Hribi.net
Hribi.net
Prijava
Prijava
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
Še niste registrirani? Registracija.
Ste pozabili geslo?
Anketa
Ali se z Blegoša (1562 m), vidi Tičarjev dom na Vršiču?
Glasuj

Spodnje Danje - Erbelc

Natisni
Izhodišče: Spodnje Danje (896 m)
Širina/Dolžina: 46,2281°N 14,0444°E
Čas hoje: 1 h 15 min
Zahtevnost: lahka neoznačena steza
Višinska razlika: 412 m
Višinska razlika po poti: 412 m
Zemljevid: Škofjeloško in Cerkljansko hribovje 1:50.000
Priporočena oprema (poletje):
Priporočena oprema (zima): cepin, dereze
Ogledov: 509
 1 osebi je objava všeč
Število slik: 37
Število komentarjev: 0
Dostop do izhodišča:
a) Najprej se zapeljemo v Škofjo Loko, nato pa z vožnjo nadaljujemo v smeri Železnikov in Tolmina. Nekaj kilometrov za Zalim Logom prispemo na križišče pri Podroštu, kjer nadaljujemo naravnost v smeri Sorice in Soriške planine (levo Petrovo Brdo in Tolmin). Ko se nam nad Sorico z leve priključi cesta s Petrovega Brda nadaljujemo desno, nato pa se proti Soriški planini peljemo le še do križišča, kjer se v desno odcepita cesti proti Zgornjim in Spodnjim Danjam. Nadaljujemo po spodnji cesti proti Spodnjim Danjam. Po približno 1 km nadaljnje vožnje prispemo v Spodnje Danje, kjer se začne opisana pot. V vasi ni urejenih parkirnih mest. V zadnjem času je zaradi sanacije ceste Podrošt - Sorica, le ta pogosto zaprta. V tem primeru uporabimo obvoz in sicer tako, da pri Podroštu nadaljujemo v smeri Tolmina, nato pa na prvem križišču desno. Po dokaj strmi cesti prispemo v Sorico, kjer se priključimo nazaj na glavno cesto proti Soriški planini.
b) Iz smeri Baške grape se zapeljemo do Petrovega Brda, od tam pa nadaljujemo levo proti Soriški planini. Malo za tem, ko se priključimo cesti iz Sorice, pa prispemo do križišča, kjer se v desno odcepita cesti proti Zgornjim in Spodnjim Danjam. Nadaljujemo po spodnji cesti proti Spodnjim Danjam. Po približno 1 km nadaljnje vožnje prispemo v Spodnje Danje, kjer se začne opisana pot. V vasi ni urejenih parkirnih mest.
c) Iz Bohinjske Bistrice z vožnjo nadaljujemo proti Soriški planini, od tam pa se pričnemo spuščati proti Sorici. Ko se po nekaj kilometrih spusta v levo odcepita cesti proti Zgornjim in Spodnjim Danjam, nadaljujemo po spodnji cesti proti Spodnjim Danjam. Po približno 1 km nadaljnje vožnje prispemo v Spodnje Danje, kjer se začne opisana pot. V vasi ni urejenih parkirnih mest.
Opis poti:
Sredi vasi Spodnje Danje je križišče, kjer nadaljujemo levo (desno cerkev sv. Marka), nato pa se cesta takoj razcepi na dva dela. Ena poteka po levi, druga pa po desni strani starejše hiše. Za hišo se obe cesti združita, mi pa mimo zadnje hiše nadaljujemo naravnost na kolovoz, ki se prične vzpenjati preko razgledne senožeti. Senožet počasi zamenja redek gozd, mi pa na nekaj razpotjih nadaljujemo naravnost. Višje nas pot vodi še mimo dveh manjših balvanov, nato pa še enkrat prečimo pašno ograjo in stopimo na cesto, ki vodi od Sorice proti Zgornjim Danjam. Omenjeni cesti sledimo v levo (desno Zgornje Danje), z nje pa gremo že po nekaj korakih desno na kolovoz, ki preide v gozd. V gozdu, na prvem razpotju gremo levo, nato pa se kako minuto ali dve višje priključimo kolovozu, ki vodi od Roteka. Ko dosežemo omenjeni kolovoz gremo ostro desno, nato pa se pričnemo prečno vzpenjati proti desni po vse bolj strmem pobočju. V nadaljevanju se kolovoz obrača vse bolj v levo, nato pa hitro preide v manjšo dolinico, po kateri dosežemo gozdno cesto, ki vodi od Soriške planine proti Valantovemu robu.
V nadaljevanju se kolovoz obrača vse bolj v levo, nato pa hitro preide v manjšo dolinico, po kateri dosežemo gozdno cesto, ki vodi od Soriške planine proti Valantovemu robu.
Ko dosežemo cesto ji sledimo v levo, po njej pa se pričnemo najprej zložno, nato pa zmerno vzpenjati. Za daljšim levim ovinkom se cesta prehodno zravna, ne pa tudi položi. Na začetku desne serpentine se v smeri naravnost odcepi kolovoz, po katerem nadaljujemo pot. Malo naprej, na manjšem hrbtu se v desno odcepi zaraščen kolovoz, ki vodi proti vrhu Tonderškofel, mi pa nadaljujemo naravnost, kako minuto naprej pa še enkrat naravnost. Ko se višje kolovoz konča nadaljujemo desno na slabšo, a sledljivo stezico, po kateri se v dveh minutah nadaljnje hoje povzpnemo na razgleden Erbelc.
Opis in slike se nanašajo na stanje leta 2015 (oktober).
zemljevid poti - Erbelc
Priporočamo: izleti z istega izhodišča, podobni izleti
Slike:
Spodnje Danje - Erbelc1
Spodnje Danje - Erbelc2
Spodnje Danje - Erbelc3
Spodnje Danje - Erbelc4
Spodnje Danje - Erbelc5
Spodnje Danje - Erbelc6
Spodnje Danje - Erbelc7
Spodnje Danje - Erbelc8
Spodnje Danje - Erbelc9
Spodnje Danje - Erbelc10
Spodnje Danje - Erbelc11
Spodnje Danje - Erbelc12
Spodnje Danje - Erbelc13
Spodnje Danje - Erbelc14
Spodnje Danje - Erbelc15
Spodnje Danje - Erbelc16
Spodnje Danje - Erbelc17
Spodnje Danje - Erbelc18
Spodnje Danje - Erbelc19
Spodnje Danje - Erbelc20
Spodnje Danje - Erbelc21
Spodnje Danje - Erbelc22
Spodnje Danje - Erbelc23
Spodnje Danje - Erbelc24
Spodnje Danje - Erbelc25
Spodnje Danje - Erbelc26
Spodnje Danje - Erbelc27
Spodnje Danje - Erbelc28
Spodnje Danje - Erbelc29
Spodnje Danje - Erbelc30
Spodnje Danje - Erbelc31
Spodnje Danje - Erbelc32
Spodnje Danje - Erbelc33
Spodnje Danje - Erbelc34
Spodnje Danje - Erbelc35
Spodnje Danje - Erbelc36
Spodnje Danje - Erbelc37
Diskusija o izletu Spodnje Danje - Erbelc
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
V kolikor še nimate uporabniškega imena se morate najprej registrirati.
     
Copyright © 2006-2021 Hribi.net, Pogoji uporabe, Piškotki