Hribi.net
Hribi.net
Prijava
Prijava
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
Še niste registrirani? Registracija.
Ste pozabili geslo?
Anketa
Ali se z Mišelj vrha (2350 m), vidi Veliki Draški vrh (2243 m)?
Glasuj
Gorovja / Julijske Alpe / Mali Draški vrh / Srednja vas - Mali Draški vrh (Za Ribnico)

Srednja vas - Mali Draški vrh (Za Ribnico)

Natisni
Izhodišče: Srednja vas (583 m)
Širina/Dolžina: 46,2975°N 13,9231°E
Ime poti: Za Ribnico
Čas hoje: 4 h 55 min
Zahtevnost: zahtevna neoznačena steza
Višinska razlika: 1549 m
Višinska razlika po poti: 1600 m
Zemljevid: TNP 1:50.000
Priporočena oprema (poletje): čelada
Priporočena oprema (zima): čelada, cepin, dereze
Ogledov: 564
 2 osebam je objava všeč
Število slik: 100
Število komentarjev: 0
Dostop do izhodišča:
Z avtoceste Ljubljana - Jesenice se usmerimo na izvoz Lesce in cesti sledimo proti Bledu in naprej proti Bohinjski Bistrici. Le malo pred Bohinjsko Bistrico, pri naselju Bitnje, nadaljujemo ostro desno v smeri Pokljuke. Po krajšem vzponu se cesta položi in nas hitro pripelje v Zgornjo Bohinjsko dolino. Tu v križišču nadaljujemo levo (desno Pokljuka) in cesti naprej sledimo do Srednje vasi. Tu v drugem delu vasi opazimo oznake za cerkev sv. Martina, ki nas usmerijo desno na ožjo in precej strmo cesto, po kateri nato hitro prispemo do cerkve in osnovne šole. Parkiramo na primernem mestu ob šoli ali cerkvi.
Opis poti:
S parkirišča pri cerkvi se v nekaj korakih spustimo do osnovne šole, od tam pa nadaljujemo v smeri razglednika na Kresu. Pot naprej nas vodi po ožji asfaltni cesti, po kateri hitro prispemo do večjega vodohrana, kjer opazimo oznake za Uskovnico. Nadaljujemo po kolovozu, ki preide v gozd, na desnem ovinku pa prehodno stopimo iz gozda in odpre se nam lep pogled na Rudnico in del Zgornje Bohinjske doline. Nadaljujemo po kolovozu, ki nas vodi skozi nekoliko ožji prehod, nato pa v prečnem vzponu do mesta, kjer dosežemo cesto, ki vodi na Uskovnico. Cesto dosežemo ravno na lepo urejenem razgledišču na Kresu, s katerega se nam odpre pogled proti Srednji vasi, Zgornji Bohinjski dolini ter Spodnjim Bohinjskim goram v ozadju. Kratek čas nadaljujemo po cesti, nato pa nas na koncu blagega levega ovinka oznake za Uskovnico usmerijo desno na kolovoz, ki nas vodi skozi gozd, pas grmičevja, višje pa ponovno skozi gozd. Nekaj minut višje ponovno dosežemo makadamsko cesto, a tokrat jo takoj zapustimo, saj še naprej nadaljujemo v smeri pešpoti na Uskovnico. Kolovoz se kmalu razcepi, mi pa nadaljujemo po levem, kjer na drogu el. napeljave opazimo markacijo. Nekaj časa nadaljujemo ob el. napeljavi ter sledimo markacijam. Kmalu se v levo odcepi pot, ki vodi na Uskovnico čez Lom, mi pa nadaljujemo po poti, ki zavije nekoliko desno in preide na strma pobočja predela imenovanega Za Ribnico (Ribnica je potok globoko pod nami). Višje dosežemo novejši kolovoz oz. vlako ter ji sledimo desno. Novejša vlaka se po nekaj minutah konča pot pa še naprej preči pobočja proti desni. Nekoliko naprej na manjšem razpotju nadaljujemo po levi zgornji poti, ob kateri so oznake za Uskovnico in katera je vidno bolj uhojena. V nadaljevanju se nekoliko strmeje vzpenjamo po poti, s katere se nekoliko višje odcepi neoznačena pot proti Lomu (na tabli piše "sir, skuta, mleko in še").
Ponovno nadaljujemo v smeri Uskovnice, nato pa v nekaj minutah dosežemo makadamsko cesto (cesto dosežemo na delu, kjer je že zaprta za javni promet), kateri sledimo v desno. Ko stopimo na cesto se priključimo poti iz Stare Fužine, poti iz Srednje vasi čez Lom in poti od izhodišča oz. parkirišča Lom. Zložna makadamska cesta nas hitro pripelje do vikendic na Uskovnici, nato pa jo le malo za koritom z vodo zapustimo in nadaljujemo levo na kolovoz v smeri Koče na Uskovnici. Po približno 50 metrih vzpona po kolovozu dosežemo Kočo na Uskovnici.
Od koče nadaljujemo v smeri Tosca, Draškega vrha, Viševnika, Vodnikovega doma, Rudnega polja in Praprotnice po poti, ki najprej preči pašno ograjo, nato pa se hitro priključi makadamski cesti, kateri sledimo v desno. Cesta nas nato vodi med grbinastimi travniki, nato pa za prečenjem naslednje ograje hitro prispemo do križišča oz. razpotja ob kapelici Marije Kraljice Miru na Uskovnici.
Pri kapelici se v levo nadaljuje pot proti Vodnikovemu domu, v desno vodi pot proti Pokljuki, mi pa nadaljujemo naravnost v smeri planine Konjščica (tudi ena od poti, po kateri lahko prispemo na Velo polje oz. Vodnikov dom). Pot nadaljujemo med ograjenimi pašniki, po razmeroma strmem kolovozu, s katerega se nam odpira lep pogled na okoliške gore. Višje se pot, katera nas vodi še mimo nekaj vikendic, položi in priključimo se širšemu kolovozu, ki vodi s Pokljuke oz. z bližine mostu preko Ribnice (v opisih izhodišče Uskovnica (Razpotje) proti planini Konjšica.
Nekoliko naprej se nam odpre lep pogled proti Viševniku, kolovoz pa se nato nekaj časa prečno vzpenja, večinoma skozi gozd. Višje prečimo pašno ograjo in pot nas pripelje na jugozahodni rob planine Konjščica. Tu se pot, ki je bila občasno ponovno nekoliko bolj strma povsem položi ter nas vodi prečno preko planine. Med prečenjem prekoračimo nekaj manjših potočkov, nato pa za manjšim križem prečimo še nekoliko večji potok, za njim pa v nekaj korakih dosežemo sirarno na planini Konjščica, kjer je v času pašne sezone možno kupiti kak mlečni izdelek.
Pred sirarno nadaljujemo rahlo levo v smeri Triglava in Vodnikovega doma na Velem polju, po poti, ki se zložno vzpenja proti severnemu delu planine. Ko se planina konča pot preide med ruševje obdano s posameznimi drevesi ter se prične zmerno vzpenjati. Ob pogledih na okoliške gore hitro prispemo do označenega razpotja, kjer se nam z desne priključi še markirana pot z Rudnega polja.
Nadaljujemo rahlo levo v smeri Studorskega prevala ter se nekaj minut nekoliko strmeje vzpenjamo. Višje se dolina po kateri hodimo zoži, nato pa ob hudourniku dosežemo travnato izravnavo na Jezercih, kjer je naslednje označeno razpotje.
Tu pot proti Triglavu zavije levo, mi pa nadaljujemo desno, mimo klopce v smeri Viševnika in Srenjskega prevala. Lepo vidna, a v nadaljevanju do Srenjskega prevala nemarkirana pot, se najprej zložno vzpne do bližnjega potočka, ga preči, nato pa se vzpne še do izvira omenjenega potočka. Za izvirom pot postane bolj strma ter se razcepi na dva dela. Višje se obe poti združita, mi pa ob lepih pogledih na bližnje stolpiče ter vrhove, ki obdajajo Jezerca v nekaj nadaljnjih minutah vzpona dosežemo Srenjski preval, kjer ponovno opazimo markacije.
S Srenjskega prevala nadaljujemo levo po neoznačeni in slabše vidni poti, ki se začne vse strmeje vzpenjati po in ob neizraziti grapi (ostro levo Studorski preval). Pot se v spodnjem delu vzpenja nekoliko desno od grape, nato pa za kratek čas preide na njeno levo (smer vzpona) stran. Višje se grapa še strmeje vzpne, pot pa se začne izgubljati. Naprej se vzpenjamo kar po grapi strmo navzgor (previdno zaradi velike krušljivosti) in ob "poti" bomo opazili nekaj zelo starih in že povsem obledelih markacij. Po dobrih 20 minutah vzpona pa stopimo na prepaden greben, s katerega se nam odpre lep pogled na dolino Krme in vrhove, ki le to obdajajo.
Od tu se lahko povzpnemo na bližnji vzhodni vrh, do katerega nas loči nekaj metrov lažjega plezanja po izpostavljenem grebenu, ali pa na nekoliko bolj oddaljen, a nekaj metrov višji zahodni vrh. Do njega se moramo najprej nekoliko spustiti, nato pa se po precej izpostavljenem grebenu v nekaj 10 korakih povzpnemo na razgleden vrh.
Srednja vas - Koča na Uskovnici 1:40, Koča na Uskovnici - planina Konjščica 1:10, planina Konjščica - Mali Draški vrh 2:05.
zemljevid poti - Mali Draški vrh
Ob poti: Razgledišče na Kresu (619m), Koča na Uskovnici (1154m), Kapelica na Uskovnici (1180m), Planina Konjščica (1438m), Jezerce (1720m), Srenjski preval (1959m)
Priporočamo: izleti z istega izhodišča, podobni izleti, panorama, vpisna knjiga
Slike:
Srednja vas - Mali Draški vrh1
Srednja vas - Mali Draški vrh2
Srednja vas - Mali Draški vrh3
Srednja vas - Mali Draški vrh4
Srednja vas - Mali Draški vrh5
Srednja vas - Mali Draški vrh6
Srednja vas - Mali Draški vrh7
Srednja vas - Mali Draški vrh8
Srednja vas - Mali Draški vrh9
Srednja vas - Mali Draški vrh10
Srednja vas - Mali Draški vrh11
Srednja vas - Mali Draški vrh12
Srednja vas - Mali Draški vrh13
Srednja vas - Mali Draški vrh14
Srednja vas - Mali Draški vrh15
Srednja vas - Mali Draški vrh16
Srednja vas - Mali Draški vrh17
Srednja vas - Mali Draški vrh18
Srednja vas - Mali Draški vrh19
Srednja vas - Mali Draški vrh20
Srednja vas - Mali Draški vrh21
Srednja vas - Mali Draški vrh22
Srednja vas - Mali Draški vrh23
Srednja vas - Mali Draški vrh24
Srednja vas - Mali Draški vrh25
Srednja vas - Mali Draški vrh26
Srednja vas - Mali Draški vrh27
Srednja vas - Mali Draški vrh28
Srednja vas - Mali Draški vrh29
Srednja vas - Mali Draški vrh30
Srednja vas - Mali Draški vrh31
Srednja vas - Mali Draški vrh32
Srednja vas - Mali Draški vrh33
Srednja vas - Mali Draški vrh34
Srednja vas - Mali Draški vrh35
Srednja vas - Mali Draški vrh36
Srednja vas - Mali Draški vrh37
Srednja vas - Mali Draški vrh38
Srednja vas - Mali Draški vrh39
Srednja vas - Mali Draški vrh40
Srednja vas - Mali Draški vrh41
Srednja vas - Mali Draški vrh42
Srednja vas - Mali Draški vrh43
Srednja vas - Mali Draški vrh44
Srednja vas - Mali Draški vrh45
Srednja vas - Mali Draški vrh46
Srednja vas - Mali Draški vrh47
Srednja vas - Mali Draški vrh48
Srednja vas - Mali Draški vrh49
Srednja vas - Mali Draški vrh50
Srednja vas - Mali Draški vrh51
Srednja vas - Mali Draški vrh52
Srednja vas - Mali Draški vrh53
Srednja vas - Mali Draški vrh54
Srednja vas - Mali Draški vrh55
Srednja vas - Mali Draški vrh56
Srednja vas - Mali Draški vrh57
Srednja vas - Mali Draški vrh58
Srednja vas - Mali Draški vrh59
Srednja vas - Mali Draški vrh60
Srednja vas - Mali Draški vrh61
Srednja vas - Mali Draški vrh62
Srednja vas - Mali Draški vrh63
Srednja vas - Mali Draški vrh64
Srednja vas - Mali Draški vrh65
Srednja vas - Mali Draški vrh66
Srednja vas - Mali Draški vrh67
Srednja vas - Mali Draški vrh68
Srednja vas - Mali Draški vrh69
Srednja vas - Mali Draški vrh70
Srednja vas - Mali Draški vrh71
Srednja vas - Mali Draški vrh72
Srednja vas - Mali Draški vrh73
Srednja vas - Mali Draški vrh74
Srednja vas - Mali Draški vrh75
Srednja vas - Mali Draški vrh76
Srednja vas - Mali Draški vrh77
Srednja vas - Mali Draški vrh78
Srednja vas - Mali Draški vrh79
Srednja vas - Mali Draški vrh80
Srednja vas - Mali Draški vrh81
Srednja vas - Mali Draški vrh82
Srednja vas - Mali Draški vrh83
Srednja vas - Mali Draški vrh84
Srednja vas - Mali Draški vrh85
Srednja vas - Mali Draški vrh86
Srednja vas - Mali Draški vrh87
Srednja vas - Mali Draški vrh88
Srednja vas - Mali Draški vrh89
Srednja vas - Mali Draški vrh90
Srednja vas - Mali Draški vrh91
Srednja vas - Mali Draški vrh92
Srednja vas - Mali Draški vrh93
Srednja vas - Mali Draški vrh94
Srednja vas - Mali Draški vrh95
Srednja vas - Mali Draški vrh96
Srednja vas - Mali Draški vrh97
Srednja vas - Mali Draški vrh98
Srednja vas - Mali Draški vrh99
Srednja vas - Mali Draški vrh100
Diskusija o izletu Srednja vas - Mali Draški vrh (Za Ribnico)
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
V kolikor še nimate uporabniškega imena se morate najprej registrirati.
     
Copyright © 2006-2022 Hribi.net, Pogoji uporabe, Piškotki