Hribi.net
Hribi.net
Prijava
Prijava
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
Še niste registrirani? Registracija.
Ste pozabili geslo?
Anketa
Katera od naštetih gora je najvišja?
Glasuj
Gorovja / Goriško, Notranjsko in Snežniško hribovje / Lašček / Srednji Lokovec - Lašček (skozi Novo Mesto)

Srednji Lokovec - Lašček (skozi Novo Mesto)

Natisni
Izhodišče: Srednji Lokovec (913 m)
Širina/Dolžina: 46,0468°N 13,7678°E
Ime poti: skozi Novo Mesto
Čas hoje: 1 h 45 min
Zahtevnost: lahka označena pot
Višinska razlika: 158 m
Višinska razlika po poti: 158 m
Zemljevid:
Priporočena oprema (poletje):
Priporočena oprema (zima):
Avtor: SuzanaM
Ogledov: 5.199
 4 osebam je objava všeč
Število slik: 106
Število komentarjev: 0
Dostop do izhodišča:
Veliko poti nas pripelje na lepo in večinoma prezrto Banjško planoto, katere najvišji vrh je Lašček.
Na skrajnem vzhodnem in najvišjem delu Banjške planote, tik ob robu nad Čepovansko dolino, se v ozkem pasu razprostira Lokovec. Ena izmed najdaljših in najbolj prostranih slovenskih vasi z manjšimi zaselki in samotnimi domačijami združuje tri Lokovce: Dolenji, Srednji in Gorenji Lokovec. Naše izhodišče je pri cerkvi v Srednjem Lokovcu, do katerega se lahko pripeljemo:
- iz Nove Gorice preko Banjšic ali Čepovana,
- iz Kanala preko Kanalskega Vrha in Banjšic ali preko Avč, Levpe in Kala nad Kanalom.
- iz Mosta na Soči preko Čepovana ali Kala nad Kanalom.
Tisti bolj pustolovskega duha pa se lahko pripeljete tudi iz Dolenje Trebuše.

a) Iz Nova Gorice sledimo oznakam za Bovec-Tolmin in nadaljujemo po Solkanski obvoznici oziroma, se zapeljemo skozi Novo Gorico do Solkana. V semaforiziranem križišču, nad pokopališčem v Solkanu, nadaljujemo v smeri Čepovan, Lokve in Sv. Gora po cesti, ki se vzpenja mimo kamnoloma. Kmalu za odcepom za Sv. Goro se levo odcepi cesta za Čepovan, Banjšice in Grgar, naravnost pa se cesta nadaljuje na Trnovo in Lokve. Z vožnjo nadaljujemo levo do Grgarja, kjer imamo dve možnosti: lahko zavijemo levo za Banjšice ali desno za Čepovan. Cesta preko Čepovana je slaba 2 km krajša, vendar je preko Banjšic veliko bolj razgledna, saj se nam ob dobri vidljivosti odpre prekrasen razgled na Julijske Alpe. Iz Čepovana nadaljujemo v smeri Banjšic in se po 3 km pripeljemo do Srednjega Lokovca. Iz Banjšic nadaljujemo v smeri Čepovana in po dobrih 5 km prispemo v Srednji Lokovec.
Nova Gorica – Čepovan – Sr. Lokovec: 24 km, Nova Gorica – Banjšice - Sr. Lokovec: 26 km.

b) Iz Kanala (iz smeri Nove Gorice je odcep malo pred Kanalom) se zapeljemo do Kanalskega vrha, kjer si lahko ogledamo ogromen bazen (15 ha) črpalne hidroelektrarne Avče, in nadaljujemo preko Bat in Banjšic do Srednjega Lokovca (22 km).

c) Iz Mosta na Soči nadaljujemo v smeri Cerkno, Idrija, Podbrdo do železniške postaje in sledimo cesti za Čepovan in Lokve. Strma, ovinkasta cesta nas pripelje do Čepovana, po še 3 km pa pridemo do Srednjega Lokovca. Most na Soči – Čepovan: 15,5 km, Čepovan - Sr. Lokovec: 3 km.
Opis poti:
Pot je nezahtevna, saj je na njej le nekaj krajših vzponov. Večinoma poteka po opuščenih kolovozih, med samotnimi zaselki in po gozdu. Najbolj primeren čas za obisk je od jeseni do pomladi, poleti je lahko zelo vroče, poti pa se hitro zarastejo. Pot je dobro markirana, vendar moramo biti zaradi neštetih razpotij zelo pozorni, da ne zaidemo. Če dolgo ne vidimo nobene markacije, zagotovo nismo na pravi poti. Prvi obisk ni priporočljiv v snežnih razmerah, saj pot velikokrat ni shojena, zaradi talnih markacij pod snegom in številnih razpotij pa bi težko našli pravo smer. Orientacija je kar zahtevna.

Pri cerkvi v Srednjem Lokovcu prečkamo cesto in nadaljujemo po kolovozu, ki se vzpenja mimo športnega igrišča in hiše, v kateri je Mali muzej kovaštva in stalna razstava o življenju in delu v Lokovcu rojenega škofa Metoda Piriha. Po krajšem strmejšem vzponu se pot v bolj zložnem vzponu nadaljuje skozi gozd. Pozorno sledimo markacijam. Na prvem razpotju takoj po prihodu v gozd zavijemo levo, kasneje, ko se pot položi, pa desno. Po približno 10-15 minutah nas kolovoz pripelje do asfaltirane ceste, po kateri nadaljujemo levo s krajšim vzponom po cesti. Asfalt se konča v križišču, kjer je oznaka za spominsko ploščo. Nadaljujemo po desni makadamski cesti. Pot se skoraj povsem položi in nas mimo skupine hiš pripelje do naslednjega razpotja, kjer zopet nadaljujemo desno in v rahlem spustu po makadamski cesti pridemo do zaselka Novo Mesto. Nadaljujemo po makadamski cesti skozi zaselek in naprej po desni širši cesti mimo večje domačije. Še naprej sledimo makadamski cesti, ki se rahlo spušča do naslednjega razpotja, kjer se nam z leve priključi kolovoz, cesta pa zavije desno. Na tem razpotju nas markacija na telefonskem drogu usmerimo na stezo, ki se s ceste v levo prečno vzpne v gozd. Lahko bi nadaljevali tudi po kolovozu levo in se priključili na pot iz Sr. Lokovca skozi Raštelo (možnost krajšanja krožne poti ob povratku).

Pot se skozi gozd zmerno vzpenja do nekaj porušenih hiš in se še naprej vzpenja do manjše jase, ki jo prečimo in se pričnemo spuščati skozi gozd. Pozorno sledimo markacijam in na razpotju nadaljujemo po levem kolovozu. Po krajšem spustu bomo prišli do mogočne samotne domačije z lepim kamnitim portalom. Steza nas popelje mimo hiše in po levi strani obhodi manjšo vrtačo. V gozdu se prične steza prečno spuščati (naravnost oz. levo navzgor se pride do nove hiše), vse dokler ne doseže manjšega kolovoza, po katerem se pričnemo vzpenjati v levo. Po nekaj minutah pridemo do naslednjega slabše označenega razpotja, kjer nadaljujemo z vzponom v levo. Kolovoz se razširi in nas po krajšem vzponu pripelje iz gozda. Markacija na drevesu nas vodi naravnost čez s travo poraslo pobočje, kolovoz, ki zavije levo, pa pelje do manjše obnovljene hiše. Po krajšem vzponu nadaljujemo po levem robu zaraščenega travnika (desno bomo videli ostanke hiše). Nadaljujemo po zatravljeni poti, ki se prične kmalu spuščati, nato pa zavije levo v gozd in se razširi v ožji kolovoz. Ta se sprva spušča, nato pa zavije levo, in se po par korakih prične vzpenjati v desno. Kmalu nas pripelje iz gozda, kjer na razpotju nadaljujemo desno in nadaljujemo s hojo po manj gosto poraščenem terenu. Po krajšem vzponu se prične pot spuščati in nas pripelje do asfaltirane ceste. Pred seboj bomo videli samotno domačijo, ki je tik pod vrhom hriba. Kratek čas nadaljujemo z vzponom po cesti v smeri domačije, na ovinku pa zavijemo levo, na slabšo makadamsko pot, in po nekaj korakih prispemo do večjega obračališča. Makadamska cesta zavije levo (če bi nadaljevali v tej smeri, bi se priključili na pot iz Sr. Lokovca skozi Raštelo), mi pa nadaljujemo desno, in se po stezi, ki gre skozi vrata pašne ograde, vzpnemo po levem robu večje vrtače. Po krajšem vzponu se priključimo na pot, ki pripelje od hiše na naši desni. Nadaljujemo levo in kmalu prispemo do naslednjega razpotja. Oznake nas usmerijo desno v gozd, naravnost pa bi prišli na pot iz Sr. Lokovca skozi Raštelo. Po 10-ih minutah strmega vzpona skozi gozd dosežemo razgledni travnati vrh Laščka.

V dobri vidljivosti se nam odprejo širni razgledi. Od Tržaškega zaliva na jugu, Furlanije in Dolomitov na zahodu, na severu pa kraljujejo Julijske Alpe z Matajurjem, Kaninskim pogorjem, Krnom in vencem Tolminskih in Spodnje Bohinjskimi gora, za katerimi kraljuje Triglav. Le proti vzhodu nam drevesa zastirajo razgled na Škofjeloško hribovje in Porezen.

V dolino se lahko opravimo po poti skozi Raštelo in tako opravimo lep krožen pohod. Z vrha sledimo oznakam za Lokovec – cerkev (1,45 h) in nadaljujemo s hojo po z gozdom poraščenem grebenu do razpotja, kjer zavijemo levo in sledimo oznakam za Lokovec - cerkev.
zemljevid poti - Lašček
Priporočamo: izleti z istega izhodišča, podobni izleti, panorama
Slike:
Srednji Lokovec - Lašček1
Srednji Lokovec - Lašček2
Srednji Lokovec - Lašček3
Srednji Lokovec - Lašček4
Srednji Lokovec - Lašček5
Srednji Lokovec - Lašček6
Srednji Lokovec - Lašček7
Srednji Lokovec - Lašček8
Srednji Lokovec - Lašček9
Srednji Lokovec - Lašček10
Srednji Lokovec - Lašček11
Srednji Lokovec - Lašček12
Srednji Lokovec - Lašček13
Srednji Lokovec - Lašček14
Srednji Lokovec - Lašček15
Srednji Lokovec - Lašček16
Srednji Lokovec - Lašček17
Srednji Lokovec - Lašček18
Srednji Lokovec - Lašček19
Srednji Lokovec - Lašček20
Srednji Lokovec - Lašček21
Srednji Lokovec - Lašček22
Srednji Lokovec - Lašček23
Srednji Lokovec - Lašček24
Srednji Lokovec - Lašček25
Srednji Lokovec - Lašček26
Srednji Lokovec - Lašček27
Srednji Lokovec - Lašček28
Srednji Lokovec - Lašček29
Srednji Lokovec - Lašček30
Srednji Lokovec - Lašček31
Srednji Lokovec - Lašček32
Srednji Lokovec - Lašček33
Srednji Lokovec - Lašček34
Srednji Lokovec - Lašček35
Srednji Lokovec - Lašček36
Srednji Lokovec - Lašček37
Srednji Lokovec - Lašček38
Srednji Lokovec - Lašček39
Srednji Lokovec - Lašček40
Srednji Lokovec - Lašček41
Srednji Lokovec - Lašček42
Srednji Lokovec - Lašček43
Srednji Lokovec - Lašček44
Srednji Lokovec - Lašček45
Srednji Lokovec - Lašček46
Srednji Lokovec - Lašček47
Srednji Lokovec - Lašček48
Srednji Lokovec - Lašček49
Srednji Lokovec - Lašček50
Srednji Lokovec - Lašček51
Srednji Lokovec - Lašček52
Srednji Lokovec - Lašček53
Srednji Lokovec - Lašček54
Srednji Lokovec - Lašček55
Srednji Lokovec - Lašček56
Srednji Lokovec - Lašček57
Srednji Lokovec - Lašček58
Srednji Lokovec - Lašček59
Srednji Lokovec - Lašček60
Srednji Lokovec - Lašček61
Srednji Lokovec - Lašček62
Srednji Lokovec - Lašček63
Srednji Lokovec - Lašček64
Srednji Lokovec - Lašček65
Srednji Lokovec - Lašček66
Srednji Lokovec - Lašček67
Srednji Lokovec - Lašček68
Srednji Lokovec - Lašček69
Srednji Lokovec - Lašček70
Srednji Lokovec - Lašček71
Srednji Lokovec - Lašček72
Srednji Lokovec - Lašček73
Srednji Lokovec - Lašček74
Srednji Lokovec - Lašček75
Srednji Lokovec - Lašček76
Srednji Lokovec - Lašček77
Srednji Lokovec - Lašček78
Srednji Lokovec - Lašček79
Srednji Lokovec - Lašček80
Srednji Lokovec - Lašček81
Srednji Lokovec - Lašček82
Srednji Lokovec - Lašček83
Srednji Lokovec - Lašček84
Srednji Lokovec - Lašček85
Srednji Lokovec - Lašček86
Srednji Lokovec - Lašček87
Srednji Lokovec - Lašček88
Srednji Lokovec - Lašček89
Srednji Lokovec - Lašček90
Srednji Lokovec - Lašček91
Srednji Lokovec - Lašček92
Srednji Lokovec - Lašček93
Srednji Lokovec - Lašček94
Srednji Lokovec - Lašček95
Srednji Lokovec - Lašček96
Srednji Lokovec - Lašček97
Srednji Lokovec - Lašček98
Srednji Lokovec - Lašček99
Srednji Lokovec - Lašček100
Srednji Lokovec - Lašček101
Srednji Lokovec - Lašček102
Srednji Lokovec - Lašček103
Srednji Lokovec - Lašček104
Srednji Lokovec - Lašček105
Srednji Lokovec - Lašček106
Diskusija o izletu Srednji Lokovec - Lašček (skozi Novo Mesto)
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
V kolikor še nimate uporabniškega imena se morate najprej registrirati.
     
Copyright © 2006-2022 Hribi.net, Pogoji uporabe, Piškotki