Hribi.net
Hribi.netSlovenski splet
Registracija Navodila
uporabnik: geslo:  avtoprijava 
English Hrvatski Seznam gora Iskanje izletov
gorovja / Julijske AlpeVernar / Srednja vas - Vernar
  

Srednja vas - Vernar (Za Ribnico in čez planino Spodnji Tosc)

 
Izhodišče: Srednja vas (583 m)
Izhodišče Širina/Dolžina: 46,2975°N / 13,9231°E
Cilj: Vernar (2225 m)
Ime poti: Za Ribnico in čez planino Spodnji Tosc
Čas hoje: 6 h 15 min
Zahtevnost: zelo zahtevno brezpotje
Zahtevnost smučanja: ni podatka
Višinska razlika: 1642 m
Višinska razlika po poti: 1825 m
Zemljevid: TNP 1:50.000
Priporočena oprema (poletje): čelada
Priporočena oprema (zima): čelada, cepin, dereze
Ogledov: 350
Ocena: 1 glasov
Število slik: 141
Število komentarjev: 0
Dostop do izhodišča:

Z avtoceste Ljubljana - Jesenice se usmerimo na izvoz Lesce in cesti sledimo proti Bledu in naprej proti Bohinjski Bistrici. Le malo pred Bohinjsko Bistrico, pri naselju Bitnje, nadaljujemo ostro desno v smeri Pokljuke. Po krajšem vzponu se cesta položi in nas hitro pripelje v Zgornjo Bohinjsko dolino. Tu v križišču nadaljujemo levo (desno Pokljuka) in cesti naprej sledimo do Srednje vasi. Tu v drugem delu vasi opazimo oznake za cerkev sv. Martina, ki nas usmerijo desno na ožjo in precej strmo cesto, po kateri nato hitro prispemo do cerkve in osnovne šole. Parkiramo na primernem mestu ob šoli ali cerkvi.

Opis poti:

S parkirišča pri cerkvi se v nekaj korakih spustimo do osnovne šole, od tam pa nadaljujemo v smeri razglednika na Kresu. Pot naprej nas vodi po ožji asfaltni cesti, po kateri hitro prispemo do večjega vodohrana, kjer opazimo oznake za Uskovnico. Nadaljujemo po kolovozu, ki preide v gozd, na desnem ovinku pa prehodno stopimo iz gozda in odpre se nam lep pogled na Rudnico in del Zgornje Bohinjske doline. Nadaljujemo po kolovozu, ki nas vodi skozi nekoliko ožji prehod, nato pa v prečnem vzponu do mesta, kjer dosežemo cesto, ki vodi na Uskovnico. Cesto dosežemo ravno na lepo urejenem razgledišču na Kresu, s katerega se nam odpre pogled proti Srednji vasi, Zgornji Bohinjski dolini ter Spodnjim Bohinjskim goram v ozadju. Kratek čas nadaljujemo po cesti, nato pa nas na koncu blagega levega ovinka oznake za Uskovnico usmerijo desno na kolovoz, ki nas vodi skozi gozd, pas grmičevja, višje pa ponovno skozi gozd. Nekaj minut višje ponovno dosežemo makadamsko cesto, a tokrat jo takoj zapustimo, saj še naprej nadaljujemo v smeri pešpoti na Uskovnico. Kolovoz se kmalu razcepi, mi pa nadaljujemo po levem, kjer na drogu el. napeljave opazimo markacijo. Nekaj časa nadaljujemo ob el. napeljavi ter sledimo markacijam. Kmalu se v levo odcepi pot, ki vodi na Uskovnico čez Lom, mi pa nadaljujemo po poti, ki zavije nekoliko desno in preide na strma pobočja predela imenovanega Za Ribnico (Ribnica je potok globoko pod nami). Višje dosežemo novejši kolovoz oz. vlako ter ji sledimo desno. Novejša vlaka se po nekaj minutah konča pot pa še naprej preči pobočja proti desni. Nekoliko naprej na manjšem razpotju nadaljujemo po levi zgornji poti, ob kateri so oznake za Uskovnico in katera je vidno bolj uhojena. V nadaljevanju se nekoliko strmeje vzpenjamo po poti, s katere se nekoliko višje odcepi neoznačena pot proti Lomu (na tabli piše "sir, skuta, mleko in še").
Ponovno nadaljujemo v smeri Uskovnice, nato pa v nekaj minutah dosežemo makadamsko cesto (cesto dosežemo na delu, kjer je že zaprta za javni promet), kateri sledimo v desno. Ko stopimo na cesto se priključimo poti iz Stare Fužine, poti iz Srednje vasi čez Lom in poti od izhodišča oz. parkirišča Lom. Zložna makadamska cesta nas hitro pripelje do vikendic na Uskovnici, nato pa jo le malo za koritom z vodo zapustimo in nadaljujemo levo na kolovoz v smeri Koče na Uskovnici. Po približno 50 metrih vzpona po kolovozu dosežemo Kočo na Uskovnici.
Od koče nadaljujemo v smeri Tosca, Draškega vrha, Viševnika, Vodnikovega doma, Rudnega polja in Praprotnice po poti, ki najprej preči pašno ograjo, nato pa se hitro priključi makadamski cesti, kateri sledimo v desno. Cesta nas nato vodi med grbinastimi travniki, nato pa za prečenjem naslednje ograje hitro prispemo do križišča oz. razpotja ob kapelici Marije Kraljice Miru na Uskovnici.
Za kapelico nadaljujemo levo (naravnost planina Konjščica, desno Rudno polje) po položni cesti, ki nas vodi čez obsežne travnike Uskovnice, nato pa nas pot pripelje ob rob gozda, kjer se le ta začne spreminjati v sprva širok kolovoz. Kolovoz, ki se naprej prične zmerno vzpenjati ima nekaj razpotij, mi pa mu sledimo v smeri Vodnikovega doma in Triglava. Višje se kolovoz, ki večji del poteka skozi gozd spremeni v pešpot, le ta pa nas hitro pripelje do prijetnega studenčka. Pri studenčku nadaljujemo naravnost (desno lovska koča) in vzpon nadaljujemo po zložni poti, ki nas nekoliko naprej pripelje na strma pobočja. Že kmalu za tem, ko smo prispeli do strmih pobočij, so nam pri prehodu preko strme grape v pomoč varovala. Pot naprej se nadaljuje po razmeroma strmih in predvsem v mokrem za zdrs nevarnih pobočjih. Med prečenjem strmih pobočij, se pot večkrat za krajši čas strmo vzpne in nato spet spusti. V zadnjem delu prečenja prekoračimo nekaj zelo strmih grap, preko katerih vodi mestoma povsem uničena pot (velika nevarnost zdrsa). Prečenje se konča pri večjem hudourniku (običajno studenček) za katerim stopimo v mehkejši svet trav.
Sledi nekaj minut lahkotne hoje in pot nas pripelje do opuščene planine Spodnji Tosc. Pot naprej se prične zmerno vzpenjati in nas že kmalu pripelje na manjše razpotje, kjer nadaljujemo ostro desno (naravnost stara, deloma opuščena pot) po lepo sledljivi poti. Pot naprej se prične vse strmeje vzpenjati in nas iz pasa redkega gozda hitro pripelje med rušje, kjer se le ta začne obračati vse bolj v levo. Pot se kmalu položi in iz rušja nas pripelje na travnata pobočja, preko katerih se v nekaj minutah nadaljnje hoje povzpnemo do poti Pokljuka - Triglav, kateri sledimo v levo.
Pot naprej preči južna pobočja Tosca. Pot nato v rahlem spustu preči krajši pas redkega gozda nato pa nas pripelje na strma pobočja. Še nekoliko naprej pa pot po umetno narejeni široki polici v rahlem spustu preči prepadna pobočja Tosca. Ker je pot precej široka ne povzroča težav (previdno zaradi padajočega kamenja, skalni podor v letu 2008). Pot se nato ponovno rahlo vzpne in nas pripelje na razpotje, kjer nadaljujemo desno v smeri Vodnikovega doma. Sledi še približno deset minut hoje brez večjih vzponov ali spustov do Vodnikovega doma.
Pri domu nadaljujemo desno v smeri Krme (naravnost Triglav) po strmi poti, ki se najprej vzpne ob botaničnem vrtu, nato pa se vzpenja čez razmeroma strma, večinoma travnata pobočja. Višje pot preide v manjšo neizrazito dolinico, po kateri se v nekaj minutah strmega vzpona, povzpnemo na Bohinjska vratca.
Z Bohinjskih vratc nadaljujemo levo na neoznačeno stezico, ki vodi po travnatem pobočju navzgor. Travnato pobočje postaja vse bolj strmo in je posebno še v mokrem zelo nevarno za zdrs. Strmi stezi, ki poteka rahlo levo od grebena nato sledimo vse do travnatega predvrha na višini 2183 m.
S predvrha nadaljujemo po grebenu in se sprva nekaj metrov strmo spustimo po skalnatem pobočju. Nadaljujemo po grebenu, ki postane precej ozek in izpostavljen. Hodimo večinoma po levi strani grebena, smer pa nam kaže tudi nekaj možicev. Sledi še nekaj zelo kratkih plezalnih mest (I-II stopnja) in že smo na vrhu Vernarja.
Srednja vas - Koča na Uskovnici 1:40, Koča na Uskovnici - Vodnikov dom 3:20, Vodnikov dom - Vernar 1:15.

zemljevid poti
Ob poti: Razgledišče na Kresu (619m), Koča na Uskovnici (1154m), Kapelica na Uskovnici (1180m), Planina Spodnji Tosc (1675m), Vodnikov dom na Velem polju (1817m), Bohinjska vratca (1979m)
Priporočamo: panorama, podobni izleti, izleti z istim izhodiščem, izleti z istim ciljem
Dodaj v:    facebook    Twitter    myspace    Digg    delicious    reddit
Slike:
Srednja vas - vernar1
Srednja vas - vernar2
Srednja vas - vernar3
Srednja vas - vernar4
Srednja vas - vernar5
Srednja vas - vernar6
Srednja vas - vernar7
Srednja vas - vernar8
Srednja vas - vernar9
Srednja vas - vernar10
Srednja vas - vernar11
Srednja vas - vernar12
Srednja vas - vernar13
Srednja vas - vernar14
Srednja vas - vernar15
Srednja vas - vernar16
Srednja vas - vernar17
Srednja vas - vernar18
Srednja vas - vernar19
Srednja vas - vernar20
Srednja vas - vernar21
Srednja vas - vernar22
Srednja vas - vernar23
Srednja vas - vernar24
Srednja vas - vernar25
Srednja vas - vernar26
Srednja vas - vernar27
Srednja vas - vernar28
Srednja vas - vernar29
Srednja vas - vernar30
Srednja vas - vernar31
Srednja vas - vernar32
Srednja vas - vernar33
Srednja vas - vernar34
Srednja vas - vernar35
Srednja vas - vernar36
Srednja vas - vernar37
Srednja vas - vernar38
Srednja vas - vernar39
Srednja vas - vernar40
Srednja vas - vernar41
Srednja vas - vernar42
Srednja vas - vernar43
Srednja vas - vernar44
Srednja vas - vernar45
Srednja vas - vernar46
Srednja vas - vernar47
Srednja vas - vernar48
Srednja vas - vernar49
Srednja vas - vernar50
Srednja vas - vernar51
Srednja vas - vernar52
Srednja vas - vernar53
Srednja vas - vernar54
Srednja vas - vernar55
Srednja vas - vernar56
Srednja vas - vernar57
Srednja vas - vernar58
Srednja vas - vernar59
Srednja vas - vernar60
Srednja vas - vernar61
Srednja vas - vernar62
Srednja vas - vernar63
Srednja vas - vernar64
Srednja vas - vernar65
Srednja vas - vernar66
Srednja vas - vernar67
Srednja vas - vernar68
Srednja vas - vernar69
Srednja vas - vernar70
Srednja vas - vernar71
Srednja vas - vernar72
Srednja vas - vernar73
Srednja vas - vernar74
Srednja vas - vernar75
Srednja vas - vernar76
Srednja vas - vernar77
Srednja vas - vernar78
Srednja vas - vernar79
Srednja vas - vernar80
Srednja vas - vernar81
Srednja vas - vernar82
Srednja vas - vernar83
Srednja vas - vernar84
Srednja vas - vernar85
Srednja vas - vernar86
Srednja vas - vernar87
Srednja vas - vernar88
Srednja vas - vernar89
Srednja vas - vernar90
Srednja vas - vernar91
Srednja vas - vernar92
Srednja vas - vernar93
Srednja vas - vernar94
Srednja vas - vernar95
Srednja vas - vernar96
Srednja vas - vernar97
Srednja vas - vernar98
Srednja vas - vernar99
Srednja vas - vernar100
Srednja vas - vernar101
Srednja vas - vernar102
Srednja vas - vernar103
Srednja vas - vernar104
Srednja vas - vernar105
Srednja vas - vernar106
Srednja vas - vernar107
Srednja vas - vernar108
Srednja vas - vernar109
Srednja vas - vernar110
Srednja vas - vernar111
Srednja vas - vernar112
Srednja vas - vernar113
Srednja vas - vernar114
Srednja vas - vernar115
Srednja vas - vernar116
Srednja vas - vernar117
Srednja vas - vernar118
Srednja vas - vernar119
Srednja vas - vernar120
Srednja vas - vernar121
Srednja vas - vernar122
Srednja vas - vernar123
Srednja vas - vernar124
Srednja vas - vernar125
Srednja vas - vernar126
Srednja vas - vernar127
Srednja vas - vernar128
Srednja vas - vernar129
Srednja vas - vernar130
Srednja vas - vernar131
Srednja vas - vernar132
Srednja vas - vernar133
Srednja vas - vernar134
Srednja vas - vernar135
Srednja vas - vernar136
Srednja vas - vernar137
Srednja vas - vernar138
Srednja vas - vernar139
Srednja vas - vernar140
Srednja vas - vernar141
Diskusija o izletu Srednja vas - Vernar (Za Ribnico in čez planino Spodnji Tosc)
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Avtoprijava:
V kolikor še nimate uporabniškega imena se morate najprej registrirati
Copyright © 2006-2020 Hribi.net, Pogoji uporabe, Oglaševanje, Piškotki