Hribi.net
Hribi.net
Prijava
Prijava
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
Še niste registrirani? Registracija.
Ste pozabili geslo?
Anketa
Ali se s Kalške gore (2047 m), vidi slap Rinka?
Glasuj
Gorovja / Labotniške Alpe / Kleiner Speikkogel (Golica / Koralpe) / St. Vinzenz (St. Vinzenz) - Kleiner Speikkogel (Golica / Koralpe)

St. Vinzenz (St. Vinzenz) - Kleiner Speikkogel (Golica / Koralpe)

Natisni
Izhodišče: St. Vinzenz (St. Vinzenz) (1083 m)
Širina/Dolžina: 46,69614°N 15,01308°E
Čas hoje: 5 h 45 min
Zahtevnost: lahka označena pot, lahka neoznačena steza
Višinska razlika: 1034 m
Višinska razlika po poti: 1200 m
Zemljevid:
Priporočena oprema (poletje):
Priporočena oprema (zima): cepin, dereze
Ogledov: 50
 1 osebi je objava všeč
Število slik: 97
Število komentarjev: 0
Dostop do izhodišča:
a) Zapeljemo se v Dravograd, nato pa se preko mejnega prehoda Vič zapeljemo v Avstrijo do kraja Labot / Lavamünd, kjer zavijemo desno v smeri Gradca / Graz in Ivnika / Eibiswald. Sledi vzpon do Soboškega prelaza / Koglereck, nato pa spust do jezera Sobote / Stausee Soboth, kjer na jugovzhodni strani jezera zavijemo levo proti naselju St. Vinzenz. Ko prispemo do cerkve v omenjenem naselju nadaljujemo naravnost do bližnjega parkirišča.
b) Zapeljemo se v Zgornjo Kungoto, nato pa se preko mejnega prehoda Jurij ob Pesnici zapeljemo v Avstrijo, od koder sledimo oznakam za naselje Lučane / Leutschach, od tam pa oznakam za Ivnik / Aibiswald. Za Ivnikom prispemo v Aibl, kjer gremo iz krožišča za trgovino Spar v smeri proti naselju Labot / Lavamünd. Sledi nekaj vzpona, ko se cesta položi pa gremo še mimo naselja Sobota / Soboth, mi pa se peljemo do jezera Sobote / Stausee Soboth, kjer zavijemo desno proti naselju St. Vinzenz. Ko prispemo do cerkve v omenjenem naselju nadaljujemo naravnost do bližnjega parkirišča.
c) Zapeljemo se do Radelj ob Dravi, nato pa se preko Radeljskega prelaza zapeljemo v Avstrijo, od koder sledimo oznakam za kraj Ivnik / Aibiswald. Pred omenjenim krajem, v naselju Aibl pa gremo iz krožišča pri trgovini Spar na izvoz v smeri naselja Labot / Lavamünd. Sledi nekaj vzpona, ko se cesta položi pa gremo še mimo naselja Sobota / Soboth, mi pa se peljemo do jezera Sobote / Stausee Soboth, kjer zavijemo desno proti naselju St. Vinzenz. Ko prispemo do cerkve v omenjenem naselju nadaljujemo naravnost do bližnjega parkirišča.
Opis poti:
S parkirišča se vrnemo do cerkve, nato pa se usmerimo na pot v smeri koče Dreieckhütte, kjer gremo sprva mimo hiš. Za prvimi hišami se asfalt konča, za zadnjo pa cesta preide v gozd. Vzpon nadaljujemo ob potoku Schwarzenbach, na nekaj križiščih pa nadaljujemo naravnost oz. v smeri markacij.
Ko prispemo do nekoliko večjega križišča, kjer se nam z desne priključi še markirana pot, ki vodi mimo koče Glashütte, nadaljujemo po srednji cesti. Tudi višje na nekaj manjših križiščih sledimo markacijam, ko se cesta položi pa hitro dosežemo sedlo, kjer na desni opazimo kapelo, na levi vzhodni strani sedla, ob robu planine Dreieckalm pa še kočo Dreieckhütte.
Za kočo gremo levo navzgor v smeri koče Koralpenhaus in vrha Gr. Speikkogel ter po nekaj deset korakih dosežemo slabšo cesto, kateri sledimo v levo. Po cesti se rahlo vzpenjamo, z nje pa gremo hitro desno na pešpot, ki se nadaljuje med gozdom in pašno ograjo. Nekoliko višje pašno ograjo prečimo, nato pa čez travnat del prispemo do križa na Dreieckkoglu, najvišja točka vrha pa se nahaja še nekoliko naprej, na mestu, kjer pot še enkrat preči pašno ograjo.
Na drugi strani pašne ograje se pričnemo zložno do zmerno spuščati, ko se pot položi pa se nadaljuje z nekaj krajšimi vzponi in spusti. V nadaljevanju sledimo markacijam, pot pa nas pripelje do trase visokotlačnega plinovoda, po kateri nekaj časa nadaljujemo. Ko nekoliko naprej dosežemo cesto gremo levo, cesta pa se obrne v desno in nas pripelje v območje vetrnih elektrarn. Malo naprej od opozorilne table gremo s ceste rahlo levo ter s potjo nadaljujemo po stezi, ki nas v nadaljevanju vodi mimo starejšega korita ter skozi borovničevje.
V nadaljevanju se z naše poti v levo odcepi pot proti koči Steinbergerhütte, mi pa nadaljujemo naravnost. Ko pri vetrni elektrarni zapustimo gozd se zaradi izgradnje elektrarne izgubijo tudi markacije in pot, mi pa se držimo smeri naravnost in ob robu gozda opazimo nadaljevanje markirane poti. Sledi vzpon proti vrhu Kleinschneiderkogel, katerega najvišjo točko obidemo po levi strani. Od tu se nam odpre bližnji pogled na pobočja vrha Kleinalpl, mi pa se skozi redek gozd spustimo do sedla med obema pravkar omenjenima vrhovoma, kjer je označeno razpotje.
Tu se nam z leve priključi pot, ki vodi mimo koče Steinbergerhütte, mi pa nadaljujemo rahlo desno v smeri koče Koralpenhaus in najvišjega vrha Golice. Sledi krajši bolj blaten del, nato pa prečimo kolovoz in vzpon nadaljujemo po vse bolj travnatem pobočju. Sledi prečenje severovzhodnih pobočij vrha Kleinalpl, kjer nas pot vodi med bujnim borovničevjem. Ko čez čas dosežemo neizrazit severni greben pravkar omenjenega vrha se v levo odcepi neoznačena pot proti vrhu Kleinalpl, mi pa nadaljujemo naravnost ter sledimo markirani poti, ki se prične zmerno spuščati proti nekaj minut oddaljenemu razpotju, kjer se združimo s potjo s Soboškega prelaza / Koglereck.
Tu nadaljujemo desno po cesti in v nekaj minutah prispemo na sedlo Jauksattel.
Tu zapustimo makadamsko cesto in se usmerimo na travnata pobočja za oznakami Gr. Speikkogel. Travnat kolovoz nas sprva vodi po pobočju navzgor, nato pa zavije levo in za kratek čas poteka skozi gozd. Ob poti bomo opazili zanimive balvane, ki so značilni za to področje. Kolovoz nato preči ograjo in nas pripelje na prostrane pašnike.
Tu nadaljujemo po pešpoti, ki se prične strmeje vzpenjati po pobočju navzgor. Pot nato preči gorski potoček in kmalu za tem še visokonapetostni daljnovod. V nadaljevanju se pot ves čas vzpenja po razglednih travnatih pobočjih ter pri tem nekajkrat preči pašne ograje. Kasneje zavije pot v levo in odpre se nam pogled na radarje na vrhu, ki so nam v pomoč pri orientaciji. Kmalu se nam odpre razgled na zahodno stran in pot nas pripelje do označenega razpotja. Nadaljujemo naravnost za oznakami »Gr. Speikkogel 15 min« (rahlo levo Koralpenhaus, ostro desno Kramerin in Oberfresen) in se pričnemo vzpenjati po travnatem pobočju proti grebenu na desni strani vrha. Greben dosežemo na označenem razpotju na sedlu med dvema najvišjima vrhovoma Golice.
Tu nadaljujemo desno na neoznačeno pot, ki vodi proti vrhu Kleiner Speikkogel (levo Großer Speikkogel 4 minute). Sledi krajši vzpon in dosežemo predvrh, s katerega se nam odpre lep pogled na bližnji vrh, do katerega imamo še nekaj minut zložnega vzpona ob lepih razgledih.
St. Vinzenz - Dreieckhütte 1:20, Dreieckhütte - Dreieckkogel 0:15, Dreieckkogel - Jauksattel 2:05, Jauksattel - Kl. Spekkogel 2:05.
zemljevid poti - Kleiner Speikkogel (Golica / Koralpe)
Ob poti: Dreieckhütte (1452m), Dreieckkogel (1528m), Handhab (1499m), Kleinschneiderkogel (1663m), Jauksattel (1611m)
Priporočamo: izleti z istega izhodišča, podobni izleti
Slike:
St. Vinzenz (St. Vinzenz) - Kleiner Speikkogel (Golica / Koralpe)1
St. Vinzenz (St. Vinzenz) - Kleiner Speikkogel (Golica / Koralpe)2
St. Vinzenz (St. Vinzenz) - Kleiner Speikkogel (Golica / Koralpe)3
St. Vinzenz (St. Vinzenz) - Kleiner Speikkogel (Golica / Koralpe)4
St. Vinzenz (St. Vinzenz) - Kleiner Speikkogel (Golica / Koralpe)5
St. Vinzenz (St. Vinzenz) - Kleiner Speikkogel (Golica / Koralpe)6
St. Vinzenz (St. Vinzenz) - Kleiner Speikkogel (Golica / Koralpe)7
St. Vinzenz (St. Vinzenz) - Kleiner Speikkogel (Golica / Koralpe)8
St. Vinzenz (St. Vinzenz) - Kleiner Speikkogel (Golica / Koralpe)9
St. Vinzenz (St. Vinzenz) - Kleiner Speikkogel (Golica / Koralpe)10
St. Vinzenz (St. Vinzenz) - Kleiner Speikkogel (Golica / Koralpe)11
St. Vinzenz (St. Vinzenz) - Kleiner Speikkogel (Golica / Koralpe)12
St. Vinzenz (St. Vinzenz) - Kleiner Speikkogel (Golica / Koralpe)13
St. Vinzenz (St. Vinzenz) - Kleiner Speikkogel (Golica / Koralpe)14
St. Vinzenz (St. Vinzenz) - Kleiner Speikkogel (Golica / Koralpe)15
St. Vinzenz (St. Vinzenz) - Kleiner Speikkogel (Golica / Koralpe)16
St. Vinzenz (St. Vinzenz) - Kleiner Speikkogel (Golica / Koralpe)17
St. Vinzenz (St. Vinzenz) - Kleiner Speikkogel (Golica / Koralpe)18
St. Vinzenz (St. Vinzenz) - Kleiner Speikkogel (Golica / Koralpe)19
St. Vinzenz (St. Vinzenz) - Kleiner Speikkogel (Golica / Koralpe)20
St. Vinzenz (St. Vinzenz) - Kleiner Speikkogel (Golica / Koralpe)21
St. Vinzenz (St. Vinzenz) - Kleiner Speikkogel (Golica / Koralpe)22
St. Vinzenz (St. Vinzenz) - Kleiner Speikkogel (Golica / Koralpe)23
St. Vinzenz (St. Vinzenz) - Kleiner Speikkogel (Golica / Koralpe)24
St. Vinzenz (St. Vinzenz) - Kleiner Speikkogel (Golica / Koralpe)25
St. Vinzenz (St. Vinzenz) - Kleiner Speikkogel (Golica / Koralpe)26
St. Vinzenz (St. Vinzenz) - Kleiner Speikkogel (Golica / Koralpe)27
St. Vinzenz (St. Vinzenz) - Kleiner Speikkogel (Golica / Koralpe)28
St. Vinzenz (St. Vinzenz) - Kleiner Speikkogel (Golica / Koralpe)29
St. Vinzenz (St. Vinzenz) - Kleiner Speikkogel (Golica / Koralpe)30
St. Vinzenz (St. Vinzenz) - Kleiner Speikkogel (Golica / Koralpe)31
St. Vinzenz (St. Vinzenz) - Kleiner Speikkogel (Golica / Koralpe)32
St. Vinzenz (St. Vinzenz) - Kleiner Speikkogel (Golica / Koralpe)33
St. Vinzenz (St. Vinzenz) - Kleiner Speikkogel (Golica / Koralpe)34
St. Vinzenz (St. Vinzenz) - Kleiner Speikkogel (Golica / Koralpe)35
St. Vinzenz (St. Vinzenz) - Kleiner Speikkogel (Golica / Koralpe)36
St. Vinzenz (St. Vinzenz) - Kleiner Speikkogel (Golica / Koralpe)37
St. Vinzenz (St. Vinzenz) - Kleiner Speikkogel (Golica / Koralpe)38
St. Vinzenz (St. Vinzenz) - Kleiner Speikkogel (Golica / Koralpe)39
St. Vinzenz (St. Vinzenz) - Kleiner Speikkogel (Golica / Koralpe)40
St. Vinzenz (St. Vinzenz) - Kleiner Speikkogel (Golica / Koralpe)41
St. Vinzenz (St. Vinzenz) - Kleiner Speikkogel (Golica / Koralpe)42
St. Vinzenz (St. Vinzenz) - Kleiner Speikkogel (Golica / Koralpe)43
St. Vinzenz (St. Vinzenz) - Kleiner Speikkogel (Golica / Koralpe)44
St. Vinzenz (St. Vinzenz) - Kleiner Speikkogel (Golica / Koralpe)45
St. Vinzenz (St. Vinzenz) - Kleiner Speikkogel (Golica / Koralpe)46
St. Vinzenz (St. Vinzenz) - Kleiner Speikkogel (Golica / Koralpe)47
St. Vinzenz (St. Vinzenz) - Kleiner Speikkogel (Golica / Koralpe)48
St. Vinzenz (St. Vinzenz) - Kleiner Speikkogel (Golica / Koralpe)49
St. Vinzenz (St. Vinzenz) - Kleiner Speikkogel (Golica / Koralpe)50
St. Vinzenz (St. Vinzenz) - Kleiner Speikkogel (Golica / Koralpe)51
St. Vinzenz (St. Vinzenz) - Kleiner Speikkogel (Golica / Koralpe)52
St. Vinzenz (St. Vinzenz) - Kleiner Speikkogel (Golica / Koralpe)53
St. Vinzenz (St. Vinzenz) - Kleiner Speikkogel (Golica / Koralpe)54
St. Vinzenz (St. Vinzenz) - Kleiner Speikkogel (Golica / Koralpe)55
St. Vinzenz (St. Vinzenz) - Kleiner Speikkogel (Golica / Koralpe)56
St. Vinzenz (St. Vinzenz) - Kleiner Speikkogel (Golica / Koralpe)57
St. Vinzenz (St. Vinzenz) - Kleiner Speikkogel (Golica / Koralpe)58
St. Vinzenz (St. Vinzenz) - Kleiner Speikkogel (Golica / Koralpe)59
St. Vinzenz (St. Vinzenz) - Kleiner Speikkogel (Golica / Koralpe)60
St. Vinzenz (St. Vinzenz) - Kleiner Speikkogel (Golica / Koralpe)61
St. Vinzenz (St. Vinzenz) - Kleiner Speikkogel (Golica / Koralpe)62
St. Vinzenz (St. Vinzenz) - Kleiner Speikkogel (Golica / Koralpe)63
St. Vinzenz (St. Vinzenz) - Kleiner Speikkogel (Golica / Koralpe)64
St. Vinzenz (St. Vinzenz) - Kleiner Speikkogel (Golica / Koralpe)65
St. Vinzenz (St. Vinzenz) - Kleiner Speikkogel (Golica / Koralpe)66
St. Vinzenz (St. Vinzenz) - Kleiner Speikkogel (Golica / Koralpe)67
St. Vinzenz (St. Vinzenz) - Kleiner Speikkogel (Golica / Koralpe)68
St. Vinzenz (St. Vinzenz) - Kleiner Speikkogel (Golica / Koralpe)69
St. Vinzenz (St. Vinzenz) - Kleiner Speikkogel (Golica / Koralpe)70
St. Vinzenz (St. Vinzenz) - Kleiner Speikkogel (Golica / Koralpe)71
St. Vinzenz (St. Vinzenz) - Kleiner Speikkogel (Golica / Koralpe)72
St. Vinzenz (St. Vinzenz) - Kleiner Speikkogel (Golica / Koralpe)73
St. Vinzenz (St. Vinzenz) - Kleiner Speikkogel (Golica / Koralpe)74
St. Vinzenz (St. Vinzenz) - Kleiner Speikkogel (Golica / Koralpe)75
St. Vinzenz (St. Vinzenz) - Kleiner Speikkogel (Golica / Koralpe)76
St. Vinzenz (St. Vinzenz) - Kleiner Speikkogel (Golica / Koralpe)77
St. Vinzenz (St. Vinzenz) - Kleiner Speikkogel (Golica / Koralpe)78
St. Vinzenz (St. Vinzenz) - Kleiner Speikkogel (Golica / Koralpe)79
St. Vinzenz (St. Vinzenz) - Kleiner Speikkogel (Golica / Koralpe)80
St. Vinzenz (St. Vinzenz) - Kleiner Speikkogel (Golica / Koralpe)81
St. Vinzenz (St. Vinzenz) - Kleiner Speikkogel (Golica / Koralpe)82
St. Vinzenz (St. Vinzenz) - Kleiner Speikkogel (Golica / Koralpe)83
St. Vinzenz (St. Vinzenz) - Kleiner Speikkogel (Golica / Koralpe)84
St. Vinzenz (St. Vinzenz) - Kleiner Speikkogel (Golica / Koralpe)85
St. Vinzenz (St. Vinzenz) - Kleiner Speikkogel (Golica / Koralpe)86
St. Vinzenz (St. Vinzenz) - Kleiner Speikkogel (Golica / Koralpe)87
St. Vinzenz (St. Vinzenz) - Kleiner Speikkogel (Golica / Koralpe)88
St. Vinzenz (St. Vinzenz) - Kleiner Speikkogel (Golica / Koralpe)89
St. Vinzenz (St. Vinzenz) - Kleiner Speikkogel (Golica / Koralpe)90
St. Vinzenz (St. Vinzenz) - Kleiner Speikkogel (Golica / Koralpe)91
St. Vinzenz (St. Vinzenz) - Kleiner Speikkogel (Golica / Koralpe)92
St. Vinzenz (St. Vinzenz) - Kleiner Speikkogel (Golica / Koralpe)93
St. Vinzenz (St. Vinzenz) - Kleiner Speikkogel (Golica / Koralpe)94
St. Vinzenz (St. Vinzenz) - Kleiner Speikkogel (Golica / Koralpe)95
St. Vinzenz (St. Vinzenz) - Kleiner Speikkogel (Golica / Koralpe)96
St. Vinzenz (St. Vinzenz) - Kleiner Speikkogel (Golica / Koralpe)97
Diskusija o izletu St. Vinzenz (St. Vinzenz) - Kleiner Speikkogel (Golica / Koralpe)
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
V kolikor še nimate uporabniškega imena se morate najprej registrirati.
     
Copyright © 2006-2024 Hribi.net, Pogoji uporabe, Zasebnost in piškotki