Hribi.net
Hribi.netSlovenski splet
Registracija Navodila
uporabnik: geslo:  avtoprijava 
English Hrvatski Seznam gora Iskanje izletov
gorovja / KaravankeKresišče / Srednji Vrh - Kresišče
  

Srednji Vrh - Kresišče (čez Grajšco)

 
Izhodišče: Srednji Vrh (960 m)
Izhodišče Širina/Dolžina: 46,4894°N / 13,8371°E
Cilj: Kresišče (1839 m)
Ime poti: čez Grajšco
Čas hoje: 2 h 50 min
Zahtevnost: lahka neoznačena steza
Zahtevnost smučanja: delno zahtevno
Višinska razlika: 879 m
Višinska razlika po poti: 925 m
Zemljevid: Kranjska Gora 1:30.000
Priporočena oprema (poletje):
Priporočena oprema (zima): cepin, dereze
Ogledov: 12800
Ocena: 3 glasov
Število slik: 57
Število komentarjev: 20
Dostop do izhodišča:

Z avtoceste Ljubljana - Jesenice se usmerimo na izvoz Jesenice - zahod (Hrušica) in z vožnjo nadaljujemo v smeri Kranjske Gore. Ko pridemo v Gozd-Martuljek zavijemo desno v smeri Srednjega Vrha ter se po ozki in strmi cesti zapeljemo do omenjenega kraja. Ko se cesta nekoliko položi, bomo prišli do križišča večih cest in obračališča. Tu parkiramo na primernem prostoru ob križišču.

Opis poti:

Od obračališča na Srednjem Vrhu, nadaljujemo proti severu, kjer že takoj prispemo na manjše križišče. S križišča nadaljujemo po spodnji desni cesti, ki je s prometnim znakom zaprta za javni promet. Cesta se najprej rahlo spusti, nato pa se prične zložno vzpenjati mimo nekaj hiš, za katerimi se asfalt konča. Na dveh zaporednih manjših križiščih, ki se nahajata le malo nad vasjo, nadaljujemo levo, nato pa pot kar nekaj časa nadaljujemo po rahlo vzpenjajoči se cesti, katera preči večje število hudournikov, grap in potočkov. V spodnjem delu poti se nam odpre še nekaj razgleda na Martuljkovo skupino gora, nato pa cesta preide v gozd. Prvo uro hoda, se cesta zložno do zmerno vzpenja, nato pa se položi ter se nekajkrat celo nekoliko spusti. V zadnjem delu vzpona po cesti, se gozd razredči in pot nas pripelje do lovske koče Hladnik, ki se nahaja sredi večjega travnika.
Za lovsko kočo nadaljujemo levo, nas pa pot takoj pripelje na neoznačeno razpotje. Tu nadaljujemo desno v gozd ter se naprej vzpenjamo po razmeroma strmem kolovozu. Nekoliko višje prispemo do naslednjega razpotja kolovozov, kjer nadaljujemo po desnem, ki se naprej prečno vzpenja proti desni. Omenjeni kolovoz se kmalu povsem položi in nas pripelje do manjše dolinice, kjer prečimo potok Hladnik. Takoj za potočkom zavijemo levo in se nekaj časa zmerno vzpenjamo ob njem, nato pa pot preide v strnjen gozd, kjer se prične strmo vzpenjati. Ko nas po dobrih 15 minutah strmega vzpona, steza pripelje iz gozda, se le ta položi in se počasi prične izgubljati na travnatih pobočjih Grajšce. Na nekaj mestih slabše vidna pot, ki poteka po oz. ob dolini, nas višje vodi mimo napajališča za živali, dolina pa se le malo nad omenjenim napajališčem razcepi na dva dela.
Nadaljujemo po levi precej daljši in zložnejši dolini, ki se počasi obrača vse bolj v levo. Tu bomo lahko, če bomo dovolj tihi in imeli malo sreče, opazili kakšnega svizca.
Na začetku zgornjega dela Grajšce, pa postanemo pozorni, saj se nam bo na desni strani odprl lep prehod proti grebenu med Maloškim poldnevom in Kresiščem. Na primernem mestu zapustimo pot, ki vodi na Trupejevo poldne in se usmerimo desno na lažje prehoden brezpotni svet, preko katerega se v dobrih 5 minutah vzpnemo na sedelce med že prej omenjenima vrhovoma.
Ko dosežemo sedelce, se priključimo markirani avstrijski poti, mi pa ji sledimo desno v smeri Kresišča / Schwarzkogel (levo Maloško poldne in Ostra peč).
Sprva se še vzpenjamo skozi redek gozd, višje pa ga zamenja ruševje in odpirati se nam pričnejo vse lepši razgledi predvsem na Julijske Alpe. V zadnjem delu nas pot pripelje na travnata pobočja in sledi še kratek vzpon do vrha.

zemljevid poti
Ob poti: Lovska koca (1280m), Grajšca (1760m)
Priporočamo: panorama, podobni izleti, izleti z istim izhodiščem, izleti z istim ciljem
Dodaj v:    facebook    Twitter    myspace    Digg    delicious    reddit
Slike:
Srednji Vrh - kresisce1
Srednji Vrh - kresisce2
Srednji Vrh - kresisce3
Srednji Vrh - kresisce4
Srednji Vrh - kresisce5
Srednji Vrh - kresisce6
Srednji Vrh - kresisce7
Srednji Vrh - kresisce8
Srednji Vrh - kresisce9
Srednji Vrh - kresisce10
Srednji Vrh - kresisce11
Srednji Vrh - kresisce12
Srednji Vrh - kresisce13
Srednji Vrh - kresisce14
Srednji Vrh - kresisce15
Srednji Vrh - kresisce16
Srednji Vrh - kresisce17
Srednji Vrh - kresisce18
Srednji Vrh - kresisce19
Srednji Vrh - kresisce20
Srednji Vrh - kresisce21
Srednji Vrh - kresisce22
Srednji Vrh - kresisce23
Srednji Vrh - kresisce24
Srednji Vrh - kresisce25
Srednji Vrh - kresisce26
Srednji Vrh - kresisce27
Srednji Vrh - kresisce28
Srednji Vrh - kresisce29
Srednji Vrh - kresisce30
Srednji Vrh - kresisce31
Srednji Vrh - kresisce32
Srednji Vrh - kresisce33
Srednji Vrh - kresisce34
Srednji Vrh - kresisce35
Srednji Vrh - kresisce36
Srednji Vrh - kresisce37
Srednji Vrh - kresisce38
Srednji Vrh - kresisce39
Srednji Vrh - kresisce40
Srednji Vrh - kresisce41
Srednji Vrh - kresisce42
Srednji Vrh - kresisce43
Srednji Vrh - kresisce44
Srednji Vrh - kresisce45
Srednji Vrh - kresisce46
Srednji Vrh - kresisce47
Srednji Vrh - kresisce48
Srednji Vrh - kresisce49
Srednji Vrh - kresisce50
Srednji Vrh - kresisce51
Srednji Vrh - kresisce52
Srednji Vrh - kresisce53
Srednji Vrh - kresisce54
Srednji Vrh - kresisce55
Srednji Vrh - kresisce56
Srednji Vrh - kresisce57
Diskusija o izletu Srednji Vrh - Kresišče (čez Grajšco)
Biser gora     
21.3.2008
Kresišče je lep, malo obiskan razglednik v Karavankah. Priporočam krožno pot. Vzpon mimo Železnice in sestop čez Grajšco, vmes pa se povzpnemo še na Trupejevo poldne.
Otto     
26.6.2010
Včeraj sem se potikal tam okoli in sem zgrešil pot. Namesto na Srednjem vrhu sem pristal v Belci.zmeden
Drugače pa super prečenje od Trupejevega poldneva preko Maloškega do Kresišča.
Tudi ni bilo kakšnega pretiranega navala ljudi. Srečal sem le dva.
Flora1     
24.10.2010
Včeraj opravili pot vas Srednji vrh, lovska koča, Kresišče, po grebenu na Maloško poldne, do Trupejevega poldna in dol ob potoku do lovske koče in do vasi Srednji vrh. Mrzlo, a ne tako kot prejšnji teden, veter. Pot je na grebenu na mestih zasnežena, potrebna previdnost, drugače krasen ambient z rumenimi macesni in snegom. Lovci so spet nekaj streljali. eek Na Kresišču sva še srečali ljudi, naprej po grebenu in do lovske koče nikogar.
Flora1     
24.10.2010
vas Srednji Vrh zadrega
klm     
24.10.2010
domačini so vsi pravi "jagri". Nič kolikokrat se mi je že zgodilo, da sem se odpravil še pred svitom na vrhove nad Srednjim vrhom, ko sem pred ali na dvorišču katerere od koč zagledal ali pa skorajda pohodil ustreljenega gamsa, redkeje srnjad.
Flora1     
25.10.2010
Ja, ko smo se pogovarjali pri lovski koči, so pa res omenjali gamse. Pa sem mislila, da se hecajo. mežikanje
klm     
25.10.2010
..potem pa pridejo avstrijski turisti na gamsji golaž....lokalna specialiteta...zavijanje z očmi
katty     
12.9.2011
Včeraj prehodila to pot. Startali smo pri mali lovski koči v Srednjem Vrhu (slika 5), pot pa nadaljevali v desni smeri. Kolovozna pot je v začetku precej strma, po njej hodimo cca. 20-30 min. Prečkamo mali potoček, kjer se ob vračanju nazaj osvežimo. Tu se pot zoži v lepo stezico, ki se vije skozi gozd. Po kakih 15 min pridemo na čudovito planino Grajšco, kjer se naše oči in duša spočijeta ob pogledu na Julijske Alpe z Triglavom in Špikom na čelu. Razgled je zares veličasten. Tam se malo okrepčamo z borovničkami, nato pa nadaljujemo v smeri Kresišča, ki smo pravzaprav mislili, da je Trupejevo poldne. Prišli smo na sedlo, iz katerega se nam odpre pogled na Vrbsko jezero in dolino reke Drave. Pogled je zares veličasten. Da pridemo na vrh, potrebujemo še kakih 20 minutk. Tam nas čaka velik križ, vpisna knjižica brez žiga in prav prijetna klopca. Tu je pogled zares fenomenalen. Vpišemo se (kot prvi tega dne) in krenemo proti Trupejevem poldnu. Hodimo po slo-avs meji. Pot se najprej dviguje (na desni je še en vrh z velikim križemzmedenzmeden), nato spušča in nazadnje hodimo po ravnini.
Kar se lovcev tiče-te dni so še posebej dejavni, saj iščejo medveda, ki lomasti po teh koncih in ubija drobnico in govedo. Smo srečali dva, ki sta iskala tako drobnico in govedo kot tudi medveda.
Skratka, vsem, ki se odpravljate v bližnji prihodnosti po teh koncih svetujem, da ste še posebno previdni.
Srečno in lep pozdrav, Katy
Flora1     
29.11.2011
Katty, tisti vrh z velikim križem je Maloško poldne.
misika     
30.11.2011
Ta vrh, ki je rahlo odmaknjen iz grebena, se imenuje ostra peč...
http://www.hribi.net/slika.asp?gora=1158
Flora1     
30.11.2011
Ojstra peč = Nordgipfel,
Mallestiger Mittagskogel = Maloško poldne
Na sliki so zapisi pomešani.
misika     
30.11.2011
Avstrijici imajo tudi na križu na Ostri peči ta napis- Mallestiger Mittagskogel..
Maloško poldne je blizu, vrh je pa manjši travnik na katerem je mejni kamen.nasmeh
ljubitelj gora     
12.5.2013
Po tej poti sem se vračal, slika 26 do tu iz Srednjega Vrha je gozdna cesta, na novo in še naprej gre. Tu se tud preči potok, je možic. Drugače pa se pot iz Srednjega vrha zelo vleče in je kar dolga, priporočam obisk.
Edina     
31.5.2014
Rada grem po tej poti, tudi planini Grajšica in Stara planina sta izjemno lepi, razgledi pa v lepem vremenu segajo daleč, daleč. Nazaj jo običajno uberem po bližnjici. A kje? Tukaj
http://stezeinsledi.blogspot.com/2014/05/kresisce-in-trupejevo-poldne.html
fpetel1     
17.5.2015
Pred leti sem šel po tej poti na Kresišče in potem mimo Maloškega poldneva in Trupejevega poldneva. Potem do Blekove planine in navzdol. Prehodil sem že velik del slovenskih hribov, ampak ta konec mi je izjemno lep - iz grebena je lep pogled na Koroško in Martuljške hribe, lepa narava in mir. Upajmo, da tako tudi ostane.
zajko     
11.12.2016
Včeraj v čudovitem sončnem in toplem vremenu po opisani poti na Kresišče,nato na Ostro peč in Maloško poldne na sedlo med Trupejevim poldnem in Belo pečjo v dolino mimo lovske koče na Srednji vrh.Lepa tura,skupnega vzpona 1200 m in6 ur hoje.
keti1     
30.3.2017
Je bil kdo zadnje dni na Kresiscu? Je se kaj snega po dolini potoka Hladnika?
ločanka     
31.10.2017
Tole Kresišče enkratno razgledišče, nisem prej vedela, sem se gor prepričala, razgledi res veličastni. Najbrž vedo to bolj Avstrijci, saj sem le njih srečala na grebenski poti. Res čudoviti konci!
tango     
16.2.2019
Prekrasen dan za obisk tega konca. Res čudoviti razgledi na Julijce, Zahodne Julijce in čez na avstrijsko stran in Dravo s kuliso zasneženih vrhov v ozadju. Dostop neproblematičen, bil bi še dosti lažji, če bi imela krplje( od lovske koče naprej), tako pa je bil dober trening za krepitev ramenskega obroča. Na vrhu štirje turni smučarji in dva planinaca s krpljami na nogah ter midva, ki sva jih kar malo zavistno opazovalanasmeh. Sva pa neizmerno uživala. Jutri imate še čas, da skočite gor, ne bo vam žal!
tango     
19.10.2020
Napoved je bil ugodna in z ženo sva se odločila za Maloško poldne in Murnovc, a kaj ko je bilo vse prej kot lepo. Z Grajščico se je začela megla, proti Maloškemu na celo, zato sva se raje držala gazi na Kresišče. Od sedla naprej snega ene pol metra, na vrhu močan veter od razgledov pa nula. Za razgibat pa super, da o zraku ne govorim in ko bo sonce bodo macesni žareli, da bo veselje.
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Avtoprijava:
V kolikor še nimate uporabniškega imena se morate najprej registrirati
Copyright © 2006-2020 Hribi.net, Pogoji uporabe, Oglaševanje, Piškotki