Hribi.net
Hribi.netSlovenski splet
Registracija Navodila
uporabnik: geslo:  avtoprijava 
English Hrvatski Seznam gora Iskanje izletov

Novice

Trenutne razmere

Seznam gora

Iskanje izletov

Panorama

Video

Mali oglasi

Skupaj v hribe

Vpisna knjiga

Prireditve

Alpske živali

Cvetje

Kviz

Zemljevid

Vreme

GPS sledi

Spletne kamere

Slike

Anketa

Kje se nahaja Končnikov vrh (2109 m)?

Na Peci

Na Raduhi

Na Begunjščici

Na Dleskovški planoti

Ne vem

gorovja / KaravankePlešivec / Studenice - Plešivec
  

Studenice - Plešivec (zaključek po gozdni cesti)

 
Izhodišče: Studenice (260 m)
Izhodišče Širina/Dolžina: 46,2999°N / 15,6138°E
Cilj: Plešivec (822 m)
Ime poti: zaključek po gozdni cesti
Čas hoje: 2 h
Zahtevnost: lahka označena pot
Zahtevnost smučanja: ni podatka
Višinska razlika: 562 m
Višinska razlika po poti: 600 m
Zemljevid: Posavsko hribovje Boč - Bohor 1:50.000
Priporočena oprema (poletje):
Priporočena oprema (zima):
Avtor: bruny
Ogledov: 1453
Ocena: 2 glasov
Število slik: 48
Število komentarjev: 1
Dostop do izhodišča:

a) Iz smeri Ljubljane avtocesto zapustimo v Slovenskih Konjicah in se preko Žič, Loč in Zbelovega pripeljemo v center Poljčan. V centru zavijemo desno v smeri Studenic in po nekje treh kilometrih dosežemo Studenice, kjer nadaljujemo desno preko mostu čez reko Dravinjo v osrednji del naselja. Pred samostanskim kompleksom varno parkiramo.
b) Iz smeri Maribora avtocesto zapustimo v Slovenski Bistrici, kjer nas table usmerijo v Poljčane. V centru zavijemo levo v smeri Studenic in po nekje treh kilometrih dosežemo Studenice, kjer nadaljujemo desno preko mostu čez reko Dravinjo v osrednji del naselja. Pred samostanskim kompleksom varno parkiramo.
c) Iz smeri Ptuja, Kidričevega preko Ptujske gore, Majšperka in Makol pripeljemo v Studenice, kjer nadaljujemo levo preko mostu čez reko Dravinjo v osrednji del naselja. Pred samostanskim kompleksom varno parkiramo.

Opis poti:

Po kratkem ogledu osrednjega dela Studenic, nadaljujemo levo od samostanskega kompleksa ob župnišču. V prehodu/podhodu med župniščem in društvom vinogradnikov Studenice nadaljujemo navzgor po kolovozu ob kamnitem obzidju in nunskem pokopališču. Kmalu dosežemo izvir(e) Toplega studeniškega potoka levo od poti in po ozki brvi prečimo potok. Nadaljujemo navzgor, sedaj po stari rimski cesti, ki je skozi dolga stoletja ohranila še prvinsko obliko osnovne poti višje v Boč. Ob izhodu na gozdno cesto zavijemo levo, desno vodi cesta v naselje Podboč oziroma Zgornje Poljčane.
Sledimo gozdni cesti in na prvem večjem križišču/razpotju nadaljujemo desno, levo vodi cesta v smeri Makol. V nadaljevanju dosežemo desno ob cesti brunarico lovcev LD Poljčane na Golniku. Nadaljujemo po cesti, ki se za nekaj metrov izravna. Po kratki ravnini nadaljujemo v vzponu in kmalu pridemo ponovno na križišče, na katerem nadaljujemo levo na ožjo gozdno cesto, desno se nadaljuje pot proti stolpu na Boču. Po ožji gozdni cesti med Kisovcem levo in Drevesnico desno kmalu dosežemo nekje 645 metrov visoki preval nad Formilo. Nadaljujemo navzdol, Formila že desno od nas v vidnem polju, z leve se kmalu priključi označena planinska pot iz Makol.
Formila je dosežena in sledi še kratek podaljšek do razpotja, levo za partizansko bolnico, Gaveza, Grilovo kapelo, Plešivec...in desno za planinski dom na Boču. Razpotje je tudi stik s Štajersko - zagorsko oziroma ,,B,, - Bratsko potjo.
Na razpotju nadaljujemo levo po gozdni cesti in po dobrih dvesto metrih levo nekoliko pod traso ceste dosežemo vmesni cilj poti partizansko bolnico na Formili. Še vedno je dobro skrita čeprav leži neposredno ob cesti. Lesena tablica z napisom je na deblu ampak žal tudi večkrat odstranjena, zbita na tla in podobno.
Po kratkem ogledu točke ob poti nadaljujemo po gozdni cesti nekaj sto metrov naprej in na prvem odcepu desno nadaljujemo po gozdni poti. Smerne table na odcepu ni je pa lahko sledljiva planinska pot skozi mešani gozd listavcev in delno tudi iglavcev. V času rasti je tukaj veliko čemaža.
Kmalu dosežemo gozdno cesto nasproti manjšega nogometnega igrišča in zavijemo levo. Nadaljujemo ob domu lovcev LD Rogaška Slatina, ki je desno ob poti in ob domačiji Gavez, ki je levo ob poti. Z desne se kmalu priključi tudi asfaltna cesta iz Rogaške Slatine. Nadaljujemo višje po gozdni cesti, tudi smerne table so v pomoč in po nekaj sto metrih, ob nekje opuščeni gozdarski rampi nadaljujemo desno, levo vodi povratna cesta na Formilo, Makole, Ravnocerje...
Desno vodi planinska gozdna pot na vrh Plešivca (tudi smerne table) medtem, ko mi nadaljujemo po široki gozdni cesti navzgor. Iglavcev je vse več in cesta se prijetno vije. Ob poti je manjša jasa, velika nekaj deset metrov in v nadaljevanju skozi izrazit del iglavcev levo in desno ob poti. Cesta se položi in nekje z desne in leve se v nekaj metrih priključijo tri, štiri gozdarske vlake. Tukaj je nekaj metrov v gozd levo, star delno poškodovan litoželezni križ, nekje ,,duhovni,, vrh Plešivca. Po kratkem ogledu sledi nadaljevanje po gozdni cesti nekoliko v levo in desno nad cesto tudi nekje najvišja točka/vrh Plešivca. V nadaljevanju po nekaj deset metrih izhod na manjšo delno posekano jaso oziroma planjavo in nekje neuradni ,,kolesarski,, vrh Plešivca. Še podaljšek v desno slabih sto metrov in stik z gozdno planinsko potjo, ki je nekje ,,planinsko/pohodniški,, vrh Plešivca. Razgledov žal ni.
Dolžina poti iz Studenic je okoli 8500 metrov, 600 pozitivnih višinskih metrov in 30 negativnih višinskih metrov.

zemljevid poti
Ob poti: Studeniški grad (315m), Izvir Toplega(Studeniškega) potoka (295m), Formila na Boču (624m), Partizanska bolnica na Formili/Boču (630m)
Priporočamo: podobni izleti, izleti z istim izhodiščem, izleti z istim ciljem
Dodaj v:    facebook    Twitter    myspace    Digg    delicious    reddit
Slike:
Studenice - plesivec1
Studenice - plesivec2
Studenice - plesivec3
Studenice - plesivec4
Studenice - plesivec5
Studenice - plesivec6
Studenice - plesivec7
Studenice - plesivec8
Studenice - plesivec9
Studenice - plesivec10
Studenice - plesivec11
Studenice - plesivec12
Studenice - plesivec13
Studenice - plesivec14
Studenice - plesivec15
Studenice - plesivec16
Studenice - plesivec17
Studenice - plesivec18
Studenice - plesivec19
Studenice - plesivec20
Studenice - plesivec21
Studenice - plesivec22
Studenice - plesivec23
Studenice - plesivec24
Studenice - plesivec25
Studenice - plesivec26
Studenice - plesivec27
Studenice - plesivec28
Studenice - plesivec29
Studenice - plesivec30
Studenice - plesivec31
Studenice - plesivec32
Studenice - plesivec33
Studenice - plesivec34
Studenice - plesivec35
Studenice - plesivec36
Studenice - plesivec37
Studenice - plesivec38
Studenice - plesivec39
Studenice - plesivec40
Studenice - plesivec41
Studenice - plesivec42
Studenice - plesivec43
Studenice - plesivec44
Studenice - plesivec45
Studenice - plesivec46
Studenice - plesivec47
Studenice - plesivec48
Diskusija o izletu Studenice - Plešivec (zaključek po gozdni cesti)
bruny     
31.10.2015
Po opisani poti danes vzpon in tudi sestop nazaj v Studenice. Na fotkah je veliko zelenila, realnost danes bolj v oranžno/rjavih jesenskih barvah. Tudi na gozdni cesti, ki predstavlja glavnino trase je prevladovala listnata podlaga. Pot v glavnem suha, srečal nikogar. Na treh štirih pozicijah nekoliko v daljavi se je slišal zvok motorke...Ja pravi dan za delanje drv...Trasa poti/822 metrov visoki Plešivec iz Studenic in nazaj, 31.10.2015 Lp
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Avtoprijava:
V kolikor še nimate uporabniškega imena se morate najprej registrirati
Copyright © 2006-2020 Hribi.net, Pogoji uporabe, Oglaševanje, Piškotki