Hribi.net
Hribi.net
Prijava
Prijava
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
Še niste registrirani? Registracija.
Ste pozabili geslo?
Anketa
Ali se z Blegoša (1562 m), vidi Tičarjev dom na Vršiču?
Glasuj
Gorovja / Karavanke / Kresišče / Srednji Vrh - Kresišče (čez Grajšco)

Srednji Vrh - Kresišče (čez Grajšco)

Natisni
Izhodišče: Srednji Vrh (960 m)
Širina/Dolžina: 46,4894°N 13,8371°E
Ime poti: čez Grajšco
Čas hoje: 2 h 50 min
Zahtevnost: lahka neoznačena steza
Višinska razlika: 879 m
Višinska razlika po poti: 925 m
Zemljevid: Kranjska Gora 1:30.000
Priporočena oprema (poletje):
Priporočena oprema (zima): cepin, dereze
Ogledov: 13.400
 3 osebam je objava všeč
Število slik: 57
Število komentarjev: 20
Dostop do izhodišča:
Z avtoceste Ljubljana - Jesenice se usmerimo na izvoz Jesenice - zahod (Hrušica) in z vožnjo nadaljujemo v smeri Kranjske Gore. Ko pridemo v Gozd-Martuljek zavijemo desno v smeri Srednjega Vrha ter se po ozki in strmi cesti zapeljemo do omenjenega kraja. Ko se cesta nekoliko položi, bomo prišli do križišča večih cest in obračališča. Tu parkiramo na primernem prostoru ob križišču.
Opis poti:
Od obračališča na Srednjem Vrhu, nadaljujemo proti severu, kjer že takoj prispemo na manjše križišče. S križišča nadaljujemo po spodnji desni cesti, ki je s prometnim znakom zaprta za javni promet. Cesta se najprej rahlo spusti, nato pa se prične zložno vzpenjati mimo nekaj hiš, za katerimi se asfalt konča. Na dveh zaporednih manjših križiščih, ki se nahajata le malo nad vasjo, nadaljujemo levo, nato pa pot kar nekaj časa nadaljujemo po rahlo vzpenjajoči se cesti, katera preči večje število hudournikov, grap in potočkov. V spodnjem delu poti se nam odpre še nekaj razgleda na Martuljkovo skupino gora, nato pa cesta preide v gozd. Prvo uro hoda, se cesta zložno do zmerno vzpenja, nato pa se položi ter se nekajkrat celo nekoliko spusti. V zadnjem delu vzpona po cesti, se gozd razredči in pot nas pripelje do lovske koče Hladnik, ki se nahaja sredi večjega travnika.
Za lovsko kočo nadaljujemo levo, nas pa pot takoj pripelje na neoznačeno razpotje. Tu nadaljujemo desno v gozd ter se naprej vzpenjamo po razmeroma strmem kolovozu. Nekoliko višje prispemo do naslednjega razpotja kolovozov, kjer nadaljujemo po desnem, ki se naprej prečno vzpenja proti desni. Omenjeni kolovoz se kmalu povsem položi in nas pripelje do manjše dolinice, kjer prečimo potok Hladnik. Takoj za potočkom zavijemo levo in se nekaj časa zmerno vzpenjamo ob njem, nato pa pot preide v strnjen gozd, kjer se prične strmo vzpenjati. Ko nas po dobrih 15 minutah strmega vzpona, steza pripelje iz gozda, se le ta položi in se počasi prične izgubljati na travnatih pobočjih Grajšce. Na nekaj mestih slabše vidna pot, ki poteka po oz. ob dolini, nas višje vodi mimo napajališča za živali, dolina pa se le malo nad omenjenim napajališčem razcepi na dva dela.
Nadaljujemo po levi precej daljši in zložnejši dolini, ki se počasi obrača vse bolj v levo. Tu bomo lahko, če bomo dovolj tihi in imeli malo sreče, opazili kakšnega svizca.
Na začetku zgornjega dela Grajšce, pa postanemo pozorni, saj se nam bo na desni strani odprl lep prehod proti grebenu med Maloškim poldnevom in Kresiščem. Na primernem mestu zapustimo pot, ki vodi na Trupejevo poldne in se usmerimo desno na lažje prehoden brezpotni svet, preko katerega se v dobrih 5 minutah vzpnemo na sedelce med že prej omenjenima vrhovoma.
Ko dosežemo sedelce, se priključimo markirani avstrijski poti, mi pa ji sledimo desno v smeri Kresišča / Schwarzkogel (levo Maloško poldne in Ostra peč).
Sprva se še vzpenjamo skozi redek gozd, višje pa ga zamenja ruševje in odpirati se nam pričnejo vse lepši razgledi predvsem na Julijske Alpe. V zadnjem delu nas pot pripelje na travnata pobočja in sledi še kratek vzpon do vrha.
zemljevid poti - Kresišče
Ob poti: Lovska koca (1280m), Grajšca (1760m)
Priporočamo: izleti z istega izhodišča, podobni izleti, panorama, vpisna knjiga
Slike:
Srednji Vrh - Kresišče1
Srednji Vrh - Kresišče2
Srednji Vrh - Kresišče3
Srednji Vrh - Kresišče4
Srednji Vrh - Kresišče5
Srednji Vrh - Kresišče6
Srednji Vrh - Kresišče7
Srednji Vrh - Kresišče8
Srednji Vrh - Kresišče9
Srednji Vrh - Kresišče10
Srednji Vrh - Kresišče11
Srednji Vrh - Kresišče12
Srednji Vrh - Kresišče13
Srednji Vrh - Kresišče14
Srednji Vrh - Kresišče15
Srednji Vrh - Kresišče16
Srednji Vrh - Kresišče17
Srednji Vrh - Kresišče18
Srednji Vrh - Kresišče19
Srednji Vrh - Kresišče20
Srednji Vrh - Kresišče21
Srednji Vrh - Kresišče22
Srednji Vrh - Kresišče23
Srednji Vrh - Kresišče24
Srednji Vrh - Kresišče25
Srednji Vrh - Kresišče26
Srednji Vrh - Kresišče27
Srednji Vrh - Kresišče28
Srednji Vrh - Kresišče29
Srednji Vrh - Kresišče30
Srednji Vrh - Kresišče31
Srednji Vrh - Kresišče32
Srednji Vrh - Kresišče33
Srednji Vrh - Kresišče34
Srednji Vrh - Kresišče35
Srednji Vrh - Kresišče36
Srednji Vrh - Kresišče37
Srednji Vrh - Kresišče38
Srednji Vrh - Kresišče39
Srednji Vrh - Kresišče40
Srednji Vrh - Kresišče41
Srednji Vrh - Kresišče42
Srednji Vrh - Kresišče43
Srednji Vrh - Kresišče44
Srednji Vrh - Kresišče45
Srednji Vrh - Kresišče46
Srednji Vrh - Kresišče47
Srednji Vrh - Kresišče48
Srednji Vrh - Kresišče49
Srednji Vrh - Kresišče50
Srednji Vrh - Kresišče51
Srednji Vrh - Kresišče52
Srednji Vrh - Kresišče53
Srednji Vrh - Kresišče54
Srednji Vrh - Kresišče55
Srednji Vrh - Kresišče56
Srednji Vrh - Kresišče57
Diskusija o izletu Srednji Vrh - Kresišče (čez Grajšco)
Biser gora21.3.2008
Kresišče je lep, malo obiskan razglednik v Karavankah. Priporočam krožno pot. Vzpon mimo Železnice in sestop čez Grajšco, vmes pa se povzpnemo še na Trupejevo poldne.
Otto26.6.2010
Včeraj sem se potikal tam okoli in sem zgrešil pot. Namesto na Srednjem vrhu sem pristal v Belci.zmeden
Drugače pa super prečenje od Trupejevega poldneva preko Maloškega do Kresišča.
Tudi ni bilo kakšnega pretiranega navala ljudi. Srečal sem le dva.
Flora124.10.2010
Včeraj opravili pot vas Srednji vrh, lovska koča, Kresišče, po grebenu na Maloško poldne, do Trupejevega poldna in dol ob potoku do lovske koče in do vasi Srednji vrh. Mrzlo, a ne tako kot prejšnji teden, veter. Pot je na grebenu na mestih zasnežena, potrebna previdnost, drugače krasen ambient z rumenimi macesni in snegom. Lovci so spet nekaj streljali. eek Na Kresišču sva še srečali ljudi, naprej po grebenu in do lovske koče nikogar.
Flora124.10.2010
vas Srednji Vrh zadrega
klm24.10.2010
domačini so vsi pravi "jagri". Nič kolikokrat se mi je že zgodilo, da sem se odpravil še pred svitom na vrhove nad Srednjim vrhom, ko sem pred ali na dvorišču katerere od koč zagledal ali pa skorajda pohodil ustreljenega gamsa, redkeje srnjad.
Flora125.10.2010
Ja, ko smo se pogovarjali pri lovski koči, so pa res omenjali gamse. Pa sem mislila, da se hecajo. mežikanje
klm25.10.2010
..potem pa pridejo avstrijski turisti na gamsji golaž....lokalna specialiteta...zavijanje z očmi
katty12.9.2011
Včeraj prehodila to pot. Startali smo pri mali lovski koči v Srednjem Vrhu (slika 5), pot pa nadaljevali v desni smeri. Kolovozna pot je v začetku precej strma, po njej hodimo cca. 20-30 min. Prečkamo mali potoček, kjer se ob vračanju nazaj osvežimo. Tu se pot zoži v lepo stezico, ki se vije skozi gozd. Po kakih 15 min pridemo na čudovito planino Grajšco, kjer se naše oči in duša spočijeta ob pogledu na Julijske Alpe z Triglavom in Špikom na čelu. Razgled je zares veličasten. Tam se malo okrepčamo z borovničkami, nato pa nadaljujemo v smeri Kresišča, ki smo pravzaprav mislili, da je Trupejevo poldne. Prišli smo na sedlo, iz katerega se nam odpre pogled na Vrbsko jezero in dolino reke Drave. Pogled je zares veličasten. Da pridemo na vrh, potrebujemo še kakih 20 minutk. Tam nas čaka velik križ, vpisna knjižica brez žiga in prav prijetna klopca. Tu je pogled zares fenomenalen. Vpišemo se (kot prvi tega dne) in krenemo proti Trupejevem poldnu. Hodimo po slo-avs meji. Pot se najprej dviguje (na desni je še en vrh z velikim križemzmedenzmeden), nato spušča in nazadnje hodimo po ravnini.
Kar se lovcev tiče-te dni so še posebej dejavni, saj iščejo medveda, ki lomasti po teh koncih in ubija drobnico in govedo. Smo srečali dva, ki sta iskala tako drobnico in govedo kot tudi medveda.
Skratka, vsem, ki se odpravljate v bližnji prihodnosti po teh koncih svetujem, da ste še posebno previdni.
Srečno in lep pozdrav, Katy
Flora129.11.2011
Katty, tisti vrh z velikim križem je Maloško poldne.
misika30.11.2011
Ta vrh, ki je rahlo odmaknjen iz grebena, se imenuje ostra peč...
http://www.hribi.net/slika.asp?gora=1158
Flora130.11.2011
Ojstra peč = Nordgipfel,
Mallestiger Mittagskogel = Maloško poldne
Na sliki so zapisi pomešani.
misika30.11.2011
Avstrijici imajo tudi na križu na Ostri peči ta napis- Mallestiger Mittagskogel..
Maloško poldne je blizu, vrh je pa manjši travnik na katerem je mejni kamen.nasmeh
ljubitelj gora12.5.2013
Po tej poti sem se vračal, slika 26 do tu iz Srednjega Vrha je gozdna cesta, na novo in še naprej gre. Tu se tud preči potok, je možic. Drugače pa se pot iz Srednjega vrha zelo vleče in je kar dolga, priporočam obisk.
Edina31.5.2014
Rada grem po tej poti, tudi planini Grajšica in Stara planina sta izjemno lepi, razgledi pa v lepem vremenu segajo daleč, daleč. Nazaj jo običajno uberem po bližnjici. A kje? Tukaj
http://stezeinsledi.blogspot.com/2014/05/kresisce-in-trupejevo-poldne.html
fpetel117.5.2015
Pred leti sem šel po tej poti na Kresišče in potem mimo Maloškega poldneva in Trupejevega poldneva. Potem do Blekove planine in navzdol. Prehodil sem že velik del slovenskih hribov, ampak ta konec mi je izjemno lep - iz grebena je lep pogled na Koroško in Martuljške hribe, lepa narava in mir. Upajmo, da tako tudi ostane.
zajko11.12.2016
Včeraj v čudovitem sončnem in toplem vremenu po opisani poti na Kresišče,nato na Ostro peč in Maloško poldne na sedlo med Trupejevim poldnem in Belo pečjo v dolino mimo lovske koče na Srednji vrh.Lepa tura,skupnega vzpona 1200 m in6 ur hoje.
keti130.3.2017
Je bil kdo zadnje dni na Kresiscu? Je se kaj snega po dolini potoka Hladnika?
ločanka31.10.2017
Tole Kresišče enkratno razgledišče, nisem prej vedela, sem se gor prepričala, razgledi res veličastni. Najbrž vedo to bolj Avstrijci, saj sem le njih srečala na grebenski poti. Res čudoviti konci!
tango16.2.2019
Prekrasen dan za obisk tega konca. Res čudoviti razgledi na Julijce, Zahodne Julijce in čez na avstrijsko stran in Dravo s kuliso zasneženih vrhov v ozadju. Dostop neproblematičen, bil bi še dosti lažji, če bi imela krplje( od lovske koče naprej), tako pa je bil dober trening za krepitev ramenskega obroča. Na vrhu štirje turni smučarji in dva planinaca s krpljami na nogah ter midva, ki sva jih kar malo zavistno opazovalanasmeh. Sva pa neizmerno uživala. Jutri imate še čas, da skočite gor, ne bo vam žal!
tango19.10.2020
Napoved je bil ugodna in z ženo sva se odločila za Maloško poldne in Murnovc, a kaj ko je bilo vse prej kot lepo. Z Grajščico se je začela megla, proti Maloškemu na celo, zato sva se raje držala gazi na Kresišče. Od sedla naprej snega ene pol metra, na vrhu močan veter od razgledov pa nula. Za razgibat pa super, da o zraku ne govorim in ko bo sonce bodo macesni žareli, da bo veselje.
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
V kolikor še nimate uporabniškega imena se morate najprej registrirati.
     
Copyright © 2006-2021 Hribi.net, Pogoji uporabe, Piškotki