Hribi.net
Hribi.net
Prijava
Prijava
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
Še niste registrirani? Registracija.
Ste pozabili geslo?
Anketa
Ali ste že bili na Golici (1835 m)?
Glasuj
Gorovja / Škofjeloško, Cerkljansko hribovje in Jelovica / Jelenk / Spodnja Idrija - Jelenk (čez Kendove robe)

Spodnja Idrija - Jelenk (čez Kendove robe)

Natisni
Izhodišče: Spodnja Idrija (305 m)
Širina/Dolžina: 46,0343°N 14,0174°E
Ime poti: čez Kendove robe
Čas hoje: 2 h 10 min
Zahtevnost: zelo zahtevna označena pot
Višinska razlika: 802 m
Višinska razlika po poti: 825 m
Zemljevid: Škofjeloško in Cerkljansko hribovje 1:50.000
Priporočena oprema (poletje): čelada, komplet za samovarovanje
Priporočena oprema (zima): čelada, komplet za samovarovanje, cepin, dereze
Ogledov: 13.100
 1 osebi je objava všeč
Število slik: 46
Število komentarjev: 11
Dostop do izhodišča:
Iz Logatca se peljemo proti Tolminu ali obratno. Ko pridemo do Spodnje Idrije zavijemo levo (iz smeri Tolmina pa desno) v smeri vasi Kanomlja. Že po dobrih 100 m vožnje pa ob cesti opazimo oznako za Jelenk. V bližini table pa je tudi veliko parkirišče, na katerem pa lahko parkiramo samo ob dela prostih dneh (parkirišče je namreč namenjeno zaposlenim v bližnjem podjetju).
Opis poti:
S parkirišča čez most prečimo reko Kanomljico in na drugi strani nadaljujemo naravnost po asfaltirani cesti do križišča, kjer nadaljujemo po desni cesti, ki se vzpne mimo hiš. Po krajšem vzponu pa nas oznake za Jelenk, usmerijo levo čez travnik navzgor. Sredi travnika zapustimo kolovoz in vzpon nadaljujemo levo po peš poti navzgor (pot je markirana). Pot gre nato v gozd, kjer se kar strmo vzpenja. Nekoliko višje pridemo do samotne kmetije, kjer tudi stopimo na cesto. Cesto pa le prečimo saj nas nato markacije ponovno usmerijo na peš pot, ki se sprva vzpenja po obronkih gozda. Že po nekaj korakih nadaljnje hoje pa gre pot ponovno v gozd, kjer nas pripelje na razpotje poti. Na razpotju nadaljujemo desno in lahka pot skozi gozd nas kmalu pripelje na širok greben. Tu pot zavije v levo in se nekaj časa še vzpenja po grebenu, nato pa se grebenu umakne na desno stran. Pobočje, ki ga prečimo po ozki stezici postaja vse bolj strmo in odpirati se nam pričnejo tudi vselepši razgledi na okoliške hribe. Takšna pot nas kmalu pripelje do prvih varoval. Namesto z običajnimi jeklenicami je pot zavarovana z debelim kablom. V nadaljevanju pot zavije v levo in sledi skoraj navpičen vzpon s pomočjo varoval. Sledi še nekaj krajših prečenj in vzponov ob varovalih in že smo pred najzahtevnejšim delom poti, kjer se nahaja tudi vpisna skrinjica. Tu se s pomočjo varoval vzpnemo skoraj navpično navzgor. Pot pa je na tem delu tudi rahlo krušljiva, zato moramo biti še posebej previdni. V nadaljevanju sledi nekaj kratkih prečenj, nato pa še en zelo kratek skoraj navpičen vzpon. Pot nato postane postopno manj zahtevna in nas kmalu pripelje do razgledne točke, kjer se tudi končajo varovala. V nadaljevanju pot poteka skozi vse gostejši gozd in nas pripelje do visokogorske kmetije Kenda. Takoj ko pridemo iz gozda se sprva nekaj deset metrov spustimo po cesti, nato pa nadaljujemo desno na kolovoz, ki nas vodi mimo kmetije. Še naprej nadaljujemo po kolovozu, ki nas skozi gozd kmalu pripelje do še ene visokogorske kmetije, kjer se nam z leve strani priključi še lažja pot. Tu nadaljujemo levo po cesti (slabo označeno) do naslednje hiše, za katero nadaljujemo desno navzgor. Naprej se vzpenjamo po kolovozu, ki nas čez vse manj poraščeno pobočje pripelje pod vrh Jelenka. Malo pod vrhom pa opazimo oznake za Jelenk, ki nas usmerijo desno navzgor. Usmerimo se na to pot, ki nas v nekaj korakih pripelje na vrh.
zemljevid poti - Jelenk
Priporočamo: izleti z istega izhodišča, podobni izleti, panorama
Slike:
Spodnja Idrija - Jelenk1
Spodnja Idrija - Jelenk2
Spodnja Idrija - Jelenk3
Spodnja Idrija - Jelenk4
Spodnja Idrija - Jelenk5
Spodnja Idrija - Jelenk6
Spodnja Idrija - Jelenk7
Spodnja Idrija - Jelenk8
Spodnja Idrija - Jelenk9
Spodnja Idrija - Jelenk10
Spodnja Idrija - Jelenk11
Spodnja Idrija - Jelenk12
Spodnja Idrija - Jelenk13
Spodnja Idrija - Jelenk14
Spodnja Idrija - Jelenk15
Spodnja Idrija - Jelenk16
Spodnja Idrija - Jelenk17
Spodnja Idrija - Jelenk18
Spodnja Idrija - Jelenk19
Spodnja Idrija - Jelenk20
Spodnja Idrija - Jelenk21
Spodnja Idrija - Jelenk22
Spodnja Idrija - Jelenk23
Spodnja Idrija - Jelenk24
Spodnja Idrija - Jelenk25
Spodnja Idrija - Jelenk26
Spodnja Idrija - Jelenk27
Spodnja Idrija - Jelenk28
Spodnja Idrija - Jelenk29
Spodnja Idrija - Jelenk30
Spodnja Idrija - Jelenk31
Spodnja Idrija - Jelenk32
Spodnja Idrija - Jelenk33
Spodnja Idrija - Jelenk34
Spodnja Idrija - Jelenk35
Spodnja Idrija - Jelenk36
Spodnja Idrija - Jelenk37
Spodnja Idrija - Jelenk38
Spodnja Idrija - Jelenk39
Spodnja Idrija - Jelenk40
Spodnja Idrija - Jelenk41
Spodnja Idrija - Jelenk42
Spodnja Idrija - Jelenk43
Spodnja Idrija - Jelenk44
Spodnja Idrija - Jelenk45
Spodnja Idrija - Jelenk46
Diskusija o izletu Spodnja Idrija - Jelenk (čez Kendove robe)
Tanja3722. 11. 2015
nobenih komentarjev o poti čez k.robe... sem bila zadnjic,lepa pot,kratek tezji del,dva malo tezja vzpona,malo grusca je pri srednjem delu...jeklenica je oblecena s nekaksno plastiko,kot kabel izgleda.
valerija11222. 11. 2015
Ja,ja tako jeklenico(če ji tako sploh lahko rečemo)najdemo le na Jelenku. Ko ga gledamo iz Sp.Idrije gor, morda ne zgleda nekaj posebnega. Je pa vsekakor vreden obiska! Jeklenica bi bila enkrat,ko na ta zapis malo pozabimo,lahko postavljena uganka. Miri,to je vaš rajon.
miri22. 11. 2015
velik nasmehvalerija112,mogoče je tako oblečena še bolj prijazna.Doslej ni še nobenega pustila na cedilu.Čeprav je odsek kratek,ga ni za podcenjevati.Le pridite še Čez robe.
Tanja3728. 11. 2015
super je ta pot,kot sem rekla...sva bile danes s kolegico se enkrat,ampak sva se pri prvem vzponu locile od jeklenice,naredile navezo in sva direktno gor preplezale(seveda sva se varovale s klini in zatici)super je ,potem sva se pa dol spustile po vrvi...super je...res... tudi kot rock climbing izkusnja,je pa res da je za paziti kr precej,zna biti gruscasto...je bilo tudi malenkost zasnezeno...ampak ne na skalah,je blo kr kopno.....potem ko sva prsle dol sva sle pa se enkrat po jeklenici/kablu gor...in mimo kmetije nazaj do avta. men je res usec tale tura cez kendove robe
miri14. 10. 2016
Trenutno je na tej poti sečnja in je potrebna previdnost.
Spelcarocket10. 04. 2023 13:40:10
Danes sem se šla 'zadevat' sem gorjezik. Res krasna pot,steza ne popušča navkreber in del poti pri sedaj 'slečeni' zajli je adrenalinski,da utrip poživi. Nekaj čudovitih odsekov ti odgrne poglede naokoli,da bi si najraje naštimal kavč in samo gledal.
Rada prihajam sem🙂
miri10. 04. 2023 17:46:06
Ni "slečena",ampak na novo obnovljena.
Bern741. 10. 2023 21:50:26
Super pot. Zelo dobro obnovljena, zavarovana. Je pa opis na dveh delih neaktualen. Namreč pot se v srednjem delu in malo pod vrhom sedaj ogne prehodu čez posestvi omenjenih kmetij, zato malce nelogično zaokroži.
miri2. 10. 2023 08:26:42
To je bilo narejeno na željo lastnikov posestva.
Namesto pravdanja je treba narediti kakšen korak več.
matic414. 10. 2023 08:00:27
Pol poti je zdaj čisto druga trasa. Pri sliki 12 greš levo po cesti in potem desno navzgor ,tako prideš nad kmetijo. Pri sliki 37 ne greš proti kmetji ampak desno po cesti nekaj sto metrov ,potem pa po potki čez gozd do vrha. Pot se vleče, razen nekaj malega razgleda vmes meni nezanimiva. Lažja pot pride na vrh z druge strani in jo bolj priporočam, je tudi precej krajša.
miri15. 10. 2023 12:06:14
O nezanimivosti bi se dalo razpravljati.Ravno tako o dolžini poti.
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
V kolikor še nimate uporabniškega imena se morate najprej registrirati.
     
Copyright © 2006-2024 Hribi.net, Pogoji uporabe, Zasebnost in piškotki