Hribi.net
Hribi.netSlovenski splet
Registracija Navodila
uporabnik: geslo:  avtoprijava 
English Hrvatski Seznam gora Iskanje izletov
gorovja / Julijske AlpeVodnikov dom na Velem polju / Srednja vas - Vodnikov dom na Velem polju
  

Srednja vas - Vodnikov dom na Velem polju (Za Ribnico in čez planino Spodnji Tosc)

 
Izhodišče: Srednja vas (583 m)
Izhodišče Širina/Dolžina: 46,2975°N / 13,9231°E
Cilj: Vodnikov dom na Velem polju (1817 m)
Ime poti: Za Ribnico in čez planino Spodnji Tosc
Čas hoje: 5 h
Zahtevnost: zahtevna označena pot
Zahtevnost smučanja: ni podatka
Višinska razlika: 1234 m
Višinska razlika po poti: 1400 m
Zemljevid: TNP 1:50.000
Priporočena oprema (poletje): čelada
Priporočena oprema (zima): čelada, cepin, dereze
Ogledov: 530
Ocena: 1 glasov
Število slik: 94
Število komentarjev: 0
Dostop do izhodišča:

Z avtoceste Ljubljana - Jesenice se usmerimo na izvoz Lesce in cesti sledimo proti Bledu in naprej proti Bohinjski Bistrici. Le malo pred Bohinjsko Bistrico, pri naselju Bitnje, nadaljujemo ostro desno v smeri Pokljuke. Po krajšem vzponu se cesta položi in nas hitro pripelje v Zgornjo Bohinjsko dolino. Tu v križišču nadaljujemo levo (desno Pokljuka) in cesti naprej sledimo do Srednje vasi. Tu v drugem delu vasi opazimo oznake za cerkev sv. Martina, ki nas usmerijo desno na ožjo in precej strmo cesto, po kateri nato hitro prispemo do cerkve in osnovne šole. Parkiramo na primernem mestu ob šoli ali cerkvi.

Opis poti:

S parkirišča pri cerkvi se v nekaj korakih spustimo do osnovne šole, od tam pa nadaljujemo v smeri razglednika na Kresu. Pot naprej nas vodi po ožji asfaltni cesti, po kateri hitro prispemo do večjega vodohrana, kjer opazimo oznake za Uskovnico. Nadaljujemo po kolovozu, ki preide v gozd, na desnem ovinku pa prehodno stopimo iz gozda in odpre se nam lep pogled na Rudnico in del Zgornje Bohinjske doline. Nadaljujemo po kolovozu, ki nas vodi skozi nekoliko ožji prehod, nato pa v prečnem vzponu do mesta, kjer dosežemo cesto, ki vodi na Uskovnico. Cesto dosežemo ravno na lepo urejenem razgledišču na Kresu, s katerega se nam odpre pogled proti Srednji vasi, Zgornji Bohinjski dolini ter Spodnjim Bohinjskim goram v ozadju. Kratek čas nadaljujemo po cesti, nato pa nas na koncu blagega levega ovinka oznake za Uskovnico usmerijo desno na kolovoz, ki nas vodi skozi gozd, pas grmičevja, višje pa ponovno skozi gozd. Nekaj minut višje ponovno dosežemo makadamsko cesto, a tokrat jo takoj zapustimo, saj še naprej nadaljujemo v smeri pešpoti na Uskovnico. Kolovoz se kmalu razcepi, mi pa nadaljujemo po levem, kjer na drogu el. napeljave opazimo markacijo. Nekaj časa nadaljujemo ob el. napeljavi ter sledimo markacijam. Kmalu se v levo odcepi pot, ki vodi na Uskovnico čez Lom, mi pa nadaljujemo po poti, ki zavije nekoliko desno in preide na strma pobočja predela imenovanega Za Ribnico (Ribnica je potok globoko pod nami). Višje dosežemo novejši kolovoz oz. vlako ter ji sledimo desno. Novejša vlaka se po nekaj minutah konča pot pa še naprej preči pobočja proti desni. Nekoliko naprej na manjšem razpotju nadaljujemo po levi zgornji poti, ob kateri so oznake za Uskovnico in katera je vidno bolj uhojena. V nadaljevanju se nekoliko strmeje vzpenjamo po poti, s katere se nekoliko višje odcepi neoznačena pot proti Lomu (na tabli piše "sir, skuta, mleko in še").
Ponovno nadaljujemo v smeri Uskovnice, nato pa v nekaj minutah dosežemo makadamsko cesto (cesto dosežemo na delu, kjer je že zaprta za javni promet), kateri sledimo v desno. Ko stopimo na cesto se priključimo poti iz Stare Fužine, poti iz Srednje vasi čez Lom in poti od izhodišča oz. parkirišča Lom. Zložna makadamska cesta nas hitro pripelje do vikendic na Uskovnici, nato pa jo le malo za koritom z vodo zapustimo in nadaljujemo levo na kolovoz v smeri Koče na Uskovnici. Po približno 50 metrih vzpona po kolovozu dosežemo Kočo na Uskovnici.
Od koče nadaljujemo v smeri Tosca, Draškega vrha, Viševnika, Vodnikovega doma, Rudnega polja in Praprotnice po poti, ki najprej preči pašno ograjo, nato pa se hitro priključi makadamski cesti, kateri sledimo v desno. Cesta nas nato vodi med grbinastimi travniki, nato pa za prečenjem naslednje ograje hitro prispemo do križišča oz. razpotja ob kapelici Marije Kraljice Miru na Uskovnici.
Za kapelico nadaljujemo levo (naravnost planina Konjščica, desno Rudno polje) po položni cesti, ki nas vodi čez obsežne travnike Uskovnice, nato pa nas pot pripelje ob rob gozda, kjer se le ta začne spreminjati v sprva širok kolovoz. Kolovoz, ki se naprej prične zmerno vzpenjati ima nekaj razpotij, mi pa mu sledimo v smeri Vodnikovega doma in Triglava. Višje se kolovoz, ki večji del poteka skozi gozd spremeni v pešpot, le ta pa nas hitro pripelje do prijetnega studenčka. Pri studenčku nadaljujemo naravnost (desno lovska koča) in vzpon nadaljujemo po zložni poti, ki nas nekoliko naprej pripelje na strma pobočja. Že kmalu za tem, ko smo prispeli do strmih pobočij, so nam pri prehodu preko strme grape v pomoč varovala. Pot naprej se nadaljuje po razmeroma strmih in predvsem v mokrem za zdrs nevarnih pobočjih. Med prečenjem strmih pobočij, se pot večkrat za krajši čas strmo vzpne in nato spet spusti. V zadnjem delu prečenja prekoračimo nekaj zelo strmih grap, preko katerih vodi mestoma povsem uničena pot (velika nevarnost zdrsa). Prečenje se konča pri večjem hudourniku (običajno studenček) za katerim stopimo v mehkejši svet trav.
Sledi nekaj minut lahkotne hoje in pot nas pripelje do opuščene planine Spodnji Tosc. Pot naprej se prične zmerno vzpenjati in nas že kmalu pripelje na manjše razpotje, kjer nadaljujemo ostro desno (naravnost stara, deloma opuščena pot) po lepo sledljivi poti. Pot naprej se prične vse strmeje vzpenjati in nas iz pasa redkega gozda hitro pripelje med rušje, kjer se le ta začne obračati vse bolj v levo. Pot se kmalu položi in iz rušja nas pripelje na travnata pobočja, preko katerih se v nekaj minutah nadaljnje hoje povzpnemo do poti Pokljuka - Triglav, kateri sledimo v levo.
Pot naprej preči južna pobočja Tosca. Pot nato v rahlem spustu preči krajši pas redkega gozda nato pa nas pripelje na strma pobočja. Še nekoliko naprej pa pot po umetno narejeni široki polici v rahlem spustu preči prepadna pobočja Tosca. Ker je pot precej široka ne povzroča težav (previdno zaradi padajočega kamenja, skalni podor v letu 2008). Pot se nato ponovno rahlo vzpne in nas pripelje na razpotje, kjer nadaljujemo desno v smeri Vodnikovega doma. Sledi še približno deset minut hoje brez večjih vzponov ali spustov do Vodnikovega doma.
Srednja vas - Koča na Uskovnici 1:40, Koča na Uskovnici - Vodnikov dom na Velem polju 3:20.

zemljevid poti
Ob poti: Razgledišče na Kresu (619m), Koča na Uskovnici (1154m), Kapelica na Uskovnici (1180m), Planina Spodnji Tosc (1675m)
Izlet lahko podaljšamo do naslednjih ciljev: Cesar, Koča na Doliču, Vernar, Dom Valentina Staniča pod Triglavom, Vrh Snežne konte, Šmarjetna glava, Dom Planika pod Triglavom, Visoka Vrbanova špica, Begunjski vrh, Triglavski dom na Kredarici, Rjavina, Triglav
Priporočamo: panorama, podobni izleti, izleti z istim izhodiščem, izleti z istim ciljem
Dodaj v:    facebook    Twitter    myspace    Digg    delicious    reddit
Slike:
Srednja vas - vodnikov_dom_na_velem_polju1 Srednja vas - vodnikov_dom_na_velem_polju2 Srednja vas - vodnikov_dom_na_velem_polju3 Srednja vas - vodnikov_dom_na_velem_polju4 Srednja vas - vodnikov_dom_na_velem_polju5 Srednja vas - vodnikov_dom_na_velem_polju6 Srednja vas - vodnikov_dom_na_velem_polju7 Srednja vas - vodnikov_dom_na_velem_polju8 Srednja vas - vodnikov_dom_na_velem_polju9 Srednja vas - vodnikov_dom_na_velem_polju10 Srednja vas - vodnikov_dom_na_velem_polju11 Srednja vas - vodnikov_dom_na_velem_polju12 Srednja vas - vodnikov_dom_na_velem_polju13 Srednja vas - vodnikov_dom_na_velem_polju14 Srednja vas - vodnikov_dom_na_velem_polju15 Srednja vas - vodnikov_dom_na_velem_polju16 Srednja vas - vodnikov_dom_na_velem_polju17 Srednja vas - vodnikov_dom_na_velem_polju18 Srednja vas - vodnikov_dom_na_velem_polju19 Srednja vas - vodnikov_dom_na_velem_polju20 Srednja vas - vodnikov_dom_na_velem_polju21 Srednja vas - vodnikov_dom_na_velem_polju22 Srednja vas - vodnikov_dom_na_velem_polju23 Srednja vas - vodnikov_dom_na_velem_polju24 Srednja vas - vodnikov_dom_na_velem_polju25 Srednja vas - vodnikov_dom_na_velem_polju26 Srednja vas - vodnikov_dom_na_velem_polju27 Srednja vas - vodnikov_dom_na_velem_polju28 Srednja vas - vodnikov_dom_na_velem_polju29 Srednja vas - vodnikov_dom_na_velem_polju30 Srednja vas - vodnikov_dom_na_velem_polju31 Srednja vas - vodnikov_dom_na_velem_polju32 Srednja vas - vodnikov_dom_na_velem_polju33 Srednja vas - vodnikov_dom_na_velem_polju34 Srednja vas - vodnikov_dom_na_velem_polju35 Srednja vas - vodnikov_dom_na_velem_polju36 Srednja vas - vodnikov_dom_na_velem_polju37 Srednja vas - vodnikov_dom_na_velem_polju38 Srednja vas - vodnikov_dom_na_velem_polju39 Srednja vas - vodnikov_dom_na_velem_polju40 Srednja vas - vodnikov_dom_na_velem_polju41 Srednja vas - vodnikov_dom_na_velem_polju42 Srednja vas - vodnikov_dom_na_velem_polju43 Srednja vas - vodnikov_dom_na_velem_polju44 Srednja vas - vodnikov_dom_na_velem_polju45 Srednja vas - vodnikov_dom_na_velem_polju46 Srednja vas - vodnikov_dom_na_velem_polju47 Srednja vas - vodnikov_dom_na_velem_polju48 Srednja vas - vodnikov_dom_na_velem_polju49 Srednja vas - vodnikov_dom_na_velem_polju50 Srednja vas - vodnikov_dom_na_velem_polju51 Srednja vas - vodnikov_dom_na_velem_polju52 Srednja vas - vodnikov_dom_na_velem_polju53 Srednja vas - vodnikov_dom_na_velem_polju54 Srednja vas - vodnikov_dom_na_velem_polju55 Srednja vas - vodnikov_dom_na_velem_polju56 Srednja vas - vodnikov_dom_na_velem_polju57 Srednja vas - vodnikov_dom_na_velem_polju58 Srednja vas - vodnikov_dom_na_velem_polju59 Srednja vas - vodnikov_dom_na_velem_polju60 Srednja vas - vodnikov_dom_na_velem_polju61 Srednja vas - vodnikov_dom_na_velem_polju62 Srednja vas - vodnikov_dom_na_velem_polju63 Srednja vas - vodnikov_dom_na_velem_polju64 Srednja vas - vodnikov_dom_na_velem_polju65 Srednja vas - vodnikov_dom_na_velem_polju66 Srednja vas - vodnikov_dom_na_velem_polju67 Srednja vas - vodnikov_dom_na_velem_polju68 Srednja vas - vodnikov_dom_na_velem_polju69 Srednja vas - vodnikov_dom_na_velem_polju70 Srednja vas - vodnikov_dom_na_velem_polju71 Srednja vas - vodnikov_dom_na_velem_polju72 Srednja vas - vodnikov_dom_na_velem_polju73 Srednja vas - vodnikov_dom_na_velem_polju74 Srednja vas - vodnikov_dom_na_velem_polju75 Srednja vas - vodnikov_dom_na_velem_polju76 Srednja vas - vodnikov_dom_na_velem_polju77 Srednja vas - vodnikov_dom_na_velem_polju78 Srednja vas - vodnikov_dom_na_velem_polju79 Srednja vas - vodnikov_dom_na_velem_polju80 Srednja vas - vodnikov_dom_na_velem_polju81 Srednja vas - vodnikov_dom_na_velem_polju82 Srednja vas - vodnikov_dom_na_velem_polju83 Srednja vas - vodnikov_dom_na_velem_polju84 Srednja vas - vodnikov_dom_na_velem_polju85 Srednja vas - vodnikov_dom_na_velem_polju86 Srednja vas - vodnikov_dom_na_velem_polju87 Srednja vas - vodnikov_dom_na_velem_polju88 Srednja vas - vodnikov_dom_na_velem_polju89 Srednja vas - vodnikov_dom_na_velem_polju90 Srednja vas - vodnikov_dom_na_velem_polju91 Srednja vas - vodnikov_dom_na_velem_polju92 Srednja vas - vodnikov_dom_na_velem_polju93 Srednja vas - vodnikov_dom_na_velem_polju94
Diskusija o izletu Srednja vas - Vodnikov dom na Velem polju (Za Ribnico in čez planino Spodnji Tosc)
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Avtoprijava:
V kolikor še nimate uporabniškega imena se morate najprej registrirati
Copyright © 2006-2019 Hribi.net, Pogoji uporabe, Oglaševanje, Piškotki