Hribi.net
Hribi.net
Prijava
Prijava
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
Še niste registrirani? Registracija.
Ste pozabili geslo?
Anketa
Kje se nahaja Nagnoj (1193 m)?
Glasuj
Gorovja / Julijske Alpe / Vodnikov dom na Velem polju / Srednja vas - Vodnikov dom na Velem polju (Za Ribnico in čez planino Spodnji Tosc)

Srednja vas - Vodnikov dom na Velem polju (Za Ribnico in čez planino Spodnji Tosc)

Natisni
Izhodišče: Srednja vas (583 m)
Širina/Dolžina: 46,2975°N 13,9231°E
Ime poti: Za Ribnico in čez planino Spodnji Tosc
Čas hoje: 5 h
Zahtevnost: zahtevna označena pot
Višinska razlika: 1234 m
Višinska razlika po poti: 1400 m
Zemljevid: TNP 1:50.000
Priporočena oprema (poletje): čelada
Priporočena oprema (zima): čelada, cepin, dereze
Ogledov: 1.100
 1 osebi je objava všeč
Število slik: 94
Število komentarjev: 0
Dostop do izhodišča:
Z avtoceste Ljubljana - Jesenice se usmerimo na izvoz Lesce in cesti sledimo proti Bledu in naprej proti Bohinjski Bistrici. Le malo pred Bohinjsko Bistrico, pri naselju Bitnje, nadaljujemo ostro desno v smeri Pokljuke. Po krajšem vzponu se cesta položi in nas hitro pripelje v Zgornjo Bohinjsko dolino. Tu v križišču nadaljujemo levo (desno Pokljuka) in cesti naprej sledimo do Srednje vasi. Tu v drugem delu vasi opazimo oznake za cerkev sv. Martina, ki nas usmerijo desno na ožjo in precej strmo cesto, po kateri nato hitro prispemo do cerkve in osnovne šole. Parkiramo na primernem mestu ob šoli ali cerkvi.
Opis poti:
S parkirišča pri cerkvi se v nekaj korakih spustimo do osnovne šole, od tam pa nadaljujemo v smeri razglednika na Kresu. Pot naprej nas vodi po ožji asfaltni cesti, po kateri hitro prispemo do večjega vodohrana, kjer opazimo oznake za Uskovnico. Nadaljujemo po kolovozu, ki preide v gozd, na desnem ovinku pa prehodno stopimo iz gozda in odpre se nam lep pogled na Rudnico in del Zgornje Bohinjske doline. Nadaljujemo po kolovozu, ki nas vodi skozi nekoliko ožji prehod, nato pa v prečnem vzponu do mesta, kjer dosežemo cesto, ki vodi na Uskovnico. Cesto dosežemo ravno na lepo urejenem razgledišču na Kresu, s katerega se nam odpre pogled proti Srednji vasi, Zgornji Bohinjski dolini ter Spodnjim Bohinjskim goram v ozadju. Kratek čas nadaljujemo po cesti, nato pa nas na koncu blagega levega ovinka oznake za Uskovnico usmerijo desno na kolovoz, ki nas vodi skozi gozd, pas grmičevja, višje pa ponovno skozi gozd. Nekaj minut višje ponovno dosežemo makadamsko cesto, a tokrat jo takoj zapustimo, saj še naprej nadaljujemo v smeri pešpoti na Uskovnico. Kolovoz se kmalu razcepi, mi pa nadaljujemo po levem, kjer na drogu el. napeljave opazimo markacijo. Nekaj časa nadaljujemo ob el. napeljavi ter sledimo markacijam. Kmalu se v levo odcepi pot, ki vodi na Uskovnico čez Lom, mi pa nadaljujemo po poti, ki zavije nekoliko desno in preide na strma pobočja predela imenovanega Za Ribnico (Ribnica je potok globoko pod nami). Višje dosežemo novejši kolovoz oz. vlako ter ji sledimo desno. Novejša vlaka se po nekaj minutah konča pot pa še naprej preči pobočja proti desni. Nekoliko naprej na manjšem razpotju nadaljujemo po levi zgornji poti, ob kateri so oznake za Uskovnico in katera je vidno bolj uhojena. V nadaljevanju se nekoliko strmeje vzpenjamo po poti, s katere se nekoliko višje odcepi neoznačena pot proti Lomu (na tabli piše "sir, skuta, mleko in še").
Ponovno nadaljujemo v smeri Uskovnice, nato pa v nekaj minutah dosežemo makadamsko cesto (cesto dosežemo na delu, kjer je že zaprta za javni promet), kateri sledimo v desno. Ko stopimo na cesto se priključimo poti iz Stare Fužine, poti iz Srednje vasi čez Lom in poti od izhodišča oz. parkirišča Lom. Zložna makadamska cesta nas hitro pripelje do vikendic na Uskovnici, nato pa jo le malo za koritom z vodo zapustimo in nadaljujemo levo na kolovoz v smeri Koče na Uskovnici. Po približno 50 metrih vzpona po kolovozu dosežemo Kočo na Uskovnici.
Od koče nadaljujemo v smeri Tosca, Draškega vrha, Viševnika, Vodnikovega doma, Rudnega polja in Praprotnice po poti, ki najprej preči pašno ograjo, nato pa se hitro priključi makadamski cesti, kateri sledimo v desno. Cesta nas nato vodi med grbinastimi travniki, nato pa za prečenjem naslednje ograje hitro prispemo do križišča oz. razpotja ob kapelici Marije Kraljice Miru na Uskovnici.
Za kapelico nadaljujemo levo (naravnost planina Konjščica, desno Rudno polje) po položni cesti, ki nas vodi čez obsežne travnike Uskovnice, nato pa nas pot pripelje ob rob gozda, kjer se le ta začne spreminjati v sprva širok kolovoz. Kolovoz, ki se naprej prične zmerno vzpenjati ima nekaj razpotij, mi pa mu sledimo v smeri Vodnikovega doma in Triglava. Višje se kolovoz, ki večji del poteka skozi gozd spremeni v pešpot, le ta pa nas hitro pripelje do prijetnega studenčka. Pri studenčku nadaljujemo naravnost (desno lovska koča) in vzpon nadaljujemo po zložni poti, ki nas nekoliko naprej pripelje na strma pobočja. Že kmalu za tem, ko smo prispeli do strmih pobočij, so nam pri prehodu preko strme grape v pomoč varovala. Pot naprej se nadaljuje po razmeroma strmih in predvsem v mokrem za zdrs nevarnih pobočjih. Med prečenjem strmih pobočij, se pot večkrat za krajši čas strmo vzpne in nato spet spusti. V zadnjem delu prečenja prekoračimo nekaj zelo strmih grap, preko katerih vodi mestoma povsem uničena pot (velika nevarnost zdrsa). Prečenje se konča pri večjem hudourniku (običajno studenček) za katerim stopimo v mehkejši svet trav.
Sledi nekaj minut lahkotne hoje in pot nas pripelje do opuščene planine Spodnji Tosc. Pot naprej se prične zmerno vzpenjati in nas že kmalu pripelje na manjše razpotje, kjer nadaljujemo ostro desno (naravnost stara, deloma opuščena pot) po lepo sledljivi poti. Pot naprej se prične vse strmeje vzpenjati in nas iz pasa redkega gozda hitro pripelje med rušje, kjer se le ta začne obračati vse bolj v levo. Pot se kmalu položi in iz rušja nas pripelje na travnata pobočja, preko katerih se v nekaj minutah nadaljnje hoje povzpnemo do poti Pokljuka - Triglav, kateri sledimo v levo.
Pot naprej preči južna pobočja Tosca. Pot nato v rahlem spustu preči krajši pas redkega gozda nato pa nas pripelje na strma pobočja. Še nekoliko naprej pa pot po umetno narejeni široki polici v rahlem spustu preči prepadna pobočja Tosca. Ker je pot precej široka ne povzroča težav (previdno zaradi padajočega kamenja, skalni podor v letu 2008). Pot se nato ponovno rahlo vzpne in nas pripelje na razpotje, kjer nadaljujemo desno v smeri Vodnikovega doma. Sledi še približno deset minut hoje brez večjih vzponov ali spustov do Vodnikovega doma.
Srednja vas - Koča na Uskovnici 1:40, Koča na Uskovnici - Vodnikov dom na Velem polju 3:20.
zemljevid poti - Vodnikov dom na Velem polju
Ob poti: Razgledišče na Kresu (619m), Koča na Uskovnici (1154m), Kapelica na Uskovnici (1180m), Planina Spodnji Tosc (1675m)
Izlet lahko podaljšamo do naslednjih ciljev: Cesar, Koča na Doliču, Vernar (1 h 15 min), Dom Valentina Staniča pod Triglavom, Vrh Snežne konte, Šmarjetna glava, Dom Planika pod Triglavom (1 h 30 min), Visoka Vrbanova špica, Begunjski vrh, Triglavski dom na Kredarici, Rjavina, Triglav (2 h 45 min)
Priporočamo: izleti z istega izhodišča, podobni izleti, panorama, vpisna knjiga
Slike:
Srednja vas - Vodnikov dom na Velem polju1
Srednja vas - Vodnikov dom na Velem polju2
Srednja vas - Vodnikov dom na Velem polju3
Srednja vas - Vodnikov dom na Velem polju4
Srednja vas - Vodnikov dom na Velem polju5
Srednja vas - Vodnikov dom na Velem polju6
Srednja vas - Vodnikov dom na Velem polju7
Srednja vas - Vodnikov dom na Velem polju8
Srednja vas - Vodnikov dom na Velem polju9
Srednja vas - Vodnikov dom na Velem polju10
Srednja vas - Vodnikov dom na Velem polju11
Srednja vas - Vodnikov dom na Velem polju12
Srednja vas - Vodnikov dom na Velem polju13
Srednja vas - Vodnikov dom na Velem polju14
Srednja vas - Vodnikov dom na Velem polju15
Srednja vas - Vodnikov dom na Velem polju16
Srednja vas - Vodnikov dom na Velem polju17
Srednja vas - Vodnikov dom na Velem polju18
Srednja vas - Vodnikov dom na Velem polju19
Srednja vas - Vodnikov dom na Velem polju20
Srednja vas - Vodnikov dom na Velem polju21
Srednja vas - Vodnikov dom na Velem polju22
Srednja vas - Vodnikov dom na Velem polju23
Srednja vas - Vodnikov dom na Velem polju24
Srednja vas - Vodnikov dom na Velem polju25
Srednja vas - Vodnikov dom na Velem polju26
Srednja vas - Vodnikov dom na Velem polju27
Srednja vas - Vodnikov dom na Velem polju28
Srednja vas - Vodnikov dom na Velem polju29
Srednja vas - Vodnikov dom na Velem polju30
Srednja vas - Vodnikov dom na Velem polju31
Srednja vas - Vodnikov dom na Velem polju32
Srednja vas - Vodnikov dom na Velem polju33
Srednja vas - Vodnikov dom na Velem polju34
Srednja vas - Vodnikov dom na Velem polju35
Srednja vas - Vodnikov dom na Velem polju36
Srednja vas - Vodnikov dom na Velem polju37
Srednja vas - Vodnikov dom na Velem polju38
Srednja vas - Vodnikov dom na Velem polju39
Srednja vas - Vodnikov dom na Velem polju40
Srednja vas - Vodnikov dom na Velem polju41
Srednja vas - Vodnikov dom na Velem polju42
Srednja vas - Vodnikov dom na Velem polju43
Srednja vas - Vodnikov dom na Velem polju44
Srednja vas - Vodnikov dom na Velem polju45
Srednja vas - Vodnikov dom na Velem polju46
Srednja vas - Vodnikov dom na Velem polju47
Srednja vas - Vodnikov dom na Velem polju48
Srednja vas - Vodnikov dom na Velem polju49
Srednja vas - Vodnikov dom na Velem polju50
Srednja vas - Vodnikov dom na Velem polju51
Srednja vas - Vodnikov dom na Velem polju52
Srednja vas - Vodnikov dom na Velem polju53
Srednja vas - Vodnikov dom na Velem polju54
Srednja vas - Vodnikov dom na Velem polju55
Srednja vas - Vodnikov dom na Velem polju56
Srednja vas - Vodnikov dom na Velem polju57
Srednja vas - Vodnikov dom na Velem polju58
Srednja vas - Vodnikov dom na Velem polju59
Srednja vas - Vodnikov dom na Velem polju60
Srednja vas - Vodnikov dom na Velem polju61
Srednja vas - Vodnikov dom na Velem polju62
Srednja vas - Vodnikov dom na Velem polju63
Srednja vas - Vodnikov dom na Velem polju64
Srednja vas - Vodnikov dom na Velem polju65
Srednja vas - Vodnikov dom na Velem polju66
Srednja vas - Vodnikov dom na Velem polju67
Srednja vas - Vodnikov dom na Velem polju68
Srednja vas - Vodnikov dom na Velem polju69
Srednja vas - Vodnikov dom na Velem polju70
Srednja vas - Vodnikov dom na Velem polju71
Srednja vas - Vodnikov dom na Velem polju72
Srednja vas - Vodnikov dom na Velem polju73
Srednja vas - Vodnikov dom na Velem polju74
Srednja vas - Vodnikov dom na Velem polju75
Srednja vas - Vodnikov dom na Velem polju76
Srednja vas - Vodnikov dom na Velem polju77
Srednja vas - Vodnikov dom na Velem polju78
Srednja vas - Vodnikov dom na Velem polju79
Srednja vas - Vodnikov dom na Velem polju80
Srednja vas - Vodnikov dom na Velem polju81
Srednja vas - Vodnikov dom na Velem polju82
Srednja vas - Vodnikov dom na Velem polju83
Srednja vas - Vodnikov dom na Velem polju84
Srednja vas - Vodnikov dom na Velem polju85
Srednja vas - Vodnikov dom na Velem polju86
Srednja vas - Vodnikov dom na Velem polju87
Srednja vas - Vodnikov dom na Velem polju88
Srednja vas - Vodnikov dom na Velem polju89
Srednja vas - Vodnikov dom na Velem polju90
Srednja vas - Vodnikov dom na Velem polju91
Srednja vas - Vodnikov dom na Velem polju92
Srednja vas - Vodnikov dom na Velem polju93
Srednja vas - Vodnikov dom na Velem polju94
Diskusija o izletu Srednja vas - Vodnikov dom na Velem polju (Za Ribnico in čez planino Spodnji Tosc)
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
V kolikor še nimate uporabniškega imena se morate najprej registrirati.
     
Copyright © 2006-2024 Hribi.net, Pogoji uporabe, Piškotki