Hribi.net
Hribi.net
Prijava
Prijava
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
Še niste registrirani? Registracija.
Ste pozabili geslo?
Anketa
Ali se od Koče na Doliču (2151 m), vidi Triglav (2864 m)?
Glasuj
Gorovja / Julijske Alpe / Ablanca / Srednja vas - Ablanca (Za Ribnico, čez Jezerce in Studorski preval)

Srednja vas - Ablanca (Za Ribnico, čez Jezerce in Studorski preval)

Natisni
Izhodišče: Srednja vas (583 m)
Širina/Dolžina: 46,2975°N 13,9231°E
Ime poti: Za Ribnico, čez Jezerce in Studorski preval
Čas hoje: 4 h 40 min
Zahtevnost: zahtevna neoznačena steza
Višinska razlika: 1421 m
Višinska razlika po poti: 1455 m
Zemljevid: TNP 1:50.000
Priporočena oprema (poletje): čelada
Priporočena oprema (zima): čelada, cepin, dereze
Ogledov: 655
 1 osebi je objava všeč
Število slik: 92
Število komentarjev: 0
Dostop do izhodišča:
Z avtoceste Ljubljana - Jesenice se usmerimo na izvoz Lesce in cesti sledimo proti Bledu in naprej proti Bohinjski Bistrici. Le malo pred Bohinjsko Bistrico, pri naselju Bitnje, nadaljujemo ostro desno v smeri Pokljuke. Po krajšem vzponu se cesta položi in nas hitro pripelje v Zgornjo Bohinjsko dolino. Tu v križišču nadaljujemo levo (desno Pokljuka) in cesti naprej sledimo do Srednje vasi. Tu v drugem delu vasi opazimo oznake za cerkev sv. Martina, ki nas usmerijo desno na ožjo in precej strmo cesto, po kateri nato hitro prispemo do cerkve in osnovne šole. Parkiramo na primernem mestu ob šoli ali cerkvi.
Opis poti:
S parkirišča pri cerkvi se v nekaj korakih spustimo do osnovne šole, od tam pa nadaljujemo v smeri razglednika na Kresu. Pot naprej nas vodi po ožji asfaltni cesti, po kateri hitro prispemo do večjega vodohrana, kjer opazimo oznake za Uskovnico. Nadaljujemo po kolovozu, ki preide v gozd, na desnem ovinku pa prehodno stopimo iz gozda in odpre se nam lep pogled na Rudnico in del Zgornje Bohinjske doline. Nadaljujemo po kolovozu, ki nas vodi skozi nekoliko ožji prehod, nato pa v prečnem vzponu do mesta, kjer dosežemo cesto, ki vodi na Uskovnico. Cesto dosežemo ravno na lepo urejenem razgledišču na Kresu, s katerega se nam odpre pogled proti Srednji vasi, Zgornji Bohinjski dolini ter Spodnjim Bohinjskim goram v ozadju. Kratek čas nadaljujemo po cesti, nato pa nas na koncu blagega levega ovinka oznake za Uskovnico usmerijo desno na kolovoz, ki nas vodi skozi gozd, pas grmičevja, višje pa ponovno skozi gozd. Nekaj minut višje ponovno dosežemo makadamsko cesto, a tokrat jo takoj zapustimo, saj še naprej nadaljujemo v smeri pešpoti na Uskovnico. Kolovoz se kmalu razcepi, mi pa nadaljujemo po levem, kjer na drogu el. napeljave opazimo markacijo. Nekaj časa nadaljujemo ob el. napeljavi ter sledimo markacijam. Kmalu se v levo odcepi pot, ki vodi na Uskovnico čez Lom, mi pa nadaljujemo po poti, ki zavije nekoliko desno in preide na strma pobočja predela imenovanega Za Ribnico (Ribnica je potok globoko pod nami). Višje dosežemo novejši kolovoz oz. vlako ter ji sledimo desno. Novejša vlaka se po nekaj minutah konča pot pa še naprej preči pobočja proti desni. Nekoliko naprej na manjšem razpotju nadaljujemo po levi zgornji poti, ob kateri so oznake za Uskovnico in katera je vidno bolj uhojena. V nadaljevanju se nekoliko strmeje vzpenjamo po poti, s katere se nekoliko višje odcepi neoznačena pot proti Lomu (na tabli piše "sir, skuta, mleko in še").
Ponovno nadaljujemo v smeri Uskovnice, nato pa v nekaj minutah dosežemo makadamsko cesto (cesto dosežemo na delu, kjer je že zaprta za javni promet), kateri sledimo v desno. Ko stopimo na cesto se priključimo poti iz Stare Fužine, poti iz Srednje vasi čez Lom in poti od izhodišča oz. parkirišča Lom. Zložna makadamska cesta nas hitro pripelje do vikendic na Uskovnici, nato pa jo le malo za koritom z vodo zapustimo in nadaljujemo levo na kolovoz v smeri Koče na Uskovnici. Po približno 50 metrih vzpona po kolovozu dosežemo Kočo na Uskovnici.
Od koče nadaljujemo v smeri Tosca, Draškega vrha, Viševnika, Vodnikovega doma, Rudnega polja in Praprotnice po poti, ki najprej preči pašno ograjo, nato pa se hitro priključi makadamski cesti, kateri sledimo v desno. Cesta nas nato vodi med grbinastimi travniki, nato pa za prečenjem naslednje ograje hitro prispemo do križišča oz. razpotja ob kapelici Marije Kraljice Miru na Uskovnici.
Pri kapelici se v levo nadaljuje pot proti Vodnikovemu domu, v desno vodi pot proti Pokljuki, mi pa nadaljujemo naravnost v smeri planine Konjščica (tudi ena od poti, po kateri lahko prispemo na Velo polje oz. Vodnikov dom). Pot nadaljujemo med ograjenimi pašniki, po razmeroma strmem kolovozu, s katerega se nam odpira lep pogled na okoliške gore. Višje se pot, katera nas vodi še mimo nekaj vikendic, položi in priključimo se širšemu kolovozu, ki vodi s Pokljuke oz. z bližine mostu preko Ribnice (v opisih izhodišče Uskovnica (Razpotje) proti planini Konjšica.
Nekoliko naprej se nam odpre lep pogled proti Viševniku, kolovoz pa se nato nekaj časa prečno vzpenja, večinoma skozi gozd. Višje prečimo pašno ograjo in pot nas pripelje na jugozahodni rob planine Konjščica. Tu se pot, ki je bila občasno ponovno nekoliko bolj strma povsem položi ter nas vodi prečno preko planine. Med prečenjem prekoračimo nekaj manjših potočkov, nato pa za manjšim križem prečimo še nekoliko večji potok, za njim pa v nekaj korakih dosežemo sirarno na planini Konjščica, kjer je v času pašne sezone možno kupiti kak mlečni izdelek.
Pred sirarno nadaljujemo rahlo levo v smeri Triglava in Vodnikovega doma na Velem polju, po poti, ki se zložno vzpenja proti severnemu delu planine. Ko se planina konča pot preide med ruševje obdano s posameznimi drevesi ter se prične zmerno vzpenjati. Ob pogledih na okoliške gore hitro prispemo do označenega razpotja, kjer se nam z desne priključi še markirana pot z Rudnega polja.
Nadaljujemo rahlo levo v smeri Studorskega prevala ter se nekaj minut nekoliko strmeje vzpenjamo. Višje se dolina po kateri hodimo zoži, nato pa ob hudourniku dosežemo travnato izravnavo na Jezercih, kjer je naslednje označeno razpotje.
Tu gremo levo (desno Mali Draški vrh, Srenjski preval in Viševnik) in nas po nekaj korakih pripelje v ožje območje TNP-ja. Naprej se vzpnemo ob studenčku proti Studorskemu prevalu. Nekoliko višje prečimo hudournik, pot pa se usmeri nekoliko desno na travnata ter z ruševjem obdana pobočja. Pot se nato prečno vzpne do Studorskega prevala, s katerega se nam odpre lep razgled na Bohinjsko stran.
Na prevalu, kjer zapustimo markacije, gremo levo po stezici navzgor. Pot nas hitro pripelje na krušljiv teren, kjer lahko kaj hitro sprožimo kamenje, zato previdno. Sledi še strmejša pot, ki nas pripelje na greben. Tej poti, ki je precej nevarna za zdrs (zaradi drsečega peska na poti) sledimo do vrha Ablance.
Srednja vas - Koča na Uskovnici 1:40, Koča na Uskovnici - planina Konjščica 1:10, planina Konjščica - Studorski preval 1:30, Studorski preval - Ablanca 20 minut.
zemljevid poti - Ablanca
Ob poti: Razgledišče na Kresu (619m), Koča na Uskovnici (1154m), Kapelica na Uskovnici (1180m), Planina Konjščica (1438m), Jezerce (1720m), Studorski preval (1892m)
Priporočamo: izleti z istega izhodišča, podobni izleti, panorama, vpisna knjiga
Slike:
Srednja vas - Ablanca1
Srednja vas - Ablanca2
Srednja vas - Ablanca3
Srednja vas - Ablanca4
Srednja vas - Ablanca5
Srednja vas - Ablanca6
Srednja vas - Ablanca7
Srednja vas - Ablanca8
Srednja vas - Ablanca9
Srednja vas - Ablanca10
Srednja vas - Ablanca11
Srednja vas - Ablanca12
Srednja vas - Ablanca13
Srednja vas - Ablanca14
Srednja vas - Ablanca15
Srednja vas - Ablanca16
Srednja vas - Ablanca17
Srednja vas - Ablanca18
Srednja vas - Ablanca19
Srednja vas - Ablanca20
Srednja vas - Ablanca21
Srednja vas - Ablanca22
Srednja vas - Ablanca23
Srednja vas - Ablanca24
Srednja vas - Ablanca25
Srednja vas - Ablanca26
Srednja vas - Ablanca27
Srednja vas - Ablanca28
Srednja vas - Ablanca29
Srednja vas - Ablanca30
Srednja vas - Ablanca31
Srednja vas - Ablanca32
Srednja vas - Ablanca33
Srednja vas - Ablanca34
Srednja vas - Ablanca35
Srednja vas - Ablanca36
Srednja vas - Ablanca37
Srednja vas - Ablanca38
Srednja vas - Ablanca39
Srednja vas - Ablanca40
Srednja vas - Ablanca41
Srednja vas - Ablanca42
Srednja vas - Ablanca43
Srednja vas - Ablanca44
Srednja vas - Ablanca45
Srednja vas - Ablanca46
Srednja vas - Ablanca47
Srednja vas - Ablanca48
Srednja vas - Ablanca49
Srednja vas - Ablanca50
Srednja vas - Ablanca51
Srednja vas - Ablanca52
Srednja vas - Ablanca53
Srednja vas - Ablanca54
Srednja vas - Ablanca55
Srednja vas - Ablanca56
Srednja vas - Ablanca57
Srednja vas - Ablanca58
Srednja vas - Ablanca59
Srednja vas - Ablanca60
Srednja vas - Ablanca61
Srednja vas - Ablanca62
Srednja vas - Ablanca63
Srednja vas - Ablanca64
Srednja vas - Ablanca65
Srednja vas - Ablanca66
Srednja vas - Ablanca67
Srednja vas - Ablanca68
Srednja vas - Ablanca69
Srednja vas - Ablanca70
Srednja vas - Ablanca71
Srednja vas - Ablanca72
Srednja vas - Ablanca73
Srednja vas - Ablanca74
Srednja vas - Ablanca75
Srednja vas - Ablanca76
Srednja vas - Ablanca77
Srednja vas - Ablanca78
Srednja vas - Ablanca79
Srednja vas - Ablanca80
Srednja vas - Ablanca81
Srednja vas - Ablanca82
Srednja vas - Ablanca83
Srednja vas - Ablanca84
Srednja vas - Ablanca85
Srednja vas - Ablanca86
Srednja vas - Ablanca87
Srednja vas - Ablanca88
Srednja vas - Ablanca89
Srednja vas - Ablanca90
Srednja vas - Ablanca91
Srednja vas - Ablanca92
Diskusija o izletu Srednja vas - Ablanca (Za Ribnico, čez Jezerce in Studorski preval)
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
V kolikor še nimate uporabniškega imena se morate najprej registrirati.
     
Copyright © 2006-2021 Hribi.net, Pogoji uporabe, Piškotki