu pa danes nenačrtovano po tej poti , spodaj čez Taškonasmeh Zelo lepa pot, kar fajn vreme, čeprav z meglo na vrhu. Je treba izkoristit preden bo snegnasmeh
gaco23.11.2011
Zdravo!
Jst se nameravam podat na Grintovec ta vikend, pa me zanima če so še pogoji za to, s te mislem na sneg. Ker se nisem bil gor.velik nasmeh
ananina23.11.2011
Po tej poti sem šla na Grintovec v soboto 19.11. pa ni nič snega. Srečno!nasmeh
vito6325.11.2011
Pot na Grintovec je suha in varna. Šel danes gor po stari poti. Hvala Sandra za tvoje opozorilo, tam res lahko zgrešiš stezo, ki je po tvoji zaslugi nisem-sem dal oči na peclje.Mogoče bi imel še pripombo pri opisovanju poti do nekaterih izhodišč-npr,da bi bilo navedeno,koliko km se je treba voziti od glavne ceste do njih.V primeru neprevoznosti teh cest , bi bil to pohodniku, ki se prvič odpravlja na določeno turo, dobrodošel podatek,saj bi vedel,koliko dodatne poti po prehodil, če bi se na vsak način odločil za določeno turo in avto parkiral na najbližjem mestu za parkiranje. V konkretnem primeru je od vasi Kokra do parkirišča 2600 m-slabe pol ure hoda. Od krožišča pri Kranjskem Mercatorju pa do tam,kjer zapustimo glavno cesto (pred mostom v Kokri) pa cca 17 km. Sicer pa hvala za drugače dober opis poti .
gaco27.11.2011
Grintavec je večeri padel, vreme je bilo lepo sončno, skratka super. Edino lestev tazadnjo bi lahko zamenjal ker je že pošteno sprhnela. Pa spodaj pri glavni cesti bi lahko pisalo da je toliko in toliko km do parkirišča, ker za prvič pa po temi nisi ziher če greš prav. Ampak vseeno super tura se splača.
Amanda15.1.2012
Včeraj sva se s kolegico odpravile na vrh. Najino izhodišče je bilo pri kmetiji Suhadolnik.Na poti zelo spremenljive razmere od pršiča, ledu na posameznih mestih, do kložastega snega ki ne zdrži lastne teže in se v posameznih kosih proži pod lastno težo. Zatorej cepin in dereze obvezna oprema. Pa vendar sva na sami poti srečale ljudi, ki so bili brez ustrezne opreme, torej derez in cepina. Sicer pa na vrhu polaren mraz ob pomoči vetranasmeh. Tura pa resnično za dobro kondicijsko pripravljene. Razgledi pa čarobnijezik
robis10.9.2012
Včeraj sem bil prvič na Grintovcu in kar dober tempo sem imel glede na označen čas.Suhadolnik-Cojzova koča 1.45 dvajset minut oddiha in do vrha še 1.45.Nisem planinec ki bi redno premagoval take višinske razlike zato sem kar ponosen na svoj čas,še posebej zato,ker grem v hribe mogoče največ 10x na leto pa še to v hribe do 1500m.Upam sicer,da se to spremeni.Lep pozdrav vsem ljubiteljem gora.
jax10.9.2012
robis:
Me kar preseneča, da se tu še ni pojavil cel kup komentatorjev z besedami: v hribe se ne hodi dirkat, treba je hodit z užitkom, ne hitro ipd.
V glavnem, še preden se bo pojavil kak tak komentar, naj jaz rečem nekaj: Bravo! Lep tempo (se da tudi precej hitreje, ampak saj to ti je najbrž jasno ...). Očitno si spopsoben precej več, kot se ti je doslej zdelo.
katty23.10.2012
Tak čudovit jesenski dan, kot je bil današnji, je pač treba izkoristitimežikanje. Gor Čez taško, dol po stari poti. Odličnonasmehnasmeh. Čez taško jeklenice in seveda lojtrce popestrijo pot, razgledi pa...ah,sej nebi sploh izgubljala besed. Čez streho na vrh, iz Cojzove koče dol pa po stari poti. Hodili sva tudi po hudourniški grapi, ki je kar fajn zanimiva. Skratka, lepa tura, tista pika na i-vzpon preko Mlinarskega sedla,pa je manjkalaeek. Lea trasa, tko da sem brez pripomb.
matic.m24.10.2012
Pozdravljeni! Rad bi podal nasvet moderatorju pri opisu ''Dostop do izhodišča''. V temi se zelo slabo vidijo oznake iz ceste, ki te pripeljejo do kmetije Suhadolnik. V opisu je pa tudi malo nerodno napisano kako priti do kmetije (V omenjeni vasi bomo le nekaj metrov preden cesta preči most čez reko Kokro, opazili cesto, ki pelje proti Suhadolniku. Odcep ceste se nahaja, ko smo na desni strani reke (levi breg), oznaka ceste pa je približno 7 km)- mislila sva, da morava že pred prvim mostom, ki preči Kokro zaviti desno. Ker je kar nekaj mostov, ki prečijo Kokro, priporočam, da se opis poti do izhodišča (Suhadolnik) spremeni nekako v tej smeri. V vasi Kokra moramo trikrat (3x) prečiti reko Kokro. Pred četrtim prečenjem reke Kokre zavijemo desno na makadamso, kjer bomo takoj na začetku opazili table, ki nas usmerijo proti Suhadolniku. Hvala za razumevanje. Upam, da nisem preveč zakompliciral, ampak včeraj sva ta odcep v temi našla po nekajkratnem poskusu. Osredotočila sva se na prvi most, ki preči Kokro in tam iskala odcep. Zato se mi zdi smiselno, da se spremeni opis.

LP
redbull17.4.2013
je kdo hodil po tej poti do kokrskega s. v kratkem ali se prevč ugreza?


lp
Nastasja21.3.2015
19. marca so na poti na Grintovec našli dereze. Kdor jih pogreša, naj kontaktira Marjana Kastelica (Marjan Kastelic-Muša) na fb.
gandalf22.3.2015
dereze so ze nasle lastnico in so ze skoraj na poti k njej
esque22.3.2015
To je pravilna planinska etika. Respect! mežikanje
natalia2319.10.2015
POZDRAVLJENI PLANINCI,ALI MORDA VE KDO ČE JE KJE PRI DOMU IN NA VRHU MOŽNO DOBITI ŠTEMPILKO ZA KNJIŽICO?
subaru20.10.2015
Ena štampiljka se nahaja na samem vrhu (mislim da še ni pod snegom ), druga pa, če me spomin ne vara , v zimski sobi v Cojzovi koči.
natalia2320.10.2015
Hvala za pomoc subaru.
seinfeld21.6.2017
Včeraj sva šla s sinom po tej poti, gor čez Taško, nazaj po stari poti. Meni osebno je pot čez Taško lažja, ker je mnogo bolj varovana z lojtrami in zajlami. Stara pot je precej strma s kar nekaj plezanja in krušljiva. Pot do vrha Grintovca tehnično ni težka, je pa strma in kondicijsko izjemno zahtevna, pa še nazaj je treba priti. Kdor nima za sabo nekaj treninga, bo imel težave. Na to opominja nekaj spominskih tabel ob poti. Sicer je bilo vreme čudovito, na vrhu brezvetrje. Pot je dolga dobrih 13km, s postanki vred sva bila nazaj pri avtu v sedmih urah.
seinfeld21.6.2017
Pa še to; za dostop do izhodišča upoštevajte gornji nasvet matica m. Cesta je solidna, s kombijem ni problema, kak nižji avto bi se mi pa smilil.
Enka21.6.2017
Na stari poti je le eno mesto, kjer si je treba parkrat malo pomagati z rokami. Se pa strinjam, da je to mesto in del poti po njem (za dol) zaradi krušljivosti in grušča zoprno.
jurski27.12.2018
Za staro pot ne vem, vendar pri prehodu čez Taško priporočam uporabo čelade. Na najbolj strmem in zavarovanem delu poti je veliko grušča, ki se proži navzdol.

Danes je prišlo do spontanega proženja kamenja nad mano, ki je na srečo zletelo mimo mene.
Ljubica Š.16.7.2019
Kasna je cesta, ki pripelje iz doline do Suhadolnika.
janez416.7.2019
Cesta je do parkirišča na Suhadolniku normalno prevozna, v nekaterih delih je potrebna manjša pazljivost.
Ljubica Š.17.7.2019
Danes dne 17.7.29 sem imela v planu vzpon na Grintovec, od Suhadolnika, po Stari poti, ker je Taska zaprta. Cesta do Suhadolnika ok, potem se pa zacne kalvarija. Meterski nanosi peska in skal, ter meter globoki jarki, kar je posledica neurij. Pokrajina popolnoma spremenjena. Tako najdem pravo smer, vendsr po uri hoda naletim na skalni podor. Veckrat poskusim preplezati, vendar se pod menoj sproti podira. Opustim danasnji plan in se vrnem v dolino, ker drugegs prehoda nisem nasla. Od domacina izvem, da se je tu pred krstkim ze ponesrecila ena planinka, zato vidim, da sem prav ravnala. Po mojem mnenju bi bilo do sanacije potrebno to pot zapreti.
croslo31.7.2019
4.8. namjeravamo na Grintovec po poti koju opisuje Ljubica Š. Ima li netko nove informacije o poti, jeli još uvijek neprohodna.
croslo31.7.2019
Hvala, hvala, veliko hvala, Enka.nasmeh
Ljubica Š.3.8.2019
Croslo. Prosim, ce po opravljeni turi napises kaksno je sedaj stanje na tej poti. Ali so jo popravi, ali so jo speljali kje drugje in jo na novo markirali. Hvala, pricakujem info
som693.8.2019
Če sledite markacijam je pot normalno prehodna.Pot čez Taško se trenutno ne uporablja za sestop.Je pa pobočje nad Suhadolnikom dejansko popolno spremenjeno.Lp
Ljubica Š.4.8.2019
Hvala, torej so jo na novo markirali.
šoni28.10.2019
Enka zavajaš hrvata, on sprašuje za izhodušče suhadolnik
mirank28.10.2019
V treh mesecih si je že sam ustvaril pravo sliko kako jezavijanje z očmi
Enka28.10.2019
Šoni, malo bolje poglej, preden koga obtožiš, da zavaja. Težke besede so to. Croslo je 31.7.2019 spraševal za pot in jaz sem ga usmerila na zapis dRM z dne 27.7.2019, ki se začne takole: "Danes na Grintovec od Suhadolnika....". Vseeno verjamem, da se je croslo imel na Grintovcu finovelik nasmeh
ljubitelj gora2.2.2020
Čez Taško je pot poškodovana in zaprta, uporablja se staro pot: https://www.hribi.net/slika.asp?razmerekomentar=509140
kozorog949.6.2020
Pozdravljeni, v planu imam pohod na Grintovec (čez Streho). Kako je s potjo iz Suhadolnika - ali sta tako pot čez Taško kot stara pot markirani? V kakšnem stanju je zdaj pot čez Taško, je še vedno poškodovana in zaprta? Katero priporočate? nasmeh
sla10.6.2020
Pot Čez Taško je uradno zaprta in so označbe spodaj in zgoraj s priporočilom, da se uporabi Stara pot.
Dejansko je pot Čez Taško precej poškodovana v zgornjem delu, ker je bil zemeljiski plaz, v srednjem delu pa so poškodovane lojtrce - polomljene in ponekod uničene.
Ljubica Š.4.8.2020
Zanima me, v kaksnem stanju je stara pot na Grintovec od Suhadolnika. Ali je po lanskem neurju kaj urejena in markirana. Po njej bi sla v petek. Za Tasko vem, da je zaprta, ker je pri lojtri podrto. Hvala za info.
ms_primoz4.8.2020
Stara pot (proti Cojzovi koči) je ok in lepo markirana. Čez Taško zaprta, vendar nekateri hodijo po njej.
Ljubica Š.4.8.2020
Hvala za info.
kuzmanb26.8.2020
Pot čez Taško naj bi bila zdaj popravljena. Lahko kdo potrdi?
blazgrum28.8.2020
Včeraj sem bil na Grintovcu čez Taško in lahko potrdim, da je pot sanirana. Pri spustu sem srečal markacista, ki sta urejala še prvo lestev pri vzponu. Vse ostalo je že urejeno.
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
V kolikor še nimate uporabniškega imena se morate najprej registrirati.
     
Copyright © 2006-2021 Hribi.net, Pogoji uporabe, Piškotki