Hribi.net
Hribi.net
Prijava
Prijava
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
Še niste registrirani? Registracija.
Ste pozabili geslo?
Anketa
Ali ste že bili na Ledinskem vrhu (2108 m)?
Glasuj
Gorovja / Polhograjsko hribovje in Ljubljana / Šmarna gora / Spodnje Pirniče - Šmarna gora (Kovačeva steza)

Spodnje Pirniče - Šmarna gora (Kovačeva steza)

Natisni
Izhodišče: Spodnje Pirniče (333 m)
Širina/Dolžina: 46,1321°N 14,4443°E
Ime poti: Kovačeva steza
Čas hoje: 1 h 10 min
Zahtevnost: lahka označena pot
Višinska razlika: 336 m
Višinska razlika po poti: 340 m
Zemljevid: Ljubljana - okolica 1:50.000
Priporočena oprema (poletje):
Priporočena oprema (zima): dereze
Ogledov: 5.276
 2 osebam je objava všeč
Število slik: 34
Število komentarjev: 0
Dostop do izhodišča:
a) Z avtoceste Ljubljana - Jesenice se usmerimo na izvoz Ljubljana - Šmartno, nato pa z vožnjo nadaljujemo proti Tacnu. V Tacnu tik preden cesta preko mostu preči reko Savo nadaljujemo rahlo desno v smeri Pirnič. Le malo za tem, ko se Ljubljana konča, prispemo do gostilne Kovač v Vikrčah in le nekaj metrov naprej še do križišča, kjer se v levo odcepi cesta proti Medvodam in središču kraja Spodnje Pirniče. Tu nadaljujemo naravnost in po nekaj 10 metrih nadaljnje vožnje prispemo do manjšega križišča, kjer se v desno odcepi ožja asfaltna cesta proti hišnim št. Spodnje Pirniče 48, 48 a-d, 49, 49 e, f, g, h, 50, 50 a, b, 53 a, b. Ob omenjenem križišču se začne naša pot, a ker tu ni primernih parkirnih mest moramo parkirati nekje drugje (najprimernejši prostor je ob cerkvi v Spodnjih Pirničah ali pa na plačljivem parkirišču pri klubu Lipa).
b) Iz Šentvida se zapeljemo v Tacen, tam pa takoj za mostom preko reke Save levo proti Pirničam. Le malo za tem, ko se Ljubljana konča, prispemo do gostilne Kovač v Vikrčah in le nekaj metrov naprej še do križišča, kjer se v levo odcepi cesta proti Medvodam in središču kraja Spodnje Pirniče. Tu nadaljujemo naravnost in po nekaj 10 metrih nadaljnje vožnje prispemo do manjšega križišča, kjer se v desno odcepi ožja asfaltna cesta proti hišnim št. Spodnje Pirniče 48, 48 a-d, 49, 49 e, f, g, h, 50, 50 a, b, 53 a, b. Ob omenjenem križišču se začne naša pot, a ker tu ni primernih parkirnih mest moramo parkirati nekje drugje (najprimernejši prostor je ob cerkvi v Spodnjih Pirničah ali pa na plačljivem parkirišču pri klubu Lipa).
c) Iz Medvod se zapeljemo v Zgornje in dalje v Spodnje Pirniče, mi pa v križišču pred začetkom Vikrč zavijemo lepo proti klubu Lipa. Po le nekaj 10 metrih nadaljnje vožnje prispemo do manjšega križišča, kjer se v desno odcepi ožja asfaltna cesta proti hišnim št. Spodnje Pirniče 48, 48 a-d, 49, 49 e, f, g, h, 50, 50 a, b, 53 a, b. Ob omenjenem križišču se začne naša pot, a ker tu ni primernih parkirnih mest moramo parkirati nekje drugje (najprimernejši prostor je ob cerkvi v Spodnjih Pirničah ali pa na plačljivem parkirišču pri klubu Lipa).
Opis poti:
Z izhodišča nadaljujemo po omenjeni ulici, nato pa za zadnjo hišo na desni strani zavijemo desno na cesto, ki nekaj metrov naprej izgubi asfaltno prevleko in nas pripelje do neoznačenega razpotja pri vodohranu.
Pred vodohranom nadaljujemo levo v gozd (če nadaljujemo naravnost prispemo na Kovačevo stezo) skozi katerega se pričnemo najprej le zložno vzpenjati. V nadaljevanju nas pot vodi mimo opuščenega kamnoloma, mi pa se le malo naprej priključimo bolj uhojeni poti od kluba Lipa.
Pot se nadaljuje skozi gozd, skozi katerega se postopoma prične bolj strmo vzpenjati. Nekaj časa se strmo vzpenjamo, nato pa se pot položi in nas pripelje do mesta, kjer se priključimo razmeroma strmi cesti, ki vodi od Zavrha proti Šmarni gori.
Vzpon nadaljujemo po cesti, ki nas v nadaljevanju vodi mimo spomenika NOB in nekaj metrov naprej še mimo kužnega oz. Turškega znamenja. Višje cesta zavije nekoliko bolj v levo ter nas iz gozda pripelje na razgledna pobočja. Ob pogledu na vrh Šmarne gore in Kamniško Savinjske Alpe hitro prispemo do domačije Gorjanc, od katere sledi še kratek sprehod do označenega razpotja Na Sedlu.
Tu nadaljujemo levo še naprej po cesti, le ta pa se kmalu razcepi na dva dela. Vzpon lahko nadaljujemo po cesti, v tem primeru se na vrh povzpnemo mimo zvona želja, ali pa nadaljujemo desno po markirani peš poti, ki nas mimo kapelice sv. Sobote, prav tako pripelje na vrh Šmarne gore.
zemljevid poti - Šmarna gora
Ob poti: Na Sedlu (580m)
Priporočamo: izleti z istega izhodišča, podobni izleti, panorama, vpisna knjiga
Slike:
Spodnje Pirniče - Šmarna gora1
Spodnje Pirniče - Šmarna gora2
Spodnje Pirniče - Šmarna gora3
Spodnje Pirniče - Šmarna gora4
Spodnje Pirniče - Šmarna gora5
Spodnje Pirniče - Šmarna gora6
Spodnje Pirniče - Šmarna gora7
Spodnje Pirniče - Šmarna gora8
Spodnje Pirniče - Šmarna gora9
Spodnje Pirniče - Šmarna gora10
Spodnje Pirniče - Šmarna gora11
Spodnje Pirniče - Šmarna gora12
Spodnje Pirniče - Šmarna gora13
Spodnje Pirniče - Šmarna gora14
Spodnje Pirniče - Šmarna gora15
Spodnje Pirniče - Šmarna gora16
Spodnje Pirniče - Šmarna gora17
Spodnje Pirniče - Šmarna gora18
Spodnje Pirniče - Šmarna gora19
Spodnje Pirniče - Šmarna gora20
Spodnje Pirniče - Šmarna gora21
Spodnje Pirniče - Šmarna gora22
Spodnje Pirniče - Šmarna gora23
Spodnje Pirniče - Šmarna gora24
Spodnje Pirniče - Šmarna gora25
Spodnje Pirniče - Šmarna gora26
Spodnje Pirniče - Šmarna gora27
Spodnje Pirniče - Šmarna gora28
Spodnje Pirniče - Šmarna gora29
Spodnje Pirniče - Šmarna gora30
Spodnje Pirniče - Šmarna gora31
Spodnje Pirniče - Šmarna gora32
Spodnje Pirniče - Šmarna gora33
Spodnje Pirniče - Šmarna gora34
Diskusija o izletu Spodnje Pirniče - Šmarna gora (Kovačeva steza)
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
V kolikor še nimate uporabniškega imena se morate najprej registrirati.
     
Copyright © 2006-2021 Hribi.net, Pogoji uporabe, Piškotki