Hribi.net
Hribi.netSlovenski splet
Registracija Navodila
uporabnik: geslo:  avtoprijava 
English Hrvatski Seznam gora Iskanje izletov
gorovja / Kamniško Savinjske AlpeBašeljski vrh / Spodnja Kokra - Bašeljski vrh
  

Spodnja Kokra - Bašeljski vrh (čez Babo)

 
Izhodišče: Spodnja Kokra (530 m)
Izhodišče Širina/Dolžina: 46,302°N / 14,4754°E
Cilj: Bašeljski vrh (1744 m)
Ime poti: čez Babo
Čas hoje: 5 h 10 min
Zahtevnost: lahka neoznačena steza, lahka označena pot
Zahtevnost smučanja: ni podatka
Višinska razlika: 1214 m
Višinska razlika po poti: 1320 m
Zemljevid: Karavanke - osrednji del 1:50.000
Priporočena oprema (poletje):
Priporočena oprema (zima): cepin, dereze
Ogledov: 514
Ocena: 1 glasov
Število slik: 113
Število komentarjev: 0
Dostop do izhodišča:

Z avtoceste Ljubljana - Jesenice se usmerimo na izvoz Kranj - vzhod in cesti naprej sledimo v smeri Jezerskega. Le nekaj kilometrov za odcepom za Preddvor pa bomo na desni strani ceste zagledali transformator in ob njem parkirišče, kjer parkiramo. Tu so tudi kažipoti za dom Čemšenik.

Opis poti:

S parkirišča najprej previdno prečimo cesto, nato pa se usmerimo na peš pot v smeri doma Čemšenik. Široka pot se komaj znatno vzpne do domačije Polajnar, kjer stopimo na cesto, kateri sledimo v desno.
Cesta se takoj za hišo strmo vzpne, le ta pa nekoliko višje izgubi asfaltno prevleko. Naprej se cesta položi in zavije nekoliko proti levi, kjer se povsem približa Čemšeniškemu potoku. Še nekoliko naprej prečimo omenjeni potok in takoj za njim pridemo na označeno križišče, kjer nadaljujemo po levi cesti v smeri doma Čemšenik. Cesta se nato ponovno začne strmeje vzpenjati in nas po slabih 30 minutah nadaljnje hoje pripelje do doma Čemšenik.
Od doma Čemšenik nadaljujemo za domom po lepo vidni, a nemarkirani poti, ki gre v gozd in se začne sprva zložno nato pa vse strmeje vzpenjati. Pot nas kmalu pripelje do skromne razgledne točke, kjer ta zavije rahlo v desno in se nato prečno vzpenja. Višje nas pot pripelje na glavni greben (razgled na Gorenjsko ravnino), kjer se še strmeje vzpne in nas po nekaj minutah nadaljnje hoje pripelje do bolj ravninskega dela, kjer stoji lesena koča (vikend).
Malo pred kočo pot zavije v desno in nas po nekaj nadaljnjih korakih hoje pripelje do vpisne skrinjice na Babi.
Od vpisne skrinjice nadaljujemo po lepo sledljivi stezici, ki se nadaljuje po občasno razglednem grebenu, s katerega se nam sprva odpre lep pogled proti Cjanovci, Kočni, Grintovcu, Kalškemu grebenu in drugim okoliškim hribom. Pot naprej se sprva nadaljuje po levi strani grebena, nato pa za neizrazitim sedelcem preide na desna (vzhodna) pobočja Potoške gore. Sledi nekajminutni prečni vzpon, nato pa se priključimo markirani poti, ki vodi od Doma Čemšenik.
Nadaljujemo navzgor ter razmeroma hitro prispemo na sedlo med Potoško goro na levi in predvrhom Javorovega vrha na desni.
Na sedlu je označeno razpotje, kjer nadaljujemo desno (levo Potoška gora, rahlo levo Planinska koča Iskra na Jakobu (po eni od omenjenih poti lahko sestopimo) v smeri Javorjevega vrha. Pot se nadaljuje po gozdnatem grebenu, le neizrazitemu predvrhu se umakne v desno. Sledi rahel vzpon, od koder se nam ponovno odpre nekaj razgleda, nato pa se pot vrne v gozd in se razcepi.
Tu nadaljujemo levo v smeri Srednjega vrha, Kališča in Storžiča (naravnost Javorov vrh 15 minut) po poti, ki nas po nekaj nadaljnjih korakih pripelje do prijetnega studenčka. Sledi pol urno prečenje pobočij pod Javorovim vrhom, ki se konča na sedlu med omenjenim vrhom in Cjanovco.
Tu na označenem razpotju nadaljujemo levo v smeri Hudičevega boršta (naravnost Srednji vrh in Cjanovca, ostro desno Javorov vrh) po poti, ki v nadaljevanju preči pobočja proti levi, med tem pa se nekajkrat rahlo vzpne in spet spusti. Po približno 15 minutah hoje od zadnjega razpotja stopimo iz gozda na travnata pobočja Zaplate, preko katerih nadaljujemo prečenje. Tehnično nezahtevna pot nas vodi po občasno bolj strmih pobočjih, kjer je predvsem v mokrem na nekaj mestih nevarna za zdrs. V zadnjem delu preden stopimo v gozd nam je v pomoč tudi jeklenica, pot pa se za njo povsem položi. Ko stopimo v gozd imamo do zavetišča le še kratek sprehod.
Od zavetišča nadaljujem o proti zahodu, kjer hitro prispemo do izvira v Hudičevem borštu, takoj za njim pa na označeno razpotje, kjer nadaljujemo naravnost (levo navzdol Mačenska pot v Mače). Sledi krajše prečenje travnatega pobočja, nato pa pot preide v gozd in nas pripelje na razpotje, kjer se v desno odcepi pot proti Dolgi njivi, Cjanovci, Srednjemu vrhu in Malemu Grintovcu, mi pa nadaljujemo naravnost. Pot naprej še kratek čas preči pobočja proti levi, nato pa nas za prečenjem grape pripelje do razpotja, kjer nadaljujemo desno proti Kališču (spodnja pot vodi v Mače).
Pot naprej še vedno preči pobočja proti levi. Med prečenjem bomo prišli do manjšega melišča, s katerega se nam odpre prvi pogled proti dolini. Sledi še kratko prečenje in pot nas pripelje v dolino Suhe, kjer se nam z leve priključi še nemarkirana pot iz Mač.
Nadaljujemo v smeri Kališča ter vzpon nadaljujemo po postopoma vse bolj strmi poti. Pot naprej se še nekaj časa vzpenja skozi strnjen gozd, nato pa nas pripelje ob vznožje skalnatih pečin ter le nekoliko višje na greben, kjer le nekaj metrov s poti opazimo manjšo kočo. Tu pot zavije desno in se strmo vzpne čez krajši skalnat skok. Pot se tu položi in se le nekaj metrov naprej priključi običajni poti, ki vodi na Kališče.
Nadaljujemo v smeri Kališča in vzpon nadaljujemo po zmerno strmi poti, po kateri v 5 minutah nadaljnje hoje prispemo do Planinskega doma na Kališču.
Za Domom na Kališču opazimo planinsko smerno tablo s številnimi možnosti nadaljevanja poti. Nadaljujemo po zložni in razgledni grebenski poti v smeri Storžiča, Bašeljskega vrha..., katera se nadaljuje proti severu. Po nekaj minutah lahkotne hoje ob lepih razgledih, ki sežejo vse do Julijskih Alp, prispemo na razpotje, kjer nadaljujemo desno (naravnost Storžič) proti Bašeljskemu vrhu. Pot naprej se strmeje vzpne skozi pas ruševja ter nas ob lepih pogled na sosednji Mali Grintovec pripelje na z ruševjem porasel greben Bašeljskega vrha, kjer v naslednjih nekaj minutah prispemo na naslednje dobro označeno razpotje. Na razpotju se v desno odcepi pot na Mali Grintovec in Srednji vrh, mi pa nadaljujemo naravnost in ob pogledu na Storžič nadaljujemo vzpon. Poti, ki poteka po in ob z ruševjem poraslim grebenom, se malo pod vrhom priključi še pot z Jekarice in Bašeljskega prevala. Tu nadaljujemo desno in po nekoliko ožjem grebenu v minuti nadaljnje hoje dosežemo Bašeljski vrh, s katerega se nam odpre lep razgled proti goram nad Jezerskim, razgled pa seže vse do Košute, Obirja in Labotniških Alp v Avstriji.
Spodnja Kokra - Čemšenik 50 minut, Čemšenik - Baba 45 minut, Baba - Hudičev boršt 1:30, Hudičev boršt - Kališče 1:20, Kališče - Bašeljski vrh 45 minut.

zemljevid poti
Ob poti: Dom Čemšenik (835m), Baba (1119m), Zavetišče v Hudičevem borštu (1328m), Dom na Kališču (1534m)
Izlet lahko podaljšamo do naslednjih ciljev: Mali Grintovec
Priporočamo: panorama, podobni izleti, izleti z istim izhodiščem, izleti z istim ciljem
Dodaj v:    facebook    Twitter    myspace    Digg    delicious    reddit
Slike:
Spodnja Kokra - baseljski_vrh1 Spodnja Kokra - baseljski_vrh2 Spodnja Kokra - baseljski_vrh3 Spodnja Kokra - baseljski_vrh4 Spodnja Kokra - baseljski_vrh5 Spodnja Kokra - baseljski_vrh6 Spodnja Kokra - baseljski_vrh7 Spodnja Kokra - baseljski_vrh8 Spodnja Kokra - baseljski_vrh9 Spodnja Kokra - baseljski_vrh10 Spodnja Kokra - baseljski_vrh11 Spodnja Kokra - baseljski_vrh12 Spodnja Kokra - baseljski_vrh13 Spodnja Kokra - baseljski_vrh14 Spodnja Kokra - baseljski_vrh15 Spodnja Kokra - baseljski_vrh16 Spodnja Kokra - baseljski_vrh17 Spodnja Kokra - baseljski_vrh18 Spodnja Kokra - baseljski_vrh19 Spodnja Kokra - baseljski_vrh20 Spodnja Kokra - baseljski_vrh21 Spodnja Kokra - baseljski_vrh22 Spodnja Kokra - baseljski_vrh23 Spodnja Kokra - baseljski_vrh24 Spodnja Kokra - baseljski_vrh25 Spodnja Kokra - baseljski_vrh26 Spodnja Kokra - baseljski_vrh27 Spodnja Kokra - baseljski_vrh28 Spodnja Kokra - baseljski_vrh29 Spodnja Kokra - baseljski_vrh30 Spodnja Kokra - baseljski_vrh31 Spodnja Kokra - baseljski_vrh32 Spodnja Kokra - baseljski_vrh33 Spodnja Kokra - baseljski_vrh34 Spodnja Kokra - baseljski_vrh35 Spodnja Kokra - baseljski_vrh36 Spodnja Kokra - baseljski_vrh37 Spodnja Kokra - baseljski_vrh38 Spodnja Kokra - baseljski_vrh39 Spodnja Kokra - baseljski_vrh40 Spodnja Kokra - baseljski_vrh41 Spodnja Kokra - baseljski_vrh42 Spodnja Kokra - baseljski_vrh43 Spodnja Kokra - baseljski_vrh44 Spodnja Kokra - baseljski_vrh45 Spodnja Kokra - baseljski_vrh46 Spodnja Kokra - baseljski_vrh47 Spodnja Kokra - baseljski_vrh48 Spodnja Kokra - baseljski_vrh49 Spodnja Kokra - baseljski_vrh50 Spodnja Kokra - baseljski_vrh51 Spodnja Kokra - baseljski_vrh52 Spodnja Kokra - baseljski_vrh53 Spodnja Kokra - baseljski_vrh54 Spodnja Kokra - baseljski_vrh55 Spodnja Kokra - baseljski_vrh56 Spodnja Kokra - baseljski_vrh57 Spodnja Kokra - baseljski_vrh58 Spodnja Kokra - baseljski_vrh59 Spodnja Kokra - baseljski_vrh60 Spodnja Kokra - baseljski_vrh61 Spodnja Kokra - baseljski_vrh62 Spodnja Kokra - baseljski_vrh63 Spodnja Kokra - baseljski_vrh64 Spodnja Kokra - baseljski_vrh65 Spodnja Kokra - baseljski_vrh66 Spodnja Kokra - baseljski_vrh67 Spodnja Kokra - baseljski_vrh68 Spodnja Kokra - baseljski_vrh69 Spodnja Kokra - baseljski_vrh70 Spodnja Kokra - baseljski_vrh71 Spodnja Kokra - baseljski_vrh72 Spodnja Kokra - baseljski_vrh73 Spodnja Kokra - baseljski_vrh74 Spodnja Kokra - baseljski_vrh75 Spodnja Kokra - baseljski_vrh76 Spodnja Kokra - baseljski_vrh77 Spodnja Kokra - baseljski_vrh78 Spodnja Kokra - baseljski_vrh79 Spodnja Kokra - baseljski_vrh80 Spodnja Kokra - baseljski_vrh81 Spodnja Kokra - baseljski_vrh82 Spodnja Kokra - baseljski_vrh83 Spodnja Kokra - baseljski_vrh84 Spodnja Kokra - baseljski_vrh85 Spodnja Kokra - baseljski_vrh86 Spodnja Kokra - baseljski_vrh87 Spodnja Kokra - baseljski_vrh88 Spodnja Kokra - baseljski_vrh89 Spodnja Kokra - baseljski_vrh90 Spodnja Kokra - baseljski_vrh91 Spodnja Kokra - baseljski_vrh92 Spodnja Kokra - baseljski_vrh93 Spodnja Kokra - baseljski_vrh94 Spodnja Kokra - baseljski_vrh95 Spodnja Kokra - baseljski_vrh96 Spodnja Kokra - baseljski_vrh97 Spodnja Kokra - baseljski_vrh98 Spodnja Kokra - baseljski_vrh99 Spodnja Kokra - baseljski_vrh100 Spodnja Kokra - baseljski_vrh101 Spodnja Kokra - baseljski_vrh102 Spodnja Kokra - baseljski_vrh103 Spodnja Kokra - baseljski_vrh104 Spodnja Kokra - baseljski_vrh105 Spodnja Kokra - baseljski_vrh106 Spodnja Kokra - baseljski_vrh107 Spodnja Kokra - baseljski_vrh108 Spodnja Kokra - baseljski_vrh109 Spodnja Kokra - baseljski_vrh110 Spodnja Kokra - baseljski_vrh111 Spodnja Kokra - baseljski_vrh112 Spodnja Kokra - baseljski_vrh113
Diskusija o izletu Spodnja Kokra - Bašeljski vrh (čez Babo)
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Avtoprijava:
V kolikor še nimate uporabniškega imena se morate najprej registrirati
Copyright © 2006-2019 Hribi.net, Pogoji uporabe, Oglaševanje, Piškotki