Hribi.net
Hribi.netSlovenski splet
Registracija Navodila
uporabnik: geslo:  avtoprijava 
English Hrvatski Seznam gora Iskanje izletov
gorovja / Julijske AlpeVeliki Draški vrh / Srednja vas - Veliki Draški vrh
  

Srednja vas - Veliki Draški vrh (Za Ribnico in čez planino Spodnji Tosc)

 
Izhodišče: Srednja vas (583 m)
Izhodišče Širina/Dolžina: 46,2975°N / 13,9231°E
Cilj: Veliki Draški vrh (2243 m)
Ime poti: Za Ribnico in čez planino Spodnji Tosc
Čas hoje: 5 h 40 min
Zahtevnost: zahtevna označena pot, delno zahtevna neoznačena pot
Zahtevnost smučanja: ni podatka
Višinska razlika: 1660 m
Višinska razlika po poti: 1875 m
Zemljevid: TNP 1:50.000
Priporočena oprema (poletje): čelada
Priporočena oprema (zima): čelada, cepin, dereze
Ogledov: 450
Ocena: 1 glasov
Število slik: 104
Število komentarjev: 0
Dostop do izhodišča:

Z avtoceste Ljubljana - Jesenice se usmerimo na izvoz Lesce in cesti sledimo proti Bledu in naprej proti Bohinjski Bistrici. Le malo pred Bohinjsko Bistrico, pri naselju Bitnje, nadaljujemo ostro desno v smeri Pokljuke. Po krajšem vzponu se cesta položi in nas hitro pripelje v Zgornjo Bohinjsko dolino. Tu v križišču nadaljujemo levo (desno Pokljuka) in cesti naprej sledimo do Srednje vasi. Tu v drugem delu vasi opazimo oznake za cerkev sv. Martina, ki nas usmerijo desno na ožjo in precej strmo cesto, po kateri nato hitro prispemo do cerkve in osnovne šole. Parkiramo na primernem mestu ob šoli ali cerkvi.

Opis poti:

S parkirišča pri cerkvi se v nekaj korakih spustimo do osnovne šole, od tam pa nadaljujemo v smeri razglednika na Kresu. Pot naprej nas vodi po ožji asfaltni cesti, po kateri hitro prispemo do večjega vodohrana, kjer opazimo oznake za Uskovnico. Nadaljujemo po kolovozu, ki preide v gozd, na desnem ovinku pa prehodno stopimo iz gozda in odpre se nam lep pogled na Rudnico in del Zgornje Bohinjske doline. Nadaljujemo po kolovozu, ki nas vodi skozi nekoliko ožji prehod, nato pa v prečnem vzponu do mesta, kjer dosežemo cesto, ki vodi na Uskovnico. Cesto dosežemo ravno na lepo urejenem razgledišču na Kresu, s katerega se nam odpre pogled proti Srednji vasi, Zgornji Bohinjski dolini ter Spodnjim Bohinjskim goram v ozadju. Kratek čas nadaljujemo po cesti, nato pa nas na koncu blagega levega ovinka oznake za Uskovnico usmerijo desno na kolovoz, ki nas vodi skozi gozd, pas grmičevja, višje pa ponovno skozi gozd. Nekaj minut višje ponovno dosežemo makadamsko cesto, a tokrat jo takoj zapustimo, saj še naprej nadaljujemo v smeri pešpoti na Uskovnico. Kolovoz se kmalu razcepi, mi pa nadaljujemo po levem, kjer na drogu el. napeljave opazimo markacijo. Nekaj časa nadaljujemo ob el. napeljavi ter sledimo markacijam. Kmalu se v levo odcepi pot, ki vodi na Uskovnico čez Lom, mi pa nadaljujemo po poti, ki zavije nekoliko desno in preide na strma pobočja predela imenovanega Za Ribnico (Ribnica je potok globoko pod nami). Višje dosežemo novejši kolovoz oz. vlako ter ji sledimo desno. Novejša vlaka se po nekaj minutah konča pot pa še naprej preči pobočja proti desni. Nekoliko naprej na manjšem razpotju nadaljujemo po levi zgornji poti, ob kateri so oznake za Uskovnico in katera je vidno bolj uhojena. V nadaljevanju se nekoliko strmeje vzpenjamo po poti, s katere se nekoliko višje odcepi neoznačena pot proti Lomu (na tabli piše "sir, skuta, mleko in še").
Ponovno nadaljujemo v smeri Uskovnice, nato pa v nekaj minutah dosežemo makadamsko cesto (cesto dosežemo na delu, kjer je že zaprta za javni promet), kateri sledimo v desno. Ko stopimo na cesto se priključimo poti iz Stare Fužine, poti iz Srednje vasi čez Lom in poti od izhodišča oz. parkirišča Lom. Zložna makadamska cesta nas hitro pripelje do vikendic na Uskovnici, nato pa jo le malo za koritom z vodo zapustimo in nadaljujemo levo na kolovoz v smeri Koče na Uskovnici. Po približno 50 metrih vzpona po kolovozu dosežemo Kočo na Uskovnici.
Od koče nadaljujemo v smeri Tosca, Draškega vrha, Viševnika, Vodnikovega doma, Rudnega polja in Praprotnice po poti, ki najprej preči pašno ograjo, nato pa se hitro priključi makadamski cesti, kateri sledimo v desno. Cesta nas nato vodi med grbinastimi travniki, nato pa za prečenjem naslednje ograje hitro prispemo do križišča oz. razpotja ob kapelici Marije Kraljice Miru na Uskovnici.
Za kapelico nadaljujemo levo (naravnost planina Konjščica, desno Rudno polje) po položni cesti, ki nas vodi čez obsežne travnike Uskovnice, nato pa nas pot pripelje ob rob gozda, kjer se le ta začne spreminjati v sprva širok kolovoz. Kolovoz, ki se naprej prične zmerno vzpenjati ima nekaj razpotij, mi pa mu sledimo v smeri Vodnikovega doma in Triglava. Višje se kolovoz, ki večji del poteka skozi gozd spremeni v pešpot, le ta pa nas hitro pripelje do prijetnega studenčka. Pri studenčku nadaljujemo naravnost (desno lovska koča) in vzpon nadaljujemo po zložni poti, ki nas nekoliko naprej pripelje na strma pobočja. Že kmalu za tem, ko smo prispeli do strmih pobočij, so nam pri prehodu preko strme grape v pomoč varovala. Pot naprej se nadaljuje po razmeroma strmih in predvsem v mokrem za zdrs nevarnih pobočjih. Med prečenjem strmih pobočij, se pot večkrat za krajši čas strmo vzpne in nato spet spusti. V zadnjem delu prečenja prekoračimo nekaj zelo strmih grap, preko katerih vodi mestoma poškodovana pot, kjer je nevarnost zdrsa. Prečenje se konča pri večjem hudourniku, kjer je običajno manjši studenček, za katerim stopimo v mehkejši svet trav.
Sledi nekaj minut lahkotne hoje in pot nas pripelje do opuščene planine Spodnji Tosc. Pot naprej se prične zmerno vzpenjati in nas že kmalu pripelje na manjše razpotje, kjer nadaljujemo ostro desno (naravnost stara, deloma opuščena pot) po lepo sledljivi poti. Višje se pričnemo vse strmeje vzpenjati in pot nas iz pasu redkega gozda hitro pripelje med ruševje, kjer se le ta začne obračati vse bolj v levo. Pot se kmalu položi in nas iz ruševja pripelje na travnata pobočja, preko katerih se v nekaj minutah nadaljnje hoje povzpnemo do poti Pokljuka - Triglav.
Omenjeni poti sledimo v desno, le ta pa nas že po nekaj korakih pripelje do mesta, kjer se v levo odcepi pot na Tosc. Nadaljujemo naravnost po prijetni prečni poti, ki s pobočij Tosca postopoma preide na pobočja Velikega Draškega vrha. Razgledna pot, nas čez čas pripelje ob vznožje Studorskega prevala, kjer se za kratek čas strmeje vzpne. Po 5 minutah strmejšega vzpona stopimo na Studorski preval, kjer je označeno razpotje.
S Studorskega prevala nadaljujemo ostro levo (levo Srenjski preval, naravnost Pokljuka, desno Ablanca)) po sprva zložni poti, ki se vzpenja skozi pas rušja. Nekoliko naprej pot zavije v levo in se postopoma prične vse strmeje vzpenjati. Po nekaj minutah nadaljnje hoje nas pot pripelje pod kratek, a precej strm skalnat skok, katerega "premagamo" z nekaj malega pomoči rok (predvsem za ravnotežje). Skalnat skok je poleg nevarnosti zdrsa, izpostavljen tudi padajočemu kamenju (previdno!). Višje se pot položi in preide na zelo razgleden in tehnično večinoma nezahteven greben. Pot, s katere se nam odpirajo lepi razgledi na Spodnje Bohinjske in tudi ostale bohinjske gore, pa se malo pod vrhom ponovno prične strmeje vzpenjati. Pot naprej se vzpne čez kratko in strmo kamnito pobočje, nato pa se položi in nas v nekaj minutah nadaljnje hoje pripelje na razgleden vrh.
Izhodišče - Koča na Uskovnici 1:40 minut, Koča na Uskovnici - Studorski preval 3:00, Studorski preval - Veliki Draški vrh 1:00.

zemljevid poti
Ob poti: Razgledišče na Kresu (619m), Koča na Uskovnici (1154m), Kapelica na Uskovnici (1180m), Planina Spodnji Tosc (1675m), Studorski preval (1892m)
Priporočamo: panorama, podobni izleti, izleti z istim izhodiščem, izleti z istim ciljem
Dodaj v:    facebook    Twitter    myspace    Digg    delicious    reddit
Slike:
Srednja vas - veliki_draski_vrh1
Srednja vas - veliki_draski_vrh2
Srednja vas - veliki_draski_vrh3
Srednja vas - veliki_draski_vrh4
Srednja vas - veliki_draski_vrh5
Srednja vas - veliki_draski_vrh6
Srednja vas - veliki_draski_vrh7
Srednja vas - veliki_draski_vrh8
Srednja vas - veliki_draski_vrh9
Srednja vas - veliki_draski_vrh10
Srednja vas - veliki_draski_vrh11
Srednja vas - veliki_draski_vrh12
Srednja vas - veliki_draski_vrh13
Srednja vas - veliki_draski_vrh14
Srednja vas - veliki_draski_vrh15
Srednja vas - veliki_draski_vrh16
Srednja vas - veliki_draski_vrh17
Srednja vas - veliki_draski_vrh18
Srednja vas - veliki_draski_vrh19
Srednja vas - veliki_draski_vrh20
Srednja vas - veliki_draski_vrh21
Srednja vas - veliki_draski_vrh22
Srednja vas - veliki_draski_vrh23
Srednja vas - veliki_draski_vrh24
Srednja vas - veliki_draski_vrh25
Srednja vas - veliki_draski_vrh26
Srednja vas - veliki_draski_vrh27
Srednja vas - veliki_draski_vrh28
Srednja vas - veliki_draski_vrh29
Srednja vas - veliki_draski_vrh30
Srednja vas - veliki_draski_vrh31
Srednja vas - veliki_draski_vrh32
Srednja vas - veliki_draski_vrh33
Srednja vas - veliki_draski_vrh34
Srednja vas - veliki_draski_vrh35
Srednja vas - veliki_draski_vrh36
Srednja vas - veliki_draski_vrh37
Srednja vas - veliki_draski_vrh38
Srednja vas - veliki_draski_vrh39
Srednja vas - veliki_draski_vrh40
Srednja vas - veliki_draski_vrh41
Srednja vas - veliki_draski_vrh42
Srednja vas - veliki_draski_vrh43
Srednja vas - veliki_draski_vrh44
Srednja vas - veliki_draski_vrh45
Srednja vas - veliki_draski_vrh46
Srednja vas - veliki_draski_vrh47
Srednja vas - veliki_draski_vrh48
Srednja vas - veliki_draski_vrh49
Srednja vas - veliki_draski_vrh50
Srednja vas - veliki_draski_vrh51
Srednja vas - veliki_draski_vrh52
Srednja vas - veliki_draski_vrh53
Srednja vas - veliki_draski_vrh54
Srednja vas - veliki_draski_vrh55
Srednja vas - veliki_draski_vrh56
Srednja vas - veliki_draski_vrh57
Srednja vas - veliki_draski_vrh58
Srednja vas - veliki_draski_vrh59
Srednja vas - veliki_draski_vrh60
Srednja vas - veliki_draski_vrh61
Srednja vas - veliki_draski_vrh62
Srednja vas - veliki_draski_vrh63
Srednja vas - veliki_draski_vrh64
Srednja vas - veliki_draski_vrh65
Srednja vas - veliki_draski_vrh66
Srednja vas - veliki_draski_vrh67
Srednja vas - veliki_draski_vrh68
Srednja vas - veliki_draski_vrh69
Srednja vas - veliki_draski_vrh70
Srednja vas - veliki_draski_vrh71
Srednja vas - veliki_draski_vrh72
Srednja vas - veliki_draski_vrh73
Srednja vas - veliki_draski_vrh74
Srednja vas - veliki_draski_vrh75
Srednja vas - veliki_draski_vrh76
Srednja vas - veliki_draski_vrh77
Srednja vas - veliki_draski_vrh78
Srednja vas - veliki_draski_vrh79
Srednja vas - veliki_draski_vrh80
Srednja vas - veliki_draski_vrh81
Srednja vas - veliki_draski_vrh82
Srednja vas - veliki_draski_vrh83
Srednja vas - veliki_draski_vrh84
Srednja vas - veliki_draski_vrh85
Srednja vas - veliki_draski_vrh86
Srednja vas - veliki_draski_vrh87
Srednja vas - veliki_draski_vrh88
Srednja vas - veliki_draski_vrh89
Srednja vas - veliki_draski_vrh90
Srednja vas - veliki_draski_vrh91
Srednja vas - veliki_draski_vrh92
Srednja vas - veliki_draski_vrh93
Srednja vas - veliki_draski_vrh94
Srednja vas - veliki_draski_vrh95
Srednja vas - veliki_draski_vrh96
Srednja vas - veliki_draski_vrh97
Srednja vas - veliki_draski_vrh98
Srednja vas - veliki_draski_vrh99
Srednja vas - veliki_draski_vrh100
Srednja vas - veliki_draski_vrh101
Srednja vas - veliki_draski_vrh102
Srednja vas - veliki_draski_vrh103
Srednja vas - veliki_draski_vrh104
Diskusija o izletu Srednja vas - Veliki Draški vrh (Za Ribnico in čez planino Spodnji Tosc)
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Avtoprijava:
V kolikor še nimate uporabniškega imena se morate najprej registrirati
Copyright © 2006-2020 Hribi.net, Pogoji uporabe, Oglaševanje, Piškotki