Hribi.net
Hribi.net
Prijava
Prijava
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
Še niste registrirani? Registracija.
Ste pozabili geslo?
Anketa
Ali se z Blegoša (1562 m), vidi Tičarjev dom na Vršiču?
Glasuj
Gorovja / Julijske Alpe / Planina pod Mišelj vrhom / Srednja vas - Planina pod Mišelj vrhom (Za Ribnico in čez planino Spodnji Tosc)

Srednja vas - Planina pod Mišelj vrhom (Za Ribnico in čez planino Spodnji Tosc)

Natisni
Izhodišče: Srednja vas (583 m)
Širina/Dolžina: 46,2975°N 13,9231°E
Ime poti: Za Ribnico in čez planino Spodnji Tosc
Čas hoje: 4 h 35 min
Zahtevnost: zahtevna označena pot
Višinska razlika: 1062 m
Višinska razlika po poti: 1415 m
Zemljevid: TNP 1:50.000
Priporočena oprema (poletje): čelada
Priporočena oprema (zima): čelada, cepin, dereze
Ogledov: 283
 1 osebi je objava všeč
Število slik: 113
Število komentarjev: 0
Dostop do izhodišča:
Z avtoceste Ljubljana - Jesenice se usmerimo na izvoz Lesce in cesti sledimo proti Bledu in naprej proti Bohinjski Bistrici. Le malo pred Bohinjsko Bistrico, pri naselju Bitnje, nadaljujemo ostro desno v smeri Pokljuke. Po krajšem vzponu se cesta položi in nas hitro pripelje v Zgornjo Bohinjsko dolino. Tu v križišču nadaljujemo levo (desno Pokljuka) in cesti naprej sledimo do Srednje vasi. Tu v drugem delu vasi opazimo oznake za cerkev sv. Martina, ki nas usmerijo desno na ožjo in precej strmo cesto, po kateri nato hitro prispemo do cerkve in osnovne šole. Parkiramo na primernem mestu ob šoli ali cerkvi.
Opis poti:
S parkirišča pri cerkvi se v nekaj korakih spustimo do osnovne šole, od tam pa nadaljujemo v smeri razglednika na Kresu. Pot naprej nas vodi po ožji asfaltni cesti, po kateri hitro prispemo do večjega vodohrana, kjer opazimo oznake za Uskovnico. Nadaljujemo po kolovozu, ki preide v gozd, na desnem ovinku pa prehodno stopimo iz gozda in odpre se nam lep pogled na Rudnico in del Zgornje Bohinjske doline. Nadaljujemo po kolovozu, ki nas vodi skozi nekoliko ožji prehod, nato pa v prečnem vzponu do mesta, kjer dosežemo cesto, ki vodi na Uskovnico. Cesto dosežemo ravno na lepo urejenem razgledišču na Kresu, s katerega se nam odpre pogled proti Srednji vasi, Zgornji Bohinjski dolini ter Spodnjim Bohinjskim goram v ozadju. Kratek čas nadaljujemo po cesti, nato pa nas na koncu blagega levega ovinka oznake za Uskovnico usmerijo desno na kolovoz, ki nas vodi skozi gozd, pas grmičevja, višje pa ponovno skozi gozd. Nekaj minut višje ponovno dosežemo makadamsko cesto, a tokrat jo takoj zapustimo, saj še naprej nadaljujemo v smeri pešpoti na Uskovnico. Kolovoz se kmalu razcepi, mi pa nadaljujemo po levem, kjer na drogu el. napeljave opazimo markacijo. Nekaj časa nadaljujemo ob el. napeljavi ter sledimo markacijam. Kmalu se v levo odcepi pot, ki vodi na Uskovnico čez Lom, mi pa nadaljujemo po poti, ki zavije nekoliko desno in preide na strma pobočja predela imenovanega Za Ribnico (Ribnica je potok globoko pod nami). Višje dosežemo novejši kolovoz oz. vlako ter ji sledimo desno. Novejša vlaka se po nekaj minutah konča pot pa še naprej preči pobočja proti desni. Nekoliko naprej na manjšem razpotju nadaljujemo po levi zgornji poti, ob kateri so oznake za Uskovnico in katera je vidno bolj uhojena. V nadaljevanju se nekoliko strmeje vzpenjamo po poti, s katere se nekoliko višje odcepi neoznačena pot proti Lomu (na tabli piše "sir, skuta, mleko in še").
Ponovno nadaljujemo v smeri Uskovnice, nato pa v nekaj minutah dosežemo makadamsko cesto (cesto dosežemo na delu, kjer je že zaprta za javni promet), kateri sledimo v desno. Ko stopimo na cesto se priključimo poti iz Stare Fužine, poti iz Srednje vasi čez Lom in poti od izhodišča oz. parkirišča Lom. Zložna makadamska cesta nas hitro pripelje do vikendic na Uskovnici, nato pa jo le malo za koritom z vodo zapustimo in nadaljujemo levo na kolovoz v smeri Koče na Uskovnici. Po približno 50 metrih vzpona po kolovozu dosežemo Kočo na Uskovnici.
Od koče nadaljujemo v smeri Tosca, Draškega vrha, Viševnika, Vodnikovega doma, Rudnega polja in Praprotnice po poti, ki najprej preči pašno ograjo, nato pa se hitro priključi makadamski cesti, kateri sledimo v desno. Cesta nas nato vodi med grbinastimi travniki, nato pa za prečenjem naslednje ograje hitro prispemo do križišča oz. razpotja ob kapelici Marije Kraljice Miru na Uskovnici.
Za kapelico nadaljujemo levo (naravnost planina Konjščica, desno Rudno polje) po položni cesti, ki nas vodi čez obsežne travnike Uskovnice, nato pa nas pot pripelje ob rob gozda, kjer se le ta začne spreminjati v sprva širok kolovoz. Kolovoz, ki se naprej prične zmerno vzpenjati ima nekaj razpotij, mi pa mu sledimo v smeri Vodnikovega doma in Triglava. Višje se kolovoz, ki večji del poteka skozi gozd spremeni v pešpot, le ta pa nas hitro pripelje do prijetnega studenčka. Pri studenčku nadaljujemo naravnost (desno lovska koča) in vzpon nadaljujemo po zložni poti, ki nas nekoliko naprej pripelje na strma pobočja. Že kmalu za tem, ko smo prispeli do strmih pobočij, so nam pri prehodu preko strme grape v pomoč varovala. Pot naprej se nadaljuje po razmeroma strmih in predvsem v mokrem za zdrs nevarnih pobočjih. Med prečenjem strmih pobočij, se pot večkrat za krajši čas strmo vzpne in nato spet spusti. V zadnjem delu prečenja prekoračimo nekaj zelo strmih grap, preko katerih vodi mestoma povsem uničena pot (velika nevarnost zdrsa). Prečenje se konča pri večjem hudourniku (običajno studenček) za katerim stopimo v mehkejši svet trav.
Sledi nekaj minut lahkotne hoje in pot nas pripelje do opuščene planine Spodnji Tosc. Pot naprej se prične zmerno vzpenjati in nas že kmalu pripelje na manjše razpotje, kjer nadaljujemo ostro desno (naravnost stara, deloma opuščena pot) po lepo sledljivi poti. Pot naprej se prične vse strmeje vzpenjati in nas iz pasa redkega gozda hitro pripelje med rušje, kjer se le ta začne obračati vse bolj v levo. Pot se kmalu položi in iz rušja nas pripelje na travnata pobočja, preko katerih se v nekaj minutah nadaljnje hoje povzpnemo do poti Pokljuka - Triglav.
Nadaljujemo levo, pot naprej pa preči pobočja Tosca. Pot nato v rahlem spustu preči krajši pas redkega gozda nato pa nas pripelje na strma pobočja. Še nekoliko naprej pa pot po umetno narejeni široki polici v rahlem spustu preči prepadna pobočja Tosca. Ker je pot precej široka ne povzroča težav (previdno zaradi padajočega kamenja, skalni podor v letu 2008). Pot se nato ponovno rahlo vzpne in nas pripelje na razpotje, kjer nadaljujemo rahlo levo v smeri Velega polja (ostro levo Voje, naravnost Vodnikov dom).
Pot naprej se prične prečno spuščati proti desni in nas hitro pripelje na neoznačeno razpotje. Nadaljujemo po desni markirani poti (levo lovska koča), ki se kmalu položi, nato pa se nadaljuje v prečenju pobočij pod Vodnikovim domom. Po nekaj minutah pot zavije rahlo v levo ter se prične spuščati proti Malemu in Velemu polju. Po krajšem spustu pridemo na manjši preval med Malim poljem na levi in Velim poljem na desni. Tu nadaljujemo levo (desno Velo polje) in pot nadaljujemo po markirani poti, ki se hitro spusti na planino Malo polje. Sledi nekaj minutna hoja po omenjeni planini, nato pa pot zavije rahlo desno in nas pripelje do presihajočega jezera na planini pod Mišelj vrhom. Jezerce obidemo po desni strani (rahlo levo Voje), nato pa se v rahlem vzponu povzpnemo do propadajočih pastirskih stanov na planini pod Mišelj vrhom.
zemljevid poti - Planina pod Mišelj vrhom
Ob poti: Razgledišče na Kresu (619m), Koča na Uskovnici (1154m), Kapelica na Uskovnici (1675m), Velo polje (1680m)
Izlet lahko podaljšamo do naslednjih ciljev: Jezerski Stog, Prevalski Stog
Priporočamo: izleti z istega izhodišča, podobni izleti, panorama
Slike:
Srednja vas - Planina pod Mišelj vrhom1
Srednja vas - Planina pod Mišelj vrhom2
Srednja vas - Planina pod Mišelj vrhom3
Srednja vas - Planina pod Mišelj vrhom4
Srednja vas - Planina pod Mišelj vrhom5
Srednja vas - Planina pod Mišelj vrhom6
Srednja vas - Planina pod Mišelj vrhom7
Srednja vas - Planina pod Mišelj vrhom8
Srednja vas - Planina pod Mišelj vrhom9
Srednja vas - Planina pod Mišelj vrhom10
Srednja vas - Planina pod Mišelj vrhom11
Srednja vas - Planina pod Mišelj vrhom12
Srednja vas - Planina pod Mišelj vrhom13
Srednja vas - Planina pod Mišelj vrhom14
Srednja vas - Planina pod Mišelj vrhom15
Srednja vas - Planina pod Mišelj vrhom16
Srednja vas - Planina pod Mišelj vrhom17
Srednja vas - Planina pod Mišelj vrhom18
Srednja vas - Planina pod Mišelj vrhom19
Srednja vas - Planina pod Mišelj vrhom20
Srednja vas - Planina pod Mišelj vrhom21
Srednja vas - Planina pod Mišelj vrhom22
Srednja vas - Planina pod Mišelj vrhom23
Srednja vas - Planina pod Mišelj vrhom24
Srednja vas - Planina pod Mišelj vrhom25
Srednja vas - Planina pod Mišelj vrhom26
Srednja vas - Planina pod Mišelj vrhom27
Srednja vas - Planina pod Mišelj vrhom28
Srednja vas - Planina pod Mišelj vrhom29
Srednja vas - Planina pod Mišelj vrhom30
Srednja vas - Planina pod Mišelj vrhom31
Srednja vas - Planina pod Mišelj vrhom32
Srednja vas - Planina pod Mišelj vrhom33
Srednja vas - Planina pod Mišelj vrhom34
Srednja vas - Planina pod Mišelj vrhom35
Srednja vas - Planina pod Mišelj vrhom36
Srednja vas - Planina pod Mišelj vrhom37
Srednja vas - Planina pod Mišelj vrhom38
Srednja vas - Planina pod Mišelj vrhom39
Srednja vas - Planina pod Mišelj vrhom40
Srednja vas - Planina pod Mišelj vrhom41
Srednja vas - Planina pod Mišelj vrhom42
Srednja vas - Planina pod Mišelj vrhom43
Srednja vas - Planina pod Mišelj vrhom44
Srednja vas - Planina pod Mišelj vrhom45
Srednja vas - Planina pod Mišelj vrhom46
Srednja vas - Planina pod Mišelj vrhom47
Srednja vas - Planina pod Mišelj vrhom48
Srednja vas - Planina pod Mišelj vrhom49
Srednja vas - Planina pod Mišelj vrhom50
Srednja vas - Planina pod Mišelj vrhom51
Srednja vas - Planina pod Mišelj vrhom52
Srednja vas - Planina pod Mišelj vrhom53
Srednja vas - Planina pod Mišelj vrhom54
Srednja vas - Planina pod Mišelj vrhom55
Srednja vas - Planina pod Mišelj vrhom56
Srednja vas - Planina pod Mišelj vrhom57
Srednja vas - Planina pod Mišelj vrhom58
Srednja vas - Planina pod Mišelj vrhom59
Srednja vas - Planina pod Mišelj vrhom60
Srednja vas - Planina pod Mišelj vrhom61
Srednja vas - Planina pod Mišelj vrhom62
Srednja vas - Planina pod Mišelj vrhom63
Srednja vas - Planina pod Mišelj vrhom64
Srednja vas - Planina pod Mišelj vrhom65
Srednja vas - Planina pod Mišelj vrhom66
Srednja vas - Planina pod Mišelj vrhom67
Srednja vas - Planina pod Mišelj vrhom68
Srednja vas - Planina pod Mišelj vrhom69
Srednja vas - Planina pod Mišelj vrhom70
Srednja vas - Planina pod Mišelj vrhom71
Srednja vas - Planina pod Mišelj vrhom72
Srednja vas - Planina pod Mišelj vrhom73
Srednja vas - Planina pod Mišelj vrhom74
Srednja vas - Planina pod Mišelj vrhom75
Srednja vas - Planina pod Mišelj vrhom76
Srednja vas - Planina pod Mišelj vrhom77
Srednja vas - Planina pod Mišelj vrhom78
Srednja vas - Planina pod Mišelj vrhom79
Srednja vas - Planina pod Mišelj vrhom80
Srednja vas - Planina pod Mišelj vrhom81
Srednja vas - Planina pod Mišelj vrhom82
Srednja vas - Planina pod Mišelj vrhom83
Srednja vas - Planina pod Mišelj vrhom84
Srednja vas - Planina pod Mišelj vrhom85
Srednja vas - Planina pod Mišelj vrhom86
Srednja vas - Planina pod Mišelj vrhom87
Srednja vas - Planina pod Mišelj vrhom88
Srednja vas - Planina pod Mišelj vrhom89
Srednja vas - Planina pod Mišelj vrhom90
Srednja vas - Planina pod Mišelj vrhom91
Srednja vas - Planina pod Mišelj vrhom92
Srednja vas - Planina pod Mišelj vrhom93
Srednja vas - Planina pod Mišelj vrhom94
Srednja vas - Planina pod Mišelj vrhom95
Srednja vas - Planina pod Mišelj vrhom96
Srednja vas - Planina pod Mišelj vrhom97
Srednja vas - Planina pod Mišelj vrhom98
Srednja vas - Planina pod Mišelj vrhom99
Srednja vas - Planina pod Mišelj vrhom100
Srednja vas - Planina pod Mišelj vrhom101
Srednja vas - Planina pod Mišelj vrhom102
Srednja vas - Planina pod Mišelj vrhom103
Srednja vas - Planina pod Mišelj vrhom104
Srednja vas - Planina pod Mišelj vrhom105
Srednja vas - Planina pod Mišelj vrhom106
Srednja vas - Planina pod Mišelj vrhom107
Srednja vas - Planina pod Mišelj vrhom108
Srednja vas - Planina pod Mišelj vrhom109
Srednja vas - Planina pod Mišelj vrhom110
Srednja vas - Planina pod Mišelj vrhom111
Srednja vas - Planina pod Mišelj vrhom112
Srednja vas - Planina pod Mišelj vrhom113
Diskusija o izletu Srednja vas - Planina pod Mišelj vrhom (Za Ribnico in čez planino Spodnji Tosc)
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
V kolikor še nimate uporabniškega imena se morate najprej registrirati.
     
Copyright © 2006-2021 Hribi.net, Pogoji uporabe, Piškotki