Hribi.net
Hribi.net
Prijava
Prijava
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
Še niste registrirani? Registracija.
Ste pozabili geslo?
Anketa
Ali se z Blegoša (1562 m), vidi Tičarjev dom na Vršiču?
Glasuj
Gorovja / Posavsko hribovje in Dolenjska / Almin dom na Svetini / Štore - Almin dom na Svetini (čez Šentjanž in mimo Vrunčevega doma)

Štore - Almin dom na Svetini (čez Šentjanž in mimo Vrunčevega doma)

Natisni
Izhodišče: Štore (240 m)
Širina/Dolžina: 46,2213°N 15,3215°E
Ime poti: čez Šentjanž in mimo Vrunčevega doma
Čas hoje: 2 h 30 min
Zahtevnost: lahka označena pot
Višinska razlika: 532 m
Višinska razlika po poti: 740 m
Zemljevid: Posavsko hribovje Boč - Bohor 1:50.000
Priporočena oprema (poletje):
Priporočena oprema (zima):
Avtor: bruny
Ogledov: 1.962
 2 osebam je objava všeč
Število slik: 56
Število komentarjev: 1
Dostop do izhodišča:
Štore dosegljive idealno s pomočjo Slovenskih železnic. Po cesti...zapustite avtocesto v Celju in se praktično v centru Celja usmerite proti Štoram oziroma Šentjurju. Avtomobil parkirate v bližini železniške postaje Štore, kjer je na voljo dovolj parkirnih mest in tudi začetek označene planinske poti.
Opis poti:
Začetek poti je pri železniški postaji v Štorah. Napotimo se preko Voglajne, kjer nas smerna tabla takoj napoti levo nekaj deset višinskih metrov v hrib. Ob prvem objektu takoj levo in sledimo planinski poti skozi gozd neposredno nad Voglajno. Ob izhodu iz gozda v naselju Draga sledimo travniški poti tudi neposredno nad Voglajno in v nadaljevanju po asfaltni cesti do mostu preko reke Voglajne oziroma razpotja imenovanega Opoka. Levo gre preko mostu pot za Dramlje, Konjiško goro..., naravnost na Resevno, medtem ko mi nadaljujemo ostro desno v gozd po ožji gozdni poti, delno cesti za Kompole oziroma Sv. Lovrenc.
Na razpotju smo dosegli tudi pot XIV. divizije in po nekaj sto metrih zapustimo gozd in ob konjeniškem ranču stopimo na asfaltno povezavo in levo nadaljujemo v zmernem vzponu ob športnem igrišču in turistični domačiji. Sledi rahel spust in kmalu dosežemo središče naselja Kompole s cerkvijo Sv. Lovrenca in podružnično šolo.
Po ogledu nadaljujemo navzdol in nekoliko v desno do skednja z markacijo. Od skednja po travniškem kolovozu na drugi hrib med stanovanjsko hišo na levi in gospodarskim poslopjem na desni ponovno na asfaltno podlago in nekaj metrov navzgor do razpotja z zanimivo kapelico. Z razpotja nadaljujemo levo po asfaltni cesti nekoliko navzdol in v nadaljevanju ob kleni domačiji višje ob levi strani hleva ponovno na gozdno pot.
Gozdna pot se nadaljuje ob žuborečem potoku do pašnika, kjer se v nadaljevanju usmerimo navzgor po pašniškem kolovozu do žal slabo vzdrževane kapelice. Od kapelice nadaljujemo ob treh, štirih domačijah navzgor desno po asfaltni podlagi, ki preide v makadamsko in kmalu zatem ostro na levo po ožji gozdni poti, ki ji sledimo ob markacijah vse do izhoda na travniško/pašniški del. Pot preide v kolovoz in pod kapelico skozi prostrano dvorišče domačije dosežemo asfaltno cesto Štore - Svetina. Zavijemo desno navzdol, ampak prvo lahko zavijemo levo in po petih minutah prijetne hoje dosežemo 513 metrov visoki vrh Turn z zvonikom na vrhu, ki je ločen od nekoliko nižje ležeče cerkve Sv. Janeza Krstnika. Po ogledu se opravimo navzdol in nadaljujemo desno približno dvesto metrov do odcepa levo navzgor po travniški poti in nadaljujemo še po gozdni cesti do ponovnega odcepa ostro levo navzgor. V gozdu se vije prijetna pot, prečimo tudi manjšo jaso z lovskim bivakom in prežo nekoliko višje. Še en odsek v gozdu in kmalu ponovno sledi izhod iz gozda ob treh, štirih vikendih in dosežemo razpotje Dobošek. Nadaljujemo naravnost in z leve se nam priključi pot iz Resja oziroma Resevne in ob kapelici v nadaljevanju zavijemo desno navzgor ob domačijah in kmalu desno ob poti dosežemo Vrunčev dom na Svetini.
Po kratkem počitku sledi nadaljevanje ob domačijah in predvsem vikendih do razpotja Ramanca, kjer se iz desne priključita poti iz Štor čez Žlajfo in skozi Bojanski graben. Sedaj ,,skupno nadaljujejo,, tri poti iz Štor vsaka s svojo predzgodbo v Celjskem hribovju do skupnega cilja vrha Ramanca oziroma Alminega doma na Svetini neposredno pod njim, po prijetni razgibani poti. Cilj je hitro dosežen in nagrajeni smo z razgledi proti Svetini in tudi Celju. Dom je v času opisa poti (april 2014) že nekaj časa s strani upravljalca zaprt.
zemljevid poti - Almin dom na Svetini
Ob poti: Sv. Lovrenc (Kompole) (315m), Turn (Sv. Janez Krstnik) (513m), Vrunčev dom na Svetini (780m)
Izlet lahko podaljšamo do naslednjih ciljev: Lahomniški sopot (1 h 30 min), Sv. Peter (Olešče) ( 30 min), Celjska koča, Babni vrh, Veliki vrh nad Svetino, Tolsti vrh nad Celjsko kočo
Priporočamo: izleti z istega izhodišča, podobni izleti, panorama, vpisna knjiga
Slike:
Štore - Almin dom na Svetini1
Štore - Almin dom na Svetini2
Štore - Almin dom na Svetini3
Štore - Almin dom na Svetini4
Štore - Almin dom na Svetini5
Štore - Almin dom na Svetini6
Štore - Almin dom na Svetini7
Štore - Almin dom na Svetini8
Štore - Almin dom na Svetini9
Štore - Almin dom na Svetini10
Štore - Almin dom na Svetini11
Štore - Almin dom na Svetini12
Štore - Almin dom na Svetini13
Štore - Almin dom na Svetini14
Štore - Almin dom na Svetini15
Štore - Almin dom na Svetini16
Štore - Almin dom na Svetini17
Štore - Almin dom na Svetini18
Štore - Almin dom na Svetini19
Štore - Almin dom na Svetini20
Štore - Almin dom na Svetini21
Štore - Almin dom na Svetini22
Štore - Almin dom na Svetini23
Štore - Almin dom na Svetini24
Štore - Almin dom na Svetini25
Štore - Almin dom na Svetini26
Štore - Almin dom na Svetini27
Štore - Almin dom na Svetini28
Štore - Almin dom na Svetini29
Štore - Almin dom na Svetini30
Štore - Almin dom na Svetini31
Štore - Almin dom na Svetini32
Štore - Almin dom na Svetini33
Štore - Almin dom na Svetini34
Štore - Almin dom na Svetini35
Štore - Almin dom na Svetini36
Štore - Almin dom na Svetini37
Štore - Almin dom na Svetini38
Štore - Almin dom na Svetini39
Štore - Almin dom na Svetini40
Štore - Almin dom na Svetini41
Štore - Almin dom na Svetini42
Štore - Almin dom na Svetini43
Štore - Almin dom na Svetini44
Štore - Almin dom na Svetini45
Štore - Almin dom na Svetini46
Štore - Almin dom na Svetini47
Štore - Almin dom na Svetini48
Štore - Almin dom na Svetini49
Štore - Almin dom na Svetini50
Štore - Almin dom na Svetini51
Štore - Almin dom na Svetini52
Štore - Almin dom na Svetini53
Štore - Almin dom na Svetini54
Štore - Almin dom na Svetini55
Štore - Almin dom na Svetini56
Diskusija o izletu Štore - Almin dom na Svetini (čez Šentjanž in mimo Vrunčevega doma)
bruny19.4.2014
Med osnovnim planinsko/pohodniškim ,,kvartetom,,...štirih označenih planinskih poti iz Štor v svet Celjskega hribovja je opisana pot mežikanje najbolj ,,naokoli,,. Vseeno je to en zanimiv, nekoliko bolj ,,levi,, oziroma jugovzhodni pogled iz Štor višje v svet nad Voglajno... Dobro, Kompole/Sv. Lovrenc je nižja startna osnova, (še) gričevja nad Voglajno medtem ko je Turn/Sv. Janez Krstnik oziroma Šentjanž osnovno in osrednje vodilo poti. V aktivnosti nekoliko ,,naokoli,, pokrajino in domačine bolj začutiš, ker širina prostora omogoča več primerjave in konkretne vsebine. Še višje proti razpotju Dobošek, Vrunčevemu domu, Ramanci, Alminemu domu...mežikanjepovežeš vse štiri štorske poti po vršnem grebenu v neko enovito zaključno celoto.
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
V kolikor še nimate uporabniškega imena se morate najprej registrirati.
     
Copyright © 2006-2021 Hribi.net, Pogoji uporabe, Piškotki