Hribi.net
Hribi.net
Prijava
Prijava
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
Še niste registrirani? Registracija.
Ste pozabili geslo?
Anketa
Kje se nahaja Nagnoj (1193 m)?
Glasuj
Gorovja / Kamniško Savinjske Alpe / Baba / Spodnja Kokra - Baba

Spodnja Kokra - Baba

Natisni
Izhodišče: Spodnja Kokra (530 m)
Širina/Dolžina: 46,3027°N 14,4754°E
Čas hoje: 1 h 35 min
Zahtevnost: lahka neoznačena steza
Višinska razlika: 589 m
Višinska razlika po poti: 589 m
Zemljevid: Karavanke - osrednji del 1:50.000
Priporočena oprema (poletje):
Priporočena oprema (zima): cepin, dereze
Ogledov: 22.275
 3 osebam je objava všeč
Število slik: 25
Število komentarjev: 12
Dostop do izhodišča:
Z avtoceste Ljubljana - Jesenice se usmerimo na izvoz Kranj - vzhod in cesti naprej sledimo v smeri Jezerskega. Le nekaj kilometrov za odcepom za Preddvor pa bomo na desni strani ceste zagledali transformator in ob njem parkirišče, kjer parkiramo. Tu so tudi kažipoti za dom Čemšenik.
Opis poti:
S parkirišča najprej previdno prečimo cesto, nato pa se usmerimo na peš pot v smeri doma Čemšenik. Široka pot se komaj znatno vzpne do domačije Polajnar, kjer stopimo na cesto, kateri sledimo v desno.
Cesta se takoj za hišo strmo vzpne, le ta pa nekoliko višje izgubi asfaltno prevleko. Naprej se cesta položi in zavije nekoliko proti levi, kjer se povsem približa Čemšeniškemu potoku. Še nekoliko naprej prečimo omenjeni potok in takoj za njim pridemo na označeno križišče, kjer nadaljujemo po levi cesti v smeri doma Čemšenik. Cesta se nato ponovno začne strmeje vzpenjati in nas po slabih 30 minutah nadaljnje hoje pripelje do doma Čemšenik.
Od doma Čemšenik nadaljujemo za domom po lepo vidni, a nemarkirani poti, ki gre v gozd in se začne sprva zložno nato pa vse strmeje vzpenjati. Pot nas kmalu pripelje do skromne razgledne točke, kjer ta zavije rahlo v desno in se nato prečno vzpenja. Višje nas pot pripelje na glavni greben (razgled na Gorenjsko ravnino), kjer se še strmeje vzpne in nas po nekaj minutah nadaljnje hoje pripelje do bolj ravninskega dela, kjer stoji lesena koča (vikend).
Malo pred kočo pot zavije v desno in nas po nekaj nadaljnjih korakih hoje pripelje do vpisne skrinjice na Babi. Od vpisne skrinjice do vrha, pa nas loči le še minuta hoje po deloma razglednem grebenu.
Spodnja Kokra - Čemšenik 50 minut, Čemšenik - Baba 45 minut.
zemljevid poti - Baba
Ob poti: Dom Čemšenik (835m)
Izlet lahko podaljšamo do naslednjih ciljev: Zavetišče v Hudičevem borštu, Javorov vrh ( 55 min), Dom na Kališču, Planina Dolga njiva, Bašeljski vrh, Mali Grintovec, Cjanovca (2 h 20 min), Srednji vrh (2 h 35 min), Storžič
Priporočamo: izleti z istega izhodišča, podobni izleti, panorama, vpisna knjiga
Slike:
Spodnja Kokra - Baba1
Spodnja Kokra - Baba2
Spodnja Kokra - Baba3
Spodnja Kokra - Baba4
Spodnja Kokra - Baba5
Spodnja Kokra - Baba6
Spodnja Kokra - Baba7
Spodnja Kokra - Baba8
Spodnja Kokra - Baba9
Spodnja Kokra - Baba10
Spodnja Kokra - Baba11
Spodnja Kokra - Baba12
Spodnja Kokra - Baba13
Spodnja Kokra - Baba14
Spodnja Kokra - Baba15
Spodnja Kokra - Baba16
Spodnja Kokra - Baba17
Spodnja Kokra - Baba18
Spodnja Kokra - Baba19
Spodnja Kokra - Baba20
Spodnja Kokra - Baba21
Spodnja Kokra - Baba22
Spodnja Kokra - Baba23
Spodnja Kokra - Baba24
Spodnja Kokra - Baba25
Diskusija o izletu Spodnja Kokra - Baba
grega_p10. 04. 2010
Lep izlet z lepim razgledom nad Kranjsko ravnico. Do doma Čemšenik (trenutno ni odprt) sicer po cesti, potem pa zazgrizemo v strmino in pridemo do malo poraščenega grebena, kjer se svet odpre. Potreboval 4 ure gor in dol z fotografiranjem. Sneg je že rekel svoje, tako da je vse kopno.
Ves čas poti me je spremljal svetlo rjavi štirinožni mešanec (nekdo od staršev je bil terier), ki je na koncu hotel z mano v Lj. Na žalost sem ga moral pustiti tam. Če ga kdo pogreša, se potika okrog domačije Polajnar.

golobm27. 06. 2010
GPS sled na zemljevidu:
hribi.net/gpszemljevid.asp?id=338
lubi127. 12. 2011
Na Silvestrovo si bomo privoščili polnočni vzpon z veselo prijateljsko družbo, ki bo novo leto 2012 pričakala v Domu Čemšenik. Naj sneg pobeli in olepša pokrajino, veter pa naj razpodi meglo in oblake. Čarobne praznike in prijetne sopotnike v letu 2012 želim z dobro mislijo: USPEH ni nikoli dokončen in NEUSPEH nikoli usoden. POGUM je tisto, kar šteje.
katty21. 10. 2012
Na vzpon na tole Babo sem čakala kar nekaj časa. Pa sva jo dons mahnili tle gormežikanje. Sej bi šle kam drugam, a nočno delo ne omogoča kakšnih izjemnih podvigov tjakam daleč naokrogvelik nasmeh. Baba je pravi trening in poligon za nabiranje al pa vzdrževanje kondicije, saj je na nekaterih mestih,predvsem na zgornjem delu, ker hodiš po grebenčku, kar strmanasmeh...ampak luštna, predvsem pa razglednanasmeh. Na tak dan, kot je bil današnji, se tud na take kuclje splača it. Priporočam, če iščete take samotne raje. Pa tud na Čemšeniku je blo fletn, kar pejte na kkšno pehtranko, je fajn okusna.
Kokta4. 11. 2012
Od koče do vrha je pot lahko sledljiva, čeprav ni markirana.
Lisica8. 09. 2013
Na Babi danes ni bilo žiga.zmeden Je bil pa lep razgled. Pot me je zvabila naprej na Potoško goro in Javorov vrh. mežikanje
Gost8. 09. 2013
Na Babi žiga nikoli ni bilo.
jvidmar12. 05. 2014
Ogrevanje do doma Čemšenik, nato superca čez gozd in po grebenu. Zelo razgledno, priporočamvelik nasmeh Na vrhu je vpisna knjiga, brez žiga.
Janez Seliškar22. 08. 2014
Do Doma Čemšenik kar strmo po cesti. V nadaljevanju lepa steza, dobro uhojena do lepe planine s kočo tik pod vrhom. Žal je bilo vse v megli, torej več sreče naslednjič.
Lisica6. 09. 2018
Danes spet en cudovit dan na Babi. Pot za duso... slucajno so bili oskrbniki na Domu in skuhali super kavico. Dan je bil tako popoln. Priporocam obisk Doma ob vikendih ko je odpt. Slovijo po divjacinskem golazu.nasmeh
jurijt17. 02. 2020
Dopolnitev opisa poti: za skromno razgledno točko kratek čas hodiš po kolovozu, na naslednjem razcepu greš ravno in ne desno naprej po tem kolovozu. Naprej je pot lahko sledljiva.

Na vrhu se splača nadaljevati pot 100m naprej po grebenu, saj je tam razgled veliko lepši (ni dreves, ki bi ga ovirala). Pot je primerna za pse.
tango25. 11. 2020
Zapeljala sva se do parkirišča, kjer cesta preći potok Čemšenik. Nadaljevala po makadamu proti Kremsu in potem po panoramski poti (Planinasko društvo Iskra), preizkusila vse tri klopce, vmes skočila še na greben proti koti 1271 in nazaj ter potem na Babo in dol do doma Čemšenik. Krasna krožna tura, ne preveč naporna, a za tistega, ki želi malo prihraniti kolena je mogoče bolje iti v obratni smeri, saj je del od koče Čemšenik do vrha Babe še kar pokonci.
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
V kolikor še nimate uporabniškega imena se morate najprej registrirati.
     
Copyright © 2006-2024 Hribi.net, Pogoji uporabe, Piškotki