Hribi.net
Hribi.net
Prijava
Prijava
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
Še niste registrirani? Registracija.
Ste pozabili geslo?
Anketa
Ali ste že bili na Plačkem vrhu (510 m)?
Glasuj
Gorovja / Pohorje, Dravinjske gorice in Haloze / Izvir reke Pake / Srednji Dolič (gostišče Repolusk) - Izvir reke Pake (Tematska pot od Hude luknje do izvira Reke Pake)

Srednji Dolič (gostišče Repolusk) - Izvir reke Pake (Tematska pot od Hude luknje do izvira Reke Pake)

Natisni
Izhodišče: Srednji Dolič (gostišče Repolusk) (559 m)
Ime poti: Tematska pot od Hude luknje do izvira Reke Pake
Čas hoje: 3 h
Zahtevnost: lahka označena pot
Višinska razlika: 853 m
Višinska razlika po poti: 853 m
Zemljevid: Zahodni del Pohorja
Priporočena oprema (poletje):
Priporočena oprema (zima):
Avtor: hdjuheri
Ogledov: 6.060
 1 osebi je objava všeč
Število slik: 0
Število komentarjev: 3
Dostop do izhodišča:
a) Iz smeri Arja Vas - Velenje: S ceste Velenje - Slovenj Gradec, v kraju Gornji Dolič zavijemo desno (če prihajamo iz Slovenj Gradca pa levo) proti Vitanju. Po 2 km prispemo v kraj Srednji Dolič, na desni je gostišče Repolusk. Na parkirnem prostoru pri gostišču pustimo vozilo. Ob parkirišču je postavljena tabla z zemljevidom poti in opisom znamenitosti ob poti.
b) Iz smeri Slovenske Konjice - Vitanje: Iz Slovenskih Konjic vozimo v smeri proti Celju in v kraju Stranice, v rondoju, zavijemo desno proti Vitanju. Cesti sledimo do Vitanja in v središču kraja zavijemo desno proti Doliču. Po 10 km prispemo do Srednjega Doliča in omenjenega gostišča, kjer pustimo vozilo.
Opis poti:
Smerokaz na tabli nas usmeri preko glavne ceste po vaški asfaltni cesti, kateri sledimo do konca naselja. Tam nas oznake usmerijo na stezo ob gozdu, ki nas privede do kmetije Češovnik. Mimo gospodarskega poslopja stopimo na makadamsko cesto, ki se zlagoma vzpenja in pelje mimo Lovskega doma in dveh domačij. Pri drugi kmetiji nas oznake usmerijo naravnost na kolovoz skozi gozd do travnika pod kmetijo Krpač. Sledimo stezi ob robu gozda do manjšega sedla, od koder vidimo prve pohorske kmetije razloženega naselja Paka. Prečkamo potoček, izberemo desno pot čez travnik in po parih minutah hoje pridemo do obnovljene, več kot 300 let stare pohorske hiše, pri Trmodu. Od tu nadaljujemo po cesti mimo dveh kapelic do asfaltne ceste in kmetije pri Ošlaku. Smo na višini 940 m. Za nami se odpre lep razgled na hribovje vse od Boča na jugovzhodu in Uršlje gore na zahodu, v ozadju se dviga gorovje Kamniško Savinjskih Alp. Do sem smo potrebovali eno uro. Nadaljujemo po cesti in po nekaj minutah hoje pridemo do odcepa v levo k zadnji kmetiji Zlodej, ki jo obidemo po desni strani in po kolovozu preidemo v gozd do potoka (pozneje reka Paka). Nadaljujemo ob vodi po gozdnih vlakah in stezah vse do izvira. Pot je razgibana, zdaj strma, mestoma položna. Prav tak je tudi tok vode. Na strmih delih je živahna, preskakuje skalne bloke in se umiri v tolmunih pod njimi. Ob prečkanjih potoka opazimo raznovrstnost pohorskih kamnin (gnajs, tonalit, škriljevec). Na gozdnih jasah, nekdaj pašnikih, je značilna trava volk. Na travnikih najdemo rastišča orhidej in kukavičevk, ter drugih zaščitenih rastlin - arnika, panonski svišč, baldrijan. Vzpenjamo se v osrčje pohorskih gozdov, kjer lahko srečamo jelena ali gamsa, v jutranji tišini pa celo divjega petelina ali ruševca. Po dobri uri hoje pridemo do gozdne ceste, jo prečkamo in sledimo oznakam na stezo, ki se ob močvirnatem predelu, poraščenem z različno travo, v okljukih vzpenja v hrib. Strmina ne popusti vse do izvira na višini 1422 m. Za celotno pot do izvira v kopnih razmerah porabimo dve uri in pol, pozimi nekaj več, odvisno od količine snega. Obisk pozimi je posebno doživetje.
Vrnemo se lahko po isti poti ali pa izberemo lažjo. Od izvira sledimo kolovozu proti zahodu, po katerem se spustimo do gozdne ceste. Na drugi strani ceste poiščemo stezo, katera se spušča skozi gozd do večjega travnika, ki ga obhodimo po zgornjem robu do kolovoza, po katerem se spustimo do kmetije, mimo katere pridemo na asfaltno cesto, po kateri smo se prej vzpenjali. Nadaljujemo po poti pristopa vse do izhodišča.
Čas hoje: vzpon 3 ure; Sestop 2 uri.
zemljevid poti - Izvir reke Pake
Ob poti: Gostišče Repolusk (559m), Stara kmetija Trmod (900m), Zadnja kmetija Zlodej (990m)
Priporočamo: podobni izleti
Slike:
Diskusija o izletu Srednji Dolič (gostišče Repolusk) - Izvir reke Pake (Tematska pot od Hude luknje do izvira Reke Pake)
eka&me29. 10. 2017
Danes sva obiskala izvir reke Pake. Morava pohvaliti oskrbnike poti. Vse je vzorno urejeno. Škoda, da je obiska bolj malo. Pot je lepa in jo priporočam, da jo obiščete.
Loerst11. 08. 2019
Zanima me, če je pot v celotni dolžini označena oz. če bo tudi tistim, ki bomo šli prvič očitno, kje poteka?

Na karti vidim, da je pod Volovico 6 potočkov, ki se potem v neki točki vsi združijo v Pako. Je to kaj označeno kateri od njih je proglašen za uraden izvir? Saj ne, da bi bilo tako strašno pomembno, ampak če že gremo do izvira Pake bi bilo fino, če bi šli do pravega. nasmeh
VanSims4. 05. 2020
Da, pot je v celoti označena in to odlično! Glede na to, da oznake niso standardne Knafeljčeve, bi rekel da to ni markiralo uradno PD in bi se njihovi markacisti morali priti sem učiti kako se markira poti v nižje in sredogorju. Očitno se da dobro narediti!

Kateri je uraden izvir sicer ne vem. Tudi ne, kje bi bilo ostalih pet izvirov. Pot pripelje do enega samega, ki je verjetno tisti 'uraden'

Se pa pot nadaljuje (kot označeno pri izviru) še naprej na Roglo in če bi to vedel bi načrtoval izlet še naprej in se morda spustil po markirani do Mislinje, od tam pa s kolesom nazaj do Doliča oz. do izhodišča. Tudi peš ne more biti daleč, max. 5 km (po kolesarski stezi do križišča na glavni cesti kake 3 km, potem pa še po cesti kake 2 km).

Lahko se tudi pripeljete z avtom do vasi Paka (parkirate na koncu vasi ko se cesta spusti, na ovinku malo pred tablo ki označuje začetek sosednje občine Vitanje - ali se sme parkirati ne vem, nič pa ne piše da ne, čeprav je mesta bolj malo) in tako prišparate kako uro in pol dokaj nezanimive hoje po kolovozih, asfaltu, makadamu in mimo kmetij. Od Pake naprej pa je čudovita gozdna pot, speljana ob sami Paki (tam še potočku) do izvira.

Vse skupaj od Doliča traja pot dejansko nekje slabe tri ure, čeprav me je domačin pri Repolusku strašil s 4 - 5 urami in 20 km hoje! eek Označena je tudi povratna pot, jaz sem prišeh nazaj na prvotno malo nad začetkom gozdne poti nad vasico Paka

Kmetija Zlodej! No, saj veste na koga sem se spomnil. Bil je iz Štajerske, vem...
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
V kolikor še nimate uporabniškega imena se morate najprej registrirati.
     
Copyright © 2006-2024 Hribi.net, Pogoji uporabe, Piškotki