Hribi.net
Hribi.net
Prijava
Prijava
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
Še niste registrirani? Registracija.
Ste pozabili geslo?
Anketa
Ali se s Prednjega Robičja (1941 m), vidi Mala Mojstrovka (2332 m)?
Glasuj
Gorovja / Julijske Alpe / Viševnik / Srednja vas - Viševnik (Za Ribnico in čez Golo Ravan)

Srednja vas - Viševnik (Za Ribnico in čez Golo Ravan)

Natisni
Izhodišče: Srednja vas (583 m)
Širina/Dolžina: 46,2975°N 13,9231°E
Ime poti: Za Ribnico in čez Golo Ravan
Čas hoje: 4 h 35 min
Zahtevnost: lahka neoznačena steza
Višinska razlika: 1467 m
Višinska razlika po poti: 1515 m
Zemljevid: TNP 1:50.000
Priporočena oprema (poletje):
Priporočena oprema (zima): cepin, dereze
Ogledov: 681
 1 osebi je objava všeč
Število slik: 121
Število komentarjev: 0
Dostop do izhodišča:
Z avtoceste Ljubljana - Jesenice se usmerimo na izvoz Lesce in cesti sledimo proti Bledu in naprej proti Bohinjski Bistrici. Le malo pred Bohinjsko Bistrico, pri naselju Bitnje, nadaljujemo ostro desno v smeri Pokljuke. Po krajšem vzponu se cesta položi in nas hitro pripelje v Zgornjo Bohinjsko dolino. Tu v križišču nadaljujemo levo (desno Pokljuka) in cesti naprej sledimo do Srednje vasi. Tu v drugem delu vasi opazimo oznake za cerkev sv. Martina, ki nas usmerijo desno na ožjo in precej strmo cesto, po kateri nato hitro prispemo do cerkve in osnovne šole. Parkiramo na primernem mestu ob šoli ali cerkvi.
Opis poti:
S parkirišča pri cerkvi se v nekaj korakih spustimo do osnovne šole, od tam pa nadaljujemo v smeri razglednika na Kresu. Pot naprej nas vodi po ožji asfaltni cesti, po kateri hitro prispemo do večjega vodohrana, kjer opazimo oznake za Uskovnico. Nadaljujemo po kolovozu, ki preide v gozd, na desnem ovinku pa prehodno stopimo iz gozda in odpre se nam lep pogled na Rudnico in del Zgornje Bohinjske doline. Nadaljujemo po kolovozu, ki nas vodi skozi nekoliko ožji prehod, nato pa v prečnem vzponu do mesta, kjer dosežemo cesto, ki vodi na Uskovnico. Cesto dosežemo ravno na lepo urejenem razgledišču na Kresu, s katerega se nam odpre pogled proti Srednji vasi, Zgornji Bohinjski dolini ter Spodnjim Bohinjskim goram v ozadju. Kratek čas nadaljujemo po cesti, nato pa nas na koncu blagega levega ovinka oznake za Uskovnico usmerijo desno na kolovoz, ki nas vodi skozi gozd, pas grmičevja, višje pa ponovno skozi gozd. Nekaj minut višje ponovno dosežemo makadamsko cesto, a tokrat jo takoj zapustimo, saj še naprej nadaljujemo v smeri pešpoti na Uskovnico. Kolovoz se kmalu razcepi, mi pa nadaljujemo po levem, kjer na drogu el. napeljave opazimo markacijo. Nekaj časa nadaljujemo ob el. napeljavi ter sledimo markacijam. Kmalu se v levo odcepi pot, ki vodi na Uskovnico čez Lom, mi pa nadaljujemo po poti, ki zavije nekoliko desno in preide na strma pobočja predela imenovanega Za Ribnico (Ribnica je potok globoko pod nami). Višje dosežemo novejši kolovoz oz. vlako ter ji sledimo desno. Novejša vlaka se po nekaj minutah konča pot pa še naprej preči pobočja proti desni. Nekoliko naprej na manjšem razpotju nadaljujemo po levi zgornji poti, ob kateri so oznake za Uskovnico in katera je vidno bolj uhojena. V nadaljevanju se nekoliko strmeje vzpenjamo po poti, s katere se nekoliko višje odcepi neoznačena pot proti Lomu (na tabli piše "sir, skuta, mleko in še").
Ponovno nadaljujemo v smeri Uskovnice, nato pa v nekaj minutah dosežemo makadamsko cesto (cesto dosežemo na delu, kjer je že zaprta za javni promet), kateri sledimo v desno. Ko stopimo na cesto se priključimo poti iz Stare Fužine, poti iz Srednje vasi čez Lom in poti od izhodišča oz. parkirišča Lom. Zložna makadamska cesta nas hitro pripelje do vikendic na Uskovnici, nato pa jo le malo za koritom z vodo zapustimo in nadaljujemo levo na kolovoz v smeri Koče na Uskovnici. Po približno 50 metrih vzpona po kolovozu dosežemo Kočo na Uskovnici.
Od koče nadaljujemo v smeri Tosca, Draškega vrha, Viševnika, Vodnikovega doma, Rudnega polja in Praprotnice po poti, ki najprej preči pašno ograjo, nato pa se hitro priključi makadamski cesti, kateri sledimo v desno. Cesta nas nato vodi med grbinastimi travniki, nato pa za prečenjem naslednje ograje hitro prispemo do križišča oz. razpotja ob kapelici Marije Kraljice Miru na Uskovnici.
Pri kapelici se v levo nadaljuje pot proti Vodnikovemu domu, v desno vodi pot proti Pokljuki, mi pa nadaljujemo naravnost v smeri planine Konjščica (tudi ena od poti, po kateri lahko prispemo na Velo polje oz. Vodnikov dom). Pot nadaljujemo med ograjenimi pašniki, po razmeroma strmem kolovozu, s katerega se nam odpira lep pogled na okoliške gore. Višje se pot, katera nas vodi še mimo nekaj vikendic, položi in priključimo se širšemu kolovozu, ki vodi s Pokljuke oz. z bližine mostu preko Ribnice (v opisih izhodišče Uskovnica (Razpotje) proti planini Konjšica.
Nekoliko naprej se nam odpre lep pogled proti Viševniku, kolovoz pa se nato nekaj časa prečno vzpenja, večinoma skozi gozd. Višje prečimo pašno ograjo in pot nas pripelje na jugozahodni rob planine Konjščica. Tu se pot, ki je bila občasno ponovno nekoliko bolj strma povsem položi ter nas vodi prečno preko planine. Med prečenjem prekoračimo nekaj manjših potočkov, nato pa za manjšim križem prečimo še nekoliko večji potok, za njim pa v nekaj korakih dosežemo sirarno na planini Konjščica, kjer je v času pašne sezone možno kupiti kak mlečni izdelek.
Sirarno obidemo po desni strani ter kratek čas nadaljujemo po markirani poti, ki se prične spuščati proti Pokljuki (v opisih izhodišče konec ceste na Pokljuki). Ko prečimo bližnji potoček, kjer markirana pot zavije desno, nadaljujemo naravnost na nemarkirano pot, ki se prične vzpenjati po pašnikih planine Konjščica.
Ko stopimo iz struge potoka se steza prehodno izgubi in položi. Čez pašno območje nadaljujemo proti vzhodu oz. še nekoliko bolj desno, vse do mesta, kjer steza postane razločnejša. Za prečenjem hudourniškega grabna postane steza razločnejša ter se ob lepih razgledih na gore, ki obdajajo planino Konjščica prične strmeje vzpenjati. Višje pot preide v gozd, nato pa nas hitro pripelje do markirane poti Rudno polje - Triglav, katero pa dosežemo ravno na nekakšnem hrbtu.
Markirani poti sledimo levo navzdol, mi pa po njej hodimo le do prečenja prvega hudournika. Pri hudourniku zapustimo markirano pot in vzpon nadaljujemo ob hudourniku, sprva kar naravnost navzgor. Že kmalu opazimo sledi predhodnikov, še nekaj korakov višje pa uzremo lepo sledljivo stezico (do sem lahko tudi po poti, ki se s prej omenjenega hrbta odcepi v gozd (začetek omenjene stezice ni viden)). Tu steza proti desni preči potoček, nato pa za njim počasi polkrožno zavije levo, kjer nas vodi čez travnik, kjer steza ni vidna. Ko se ponovno približamo potočku ponovno uzremo stezo, le ta pa preči potoček ter se na drugi strani prične prečno vzpenjati. Pot se nato vzpne v manjšo dolinico, kjer se ponovno izgubi. Ko se dolinica izravna nadaljujemo desno, kjer po nekaj metrih ponovno uzremo stezo, ki je tokrat razločnejša. Od mesta, ko smo zapustili dolinico hodimo le kako minuto ali dve, nato pa ob poti opazimo manjši možic, ob katerem se pot razcepi na dva dela. Leva pot vodi proti sedlu med Viševnikom in Plesiščem, pot, ki se nadaljuje naravnost pa se pri Zlatih vodah priključi markirani poti Rudno polje - Viševnik.
Z omenjenega razpotja nadaljujemo po levi poti, ki se prične prečno vzpenjati proti levi. Z nekaj časa še lepo sledljive stezice se nam občasno odpre nekaj razgleda na Spodnje Bohinjske gore in okolico planine Konjščica, nato pa se steza počasi prične izgubljati. Da smo na pravi poti vemo tako, ker ob poti opazimo nekaj požaganega ruševja. Za prečenjem s travo poraslega hudournika se steza še dodatno izgublja, "pot" pa se ravno na tem delu v dolgem loku obrne polkrožno proti desni, kjer steza spet postane vidnejša. Sledi še nekaj minut prečenja oz. rahlega vzpona proti desni in vse bolje sledljiva pot nas kmalu pripelje na sedlo med Plesiščem na desni in Viševnikom na levi.
Na omenjenem sedlu dosežemo markirano pot Rudno polje - Viševnik, mi pa ji sledimo v levo. Pot naprej se najprej zmerno, nato pa strmeje vzpenja skozi pas ruševja. Višje se ruševje konča in pot nas pripelje na mini prevalček, od koder se odpre lep razgled. V nadaljevanju se vzpenjamo po bolj strmem in razglednem travnatem pobočju, pot pa nato zavije nekoliko desno in nas v prečnem vzponu pripelje na greben Viševnika, kjer se nam odpre še lep pogled proti Rjavini in okoliškim goram. Pot se nadaljuje po in ob grebenu ter se v nadaljevanju nekaj časa le zmerno vzpenja. Po krajšem prečenju prispemo pod sam vrh Viševnika, kjer pot postane precej strma (v zimskem času je ta del pogosto poledenel) in nas v nekaj minutah pripelje na razgleden vrh.
Srednja vas - Koča na Uskovnici 1:40, Koča na Uskovnici - planina Konjščica 1:10, planina Konjščica - Viševnik 1:45.
zemljevid poti - Viševnik
Ob poti: Razgledišče na Kresu (619m), Koča na Uskovnici (1154m), Kapelica na Uskovnici (1180m), Planina Konjščica (1438m)
Izlet lahko podaljšamo do naslednjih ciljev: Mali Draški vrh
Priporočamo: izleti z istega izhodišča, podobni izleti, panorama, vpisna knjiga
Slike:
Srednja vas - Viševnik1
Srednja vas - Viševnik2
Srednja vas - Viševnik3
Srednja vas - Viševnik4
Srednja vas - Viševnik5
Srednja vas - Viševnik6
Srednja vas - Viševnik7
Srednja vas - Viševnik8
Srednja vas - Viševnik9
Srednja vas - Viševnik10
Srednja vas - Viševnik11
Srednja vas - Viševnik12
Srednja vas - Viševnik13
Srednja vas - Viševnik14
Srednja vas - Viševnik15
Srednja vas - Viševnik16
Srednja vas - Viševnik17
Srednja vas - Viševnik18
Srednja vas - Viševnik19
Srednja vas - Viševnik20
Srednja vas - Viševnik21
Srednja vas - Viševnik22
Srednja vas - Viševnik23
Srednja vas - Viševnik24
Srednja vas - Viševnik25
Srednja vas - Viševnik26
Srednja vas - Viševnik27
Srednja vas - Viševnik28
Srednja vas - Viševnik29
Srednja vas - Viševnik30
Srednja vas - Viševnik31
Srednja vas - Viševnik32
Srednja vas - Viševnik33
Srednja vas - Viševnik34
Srednja vas - Viševnik35
Srednja vas - Viševnik36
Srednja vas - Viševnik37
Srednja vas - Viševnik38
Srednja vas - Viševnik39
Srednja vas - Viševnik40
Srednja vas - Viševnik41
Srednja vas - Viševnik42
Srednja vas - Viševnik43
Srednja vas - Viševnik44
Srednja vas - Viševnik45
Srednja vas - Viševnik46
Srednja vas - Viševnik47
Srednja vas - Viševnik48
Srednja vas - Viševnik49
Srednja vas - Viševnik50
Srednja vas - Viševnik51
Srednja vas - Viševnik52
Srednja vas - Viševnik53
Srednja vas - Viševnik54
Srednja vas - Viševnik55
Srednja vas - Viševnik56
Srednja vas - Viševnik57
Srednja vas - Viševnik58
Srednja vas - Viševnik59
Srednja vas - Viševnik60
Srednja vas - Viševnik61
Srednja vas - Viševnik62
Srednja vas - Viševnik63
Srednja vas - Viševnik64
Srednja vas - Viševnik65
Srednja vas - Viševnik66
Srednja vas - Viševnik67
Srednja vas - Viševnik68
Srednja vas - Viševnik69
Srednja vas - Viševnik70
Srednja vas - Viševnik71
Srednja vas - Viševnik72
Srednja vas - Viševnik73
Srednja vas - Viševnik74
Srednja vas - Viševnik75
Srednja vas - Viševnik76
Srednja vas - Viševnik77
Srednja vas - Viševnik78
Srednja vas - Viševnik79
Srednja vas - Viševnik80
Srednja vas - Viševnik81
Srednja vas - Viševnik82
Srednja vas - Viševnik83
Srednja vas - Viševnik84
Srednja vas - Viševnik85
Srednja vas - Viševnik86
Srednja vas - Viševnik87
Srednja vas - Viševnik88
Srednja vas - Viševnik89
Srednja vas - Viševnik90
Srednja vas - Viševnik91
Srednja vas - Viševnik92
Srednja vas - Viševnik93
Srednja vas - Viševnik94
Srednja vas - Viševnik95
Srednja vas - Viševnik96
Srednja vas - Viševnik97
Srednja vas - Viševnik98
Srednja vas - Viševnik99
Srednja vas - Viševnik100
Srednja vas - Viševnik101
Srednja vas - Viševnik102
Srednja vas - Viševnik103
Srednja vas - Viševnik104
Srednja vas - Viševnik105
Srednja vas - Viševnik106
Srednja vas - Viševnik107
Srednja vas - Viševnik108
Srednja vas - Viševnik109
Srednja vas - Viševnik110
Srednja vas - Viševnik111
Srednja vas - Viševnik112
Srednja vas - Viševnik113
Srednja vas - Viševnik114
Srednja vas - Viševnik115
Srednja vas - Viševnik116
Srednja vas - Viševnik117
Srednja vas - Viševnik118
Srednja vas - Viševnik119
Srednja vas - Viševnik120
Srednja vas - Viševnik121
Diskusija o izletu Srednja vas - Viševnik (Za Ribnico in čez Golo Ravan)
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
V kolikor še nimate uporabniškega imena se morate najprej registrirati.
     
Copyright © 2006-2021 Hribi.net, Pogoji uporabe, Piškotki