Hribi.net
Hribi.net
Prijava
Prijava
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
Še niste registrirani? Registracija.
Ste pozabili geslo?
Anketa
Ali ste že bili na Krimu (1107 m)?
Glasuj

Strma Reber - Loška stena

Natisni
Izhodišče: Strma Reber (993 m)
Širina/Dolžina: 45,5545°N 14,7274°E
Čas hoje: 1 h 30 min
Zahtevnost: lahka označena pot
Višinska razlika: -118 m
Višinska razlika po poti: 150 m
Zemljevid:
Priporočena oprema (poletje):
Priporočena oprema (zima): cepin, dereze
Ogledov: 6.580
 1 osebi je objava všeč
Število slik: 51
Število komentarjev: 0
Dostop do izhodišča:
a) Najprej se zapeljemo v Ribnico, nato pa z vožnjo nadaljujemo proti Kočevju. Za Dolenjo vasjo nadaljujemo desno v smeri naselij Grčarice, Gotenica in Kočevska Reka. V Kočevski Reki nadaljujemo desno v smeri Borovca pri Kočevski Reki, prelaza Strma Reber in Osilnice. V Borovcu še enkrat nadaljujemo desno, nato pa mimo zaselka Ravne v nekaj kilometrih prispemo do prelaza Strma Reber, ki se nahaja na nadmorski višini 993 m. Od prelaza sledi še kratek spust, nato pa prispemo na večje parkirišče, kjer na levi strani opazimo tudi zemljevid Kočevske planinske poti in planinske smerne table za Firstov rep in Cerk. Od križišča, kjer zapustimo glavno cesto Ribnica - Kočevje je približno 30 km, razmeroma lepe asfaltne ceste.
b) Iz Kočevja se peljemo proti MP Petrina, nato pa na koncu naselja Štalcerji nadaljujemo desno proti Kočevski Reki. V Kočevski Reki nadaljujemo levo v smeri Borovca pri Kočevski Reki, prelaza Strma Reber in Osilnice. V Borovcu nadaljujemo desno, nato pa mimo zaselka Ravne v nekaj kilometrih prispemo do prelaza Strma Reber, ki se nahaja na nadmorski višini 993 m. Od prelaza sledi še kratek spust, nato pa prispemo na večje parkirišče, kjer na levi strani opazimo tudi zemljevid Kočevske planinske poti in planinske smerne table za Firstov rep in Cerk. Od križišča, kjer zapustimo glavno cesto Kočevje - Petrina je približno 18 km asfaltne ceste.
c) Iz Osilnice oz. Sel pri Osilnici nadaljujemo v smeri naselij Žurge, Padovo pri Osilnici, Zgornji Čačič in prelaza Strma Reber. V nadaljevanju se peljemo po sprva rahlo ovinkasti, višje pa serpentinasti cesti, ki nas po devetnajstih označenih serpentinah pripelje do križišča, ki se nahaja le nekaj 100 m pred prelazom Strma Reber. Ob križišču je veliko makadamsko parkirišče na obeh straneh ceste, "hiška", v kateri je pesek za posipanje (pesek za potrebe vzdrževalcev cest), na njej pa zemljevid Kočevske planinske poti. Parkiramo na omenjenem parkirišču. Iz središča Osilnice do izhodišča je 8,5 km.
Opis poti:
S parkirišča nadaljujemo proti vzhodu, po cesti v smeri Cerka in Firstovega repa. Pot nas vodi po gozdni cesti, s katere pa se že po nekaj minutah v desno odcepi markirana pot.
Nadaljujemo po markirani poti (možno je nadaljevanje tudi po nemarkirani cesti, saj se markirana pot čez čas vrne na omenjeno cesto, pot po cesti pa je tudi nekoliko krajša), ki preide v strnjen gozd. Skozi gozd se najprej pričnemo zmerno vzpenjati, pri tem pa pazljivo sledimo markacijam, saj je sicer sledljiva pot razmeroma slabo uhojena. Ko se pot nekoliko višje položi, po levi strani obidemo neizrazit vrh Luknja (1079 m), do katerega se lahko po lažjem brezpotju vzpnemo v nekaj minutah, sicer pa nadaljujemo po markirani poti, ki kot napisano vrh obide po levi strani. Sledi nekaj krajših vzponov in spustov, nato pa sledi nekoliko daljši spust, ki se konča, ko dosežemo makadamsko cesto.
Ko dosežemo cesto nadaljujemo desno (levo markirana pot na Cerk ter cesta po kateri se lahko vrnemo na izhodišče) v smeri Firstovega repa. Po cesti se rahlo do zmerno vzpenjamo, po njej pa hodimo do njenega konca oz. obračališča.
Na levi strani obračališča opazimo oznake za Firstov rep in prvič tudi za Loško steno, ki nas usmerijo na kolovoz, ki se postopoma prične spuščati. Ko se po nekaj minutah kolovoz konča, na levi opazimo solnico za divjad, mi pa nadaljujemo naravnost navzdol, po markirani pešpoti, po kateri v nekaj korakih prispemo do vpisne skrinjice na Firstovem repu.
Od vpisne skrinjice nadaljujemo spust po markirani poti v smeri Loške stene. Dokaj slikovita pot, s katere se nam odpirajo lepi razgledi na bližnja ostenja, stolpiče in hribe, nas vodi ob robu pečin, katerim pa se pot umika na desno stran, tako da večje nevarnosti zdrsa ni, razen seveda, če gremo na rob po kak lep razgled. Nekoliko nižje pot preide v gozd ter se položi. Sledi kratek vzpon, nato pa lahkoten spust do prepadnega roba vrha Loške stene, od koder se odpre res lep razgled na Zgornjo Kolpsko dolino in okoliško hribovje.
Ravne - Firstov rep 1:25, Firstov rep - Loška stena 25 minut.
Opis in slike se nanašajo na stanje leta 2015 (avgust).
zemljevid poti - Loška stena
Ob poti: Firstov rep (1002m)
Priporočamo: izleti z istega izhodišča, podobni izleti
Slike:
Strma Reber - Loška stena1
Strma Reber - Loška stena2
Strma Reber - Loška stena3
Strma Reber - Loška stena4
Strma Reber - Loška stena5
Strma Reber - Loška stena6
Strma Reber - Loška stena7
Strma Reber - Loška stena8
Strma Reber - Loška stena9
Strma Reber - Loška stena10
Strma Reber - Loška stena11
Strma Reber - Loška stena12
Strma Reber - Loška stena13
Strma Reber - Loška stena14
Strma Reber - Loška stena15
Strma Reber - Loška stena16
Strma Reber - Loška stena17
Strma Reber - Loška stena18
Strma Reber - Loška stena19
Strma Reber - Loška stena20
Strma Reber - Loška stena21
Strma Reber - Loška stena22
Strma Reber - Loška stena23
Strma Reber - Loška stena24
Strma Reber - Loška stena25
Strma Reber - Loška stena26
Strma Reber - Loška stena27
Strma Reber - Loška stena28
Strma Reber - Loška stena29
Strma Reber - Loška stena30
Strma Reber - Loška stena31
Strma Reber - Loška stena32
Strma Reber - Loška stena33
Strma Reber - Loška stena34
Strma Reber - Loška stena35
Strma Reber - Loška stena36
Strma Reber - Loška stena37
Strma Reber - Loška stena38
Strma Reber - Loška stena39
Strma Reber - Loška stena40
Strma Reber - Loška stena41
Strma Reber - Loška stena42
Strma Reber - Loška stena43
Strma Reber - Loška stena44
Strma Reber - Loška stena45
Strma Reber - Loška stena46
Strma Reber - Loška stena47
Strma Reber - Loška stena48
Strma Reber - Loška stena49
Strma Reber - Loška stena50
Strma Reber - Loška stena51
Diskusija o izletu Strma Reber - Loška stena
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
V kolikor še nimate uporabniškega imena se morate najprej registrirati.
     
Copyright © 2006-2023 Hribi.net, Pogoji uporabe, Piškotki