Hribi.net
Hribi.netSlovenski splet
Registracija Navodila
uporabnik: geslo:  avtoprijava 
English Hrvatski Seznam gora Iskanje izletov
gorovja / Julijske AlpeVeliki Draški vrh / Srednja vas - Veliki Draški vrh
  

Srednja vas - Veliki Draški vrh (Za Ribnico, čez Jezerce in Studorski preval)

 
Izhodišče: Srednja vas (583 m)
Izhodišče Širina/Dolžina: 46,2975°N / 13,9231°E
Cilj: Veliki Draški vrh (2243 m)
Ime poti: Za Ribnico, čez Jezerce in Studorski preval
Čas hoje: 5 h 20 min
Zahtevnost: delno zahtevna neoznačena pot
Zahtevnost smučanja: ni podatka
Višinska razlika: 1660 m
Višinska razlika po poti: 1695 m
Zemljevid: TNP 1:50.000
Priporočena oprema (poletje): čelada
Priporočena oprema (zima): čelada, cepin, dereze
Ogledov: 360
Ocena: 1 glasov
Število slik: 100
Število komentarjev: 0
Dostop do izhodišča:

Z avtoceste Ljubljana - Jesenice se usmerimo na izvoz Lesce in cesti sledimo proti Bledu in naprej proti Bohinjski Bistrici. Le malo pred Bohinjsko Bistrico, pri naselju Bitnje, nadaljujemo ostro desno v smeri Pokljuke. Po krajšem vzponu se cesta položi in nas hitro pripelje v Zgornjo Bohinjsko dolino. Tu v križišču nadaljujemo levo (desno Pokljuka) in cesti naprej sledimo do Srednje vasi. Tu v drugem delu vasi opazimo oznake za cerkev sv. Martina, ki nas usmerijo desno na ožjo in precej strmo cesto, po kateri nato hitro prispemo do cerkve in osnovne šole. Parkiramo na primernem mestu ob šoli ali cerkvi.

Opis poti:

S parkirišča pri cerkvi se v nekaj korakih spustimo do osnovne šole, od tam pa nadaljujemo v smeri razglednika na Kresu. Pot naprej nas vodi po ožji asfaltni cesti, po kateri hitro prispemo do večjega vodohrana, kjer opazimo oznake za Uskovnico. Nadaljujemo po kolovozu, ki preide v gozd, na desnem ovinku pa prehodno stopimo iz gozda in odpre se nam lep pogled na Rudnico in del Zgornje Bohinjske doline. Nadaljujemo po kolovozu, ki nas vodi skozi nekoliko ožji prehod, nato pa v prečnem vzponu do mesta, kjer dosežemo cesto, ki vodi na Uskovnico. Cesto dosežemo ravno na lepo urejenem razgledišču na Kresu, s katerega se nam odpre pogled proti Srednji vasi, Zgornji Bohinjski dolini ter Spodnjim Bohinjskim goram v ozadju. Kratek čas nadaljujemo po cesti, nato pa nas na koncu blagega levega ovinka oznake za Uskovnico usmerijo desno na kolovoz, ki nas vodi skozi gozd, pas grmičevja, višje pa ponovno skozi gozd. Nekaj minut višje ponovno dosežemo makadamsko cesto, a tokrat jo takoj zapustimo, saj še naprej nadaljujemo v smeri pešpoti na Uskovnico. Kolovoz se kmalu razcepi, mi pa nadaljujemo po levem, kjer na drogu el. napeljave opazimo markacijo. Nekaj časa nadaljujemo ob el. napeljavi ter sledimo markacijam. Kmalu se v levo odcepi pot, ki vodi na Uskovnico čez Lom, mi pa nadaljujemo po poti, ki zavije nekoliko desno in preide na strma pobočja predela imenovanega Za Ribnico (Ribnica je potok globoko pod nami). Višje dosežemo novejši kolovoz oz. vlako ter ji sledimo desno. Novejša vlaka se po nekaj minutah konča pot pa še naprej preči pobočja proti desni. Nekoliko naprej na manjšem razpotju nadaljujemo po levi zgornji poti, ob kateri so oznake za Uskovnico in katera je vidno bolj uhojena. V nadaljevanju se nekoliko strmeje vzpenjamo po poti, s katere se nekoliko višje odcepi neoznačena pot proti Lomu (na tabli piše "sir, skuta, mleko in še").
Ponovno nadaljujemo v smeri Uskovnice, nato pa v nekaj minutah dosežemo makadamsko cesto (cesto dosežemo na delu, kjer je že zaprta za javni promet), kateri sledimo v desno. Ko stopimo na cesto se priključimo poti iz Stare Fužine, poti iz Srednje vasi čez Lom in poti od izhodišča oz. parkirišča Lom. Zložna makadamska cesta nas hitro pripelje do vikendic na Uskovnici, nato pa jo le malo za koritom z vodo zapustimo in nadaljujemo levo na kolovoz v smeri Koče na Uskovnici. Po približno 50 metrih vzpona po kolovozu dosežemo Kočo na Uskovnici.
Od koče nadaljujemo v smeri Tosca, Draškega vrha, Viševnika, Vodnikovega doma, Rudnega polja in Praprotnice po poti, ki najprej preči pašno ograjo, nato pa se hitro priključi makadamski cesti, kateri sledimo v desno. Cesta nas nato vodi med grbinastimi travniki, nato pa za prečenjem naslednje ograje hitro prispemo do križišča oz. razpotja ob kapelici Marije Kraljice Miru na Uskovnici.
Pri kapelici se v levo nadaljuje pot proti Vodnikovemu domu, v desno vodi pot proti Pokljuki, mi pa nadaljujemo naravnost v smeri planine Konjščica (tudi ena od poti, po kateri lahko prispemo na Velo polje oz. Vodnikov dom). Pot nadaljujemo med ograjenimi pašniki, po razmeroma strmem kolovozu, s katerega se nam odpira lep pogled na okoliške gore. Višje se pot, katera nas vodi še mimo nekaj vikendic, položi in priključimo se širšemu kolovozu, ki vodi s Pokljuke oz. z bližine mostu preko Ribnice (v opisih izhodišče Uskovnica (Razpotje) proti planini Konjšica.
Nekoliko naprej se nam odpre lep pogled proti Viševniku, kolovoz pa se nato nekaj časa prečno vzpenja, večinoma skozi gozd. Višje prečimo pašno ograjo in pot nas pripelje na jugozahodni rob planine Konjščica. Tu se pot, ki je bila občasno ponovno nekoliko bolj strma povsem položi ter nas vodi prečno preko planine. Med prečenjem prekoračimo nekaj manjših potočkov, nato pa za manjšim križem prečimo še nekoliko večji potok, za njim pa v nekaj korakih dosežemo sirarno na planini Konjščica, kjer je v času pašne sezone možno kupiti kak mlečni izdelek.
Pred sirarno nadaljujemo rahlo levo v smeri Triglava in Vodnikovega doma na Velem polju, po poti, ki se zložno vzpenja proti severnemu delu planine. Ko se planina konča pot preide med ruševje obdano s posameznimi drevesi ter se prične zmerno vzpenjati. Ob pogledih na okoliške gore hitro prispemo do označenega razpotja, kjer se nam z desne priključi še markirana pot z Rudnega polja.
Nadaljujemo rahlo levo v smeri Studorskega prevala ter se nekaj minut nekoliko strmeje vzpenjamo. Višje se dolina po kateri hodimo zoži, nato pa ob hudourniku dosežemo travnato izravnavo na Jezercih, kjer je naslednje označeno razpotje.
Tu gremo levo (desno Mali Draški vrh, Srenjski preval in Viševnik) in nas po nekaj korakih pripelje v ožje območje TNP-ja. Naprej se vzpnemo ob studenčku proti Studorskemu prevalu. Nekoliko višje prečimo hudournik, pot pa se usmeri nekoliko desno na travnata ter z ruševjem obdana pobočja. Pot se nato prečno vzpne do Studorskega prevala, s katerega se nam odpre lep razgled na Bohinjsko stran.
S Studorskega prevala nadaljujemo ostro levo (levo Srenjski preval, naravnost Pokljuka, desno Ablanca)) po sprva zložni poti, ki se vzpenja skozi pas rušja. Nekoliko naprej pot zavije v levo in se postopoma prične vse strmeje vzpenjati. Po nekaj minutah nadaljnje hoje nas pot pripelje pod kratek, a precej strm skalnat skok, katerega "premagamo" z nekaj malega pomoči rok (predvsem za ravnotežje). Skalnat skok je poleg nevarnosti zdrsa, izpostavljen tudi padajočemu kamenju (previdno!). Višje se pot položi in preide na zelo razgleden in tehnično večinoma nezahteven greben. Pot, s katere se nam odpirajo lepi razgledi na Spodnje Bohinjske in tudi ostale bohinjske gore, pa se malo pod vrhom ponovno prične strmeje vzpenjati. Pot naprej se vzpne čez kratko in strmo kamnito pobočje, nato pa se položi in nas v nekaj minutah nadaljnje hoje pripelje na razgleden vrh.
Izhodišče - Koča na Uskovnici 1:40 - Koča na Uskovnici - planina Konjščica 1:10, planina Konjščica - Studorski preval 1:30, Studorski preval - Veliki Draški vrh 1:00.

zemljevid poti
Ob poti: Razgledišče na Kresu (619m), Koča na Uskovnici (1154m), Kapelica na Uskovnici (1180m), Planina Konjščica (1438m), Jezerce (1720m), Studorski preval (1892m)
Priporočamo: panorama, podobni izleti, izleti z istim izhodiščem, izleti z istim ciljem
Dodaj v:    facebook    Twitter    myspace    Digg    delicious    reddit
Slike:
Srednja vas - veliki_draski_vrh1
Srednja vas - veliki_draski_vrh2
Srednja vas - veliki_draski_vrh3
Srednja vas - veliki_draski_vrh4
Srednja vas - veliki_draski_vrh5
Srednja vas - veliki_draski_vrh6
Srednja vas - veliki_draski_vrh7
Srednja vas - veliki_draski_vrh8
Srednja vas - veliki_draski_vrh9
Srednja vas - veliki_draski_vrh10
Srednja vas - veliki_draski_vrh11
Srednja vas - veliki_draski_vrh12
Srednja vas - veliki_draski_vrh13
Srednja vas - veliki_draski_vrh14
Srednja vas - veliki_draski_vrh15
Srednja vas - veliki_draski_vrh16
Srednja vas - veliki_draski_vrh17
Srednja vas - veliki_draski_vrh18
Srednja vas - veliki_draski_vrh19
Srednja vas - veliki_draski_vrh20
Srednja vas - veliki_draski_vrh21
Srednja vas - veliki_draski_vrh22
Srednja vas - veliki_draski_vrh23
Srednja vas - veliki_draski_vrh24
Srednja vas - veliki_draski_vrh25
Srednja vas - veliki_draski_vrh26
Srednja vas - veliki_draski_vrh27
Srednja vas - veliki_draski_vrh28
Srednja vas - veliki_draski_vrh29
Srednja vas - veliki_draski_vrh30
Srednja vas - veliki_draski_vrh31
Srednja vas - veliki_draski_vrh32
Srednja vas - veliki_draski_vrh33
Srednja vas - veliki_draski_vrh34
Srednja vas - veliki_draski_vrh35
Srednja vas - veliki_draski_vrh36
Srednja vas - veliki_draski_vrh37
Srednja vas - veliki_draski_vrh38
Srednja vas - veliki_draski_vrh39
Srednja vas - veliki_draski_vrh40
Srednja vas - veliki_draski_vrh41
Srednja vas - veliki_draski_vrh42
Srednja vas - veliki_draski_vrh43
Srednja vas - veliki_draski_vrh44
Srednja vas - veliki_draski_vrh45
Srednja vas - veliki_draski_vrh46
Srednja vas - veliki_draski_vrh47
Srednja vas - veliki_draski_vrh48
Srednja vas - veliki_draski_vrh49
Srednja vas - veliki_draski_vrh50
Srednja vas - veliki_draski_vrh51
Srednja vas - veliki_draski_vrh52
Srednja vas - veliki_draski_vrh53
Srednja vas - veliki_draski_vrh54
Srednja vas - veliki_draski_vrh55
Srednja vas - veliki_draski_vrh56
Srednja vas - veliki_draski_vrh57
Srednja vas - veliki_draski_vrh58
Srednja vas - veliki_draski_vrh59
Srednja vas - veliki_draski_vrh60
Srednja vas - veliki_draski_vrh61
Srednja vas - veliki_draski_vrh62
Srednja vas - veliki_draski_vrh63
Srednja vas - veliki_draski_vrh64
Srednja vas - veliki_draski_vrh65
Srednja vas - veliki_draski_vrh66
Srednja vas - veliki_draski_vrh67
Srednja vas - veliki_draski_vrh68
Srednja vas - veliki_draski_vrh69
Srednja vas - veliki_draski_vrh70
Srednja vas - veliki_draski_vrh71
Srednja vas - veliki_draski_vrh72
Srednja vas - veliki_draski_vrh73
Srednja vas - veliki_draski_vrh74
Srednja vas - veliki_draski_vrh75
Srednja vas - veliki_draski_vrh76
Srednja vas - veliki_draski_vrh77
Srednja vas - veliki_draski_vrh78
Srednja vas - veliki_draski_vrh79
Srednja vas - veliki_draski_vrh80
Srednja vas - veliki_draski_vrh81
Srednja vas - veliki_draski_vrh82
Srednja vas - veliki_draski_vrh83
Srednja vas - veliki_draski_vrh84
Srednja vas - veliki_draski_vrh85
Srednja vas - veliki_draski_vrh86
Srednja vas - veliki_draski_vrh87
Srednja vas - veliki_draski_vrh88
Srednja vas - veliki_draski_vrh89
Srednja vas - veliki_draski_vrh90
Srednja vas - veliki_draski_vrh91
Srednja vas - veliki_draski_vrh92
Srednja vas - veliki_draski_vrh93
Srednja vas - veliki_draski_vrh94
Srednja vas - veliki_draski_vrh95
Srednja vas - veliki_draski_vrh96
Srednja vas - veliki_draski_vrh97
Srednja vas - veliki_draski_vrh98
Srednja vas - veliki_draski_vrh99
Srednja vas - veliki_draski_vrh100
Diskusija o izletu Srednja vas - Veliki Draški vrh (Za Ribnico, čez Jezerce in Studorski preval)
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Avtoprijava:
V kolikor še nimate uporabniškega imena se morate najprej registrirati
Copyright © 2006-2020 Hribi.net, Pogoji uporabe, Oglaševanje, Piškotki