Hribi.net
Hribi.net
Prijava
Prijava
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
Še niste registrirani? Registracija.
Ste pozabili geslo?
Anketa
Ali se s Turske gore, vidi Kamniška koča na Kamniškem sedlu?
Glasuj
Gorovja / Karavanke / Vošca / Srnjak - Vošca

Srnjak - Vošca

Natisni
Izhodišče: Srnjak (955 m)
Širina/Dolžina: 46,4942°N 13,7847°E
Čas hoje: 2 h 45 min
Zahtevnost: lahka neoznačena steza
Višinska razlika: 782 m
Višinska razlika po poti: 870 m
Zemljevid: Kranjska Gora 1:30.000
Priporočena oprema (poletje):
Priporočena oprema (zima): cepin, dereze
Ogledov: 7.811
 1 osebi je objava všeč
Število slik: 76
Število komentarjev: 3
Dostop do izhodišča:
Z avtoceste Ljubljana - Jesenice, se usmerimo na izvoz Jesenice - zahod (Hrušica), nato pa z vožnjo nadaljujemo v smeri Kranjske Gore. V Kranjski Gori, v križišču, kjer se v levo odcepi cesta proti prelazu Vršič, nadaljujemo naravnost, mi pa za koncem kraja postanemo pozorni, saj bomo na desni strani ceste opazili oznake za gostilno Srnjak, ki nas usmerijo desno preko mostu čez reko Savo Dolinko. Na drugi strani reke sledimo oznakam za gostilno Srnjak, do katere pridemo po približno 2 km vožnje po strmi, večinoma makadamski cesti. Parkiramo na večjem makadamskem parkirišču v bližini gostilne Srnjak.
Opis poti:
S parkirišča pri gostilni Srnjak, se usmerimo na širok kolovoz, ki gre v gozd ter se prične strmeje vzpenjati. Kolovoz kmalu zavije v levo ter se nato prečno vzpenja čez občasno bolj strma pobočja. Višje kolovoz zavije desno ter se razcepi na dva dela. Nadaljujemo ostro levo (desni kolovoz vodi do bližnje krmilnice za živali) po deloma blatnem kolovozu, ki nas vodi skozi strnjen pas smrekovega gozda. Ko se omenjeni gozd nekoliko razredči, se v desno odcepi lovska pot, po kateri se lahko skozi strnjen gozd in v precejšnji strmini povzpnemo do lovske koče Brvog, lahko pa še naprej nadaljujemo po kolovozu, ki se prečno vzpenja skozi gozd. Slednji se kmalu približa strugi potoka Sravnica, kjer nato zavije ostro desno ter se povsem položi. Sledi še nekaj minut lahkotne hoje in pot nas pripelje nekoliko nad prej omenjeno lovsko kočo Brvog.
Pri lovski koči se obe poti združita in nas pripeljeta do slabše gozdne ceste, po kateri se v nekaj minutah sprehodimo do stika s prečno cesto Korensko sedlo - Železnica.
Omenjeni cesti sledimo v desno, a po njej hodimo le nekaj korakov, nato pa na levi zagledamo širok ter običajno tudi precej blaten kolovoz, ki se prične vzpenjati ob in po severozahodnem grebenu Nizke Bavhe. Višje kolovoz zavije v desno, mi pa poiščemo staro lovsko stezico, ki se nadaljuje po že prej omenjenem grebenu. Omenjeni poti, ki je na nekaj mestih težje sledljiva (predvsem tam, kjer je veliko podrtega drevja in kakšen kolovoz), ves čas sledimo v približno isti smeri. Višje t.j. na višini približno 1500 m, pa ponovno prečimo gozdno cesto. Vzpon nadaljujemo po slabšem kolovozu, ki zavije v desno ter nas iz gozda pripelje na večjo in zelo razgledno poseko. Tu se kolovoz postopoma konča, mi pa vzpon nadaljujemo po lažjem prehodnem brezpotju, po katerem se vzpnemo na glavni greben, tam pa ponovno dosežemo lepo sledljivo stezico.
Glavni greben Karavank bomo najverjetneje dosegli na Nizki Bavhi, oz. nekoliko bolj vzhodno, na manjšem sedelcu. Po zložni in lepo sledljivi stari graničarski poti, pa se nato v nekaj minutah sprehodimo na prostran in travnat vrh Grpišce.
Z vrha Grpišce, se pričnemo spuščati proti vzhodu, nas pa pot s travnika, hitro pripelje v gozd. Pot nadaljujemo po mejnem grebenu, s katerega se nam občasno odpre nekaj razgleda. Nekoliko nad prevalom Dolič (najnižja točka med Grpišco in Tamarčo), pa se steza razcepi na dva dela. Leva bolj strma pot vodi direktno po mejni črti, desna zložnejša, pa se mejnemu grebenu prehodno umakne nekoliko bolj v desno. Višje se obe poti združita in nas pripeljeta na neizrazit vrh Tamarče.
S Tamarče nadaljujemo po mejnem grebenu, ki je porasel z macesnovim gozdom, nas pa pot hitro pripelje iz gozda na prostrane travnike bližnje Vošce. Preko travnikov sprva le prečimo pobočja proti severovzhodu, nato pa se nekoliko vzpnemo na razgleden vrh, ki se nahaja le nekaj 10 m nad ruševinami nekdanje karavle.
zemljevid poti - Vošca
Ob poti: Lovska koča Brvog (1272m), Nizka Bavha (1642m), Grpišca (1676m), Dolič (1624m), Tamarča (1728m)
Priporočamo: izleti z istega izhodišča, podobni izleti, panorama, vpisna knjiga
Slike:
Srnjak - Vošca1
Srnjak - Vošca2
Srnjak - Vošca3
Srnjak - Vošca4
Srnjak - Vošca5
Srnjak - Vošca6
Srnjak - Vošca7
Srnjak - Vošca8
Srnjak - Vošca9
Srnjak - Vošca10
Srnjak - Vošca11
Srnjak - Vošca12
Srnjak - Vošca13
Srnjak - Vošca14
Srnjak - Vošca15
Srnjak - Vošca16
Srnjak - Vošca17
Srnjak - Vošca18
Srnjak - Vošca19
Srnjak - Vošca20
Srnjak - Vošca21
Srnjak - Vošca22
Srnjak - Vošca23
Srnjak - Vošca24
Srnjak - Vošca25
Srnjak - Vošca26
Srnjak - Vošca27
Srnjak - Vošca28
Srnjak - Vošca29
Srnjak - Vošca30
Srnjak - Vošca31
Srnjak - Vošca32
Srnjak - Vošca33
Srnjak - Vošca34
Srnjak - Vošca35
Srnjak - Vošca36
Srnjak - Vošca37
Srnjak - Vošca38
Srnjak - Vošca39
Srnjak - Vošca40
Srnjak - Vošca41
Srnjak - Vošca42
Srnjak - Vošca43
Srnjak - Vošca44
Srnjak - Vošca45
Srnjak - Vošca46
Srnjak - Vošca47
Srnjak - Vošca48
Srnjak - Vošca49
Srnjak - Vošca50
Srnjak - Vošca51
Srnjak - Vošca52
Srnjak - Vošca53
Srnjak - Vošca54
Srnjak - Vošca55
Srnjak - Vošca56
Srnjak - Vošca57
Srnjak - Vošca58
Srnjak - Vošca59
Srnjak - Vošca60
Srnjak - Vošca61
Srnjak - Vošca62
Srnjak - Vošca63
Srnjak - Vošca64
Srnjak - Vošca65
Srnjak - Vošca66
Srnjak - Vošca67
Srnjak - Vošca68
Srnjak - Vošca69
Srnjak - Vošca70
Srnjak - Vošca71
Srnjak - Vošca72
Srnjak - Vošca73
Srnjak - Vošca74
Srnjak - Vošca75
Srnjak - Vošca76
Diskusija o izletu Srnjak - Vošca
KarmenT7.3.2021
Čudovita pot! Prvič prehojena danes. Mislim, da je v zapisu napaka - v vrha Grpišce se spustimo proti vzhodu in ne proti zahodu.
Sicer sva si zadnji del poti do mejnega grebena nekoliko priredila - v delu zapisa, kjer je zapisano, da zadnjič prečimo gozdno cesto, sva šla kar po gozdni cesti naprej do vzletišča, nato pa strmo navzgor. Iz gozda sva prišla tik pod Grpišco. Nadaljevala po mejnem grebenu na Vošco kot je opisano.
Pot je skoraj v celoti zasnežena in do vzletišča dobro shojena. Naprej prosto po snegu, vendar je do mejnega grebena le še nekaj minut.
Začetni del je kopen. Hodi se odlično, male derezice so ostale v nahrbtniku. nasmeh
KarmenT7.3.2021
Še tole - midva sva se malo lovila kako priti do izhodišča - takoj za mostom se zavije desno, prve označbe za gostišče Srnjak so šele 100 m naprej.
Tadej8.3.2021
Hvala za opozorilo. Pravilno je proti vzhodu. Sem popravil v opisu.
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
V kolikor še nimate uporabniškega imena se morate najprej registrirati.
     
Copyright © 2006-2022 Hribi.net, Pogoji uporabe, Piškotki