Hribi.net
Hribi.net
Prijava
Prijava
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
Še niste registrirani? Registracija.
Ste pozabili geslo?
Anketa
Ali ste že bili na Grintovcu (2558 m)?
Glasuj

Strma Reber - Cerk

Natisni
Izhodišče: Strma Reber (993 m)
Širina/Dolžina: 45,5545°N 14,7274°E
Čas hoje: 1 h 45 min
Zahtevnost: lahka označena pot
Višinska razlika: 199 m
Višinska razlika po poti: 300 m
Zemljevid:
Priporočena oprema (poletje):
Priporočena oprema (zima):
Ogledov: 1.860
 2 osebam je objava všeč
Število slik: 47
Število komentarjev: 0
Dostop do izhodišča:
a) Najprej se zapeljemo v Ribnico, nato pa z vožnjo nadaljujemo proti Kočevju. Za Dolenjo vasjo nadaljujemo desno v smeri naselij Grčarice, Gotenica in Kočevska Reka. V Kočevski Reki nadaljujemo desno v smeri Borovca pri Kočevski Reki, prelaza Strma Reber in Osilnice. V Borovcu še enkrat nadaljujemo desno, nato pa mimo zaselka Ravne v nekaj kilometrih prispemo do prelaza Strma Reber, ki se nahaja na nadmorski višini 993 m. Od prelaza sledi še kratek spust, nato pa prispemo na večje parkirišče, kjer na levi strani opazimo tudi zemljevid Kočevske planinske poti in planinske smerne table za Firstov rep in Cerk. Od križišča, kjer zapustimo glavno cesto Ribnica - Kočevje je približno 30 km, razmeroma lepe asfaltne ceste.
b) Iz Kočevja se peljemo proti MP Petrina, nato pa na koncu naselja Štalcerji nadaljujemo desno proti Kočevski Reki. V Kočevski Reki nadaljujemo levo v smeri Borovca pri Kočevski Reki, prelaza Strma Reber in Osilnice. V Borovcu nadaljujemo desno, nato pa mimo zaselka Ravne v nekaj kilometrih prispemo do prelaza Strma Reber, ki se nahaja na nadmorski višini 993 m. Od prelaza sledi še kratek spust, nato pa prispemo na večje parkirišče, kjer na levi strani opazimo tudi zemljevid Kočevske planinske poti in planinske smerne table za Firstov rep in Cerk. Od križišča, kjer zapustimo glavno cesto Kočevje - Petrina je približno 18 km asfaltne ceste.
c) Iz Osilnice oz. Sel pri Osilnici nadaljujemo v smeri naselij Žurge, Padovo pri Osilnici, Zgornji Čačič in prelaza Strma Reber. V nadaljevanju se peljemo po sprva rahlo ovinkasti, višje pa serpentinasti cesti, ki nas po devetnajstih označenih serpentinah pripelje do križišča, ki se nahaja le nekaj 100 m pred prelazom Strma Reber. Ob križišču je veliko makadamsko parkirišče na obeh straneh ceste, "hiška", v kateri je pesek za posipanje (pesek za potrebe vzdrževalcev cest), na njej pa zemljevid Kočevske planinske poti. Parkiramo na omenjenem parkirišču. Iz središča Osilnice do izhodišča je 8,5 km.
Opis poti:
S parkirišča nadaljujemo proti vzhodu, po cesti v smeri Cerka in Firstovega repa. Pot nas vodi po gozdni cesti, s katere pa se že po nekaj minutah v desno odcepi markirana pot.
Nadaljujemo po markirani poti (možno je nadaljevanje tudi po nemarkirani cesti, saj se markirana pot čez čas vrne na omenjeno cesto, pot po cesti pa je tudi nekoliko krajša), ki preide v strnjen gozd. Skozi gozd se najprej pričnemo zmerno vzpenjati, pri tem pa pazljivo sledimo markacijam, saj je sicer sledljiva pot razmeroma slabo uhojena. Ko se pot nekoliko višje položi, po levi strani obidemo neizrazit vrh Luknja (1079 m), do katerega se lahko po lažjem brezpotju vzpnemo v nekaj minutah, sicer pa nadaljujemo po markirani poti, ki kot napisano vrh obide po levi strani. Sledi nekaj krajših vzponov in spustov, nato pa sledi nekoliko daljši spust, ki se konča, ko dosežemo makadamsko cesto.
Ko dosežemo cesto nadaljujemo levo (desno Firstov rep in Loška stena), nato pa po minuti ali dveh nadaljnje hoje prispemo do križišča ob obeležju NOB, kjer se nam z leve priključi cesta, ki vodi od našega izhodišča.
Nadaljujemo desno, mimo obeležja ter pot nadaljujemo po makadamski cesti. Višje, na manjšem križišču nadaljujemo levo, nato pa po nekaj minutah prispemo na označeno razpotje, kjer se nam priključi še markirana pot od lovske koče na Ravnah.
Oznake za Cerk nas usmerijo desno na kolovoz. Dobro označenemu, a občasno precej zaraščenemu kolovozu sledimo vse do manjše izravnave pod vrhom Cerka. Tu nadaljujemo rahlo levo ter nato nekoliko bolj strmi poti sledimo vse do vrha Cerka.
zemljevid poti - Cerk
Priporočamo: izleti z istega izhodišča, podobni izleti
Slike:
Strma Reber - Cerk1
Strma Reber - Cerk2
Strma Reber - Cerk3
Strma Reber - Cerk4
Strma Reber - Cerk5
Strma Reber - Cerk6
Strma Reber - Cerk7
Strma Reber - Cerk8
Strma Reber - Cerk9
Strma Reber - Cerk10
Strma Reber - Cerk11
Strma Reber - Cerk12
Strma Reber - Cerk13
Strma Reber - Cerk14
Strma Reber - Cerk15
Strma Reber - Cerk16
Strma Reber - Cerk17
Strma Reber - Cerk18
Strma Reber - Cerk19
Strma Reber - Cerk20
Strma Reber - Cerk21
Strma Reber - Cerk22
Strma Reber - Cerk23
Strma Reber - Cerk24
Strma Reber - Cerk25
Strma Reber - Cerk26
Strma Reber - Cerk27
Strma Reber - Cerk28
Strma Reber - Cerk29
Strma Reber - Cerk30
Strma Reber - Cerk31
Strma Reber - Cerk32
Strma Reber - Cerk33
Strma Reber - Cerk34
Strma Reber - Cerk35
Strma Reber - Cerk36
Strma Reber - Cerk37
Strma Reber - Cerk38
Strma Reber - Cerk39
Strma Reber - Cerk40
Strma Reber - Cerk41
Strma Reber - Cerk42
Strma Reber - Cerk43
Strma Reber - Cerk44
Strma Reber - Cerk45
Strma Reber - Cerk46
Strma Reber - Cerk47
Diskusija o izletu Strma Reber - Cerk
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
V kolikor še nimate uporabniškega imena se morate najprej registrirati.
     
Copyright © 2006-2022 Hribi.net, Pogoji uporabe, Piškotki