Hribi.net
Hribi.net
Prijava
Prijava
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
Še niste registrirani? Registracija.
Ste pozabili geslo?
Anketa
Ali ste že bili na Plačkem vrhu (510 m)?
Glasuj
Gorovja / Julijske Alpe / Tosc / Srednja vas - Tosc (Za Ribnico in čez planino Spodnji Tosc)

Srednja vas - Tosc (Za Ribnico in čez planino Spodnji Tosc)

Natisni
Izhodišče: Srednja vas (583 m)
Širina/Dolžina: 46,2975°N 13,9231°E
Ime poti: Za Ribnico in čez planino Spodnji Tosc
Čas hoje: 5 h 45 min
Zahtevnost: zahtevna označena pot, lahka neoznačena steza
Višinska razlika: 1692 m
Višinska razlika po poti: 1850 m
Zemljevid: TNP 1:50.000
Priporočena oprema (poletje):
Priporočena oprema (zima): cepin, dereze
Ogledov: 2.430
 1 osebi je objava všeč
Število slik: 116
Število komentarjev: 0
Dostop do izhodišča:
Z avtoceste Ljubljana - Jesenice se usmerimo na izvoz Lesce in cesti sledimo proti Bledu in naprej proti Bohinjski Bistrici. Le malo pred Bohinjsko Bistrico, pri naselju Bitnje, nadaljujemo ostro desno v smeri Pokljuke. Po krajšem vzponu se cesta položi in nas hitro pripelje v Zgornjo Bohinjsko dolino. Tu v križišču nadaljujemo levo (desno Pokljuka) in cesti naprej sledimo do Srednje vasi. Tu v drugem delu vasi opazimo oznake za cerkev sv. Martina, ki nas usmerijo desno na ožjo in precej strmo cesto, po kateri nato hitro prispemo do cerkve in osnovne šole. Parkiramo na primernem mestu ob šoli ali cerkvi.
Opis poti:
S parkirišča pri cerkvi se v nekaj korakih spustimo do osnovne šole, od tam pa nadaljujemo v smeri razglednika na Kresu. Pot naprej nas vodi po ožji asfaltni cesti, po kateri hitro prispemo do večjega vodohrana, kjer opazimo oznake za Uskovnico. Nadaljujemo po kolovozu, ki preide v gozd, na desnem ovinku pa prehodno stopimo iz gozda in odpre se nam lep pogled na Rudnico in del Zgornje Bohinjske doline. Nadaljujemo po kolovozu, ki nas vodi skozi nekoliko ožji prehod, nato pa v prečnem vzponu do mesta, kjer dosežemo cesto, ki vodi na Uskovnico. Cesto dosežemo ravno na lepo urejenem razgledišču na Kresu, s katerega se nam odpre pogled proti Srednji vasi, Zgornji Bohinjski dolini ter Spodnjim Bohinjskim goram v ozadju. Kratek čas nadaljujemo po cesti, nato pa nas na koncu blagega levega ovinka oznake za Uskovnico usmerijo desno na kolovoz, ki nas vodi skozi gozd, pas grmičevja, višje pa ponovno skozi gozd. Nekaj minut višje ponovno dosežemo makadamsko cesto, a tokrat jo takoj zapustimo, saj še naprej nadaljujemo v smeri pešpoti na Uskovnico. Kolovoz se kmalu razcepi, mi pa nadaljujemo po levem, kjer na drogu el. napeljave opazimo markacijo. Nekaj časa nadaljujemo ob el. napeljavi ter sledimo markacijam. Kmalu se v levo odcepi pot, ki vodi na Uskovnico čez Lom, mi pa nadaljujemo po poti, ki zavije nekoliko desno in preide na strma pobočja predela imenovanega Za Ribnico (Ribnica je potok globoko pod nami). Višje dosežemo novejši kolovoz oz. vlako ter ji sledimo desno. Novejša vlaka se po nekaj minutah konča pot pa še naprej preči pobočja proti desni. Nekoliko naprej na manjšem razpotju nadaljujemo po levi zgornji poti, ob kateri so oznake za Uskovnico in katera je vidno bolj uhojena. V nadaljevanju se nekoliko strmeje vzpenjamo po poti, s katere se nekoliko višje odcepi neoznačena pot proti Lomu (na tabli piše "sir, skuta, mleko in še").
Ponovno nadaljujemo v smeri Uskovnice, nato pa v nekaj minutah dosežemo makadamsko cesto (cesto dosežemo na delu, kjer je že zaprta za javni promet), kateri sledimo v desno. Ko stopimo na cesto se priključimo poti iz Stare Fužine, poti iz Srednje vasi čez Lom in poti od izhodišča oz. parkirišča Lom. Zložna makadamska cesta nas hitro pripelje do vikendic na Uskovnici, nato pa jo le malo za koritom z vodo zapustimo in nadaljujemo levo na kolovoz v smeri Koče na Uskovnici. Po približno 50 metrih vzpona po kolovozu dosežemo Kočo na Uskovnici.
S parkirišča nadaljujemo v smeri Koče na Uskovnice, po cesti, po kateri hitro prispemo iz gozda, kjer opazimo oznake za sir, mleko in domače izdelke. Nekaj 10 m naprej se s ceste v levo odcepi kratka pot, ki vodi do bližnje sirarne pr Ulčnek, kjer lahko v pašni sezoni kupimo prej omenjene izdelke, sicer pa nadaljujemo naravnost do nekaj korakov oddaljenega označenega razpotja, kjer nadaljujemo desno v smeri Koče na Uskovnice. Pot naprej nas najprej vodi mimo znamenja (križa), nato pa se nadaljuje med pašniki. Ko se na desni strani pašniki končajo, se nam z desne priključi markirana pot iz Srednje vasi (pot "Za Ribnico").
Nadaljujemo naravnost, nato pa mimo vikendic prispemo do korita z vodo ter nekaj korakov naprej do mesta, kjer nas oznake za nam že znano kočo usmerijo levo na kolovoz. Sledi kratek vzpon po kolovozu in pot nas pripelje do Koče na Uskovnici.
Od koče nadaljujemo v smeri Tosca, Draškega vrha, Viševnika, Vodnikovega doma, Rudnega polja in Praprotnice po poti, ki najprej preči pašno ograjo, nato pa se hitro priključi makadamski cesti, kateri sledimo v desno. Cesta nas nato vodi med grbinastimi travniki, nato pa za prečenjem naslednje ograje hitro prispemo do križišča oz. razpotja ob kapelici Marije Kraljice Miru na Uskovnici.
Za kapelico nadaljujemo levo (naravnost planina Konjščica, desno Rudno polje) po položni cesti, ki nas vodi čez obsežne travnike Uskovnice, nato pa nas pot pripelje ob rob gozda, kjer se le ta začne spreminjati v sprva širok kolovoz. Kolovoz, ki se naprej prične zmerno vzpenjati ima nekaj razpotij, mi pa mu sledimo v smeri Vodnikovega doma in Triglava. Višje se kolovoz, ki večji del poteka skozi gozd spremeni v pešpot, le ta pa nas hitro pripelje do prijetnega studenčka. Pri studenčku nadaljujemo naravnost (desno lovska koča) in vzpon nadaljujemo po zložni poti, ki nas nekoliko naprej pripelje na strma pobočja. Že kmalu za tem, ko smo prispeli do strmih pobočij, so nam pri prehodu preko strme grape v pomoč varovala. Pot naprej se nadaljuje po razmeroma strmih in predvsem v mokrem za zdrs nevarnih pobočjih. Med prečenjem strmih pobočij, se pot večkrat za krajši čas strmo vzpne in nato spet spusti. V zadnjem delu prečenja prekoračimo nekaj zelo strmih grap, preko katerih vodi mestoma povsem uničena pot (velika nevarnost zdrsa). Prečenje se konča pri večjem hudourniku (običajno studenček) za katerim stopimo v mehkejši svet trav.
Sledi nekaj minut lahkotne hoje in pot nas pripelje do opuščene planine Spodnji Tosc. Pot naprej se prične zmerno vzpenjati in nas že kmalu pripelje na manjše razpotje, kjer nadaljujemo ostro desno (naravnost stara, deloma opuščena pot) po lepo sledljivi poti. Pot naprej se prične vse strmeje vzpenjati in nas iz pasa redkega gozda hitro pripelje med rušje, kjer se le ta začne obračati vse bolj v levo. Pot se kmalu položi in iz rušja nas pripelje na travnata pobočja, preko katerih se v nekaj minutah nadaljnje hoje povzpnemo do poti Pokljuka - Triglav.
Omenjeni poti sledimo v desno, le ta pa nas že po nekaj korakih pripelje do mesta, kjer se v levo odcepi pot na Tosc. Nadaljujemo v smeri Tosca (odcep je označen) po nemarkirani, a lepo sledljivi poti, ki se prične vse strmeje vzpenjati čez travnata pobočja Tosca. Vse bolj strma pot se počasi obrača nekoliko proti desni, nato pa zavije ostro v levo in se skoraj povsem položi. Sledi prečenje kratkega strmega pobočja, nato pa nas pot pripelje na manj strma pobočja, kjer se le ta prične postopoma izgubljati. Slabše vidna stezica nato zavije rahlo v desno in se prične nekoliko strmeje vzpenjati. Po nekaj minutah vzpona, stopimo na neizrazit Mali Tosc, s katerega se nam odpre pogled na Tosc. Sledi kratek spust in pot nas mimo večje vrtače, katero obidemo po desni strani pripelje ob vršno vznožje Tosca. Pot naprej se zmerno vzpne čez prijetno travnato pobočje in nas po nekaj minutah nadaljnje hoje pripelje na vrh Tosca.
V megli je orientacija v zadnjem delu težavna.
Srednja vas - Koča na Uskovnici 1:40, Koča na Uskovnici - Tosc 4:05.
zemljevid poti - Tosc
Ob poti: Razgledišče na Kresu (619m), Koča na Uskovnici (1154m), Kapelica na Uskovnici (1180m), Planina Spodnji Tosc (1675m)
Priporočamo: izleti z istega izhodišča, podobni izleti, panorama, vpisna knjiga
Slike:
Srednja vas - Tosc1
Srednja vas - Tosc2
Srednja vas - Tosc3
Srednja vas - Tosc4
Srednja vas - Tosc5
Srednja vas - Tosc6
Srednja vas - Tosc7
Srednja vas - Tosc8
Srednja vas - Tosc9
Srednja vas - Tosc10
Srednja vas - Tosc11
Srednja vas - Tosc12
Srednja vas - Tosc13
Srednja vas - Tosc14
Srednja vas - Tosc15
Srednja vas - Tosc16
Srednja vas - Tosc17
Srednja vas - Tosc18
Srednja vas - Tosc19
Srednja vas - Tosc20
Srednja vas - Tosc21
Srednja vas - Tosc22
Srednja vas - Tosc23
Srednja vas - Tosc24
Srednja vas - Tosc25
Srednja vas - Tosc26
Srednja vas - Tosc27
Srednja vas - Tosc28
Srednja vas - Tosc29
Srednja vas - Tosc30
Srednja vas - Tosc31
Srednja vas - Tosc32
Srednja vas - Tosc33
Srednja vas - Tosc34
Srednja vas - Tosc35
Srednja vas - Tosc36
Srednja vas - Tosc37
Srednja vas - Tosc38
Srednja vas - Tosc39
Srednja vas - Tosc40
Srednja vas - Tosc41
Srednja vas - Tosc42
Srednja vas - Tosc43
Srednja vas - Tosc44
Srednja vas - Tosc45
Srednja vas - Tosc46
Srednja vas - Tosc47
Srednja vas - Tosc48
Srednja vas - Tosc49
Srednja vas - Tosc50
Srednja vas - Tosc51
Srednja vas - Tosc52
Srednja vas - Tosc53
Srednja vas - Tosc54
Srednja vas - Tosc55
Srednja vas - Tosc56
Srednja vas - Tosc57
Srednja vas - Tosc58
Srednja vas - Tosc59
Srednja vas - Tosc60
Srednja vas - Tosc61
Srednja vas - Tosc62
Srednja vas - Tosc63
Srednja vas - Tosc64
Srednja vas - Tosc65
Srednja vas - Tosc66
Srednja vas - Tosc67
Srednja vas - Tosc68
Srednja vas - Tosc69
Srednja vas - Tosc70
Srednja vas - Tosc71
Srednja vas - Tosc72
Srednja vas - Tosc73
Srednja vas - Tosc74
Srednja vas - Tosc75
Srednja vas - Tosc76
Srednja vas - Tosc77
Srednja vas - Tosc78
Srednja vas - Tosc79
Srednja vas - Tosc80
Srednja vas - Tosc81
Srednja vas - Tosc82
Srednja vas - Tosc83
Srednja vas - Tosc84
Srednja vas - Tosc85
Srednja vas - Tosc86
Srednja vas - Tosc87
Srednja vas - Tosc88
Srednja vas - Tosc89
Srednja vas - Tosc90
Srednja vas - Tosc91
Srednja vas - Tosc92
Srednja vas - Tosc93
Srednja vas - Tosc94
Srednja vas - Tosc95
Srednja vas - Tosc96
Srednja vas - Tosc97
Srednja vas - Tosc98
Srednja vas - Tosc99
Srednja vas - Tosc100
Srednja vas - Tosc101
Srednja vas - Tosc102
Srednja vas - Tosc103
Srednja vas - Tosc104
Srednja vas - Tosc105
Srednja vas - Tosc106
Srednja vas - Tosc107
Srednja vas - Tosc108
Srednja vas - Tosc109
Srednja vas - Tosc110
Srednja vas - Tosc111
Srednja vas - Tosc112
Srednja vas - Tosc113
Srednja vas - Tosc114
Srednja vas - Tosc115
Srednja vas - Tosc116
Diskusija o izletu Srednja vas - Tosc (Za Ribnico in čez planino Spodnji Tosc)
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
V kolikor še nimate uporabniškega imena se morate najprej registrirati.
     
Copyright © 2006-2024 Hribi.net, Pogoji uporabe, Piškotki